Davul Kaydı Için Gereken Ekipmanlar

Konuyu hem kendim hem de aynı soruya sahip davulcu arkadaşlarım için açıyorum. Umarım foruma bol katkısı olur.

2000-2500 TL arası bir bütçeye sahibim ve davul kaydı için ekipman aramaktayım. Tahminimce bunu başarabilmek için gerekli ekipmanlar:

- Bilgisayar ve davulumuz (Haliyle 🙂)
- Kaydı dinlemek için referans monitör (bunun için elimde 2+1 ses sistemi var, sanırım kaliteli kulaklık almam tavsiye edilecek)
- Ses kartı
- Mikrofonlar
- Mikser (Mikrofonları girmek için)

Daha bir şey gerekiyor mu bilmiyorum. Gitar kayıtlarıyla 2-3 yıl uğraşmışlığım var. İstediğim şey ise

- Davul sesini temiz bir şekilde kaydetmek
- Her mikrofondan gelen sesi ayrı ayrı eq'layarak / editleyerek tek başlarına iyi bir davul sesi yakalamak
- Tüm bu sesleri birleştirerek ve sağ sol dağılımını (panning'i nasıl anlatacağımı bulamadım) dağılımını yaparak tam davul kaydını elde etmek.

Baktığımızda kısa bir süreç, halbuki gitar için bile yorucu olan iş davul için de en az o kadar yorucu olsa gerek.

Ekipmanları öncelikle ikinci el şeklinde temin etmek istiyorum, eğer yapamazsam Almanya'dan gelen akrabam vasıtasıyla thomann.de'den alacağım.

Hangi ekipmanları almalıyım hangi ürünlere yönelmeliyim?
Aklımdaki ürünler:
http://www.thomann.de/intl/focusrite_scarlett_2i4.htm
http://www.thomann.de/intl/akg_drum_set_session_i.htm
http://www.thomann.de/intl/samson_8kit_drumset.htm
http://www.thomann.de/intl/the_tbone_dc4000_drummikrofonset.htm şeklinde, thomann üzerinden liste şeklinde yapabilirseniz çok sevinirim. Yine de önceliğim ikinci eldir.

İyi forumlar dilerim.
 
1: Fazla para.
2: Daha fazla para.
3: Çok daha fazla bir para.

Şaka bir yana ses sistemi yetersiz gelebilir. Daha profesyonel bir sisteme geçmenizi tavsiye ediyorum.
 
Hevesinizi görerek ve bu işin zorluğunu bilen birisi olarak size bu dediğinizden farklı Dört yol önermek isterim.

Önce sebebi söyleyeyim. Davul kaydında, mikrofon sayısı arttıkça sızma denilen lanet başlar.

Sızma nedir? Mesela trampete hevesle yaklaştırdığınız sm57 mikrofonunuza cayır cayır hihatin ve kickin sinsice girmesidir.

Siz bir davulcu olarak her parçayı ayrı ayrı kaydetmek isteyeceksiniz ve çok haklısınız. Fakat her mikrofon almaması gereken parçaları da duyacak ve bu iş siz davulunuzu mikslemek istediğinizde hayal ettiğinizden çok uzak bir yerde kendinizi bulmanıza sebep olacak.

Benim önerilerim,

1- tepeden geniş diyaframlı bir condenser'ı davulun biraz önüne doğru sallandırın.

artısı: her evde condenser mikrofon vardır. masrafsız bir başlangıç alternatifi olabilir
eksisi: nerden sallandırsak iyi olur? Biraz odada aramak lazım.

2- field recorder kullanın. Tascam, Zoom, Roland gibi firmaların çok iyi field recorderları var. Düşündüğünüzden ve mevcut durumunuzda miksleyebileceğinizden daha kaliteli iki kanal bir davul kaydınız olmuş olur.

artıları: kullanımı en kolay sistem, kabul edilebilir sonuca çok yakın.
eksileri: fiyatlar yüksek olabiliyor. Daw entegrasyonu zor olabilir

3- Drum trigger kullanın. Roland'ın ürünleri var. Trigger vasıtasyla bilgisayardaki sampleları çalıştırabilirsiniz.

4- Dijital davul kullanın. Fiyatı çok gibi gelse de amatör, ya da düşük bütçeli profesyonel kullanımda işe yarar bir davul kaydetmenin en ucuz yolu budur.

artıları: en kolay kullanım, en kolay kayıt imkanı, en kolay iyi ses alma yöntemi. Eğer midi olarak kaydederseniz, sesleri bilgisayardan değiştirebilmek ve en önemlisi, hatalı yerleri düzeltip Quantize edebilmek!!! Bu sonuncu dediğim çok efsane bir kolaylık yaratır.



eksileri: padlerin hassasiyeti ve özellikle zillerin tepkisi çok para veremediğinizde gerçek davul gibi olmaz.
Kimi davulcu hissiyatı sebebiyle sevmez, iş yapmak isteyen davulcu uyum gösterir çalar kaydını yapar.

Önerim 2500 liraya sahibinden de yamaha dtx express ya da roland v drum kovalayın derim.
Davulunuz çok iyi bir davulsa, sesinden vaz geçemeyecekseniz field recorder iyi bir çözüm olabilir.
 
Hocam mikrofon sayısı kadar kanalı olan bir ses kartı yerine mikser kullanarak tüm mikrofonları bağlar iseniz çıkışı stereo tek kanal olarak alabilirsiniz öncelikle bunu belirtmeliyim. Yani her davulun sesini kayıttan sonra istediğim gibi ayarlarım gibi düşünceniz varsa bu bütçe ile zor. Usb mikser alıp kullanırsanız ses kartına ihtiyaç olmadan direkt bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz. Bilgisayarınıza stereo kanal olarak kaydedersiniz. Tonlama eq ve pan mevzusunu kayıttan önce ayarlamanız gerekli. Ben de davulcu arkadaşımın davullarını kaydetmek için bu iş konusunda araştırma yaptım fakat çok zorlayıcı. Şimdiki bütçemde sadece bir kondenser mikrofon , subkick ve 2 kanallı ses kartımla (steinberg ur22) kayıt almayı planlıyorum. Kondenser olarak Samson C01 almak aklımda. Subkick için ise mevcut 8" lik kabinimi kullanacağım. Bence bütçenin tamamını kullanmadan 4 mikrofon çalışman senin için daha iyi olur. 4 mic drum record tarzı aratırsan youtube da bulabilirsin.
 
@Kutay_ Bey bütçenize göre realistik ve nokta atışı öneriler vermiş ama ben yine de kendime göre bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
1- ) Eğer davul kaydını mikrofon ile yapacaksanız - ki bu işin esasında normal ve ideal yolu budur - bence mikser işine hiç girmeyin. Çünkü kullanacağınız mikser kaliteli ( dolayısı ile pahallı ) bir mikser değilse , getirdikleri götürdüklerinden fazla olabilir.
2-) Mikser yerine üzerinde yeterli sayıda mic-pre barındıran ses kartı edinin. Sizin bütçe kısıtınıza göre bu iş için 2. el olmak kaydıyla örneğin şu alternatifler geçerli olabilir :

Scarlett 18i20 - Focusrite - Usb - AKALIN MÜZİK ELEKTRONİK - Profesyonel Müzik Yazılım, Donanım ve Stüdyo Ekipmanları, Stüdyo Monitorler, MIDI Keyboard ve Ses Kartları
Bu kartta 8 adet mic-pre bulunmakta. Yani istediğiniz ve gerekli gördüğünüz takdirde , davulu 8 adete kadar mikrofonlayabilirsiniz. Ayrıca bu kartın yanında gelen plug-in paketini kullanarak (EQ, compression, gating ve reverb ) davulunuzu kayıt ve mix sürecinde tonlayabilirsiniz. Bu kartı 2. elde sanırım 1100-1200.-TL civarlarında bulabilirsiniz.

COMPEL | SES KARTLARI | STEINBERG MR 816 X
Steinberg MR 816X'de 8 mic-pre'li bir cihaz. Yalnız bu Scarlett'e göre bir miktar daha pahallı ve FireWire bağlantı teknolojisi ile çalışıyor. Bu da amacınız ve bu bütçeler için güzel bir kart.
3-) Mikrofon seti konusunda ( eğer illa set halinde alacaksanız ) ; verdiğiniz alternatifler arasında AKG daha mantıklı görünüyor.
4-) Bütçe limitiniz nedeniyle ; en sıkıntılı konu referans monitör. Özellikle davul kayıtlarında ve miksinde ; alt frekanslarda kolaylıkla distortion'a girmeyecek monitörlerle çalışmak ayrı bir önem arz ediyor. Bunu da 500-600.-TL'lik bütçelerle çözebilmek hemen hemen imkansız gibi bir şey. Dolayısıyla bence monitörler için ek bir bütçe yaratırsanız çok isabetli olur.

Anlatmağa çalıştığım şekilde gerçek ve güzel bir davul kayıtı yapmanın alt yapısını hazırlarsanız , bundan sonrası büyük ölçüde sizin bilgi ve yeteneğinize kalmış olur ve bunun verdiği zevki yaşamış olursunuz. 🙂
Not : Tabii bu arada kayıtı yapacağınız mekanın akustik özellikleri de çok önemli. Bu konuyu atlamış olmayalım.
 
Davul kaydı için daha doğrusu kayıt ortamı için kesinlikle önce akustik düzenleme gerekir. Davulda ayrıca ses yaılıtımı yaparak dışarı ses çıkmasını engellemeniz gerekebilir, yerinize göre.

1. Akustik işini yapan bir firma size 4 basamaklı bir fiyatla bu işi yapabilir, odanın büyüklüğüne göre. Tabi çok pahalı malzemeleri konu dışı bırakarak söylüyorum. İlk mesajda akustikden bahsedilmemiş en önemlisi budur. Ne yaparsanız yapın akustik iyileştirme yoksa en baba analog ekipmanla, en iyi mühendisle bile berbat kayıtlar alacağınıza emin olun. Mevzu sadece kayıt değil, akustiği bozuk odada çalarken bazı frekanslarda dengesizlilk olur. Alt frekanslarda kickde misal uğuldama olur, çalarken daha düşük tuşeye meyledersiniz ki kafanıza kafanıza vurmasın, bazı frekanslarda ise zayıflama olur o da alto olsun mesela, bu sefer de altoya vururken yüksek tuşeye geçmek istersiniz. Fakat bu tueşe değişimleri parçaya uymaz ve enstruman çalımının genel durumuna tersdir tuşenizi bozar, daha berbatı çalışırken yığılan frekanslar kulakları feci yorar. Performansınız düşer, uzun vadede psikolojiyi bozar, kulaklara zarar verir. Onun için önce akustik, maliyeti kaldıramıyorsanız hiç sonraki aşamalara geçmeyin paranıza yazık olur.

2. Sonra tecrübe sahibi, kayıt konusunu bilen birini bulun. Hem vereceği tavsiyelerle odanıza ve bütçenize uygun mikrofon ve diğer ekipmanları belirlersiniz hem de kayıtlarınızı alma konusunu konuşursunuz.

3. Kayda kadar partisyonlarınıza akustiği düzenlenmiş odanızda sürekli çalışarak iyice alışın, tıuşenizi ve tonunuzu iyi ayarlayın. Odanın verdiği cevaba karşılık performansınızı değerlendirin, kayıt cihazları kurulduysa düzenli plot kayıtları alın. Kayıtları dinleyerek hem odayı hem performansınızı değerlendirin. Böylece master kayıtlara hazırlık yapın.

4. Gerisi sonraki iş. Miks ve edit, master işleri için bu işi yapan birine gidin. Bu işi öğrenmeniz yıllar alır, amatörce kotarılacak bir iş değil.
 
Son düzenleme:
Gitar kaydetmek üstün bir kayıt tecrübesi gerektirmez ama çok zor olay akustik davul kaydı. Yukarıda bahsedildiği üzere oda akustiği de önemli. Kayıttan sonra edit yapacağınıza göre mixer kullanmamanız gerekir. bunun anlamı gruplama yapmadan 8-10 mic preamp barındıracak bir ses kartı. her kanala ayrı ayrı gate comp ve eq uygulamanız gerekecek. sistem gereksimi de artar.
 
Son düzenleme:
Bir süre sonra, ben de kayıtlara davul eklemeyi düşünüyorum ve dijital bir davul ile çözmek niyetindeyim bu işi. Ve mümkünse temiz bir 2. El temin edicem.

Yamaha dtx modellerine baktım lakin hangi model (400-500) ne gibi özelliklere sahip bilmiyorum.

Bir de Medeli'nin DD serileri var. Sanırım en üst model DD508. Bu modeller nasıldır?

2. Elde ortalama 1000-1500₺ aralığında iş görecek bir dijital davul önerisi almak istiyorum. Tabi midi çıkışlı olması, zillerin ve davulların tepkisi iyi olsun.

Desk top yada lap top davulları rahat kullanabileceğimi sanmıyorum.

Teşekkür ederim şimdiden...
 
selam
davulcu değilim, ama kendi albümümüzde tüm kayıtları kendimiz yaptığımız için doğru yanlış tecrübemi aktarmak isterim:
1- akustik çok önemli.. gitar kaydı için gerekmeyebilecek kalitede bir yalıtım lazım olacaktır..
2- overhead mikrofonlar: eli yüzü düzgün condenser mikrofonlar iş görebilir.. 30 usd gibi bir fiyata amerikadan overheadlerin açısını sabitleyen bir stand getirmiştik..
3- enstrüman mikrofonları: bunların -doğru kelimeyi bulamıyorum- sadece belirli bir yön ve bölgeden ses alması faydalı.. markası samson idi sanırım, 8 parça bir ucuz set almıştık onla kayıt yaptık..
4- mixer: kesinlikle gerekli değil.. acemilikle 32 kanal bir behringer mixer almıştık, stüdyomuzda intercom olarak kullandık sadece (🙂 hala satmaya çalışıyorum alan yok
5- ses kartı: seneler önce presonus firepod kullandık.. sekiz kanala aynı anda giriş yapıp cubase vs'ye 8 ayrı kanala eşzamanlı kayıt alabilme şansı veriyor..
6- bilgisayar: 8 wave dosyasını eş zamanlı yazabilecek kalitede bişey.. şu anki bilgisayarlar kaldırır bunu bence rahat..
7- trigger: çok faydalı fakat çok fazla roll, shade note vs varsa uğraşmaktan vazgeçiyor insan bi süre sonra.. klasik rock davulları konusunda işe yarasa gerek, sounda müthiş katkısı var..

şunu da belirtmem gerekir: yukarıdaki setupla aldığımız kayıtlar bizi çok uğraştırdı.. ne kadar uğraşsan mikrofonlar başka parçaların seslerini alıyorlar.. bunları temizlerken istediğiniz esas parçanın ses kalitesi bozuluyor.. zevkine veya demo vs için iş görecektir ama albüm vb profesyonel bir iş için istenmeyecek zahmette bir süreç.. bu sorunu zannediyorum daha kaliteli mikrofonlar çözebilir.. orada da bütçe işin içine girer..
 

Geri
Üst