Birde efect için rack almam gerekicek.
Tonlar digital modellemeden geliyorsa, illaki bir efektle süsleme ihtiyacı duyuyor insan. Ama lambalı amfi olayında, ton öyle güzel ki, üstüne bir efekt koymaya kıyamıyorsunuz. En fazla delay reverb belki.
🙂 Bundan 10-12 yıl kadar önce, dubleks evimden taşınınca lambalı amfimi satmıştım. Şu tarihlere kadar da, kullanmadığım prosesör, modelleme aleti kalmadı. Tonun bir türlü o lambalıdaki gibi olmadığını bünye hissetiiği için, yok üstüne reverb ver, yok tremolo efekti ekle, phaserı aç uğraş dur. Hah şimdi birşeye benzedi diyordum.
Ama şu son yıl düşük watt lı lambalı amfilerle çalıyorum evde. Ve inanın daha bir kere amfi sesi üstüne, chorus bile ekleyemedim. İnsan kıyamıyor, böyle çıtır çıtır tonlar sıcak sıcakk. Demem o ki lambalı amfi veya lambalı preamp ve power amp olayına girerseniz, inanın basit bir delay veya reverb den fazlasına pek ihtiyaç duymayacaksınız. Elimde Boss gt-6 var, bir köşede duruyor öyle artık, amfiye takmıyorum bile.
😛
Tavsiyem; sırf ev kayıt işleri için ise, 1 w lık - 5 w lık amfilerle (gerekirse attanetuar) ile evde efsane tonlar almanız mümkün. Son yıllara kadar, hep mesajlarımda ev kayıtları için prosesör öneriyordum. Ama düşük w lı lambalı amfiler yaygınlaşıp, kendim de kullanır olunca, artık prosesörü ev kaydı için pek önermez oldum. Önermek derken işin uzmanı değilim ama, yıllarımı da ev kayıt işlerine verdim, sahnem yoktur oldum bitti evde kayıttır takıntım.
1w - 5w lık amfiler gelecek olursak :
Amfi : 600-1000-TL arası alacağınız bir lambalı amfi (düşük w lı amfilerde Tonal amfiyi, tavsiye ederim harika üretimleri var.)
Speaker 12" : 1x2 kabinli celestion tarzı speaker yüklü haliyle 500-TL civarı
Mikrofon : 250-Tl civarı ikinci el bir sm57
Booster : 150-TL Belki lazım olur diye booster veya overdrive
Yukardaki setup muhtemelen 2000-2300-TL civarı tutacaktır. Ama temin ederim eleven falan hikaye gelecektir size.
Tüm sorun evde ses yükekliği ise, Türkiye de bir firma 240-TL ye Watt Killer diye bir ürün satıyordu. (mydukkanda vardı galiba) Onu kullanırsanız, 5 w lık amfiyi bildiğim kadarıyla 0.4 w a kadar düşürüyor. Yani ne gece, ne gündüz artık evden kayıt işlerinde lambalı amfi kullanmamanın pek mazaereti kalmıyor gittikçe.
🙂
Son olarak "peki ya 1 w lık amfinin sesinden ne olur ki kayıt yapsam?" diye düşünecek olursak :
Şu an 8" speaker kullanıyorum. Sipariş vermek üzereyim, Celestion v30 alacağım. Alınca yani 1-1.5 haftaya kadar, Tonal 1 w jcm800 mod #36 nın ses örneklerini koyacağım. O zaman çoğu kişi şaşıracak.
Gitar --manyetik-->>kablo-->amfi-->hoparlör-->mikrofon zincirinde, hoparlörün 1 w lık sesi önüne konan mikrofon sayesinde, ses pc de devasa kabinlerden geliyormuş gibi duyuluyor. Zira ses kartının gaininden mikrofonun sinyalini güçlendirebiliyorsunuz. Haa belki hoparlöre 100 w ttaki gibi yüklenilmiyor, bu önemli ama tümm zinciri tamamen analog-lambalı kurmuşsunuz, setup ı en iyi denecek şekilde yapmışsınız, sadece speaker drive ı yok veya az.
Ama inanın onca zinciri tamamlayınca bu en az farkedilmeyen şey oluyor. İyi ama şunu da düşünmek lazım, bir prosesörde yukardaki zincirin hiçbiri yok ki orda herşey sanal.
😀
Böyle uzun yazmamın sebebi hem size cevap vermek, ama daha çok bu ev kayıt işlerinde prosesörden sıkılanlara, kendi macerelarımı ve sonuçlarını da aktarabilmekti. Ve en önemlisi bu bilgileri ev kayıt işleri için verdim. Sahne işleri için kullanışlı olur mu bilemiyorum. Sahne işlerim yok gibi birşey ve vereceğim fikir yanıltıcı olabilir kanattimce. Yakında bu konu ile ilgili bir başlıkta açmayı düşünüyorum zaten. Yazdıklarım sadece naçizane yaşadıklarım ve kendi tercihlerim. Siz dersiniz ki, yok kardeşim alır çatır, çatır Eleven ı çalarım. Elbet zevkler, renkler meselesi, benimkisi sadece alternatif sunmaktı.
🙂