Şimdi şöyle sevgili
@SteelString ; buna daha iyi daha kötü ayrımı yapamayız, ikisi aslında benzer olsa da çok farklı aletler. Burada amaç hangisi sizin işinize yarıyor onu yorumlamak.
Genel olarak beatbuddy'nin kullanımı daha kolay.
Beatbuddy'nin içinde gelen ritmler zaten çok fazla ve seçenekli, ekstradan programı çözüp yazmaya ihtiyaç bırakmıyor. Ben sahnede canlı kulanmama rağmen birkaç kez tam istediğim ritmi bulamadım, onda da türevi bir ritmle çözdüm. Trio'da böyle bir şey yok, ve ayrıca kullanışlı ritm seçeneği de beatbuddye göre çok az. Ayrıca bb'de kit seçebiliyorsunuz, örneğin metal veya punk bir ritm seçtiniz, kit olarak da jazz seçtiniz, ritminiz süpürge bagetlerle çalınıyor, seçenek sonsuz. 3 atak var, her bastığınızda farklı birini yapıyor. Çok önemli: 2. varyasyon var. Yani şarkının girişyle nakarat kısmındaki davulun tuşesinden tutun ritmi süsleme şekli değişir ya (öyle diyim), ilk varyasyondayken basılı tutuyorsunuz geçiş yükselmesini yapıyor ve 2. varyasyonda çalıyor, orada da ayrı 3 atağınız var. Yine ilk varyasyona döneceksiniz, tekrar basılı tutup geçiş hareketini yaptırıp dönüyorsunuz, çift basıyorsunuz bitiriş hareketini yapıp bitiriyor, girişte atakla giriyor, istemiyorsanız çat diye de giriyor ama atakla girmesi süper bişey, trio da lönk diye giriyor. Varyasyon trio da da var ama ona tam bir varyasyon diyemedim ben.
Bunu dışında ses kalitesi tartışılmaz daha iyi. Artı birde geliştirilebilir, parasını verip sallıyorum vintage ludwig drum set alıp o davulun sounduyla çalabiliyorsunuz.
"eksik olan seyleri eklemek derin bilgi gerektiriyor mu?" demişsiniz: Gerekmiyor, kendisi hiç suya sabuna dokunmadan baya yüklü geliyor zaten, çok üst seviye birşeyler yapacaksanız ozaman biraz girip programını çözmek gerekebiliyor, şahsen çok istesemde zaman ayırabilip denemedim bile. Ayriyeten Bb'nin sitesinde sürekli çok bilindik şarkıların orjinal ritmlerini çıkartıp paket halinde satarlar.
Trio plus hiç kullanmadım. 12 loop kaydedilebiliyormuş, beatbuddy de böyle bir özellik yok, sadece yeni davullar kitler vs atabilirsiniz.
Şimdi gelelim trio veya plus olan modelin artılarına: Altını çizerek söylüyorum:
eğer loop pedalı ile kullanmayacaksanız trio daha mantıklı olabilir. Bb sadece bir davul pedalı, yani siz bir orkestranın üzerine solo atmak niyetindeyseniz bb çok işinize yaramayabilir, çünkü sadece davul üzerine kuru kuru solo çok bir keyif vermeyebilir. Ama trio'da bastığınız akorları algılayıp üzerine bass yürüme mevzuu var, o zaten bu aleti kurtarıyor. Arkada davul bass varken ritm gitar olmasa da bi solo yürüme şansınız var. Ha trio plus alırsınız onda gitar ritmi de kaydedip üzerine yürürsünüz tam olur, ayriyeten onda düz trio ya göre daha çok ritm/kit/varyasyon var.
Gelelim şahsi fikrime: Bence BeatBuddy + Looper pedalı en kaliteli çözüm olur. Maliyet olarak evet fark eder ama dediğim gibi en kaliteli çözüm budur diye düşünüyorum. Hepsinin artısı eksisi farklı yönde, ses kalitesi-çeşitlilik ve daha orkestra vari hepsi tek pedalda ve daha uygun arasında karar size ait.