Davul loop'larının BPM ini ayarlamak

Diyelim ki elimde bir takım davul sample ları var.Bu sample ları ard arda döşeyip 4 dakika boyunca aralıksız devam eden bir loop haline getirmek istiyorum.Daha sonra loop'umun BMP'ini değiştirmek istiyorum.Temposunu düşürmek ya da yükseltmek amacıyla.
Hangi programa(lara) ihtiyaç var ?
Adobe audition bu işi yapar mı ?Loop sound unun Pitch'i rahatsız edici derecede değişir mi ?Yoksa kulağa çok da batmaz mı parça içinde ?
Davul parçaları sesleri buldum. (mesela cymbal sound u - kick soundu - snare sound u) bir araya getirmek istesem bu sesleri diyelim.Davul parçalarından sample oluşturmak daha mı karmaşık ve daha mı çok hüner ister ? Hangi programları önerirsiniz bu iş için ?
İçinde güzel davul sesleri bulunduran programlar var mı ?
Fruityloops la bu dediğim işleri yapabilir miyim ?
Cubase de davul sesleri var mıdır ?
 
Bana kalırsa semple seslerden kendi looplarını oluşturman daha kolay ve daha kullanışlı olacaktır.

Kullandığın loop ne olursa olsun tempoyu arttırdığın takdirde seste bozulmalar kesinlikle olur.Ton değişir kalite düşer süre kısalır/uzar ne bileyim daha birçok şey olur herhalde.

Benim tavsiyem aç Fruityloopsunu ekle standart bir davul setupı şöyle 30-40 parçalık falan 🙂 .Sonra yaz davul partisyonunu, yap tuşeleri olsun bitsin. Ondan sonra ister tempo değiştir ister ton değiştir sana kalmış.Haydi kolay gelsin
 
Cubase' de hazır davul kiti sesleri var. Zaten cubase' in varsa cok ugrasmana gerek yok. "soundfont" adı verilen wav. bankaları seklinde, mahcem' in verdiği sample adresinde bu sekilde vardı hatırlarsan. Bunları cubase icinde midi notalar aracılıgı ile tetikliyorsun, sonra loopu mixdown ediyorsun. Uzun süredir cubase' le görüşmüyoruz, kullandıgımda da bununla hic ugrasmamıstım onun icin bunun yolunu yordamını söyleyemeyeceğim. Manual' inde yazıyordur herhalde.

Bircok baska yoldan biri olan, benim genelde kullandıgım yöntem suydu: Tracker tarzı bir programda direk wav.ları dizmek. Tracker tarzı programları "freeware" baslıgında anlattıgım icin yazmaya üşeniyorum. Sanırım daha basite halledecek programlar da var, ama ben taa amiga zamanlarında alıstıgım icin kasmıyorum. Bunda wav. seslerini enstruman olarak nota halinde ayrı kanallara yazabiliyorsun, ses yüksekliklerini vs. değiştirip ghost note kasabiliyorsun, ondan sonra istediğin gibi hızıyla oynayıp, elde ettiğin loopu wav export ediyorsun(tracker' in destekliyorsa bunu, modplugtracker gibi)

Sample editörü kıt biraz, pitch shifting felan yok ama mesela bir sesin esas hali do-4 notasına atanıyorsa sen onu la-3 ten calınca yavaslatıp kalına tasıyor, mi-4 ten calınca hızlandırıyor ve tizleştiriyor, bunlar davulda hızlı bir şekilde aynı sesten baska sesler elde etmeni saglıyor. Ayrıca her kanala bir vst pluginle efekt verebiliyorsun, sayı kısıtlayıcı ama wav export ile trikler yapabilirsin
aynı sesi editleyip, kaydedip tekrar acarak.

Fruity loops'ta da yapılıyor diyorlar, o zaten sende varsa yaparsın yani, gerci ne kadar detaylı notasyon ve tuse ayarı yapılır onda bilmiyorum.
 
Adobe Audition'da onu nasıl yaparsın bilemiyorum ancak Cakewalk Sonar'da loop editing menüsüne girip oradan Acid tarzı time stretching/compression yapabiliyorsun. Detayları şimdi tam aklımda değil zira Sonar kullanırken ben looplarla çalışmıyordum, o gibi durumlarda doğrudan davulcu kullanıyordum veya kendim programlıyordum 🙂

Pro Tools'da o iş daha da kolay, önce ana tempo olarak kullanmak istediğin ritmin tempo map'ını kuruyorsun, eğer tempo ne olacak bilmiyorsan bulmak için önce temposu bulunacak loop'u seçip TDM sistem kullanıyorsan menüden Beat Detective'i seçiyorsun, normal LE sistemlerde ise Identify Beat deyip bir tempo map çıkarıyorsun, sonra yukarıda Tool menüsünden Time Stretch/Compression aygıtını seçip uydurmak istediğin loop'un ucundan tutup diğerinin tempo map'ının barın sonuna esnetiyorsun veya daraltıyorsun, bitti.
 
teşekkürler
ben şimdi deneme yapayım ve araştırayım.
ama davul sample Cd si satın aldığımda sadece snare in ya da sadece zil in EQ su ile oynayamamak kötü olur di mi ?
hepsine ayrı velocity hissi vermek lazım gerçekçiliğe yaklaşmak için sanırım.
Rock davulu yazmak zor zanaatmiş ya
not : protools un ucuzu çıkmış belki onu alırım yakın gelecekte.
protools Le...
 
marqueemoon demiş ki:
Diyelim ki elimde bir takım davul sample ları var.Bu sample ları ard arda döşeyip 4 dakika boyunca aralıksız devam eden bir loop haline getirmek istiyorum.Daha sonra loop'umun BMP'ini değiştirmek istiyorum.Temposunu düşürmek ya da yükseltmek amacıyla.
Hangi programa(lara) ihtiyaç var ?

Bunu yapmana izin verecek iki program var: Sonar veya Acid. Elindeki loop'u bu iki programdan birinde actigin zaman, program loop icindeki vurgulari (transition) bulup her birinin basina bir isaret koyuyor. Ondan sonra sen loop'u yavaslattigin zaman bu isaretlerin arasindaki mesafeyi, orantilarini bozmadan genisletiyor. Loop'u hizlandirdigin zaman ise tam tersi, isaretleri orantilarini bozmadan birbirine yaklastiriyor. Bu islemin adi "acidize" bu islemden gecmis looplar ise "acidized loops" oluyor.

Loop sound unun Pitch'i rahatsız edici derecede değişir mi ?Yoksa kulağa çok da batmaz mı parça içinde ?

Bahsettigim programlarda vurmali enstruman loop'lari icin, pitch degisikligi yapmadan tempo degisikligi yapma secenegin var. Yani bir davul loop'unu uzatip kisalttigin zaman pitch degismiyor. Ama diyelim ki bir bass gitar loop'unu hem temposu, hem pitch'i degisecek sekilde acidize edebiliyorsun.
 
Eğer kullandığın programın içinde Drum Sampler olarak NI Battery veya FXpansion DR-008 gibi bir softsampler kullanırsan, orada her bir kutucuğa yerleştirdiğin seslerin VCA, VCO, Pitch, LPF, HPF'leri ile oynayabilir, sample'ların karakterlerini istediğin gibi değiştirebilirsin.
 
Harika link'ler veriyorsun Mahcem.İnsanın ağzı kulaklarına varıyor 😀

itiraf edeyim ki VCO, LPF, HPF gibi bazı terimlere henüz yabancıyım.Ya da bilmediğim terimler duyunca paniğe kapılıyorum diyeyim 🙂
VST yi bile Sözlük te okudum ama hala tam olarak anlayamadım.
sanırım bazı programları çok kullanıp aşina olunca anlıyor insan.
Ne kadar okusam da yaşamadan yani tecrübe etmeden kavramak zor oluyor bazı terminolojik bilgileri. Benim gibi düşünen varsa rahatlayacağım 😀

NOT: mesela CPU nun ne olduğunu hala öğrenemedim.Bu terimler beni çok endişelendiriyor 8O
Markalar ve modelleri ile müziksel terimler birbirine giriyor bazen.
Çünkü o kadar çok rekabet var ki bu piyasada bir sürü şirket farklı markalar ve bir de modeller üretiyor.Bu isimler terminoloji ile karışıyor.
Basit bir örnek : Levi's ın ne olduğunu bilmeyince (bir marka olduğunu bilmeyince) bir dikiş yöntemi sanmak gibi oluyor 🙂 (ilginç bir örnek oldu 😀 )
 
Bu gibi soruları sözlüğe soruver, hatta orada çoktan açıklanmış bile olabilir.

VCA: Voltage Controlled Amplifier
VCO: voltage controlled Oscillator
LPF: Low Pass Filter
HPF: High Pass Filter

CPU: Central Processing Unit (Merkezi İşlem Ünitesi)

Bazı şeylerin oturması için kendine zaman ver. Ben bunları öğrenmeye altı ay önce değil, taa 1984-85'te ortaokuldan liseye geçerken başladım, arkadaşlarım geceleri yatağın içinde Playboy Penthouse okurken ben o işler için bir kız arkadaş edinip onun yerine uyku öncesi Celal Dutar'ın "Transistör Esasları ve Ses Frekans Tekniği" kitabını okudum. Öyle birikti bu bilgi. Kendine zaman ver, bu işler birden olmaz, sabır, azim ve süreklilik ister.
 

Geri
Üst