Charvel San Dimas Star Planı

Ihlamur Charvette ve ıhlamur Jackson kullandım daha önce. '89 Charvette 270 ve '92 Jackson Stealth. İkisi de harikaydı, ıhlamuru çok seviyorum. Ya da ben onları ıhlamur diye biliyordum, başka bir ağaçtılar.

Sevgili Nocure,

Anlattığın üzere sık sık luthier göreceği kesin gözüyle baktığın tek parça klavyeler için başka önerdiğin klavye ağacı varmı? Kaç parça klavye makbuldür? Çünkü ben hayatımda 2 parça bile klavye görmedim. Bahsettiğin sap ağacı ise terimleri doğru kullanalım ki yanlış anlaşılma olmasın. Ben sadece senden ortaya attığın şu açıklamanın ayrıntılarını istiyorum. Yani tek parça sap olunca ne oluyor? Benim şimdiki alette 5 parça var ondan öncede 3 parça ve tek parçada kullandım. Hiçbir kötü anım yok bunca zamandır. Bu arada gitarının markasını modelini söylersen sevinirim.

Yanlış anlaşılmak istemem. Polemik yaratmak istemedim. Benim söylemek istediğim klavyenin arkadan ekstra bir ağaç ile güçlendirilmemesi akçaağaçlar da sorun yarattığıydı.

Sonsuz mukavemette olmasa bile sert ağaçlar ile besleme mutlaka olumlu olacaktır demek istemiştim.

Bunun dışında özel bilgilerim yok. Sadece bende kendi gitarımı tasarlamaya çalışıyorum bu yüzden ekstra söylenecek her bilgiye açığım. Kesinlikle çok biliyorum iddiam yok abiler sadece bir iki küçük tecrübe yaşadım. Bu yüzden daha sağlam şeyler olsun amacı taşıyorum

İlk sayfaya eklediğim fotoğraftaki gitarın sapı tek parça akağaç. Çoğu charvel'de de durum böyle. Arkadan gül ağacı ile destekli olan tek parça akağaç saplar da var. Burada bahsettiğimiz tek parça olayı şu, sap ta klavye de akağaç olunca tek parça oluyor. One piece maple olarak geçiyor. Ben daha önce sap tek parça akağaç, her gün luthiye kapılarındayız canımız çıktı diyen duymamıştım, ondan garip geldi. 88 parça olunca daha sağlam, problemsiz olacak diye bir kaide yok. Her markanın kendi tarzı, kullandığı farklı ağaçları var. Hepsinin karakteri farklı. Bana tek parça maple daha hoş gözükmekte ve his vermekte. Arkadan gül destek olmuş olmamış farketmiyor, yine tek parça akağaç oluyor.

Evet sapa mukavemet sağladığı doğrudur, wenge ve gül ağacı benzeri sert ağaçların eklenmesi ile. Sap daha zor esner ve sen bakım yapmasan bile pek sorun yaratmaz. Tabi bu ağaçların birbirine yapıştırıldığınıda unutmamak gerekir. Birde ağacın içerisinde kendi yapısındaki hatalar ve deformasyonlardan dolayı gözle göremediğimiz ama ilerde sorun yaratabilecek ihtimalleride ortadan kaldırmaya yarar. Örnek olarak tek parça kütükten isteseler gitar yapabilirler ama neden yapmıyorlar? Çünkü uzunluğuna göre çok daha dar ve ince kesilmiş ağaçlar daha çabuk kurur ve bu yüzden kesim hattındaki damarlara göre ağaç atar yani döner eğilir bükülür vs...

Eğer damarları düzgün ve ahenkli olan, iyi incelenmiş, çatlayacak kadar kurumaya bırakılmamış ve çok kuru olmayan, enine giden ve sapa paralel yol izleyen damarlı şekilde kesilmiş ağaçtan tek parça sap bence çok daha iyidir.

Peki şunu danışayım, maun üzerine 1 cm civarında akçaağaç kaplasak mid tonları arttırmak mümkünmüdür yoksa illa ki bir maun maundur ve karakteristiğini az da olsa değiştirmek mümkün değildir tarzımı yaklaşmak gerekir?

Bence az da olsa artırır. Manyetik seçimini de bassları düşük, tizleri ve midleri bol bir manyetikten yapıp, tuşeyi de akağaç ya da abanoz seçersek, maunun sesi epey açılır gibime geliyor.

Obican hiç tremolo olayına girme direk sabit köprü yap demiş ama gönül ferman dinlemiyor. Sipariş vermek üzereyim 2 gündür sürekli Schaller Floyd Rose ve Gotoh/Wilkinson tremolo arasında gidip geliyorum.

Schaller in fiyatı 190$
Gotoh/Wilkinson 96$

Parasında değilim ama gümrük meselesi canımı sıkıyor eğer Schaller alıcak olursam.

Hangisini tercih etmeliyim bana yardımcı olun lütfen

Not: Yarın gitarın kütük ve belki kesim olarak fotoğraflarını eklemeyi düşünüyorum şu an ham akaju maun kütük olarak bekliyor

Floyd Rose tip tremoloyla hiç uğraşılmaz, yurtdışından alış veriş derdine hiç girilmez. Vintage tremolo en sağlamı.
Şu linkten sipariş edebilirsin;
http://www.enstrumanmarketi.com/index.php?dispatch=products.view&product_id=29898
Forumdan Sertan abi(sertanbomba)'nin sitesi. Hem hesaplı hem de çok sağlam. Biraz nakit çıkarabildiğimde yeni yaptırdığım san dimas için bi tane sipariş edeceğim ben de. Sahibinden üzerinden kredi kartıyla satış yapıyorlardı.
Diğer parçaları da yine buradan bulabilirsin gayet uygun fiyata, warmothla fala uğraşmaya değmez, kargosuyla birlikte buradaki fiyata gelir zaten hemen hemen.

http://img375.imageshack.us/i/agac.jpg/
http://img823.imageshack.us/i/odunkare.jpg/
http://img178.imageshack.us/i/odunsu.jpg/

Abiler gitarla ilgili gelişmeler bunlar

Bazı hatırlatmalar;

Gövde: 2 parça akaju maun üzerine .5 cm akçaağaç
Sap: 3 parça akçaağaç
Tuşe: Madagaskar gül
Bağlantı: Bolt on

Köprü: Wilkinson Gotoh Vs 100N
Kulakçıklar: Sperzel

Şimdi sıkıntım şudur; bir başka gitar alamayacağımdan dolayı gitarımın yanlızca glam değil güçlü overdrive lara sahip olmasını istiyorum. Zira bir bar programını da kaldırması gerekicek. Obican hocama özel mesaj gönderdim fakat sabredemenden buraya da yazıyorum.

Gitarın doğasına aykırı da olsa HSS dizilimin benim için en iyisi olacağını düşünüyorum. Zaten maun un etkisinden kurtulmak için akçağaç kaplama da yapılıyor. Manyetik tavsiyeleriniz neler?

Ben bir ilan açtım Sh-1 '59 arıyorum diye ama tabi bilgim sıfır sadece araştırırarak birşeyler bulmaya çalışıp köprü hum olarak bunu düşündüm. Diğer single lar ne olur olmaz hiç bir fikrim yok

Bu gitara HSS değilde bence çok daha değişik şeyler düşünebilirsin. Köprüde SH13 ve sapta bir P90 güzel sonuç verebilir HSSye göre bence. Sh13 yerine Bill Lawrence XL500 de takabilirsin. 😀

Geri