Ücretsiz alternatifler her zaman kullanılabilir, bu işe yeni başlamış kişiler için anlaşılabilir, veyahut pek bilinmiyor olabilirler. Dolayısı ile evet, belki bir tık daha artık işe hakim olmuş, neyi nereden bulacağını bilen kişiler tarafından kullanılabilirler, fakat sıfırdan başlayanlar için seçenek olmama ihtimalleri yüksek.
Fiziksel ürün karşılaştırmaları da yüzyıllardır yapılır, meşhur spotu bile vardı sinemada "you wouldn't download a car" diye, bence yanlış bir karşılaştırma. Arada aslında baya basit bir fark var. Fiziksel bir malı, bir kişi ya da kurum, cebinden para vererek almış oluyor. Yani siz gidip de 100 liralık amfi çalarsanız çaldığınız kişiye zararınız, elindeki "asset" lerden -100 lira olacak. Eğer bir yazılımı korsanlarsanız, zaten alamayacağınız bir ürüne ödemeyeceğiniz 100 lirayı, bu şekilde de vermemiş olursunuz. Dolayısı ile aynı şekilde bakılmaması temelsiz değil. Biraz ilkel bir bakış açısı yani "abi paramız yetmiyo diye ferrari de çalalım o zaman" demek.
Hatta bir karşı önerme ile geleyim. Profesyonel amaçlı bir yazılım üreten bir şirkette lead development görevi aldım bir süre. Benden önce nasıl bir lead development yöntemi izlediklerini sorduklarımda programlarının kırıldığını, o şekilde yayıldığını ve korsan versiyonu kullanan şirketlerin satın almak için kendilerine ulaştığını söylediler. 0 lead development ile, yazılımlarının eski sürümlerinin korsan olarak bir nevi "trial" görevi görmesi sayesinde büyümüş firma o güne kadar. Ben adım kadar eminim ki Neural DSP için de bir nebze geçerli olan bir durum bu.
Tekrar söylüyorum, korsanı kesinlikle desteklemiyorum, teoride yanlış olduğu konusunda hemfikirim, ben de her şeyi orijinal kullanmaya dikkat ediyorum, yazılım geliştirme sürecindeki paranın ve emeğin ben de farkındayım. Ama bizim gibi ekonomik durumdaki ülkelerde bu olayı imkansızlıktan yapanı maruz görmek gerektiğini düşünüyorum bir miktar. Zaten parası olmayan alamayacak adam eski sürümü korsanlasa NDSP ne kaybeder. Ahlak ve etik keşke düşündüğünüz gibi siyah ve beyaz olsa. Ben gençlerin korsan morsan da olsa bu araçları kullanıp müzik üretmesi taraftarıyım.