Üstad genel olarak dediklerine katılmakla beraber, TAB'a nota öğrenilmediği için ihtiyaç duyulduğu düşüncesindeyim. Bir melodiyi çıkarabilmek için kulağın iyi olmasının yanı sıra tablarda göreceği çeşitli modelleri uygulayıp pratiği arttırdığında ve sesleri daha iyi tanıdığında da kulağın gelişeceğini düşünüyorum.
Genellikle tablatürü böyle düşünüyor insanlar. İşin aslı şu ki, tablatürün telli enstrümanlarda çok eski bir geçmişi var.
Gitarda öğrenilmesi gereken en zor şey notaların yerleri. Bu da ne yazık ki nota öğrenmekle öğrenilmiyor, ayrıca çalışılması gereken bir beceri.
Nota ile öğrenilen diğer şey ise zaman-vuruş meselesi. Bu da aslında notadan bağımsız öğrenilebilecek bir şey.
Nota öğrenmek, okuyarak çalacak kişi için (stüdyo müzisyeni vs...) önemli bir beceridir. Ama enstrümanla bağ kurmaya engel olduğuna da şahit oldum. Enstrümana nota öğrenerek başlamanın sadece klasik gitarda faydalı olduğu kanısındayım. Nota sonra da öğrenilebilir. Şart mıdır ? Bu soruya evet derdim. Bir kaç yıl önce Birelli Lagrene'i çalarken izledim bir ders videosunda. Notaların yerini biliyordu, ama ona da ihtiyacı yok. Ne duyarsa çalabiliyor adam.
Nota öğrenmekle ilgili yanılgıların kaynağı, Batı müziğinin piyano ağırlıklı bir eğitim sistemine dayalı olması. Piyanoda notaların yerlerini öğrenmeden B majörü
çalamazsınız. Ama gitarda ben size C majör dizisini öğreteyim, bunu bir perde yukarı kaydırınca C# majör, bir perde aşağı kaydırınca B majörü çalmış olursunuz. Piyaniste veya nefesli çalan insana bunu anlatamazsınız, aklı almaz. Onlar bir tonu bir kere öğrenir, ama her tonu ayrı ayrı çalışmak zorundadır.
Gitarist ise C majörü zibilyon tane yerden tekrar tekrar öğrenmek zorundadır, ama bunu gerçekten sistemli yaparsa diğer her tonda da çalabilir.
O yüzden gitaristler gitar klavyesini anlayıp öğrenmek zorundadır. Tek başına nota öğrenmenin, hatta teori öğrenmenin de doğrudan gitara fayda sağlamamasının temel nedeni budur. Çünkü gitar klavyesi piyano mantığıyla anlaşılamaz. Kendi mantığını dayatır.
Benim vardığım sonuç şudur: TAB öğrenmek, eğer klavyeyi öğrenmenize engel oluyorsa zararlıdır. Notaların yerlerini bilmek ve klavyeyi anlamak zorundasınız.