Hocam bence, Türkiyede hadi Türkiye ile genellemeyeyim, bu hadise Avrupada ve U.S.A. de sıklıkla görülen bir hadise, custom yaptırdığın gitarları elden çıkartmak çok zor..
Eğer bütçen sınırsız ise zorlamazda, benim gibi ( ki ekipmanlar nerden baksan şu anda 5000TL civarı, az değil gibi görünsede forumda gördüğüm kadarı ile orta sınıflarda kalırım..) sınırlı bir bütçen var ise bir süre sonra farklı gitarlarda çalmak istiyor insan..
Kimse yanlış anlamasın ama %99 umuz virtüöz değiliz, olamayacağızda.. Fakat önemli olan bir şeyler çalarken zevk almak.. Evet herkesin evladiyelik bir gitar hayali var, benim de vardı ama samimi söylüyorum, sahip olduktan bir süre sonra bir yerde duyduğunuz farklı bir ton, değişik bir gitar size yeni bir hedef oluyor..
Uzatmayayım kısaca gitarı almak kadar, satmak ta önemli.. Ne yazıkki markanın etkisi burada büyük.. O yüzden custom gitarlara fazla talep olacağını sanmıyorum..
Marka olmak gerekli, güzel işler yapmak gerekli, para harcamak gerekli ,satmak gerekli , deneyim gerekli, tecrübe gerekli, bunlar içinse zaman gerekli 12-14 yaşında başlamak gerekli, yada öğrenmenin yaşı yok ama hayatını sürdürebilmek için para gerekli..
Kısaca hocam yaparsın istediğin kalitede gitarı, istediğin tonda ama sana özel bir şey olur, elinden çıkartırken zorlanırsın, seri üretip satmaya kalkıp yatırım yaparsan büyük ihtimalle batarsın..
Örn: Gibson bile 50 lerde ürettiği gitarlarını 10-15 sene satamamış, firma kaç kez el değiştirmiş vs vs vs.. Ne yazıkki bu olay bu şekilde..