Canlı Performans Yaparken Alt Yapı Kullanmak

Arkadaşlar merhaba, bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Bar grubu kurmaya karar verdik malum piyasa şarkılar bakıyoruz bu ara ancak genel sorun bu şarkılarda alt yapı olması. Şimdi biz 4 kişiyiz gitar bass davul vokal şeklinde. Acaba diyorum bu altyapıları sahneden alttan alttan vermenin bir yolu varmıdır? Biraz baktım internette ama çok uzun işlere benziyor yok ses kartını şöyle yap şu ekipmanı al probook vs. vs. bana daha basit bişeyler lazım. Aklıma loopera önceden çalıp kaydetmek sonra sahnede kullanmak filan geldi ama düşününce o da pek gerçekçi durmuyor sanki hiçbirşey istediğim gibi olmaz gibi geliyor. Yada bu altyapıları biryerden indirip benim looper'a(Boss RC-50) atabilirmiyim belki o zaman daha iyi olabilir. Kısaca kafamda deli sorular 😀. Herneyse önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar teşekkürler 🙂
 
Bunlarla sizin değil, 5. bir elemanın uğraşması, onun da çok sağlam synth ve klavye bilgisine sahip olması gerekli bence. Aklıma Türkiye'den ilk gelen örnek Multitap, ilk albüm. Gitarla yapmaya kalkarsanız altyapıyı loop olarak kaydederken en ufak bir senkron kayması bile tüm grubu zora sokar. Bence denemeyin. Ya 4 kişi hiç altyapı işlerine girmeyin, ya da 5 kişi ilginç şeyler çıkarın ortaya. Bence en mantıklı çözüm bu.
 
Türkiye'den bu işi en iyi mayday grubu yapıyor. bence de synth vst programlarına hakim birisinin olması lazım ya da bazı internet sitelerinde bazı şarkıların gitarsız vs. versiyonları var onları indirebilirsiniz.
 
Bende aynı seyı yapmayı dusunuyorum,roland gr 55 ın audıo playerını kullanacagız.ama sarkıların davulsuz bassız gıtarsız hallerını nerden bulacagım onu bılmıyorum
 
karaoke sitelerinden bulabilirsin dostum ebay hesabın varsa sanırım şarkı başına 1 $ falan istiyorlardı en son. Googledan araştırmanı tavsiye ederim
 
Öncelikle ilgilenen bütün arkadaşlara çok teşekkürler.
@Sinan Güngörer hocam bir mp3'ü bu şekilde nasıl modifiye edebiliriz? Kendimiz kaydediyor olsak yapılır cubaseden ama bir mp3ü bu şekilde modifiye etmenin bir yolu benim bildiğim kadarıyla yok (?!) aydınlatırsanız çok sevinirim. Kulaklık preamfisi kolay stereo jaktan iki tane mono jaka çeviricide bulunur diye düşünüyorum. Birisini davulcunun kulaklığna öbürünü kabine mi vereceğiz? Yanlış anladıysam kusura bakmayın. Ben bugüne kadar sadece çalma kısmıyla ilgilendim o yüzden kayıt/synth işleri çok bilgisiz olduğum konular aslında profesyonel yardım alabileceğim bir kursta baktım İzmirde ancak google dan bulamadım
 
Öncelikle ilgilenen bütün arkadaşlara çok teşekkürler.
@Sinan Güngörer hocam bir mp3'ü bu şekilde nasıl modifiye edebiliriz? Kendimiz kaydediyor olsak yapılır cubaseden ama bir mp3ü bu şekilde modifiye etmenin bir yolu benim bildiğim kadarıyla yok (?!) aydınlatırsanız çok sevinirim. Kulaklık preamfisi kolay stereo jaktan iki tane mono jaka çeviricide bulunur diye düşünüyorum. Birisini davulcunun kulaklığna öbürünü kabine mi vereceğiz? Yanlış anladıysam kusura bakmayın. Ben bugüne kadar sadece çalma kısmıyla ilgilendim o yüzden kayıt/synth işleri çok bilgisiz olduğum konular aslında profesyonel yardım alabileceğim bir kursta baktım İzmirde ancak google dan bulamadım

Altyapıların hazır olduğunu varsayarak cevap verdim. Şarkıların mp3'lerinden altyapılarını ayıklamak mümkün değildir. Belki bunun için başka bir konu başlığı açarsanız daha iyi olur.

Altyapıları hazırladıktan sonra söylediğim şekilde, tek taraftan (mono olarak) sadece altyapı, diğer taraftan yine mono olarak altyapı ve click olacak şekilde cubase'de ayarlanıp mp3 olarak çıktısını alır mp3 player'a yüklersiniz (mp3 player destekliyor ve hafızası yetiyorsa, WAV olarak çıktı alın, ses nispeten daha kaliteli olur.) Mp3 player'ın stereo çıkışını (sağ ve sol) bahsettiğim kablo ile ikiye bölerek, clickli gelen sağ kanalı kulaklık preamfisine ve oradan davulcunun kulağına, click'siz taraftaki altyapıyı da herkesin (ve tabi ki seyircinin) duyacağı hoparlörlere göndermelisiniz. Bu çok basit, zahmetsiz ve eski bir taktik. Yerli/yabancı, birçok grubun böyle yaptığını da duydum.

Zahmetli olan, altyapıları hazırlamak 🙂 Kolay gelsin.
 
Mutlak çözümü söylüyorum... MP3 çaların bir kanalına klik diğerine altyapı atarsanız hazırladığınız ya da biryerden edindiğiniz STEREO altyapının sağ ya da sol kanalını duyamazsınız... MP3 çalara atmadan önce iki kanalı da mono bir sinyalde birleştirdiğinizde ise FAZ çakışmaları sebebiyle altyapınız heder olabilir... Üşenmeyin profesyonel olanına zaman ayırın derim.

1- En az 4 çıkışı (audio output) olan bir ses kartı edinmeniz şart
2- CUBASE gibi çok kanal çalabilen bir program edinin...
3- Cubase de(ya da başka program) 2 TANE STEREO BUS OLUŞTURUN bunlardan biri ses kartınızın 1. ve 2. line çıkışlarına diğeri de 3.4. line çıkışlarına (output kanalları, line out 1 2 3 4 diye gider bunlar) yönlendirin...
4- altyapıyı stereo bir kanala atın ve çıkış BUS ını 1.2. kanalın bağlı olduğu ilk STEREO OUT BUS a yönlendirin.
5- click kanalınızı da 3.4. çıkışların bağlı olduğu 2.STEREO OUTPUT a yönelndirin.
6- sahnede ilk 2 çıkış sisteme girecek 2. çıkış davulcuya klik gönderecek.
7-projelerinizin başına 2 ölçü boşluk koyun. Play e bastığınızda ilk ölçü dabvulcuya metronom verecek sonraki ölçüde davulcu gruba metronomn verecek ve hep beraber girilmiş olacak.

Hİçbirşey anlamıyorum derseniz, önce Cubase gibi bir programı öğrenin derim. Ben size resimlerle tek tek atarım müsait bir zamanda ama, sahnede en ufak bir problem yaşadığınızda başınız belaya girer. Ezbere olacak bir iş değil belli bir seviyede bu programların temel mantıklarına hakim olmak lazım, MUTLAKA !

Bunun dışındaki yöntemlerle zaman kaybetmeyin hatta büyük risk almış olursunuz, o partileri çalacak bir klavyeci alın gruba daha hayırlı olur...
 
Başlığın üzerinden bayağı zaman geçmiş ancak yeni gördüm ve bu konuyu araştıran arkadaşlar da burayı okuyacaklardır.
Öncelikle ses kayıt yazılımlarına ve vst pluginlere ihtiyaç var (örneğin cubase kullanıyorsunuz ve massive, sylenth, zebra gibi vst pluginler lazım). Sonraki işlem myle aman aman program bilmeyi gerektirmiyor. Hangi şarkıyı arıyorsanız şatkının sonuna .mid uzantısı ekleyerek aratıyorsunuz. Karşınıza çıkan çeşitli sitelerden çok küçük boyutlu olan midi dosyaları indiriyorsunuz. Parayla satılan inanılmaz kaliteli midiker de mevcut. Bu midiler aslında bildiğimiz polifonik zil sesleri. Bu dosyaları cubase, studio one, pro tools gibi yazılımlarla açtığınızda her enstrumanı kanal kanal karşınızda göreceksiniz. Geriye de sadece kullanmayacağınız kanalları silmek ve kullanacaklarınıza istediğiniz vst pluginlerden ses seçmek kalacak. Sonrasında programın içinden click i sadece sol veya sadece sağa ayarlayacaksınız. Sahnede ses kartı kullanılması şart. Ses kartından click olan çıkışı kulaklığa, diğerini sisteme gireceksiniz. Bu şekilde kulaklık preampına da gerek kalmayacak. Güzel bir hifi kulaklık(davulcu rahat çalsın), laptop ses kartı ve gerekli yazılımlarla efsane sonuçlar alabilirsiniz. Saygılar
 
altyapı hazırlamak zorlu ve kesinlikle uzmanlık isteyen bir süreç. Her isteyen yapamayabilir. sonra masering, ses dengeleri falan filan çok ciddi vakit harcamanız lazım. Ben size kullandığım daha kolay ve zahmetsiz bir yöntem önereyim hem altyapı bulmak hemde sahnede kotrol edebilmek amaçlı.

Karaoke Song, MP3 Instrumental Playback - Karaoke Version bu siteden şarkı altyapısı satın alabilirsiniz gelen kayıt multitracklar halinde olacak.
https://itunes.apple.com/us/app/loop-community-prime/id664688175?mt=8 sonra şu uygulamayı ios aygıtına da da android cihaza yükleyin. Aldığınız şarkıyı bu programda açtığınızda her kanalı ayrı ayrı açıp kapatıp kısabileceksiniz Şarkı temposunu ve tonunu da değiştirebilirsiniz.

siz hçbşrşey yapmıyorsunuz. uygulama cihazdan çıkacak olan kablonun sağına altyapıyı gönderiyor siz bunu mixere vereceksiniz. soluna ise davulcunun duyabilmesi için click gönderiyor.

Kendi grubumdan örnek video: (farkeden olacaktır; kalitesiz bir jack dönüştürücü kullandığımız için şarkının bazı yerlerinde davulcunun duyacağı click kısa süreli ortama karışmış, normalde sorun yaşamazsınız 🙂 )

 
Son düzenleme:
Daha önce çalıştığım bir albümlü projede hem klavyeleri hem de dizüstü bilgisayardan altyapıları kontrol ediyordum. Bir ara vokal prosesörü bile bendeydi (ayakla kontrol) "Tank bana çıkışı bul" pozisyonu resmen.

Şarkı aralarında gecikme olmasın diye tek bir projede otomasyonları tamamlanmış şekilde (albümden trackler) "marker"larla hızlı geçiş sağlıyorduk. Ama burada gruba büyük iş düşüyor. Mix işini prodüktörümüz yapıyordu o zaman. Projede sanal enstrüman yoktu (varsa da audio'ya çevrilmişti), sadece audio trackler mevcuttu. "Çoklu çıkış" sunan bir ses kartından click ayrı bir kanaldan "stereo" olarak davulcuya gönderiliyordu (davulcu ayarları kendi ufak mikserinden yapıyordu) Kaç click sonra şarkıya girileceği önemli ve bu konuda bir standart tutturmanız şart. Tempo geçişleri bol olan şarkılarda çok çalışıp metronoma hakim olmak lazım.

Tercihen RAM'i bol ve diskin performanslı olduğu bir sistem lazım. Düşük gecikmeli çalışıyorsanız şişmeleri engeller gerçi dinleme modunda çalıştığı için buffer'ı biraz gevşek tutabilme seçeneğiniz mevcut. Arada kazalar da olmuyor değildi (o zaman direk müdahale edeceğiniz şekilde yakında bulunması da şart)

Benim gerçekten istediğim kurulum merkezi zamanlamayı tap tempo şeklinde ayarlanabilir midi clock'u bir midi ünitesiyle dağıtarak, synthesizerlarda arpej ve delay'leri senkronlayabilmek. Tabi bu kurulum oldukça hantal ufak konserler için. O yüzden dizüstü altyapı da bir çözüm.

Her türlü metronom büyük öneme sahip.

İdeal kurulumda klavye + altyapıcı olarak çalışmak grup elemanlarının yükünü hafifletir, aksaklıklarda da fazla stres olunmaz. Tabi "ideal" koşullarda...
 
Davulcuya gidecek clicklerde nerede başlayacağından ziyade tüm trafiğin de şaşmaması gerek. bunun için altyapıya ben anons da ekliyorum.
Örnek.
 
Son düzenleme:

Geri
Üst