Cubase beni sinir eden bir program. Satın aldığım MIDI kontrol klavyesi Roland PC300 ile beraber gelen Cubasis AV vardı, onunla bir çalışayım dedim ilk başlarda, sıtkım sıyrıldı attım kenara, okuyup edip varlığını ne olduğunu öğrenip Sonar'a başladığımdan bu yana geri bakmadım. 3'üncü versiyonu sonunda burada da çıktı, önümüzdeki hafta Producer edisyonundan bir upgrade satın alacağım gibi görünüyor. Okuduğum ve duyduğum kadarıyla muhteşem ilerlemeler varmış üçüncü vesiyonda.
Ayrıca Battery gibi ritim sampler programları kullanmak da kolay Sonar'da. Zaten eğer 2XL versiyonun varsa Battery'e gerek yok, Sonar'ın kendi içinde DR-008 var, aynı işi görüyor. Bütün yapman gereken Insert menüsünden Insert DXi kısmında DR-008'i seçmek. Zınk diye aşağıya MIDI ve ilgili Audio kanalını açıyor sana, kenara da pad konsolunu açıyor. Konsoldan al istediğin davul kitini yükle, sample'ların yerini değiştir, her bir sesin volümüyle panıyla oyna, üzerine iki tık yap, EQ/VCA/VCO paneli açılsın, oradan sesin akordunu tonunu neyini istersen değiştir, kendi setin olarak kaydet ne istersen yap.
DR-008 MIDI kanalına da Piano Roll ekranından seslerin sampler panelindeki yerine göre kalemle tık tık vuruşları gir, uzunluklarını ayarla, al sana ritim programlanmaya başladı bile.
Eğer Sonar'da gelen sesleri beğenmezsen git başka sample library'lerden sesleri al, bir dosyaya kaydet, onları sampler panelinden tek tek çağır, boş kutucukların (tuşların) altına yerleştir, profili de özel bir isimle kaydet, oldu bitti. Kendi ritim sampler profilini oluşturdun işte.
Cubase'de de böyle kolay olması lazım ama benim hiç rahat edemediğim bir program olduğu için şu an hiç aklımda Cubase'de bu işler nasıl oluyordu bir fikir yok.