Dijital ve Analog

Dijital ses: DÜZ geliyor. Cansız, "teneke", soğuk, boş. Yüksek olduğunda yüksek hissettirmiyor.

CD kalitesi 16 bit 44.100 Hz örnekleme hızıdır, yani ses dalgasının bir örneğini saniyede 44.100 kez alır ve bit derinliği, örneklenen dalganın genliğini yerleştirmek için kaç adımın mevcut olduğunu gösterir. Yani, bit derinliği genliğin 1, 1,5 ve 2'yi kullanılabilir kılan bir çözünürlükte yerleştirilmesine izin veriyor. Bu nedenle, örneğin genliği 1,6 ise 1,5'e, 1,75 ise 2'ye yerleştirilecektir. Ve 44.100/sn çok fazla görünebilir, ancak sonuçta olan şey dalganın kare adım şekillerine dönüşmesidir. Artık pürüzsüz, kıvrımlı bir dalga değildir. VE, bir CD şarkısı, şarkının tamamını içeren bir dalgadır. Bu yüzden her şey düz duyulur, çünkü kelimenin tam anlamıyla öyledir. Analogda, her enstrüman, yankılar ve gecikmeler, Eter'de kendi alanlarını korur.

Tüm bu yeni "3D ses" ve 5.1 veya 7.1 surround, sesin dijital hale gelmesine bir tepkidir, hepsi dijitalleştirme sırasında kaybedilenleri telafi etmek ve telafi etmek için bir araçtır. Ses analog olduğunda, surround sese veya 8 hoparlöre veya stereolarda özel "dinamik bas yükseltme" işlevlerine ihtiyacımız yoktu, sadece iyi bir stereo amfiye (150W+) ve bir EQ'ya ve 2 uygun hoparlöre ihtiyacınız vardı ve kayıtlar analog olduğu için "surround ses" elde ettiniz.

Tamamen HASTALIKLI! Dijital müzikleri öldürdü. Yayın akışı $#@-(& #@$$#-. Sanatçılar artık para kazanamıyor çünkü artık kimse albüm satın almıyor.

Dijital hi-hat'leri mahvediyor! En çok da baslar etkileniyor.

Elimdeki kasetlerin CD'lerini almaya başladım, sonra analog dinlemeye başladım ve tüm kasetlerimi, bulabildiğim tüm kasetleri geri satın aldım, ta ki kasetler tükenene kadar.

Analog her zaman üstün bir medya olacaktır ve eğer insanlar müziğe eğlenceden ziyade bir sanat formu olarak saygı duysalardı, dijital bu alanda öncü olmazdı.

Son düzenleme:
arkadaş hislenmiş
ama bolca plak, kaset ve cd dinlemiş biri olarak katılmalıyım ki 128, 256, 320 gibi mp3, mp4, aac vs ne varsa asla aynı tadı vermiyor hele de üstüne ikinci bir katman bluetooth zulmü uygulayıp arabaya veya kulaklığa gönderince.... evde flac formatı adam gibi ref kulaklıkla dinleyenler demek istediğimi anlayacaktır

Amfi simülasyon yazılımları son 10 senedir analog sesi taklit etmek için uğraşıyor, asla tamamen taklit edemezler. Asla aynı tadı veremez çünkü işin doğasında yok.

Uzun zaman önce analogla her şey daha karmaşık ve daha pahalıydı. Bence eski grupların şu anda olanlardan daha uzun ömürlü olmasının sebebi bu. Davulcular da son 20 yılda kayıtlarda (canlı performans sorunları olmadığı sürece) perküsyoncu olarak büyük ölçüde değiştirildi. Yakında tüm enstrümanlar kayıtlarda AI ve DAW ile değiştirilecek. Bu tür sorunların gerçek müziğin bir daha var olma olasılığını mahvettiğini tamamen kabul etmeliyiz.

Artık müzisyenlik diye bir şey olmayacak çünkü AI arkadaşlarımız sizin için gitar çalacak

İşte dijitalleşmenin sonu

Son düzenleme:
kabahat dinleyicide yani... almıyor şerefsizler

fiziksel almasak da streaming ile hala alıyoruz bir şekilde... ha sanatçının payı büyük firmalara gidiyorsa onda da suç benim değil elbette kusura bakmasın kıymetli sanatçılarımız...

örnek vereyim... spotify vb kullansam da mesela Hayko Cepkin albüm çıkarırsa direkt itunes'dan da satın alır ve indiririm... bu yüzlerce başka sevdiğim sanatçı için de geçerli

örnek vereyim... spotify vb kullansam da mesela Hayko Cepkin albüm çıkarırsa direkt itunes'dan da satın alır ve indiririm... bu yüzlerce başka sevdiğim sanatçı için de geçerli

O ayrı bir zevktir.
Albümü alırsın, artık hangi formatta aldıysan, albümü elinle tutarsın bi defa... Bir tasarımcının özenle editlediği artwork'ü vardır içinde. Aldığın albüm sadece müzik olmaktan çıkar, fotoğrafçının işlerini görürsün. Albüm bir konsepte dönüşür. Albümü aldığın yer havalıdır. Sen daha iyi bilirsin, dünyanın her yerinde hala kocaman dükkanlar var cd/plak satan. Evine gelirsin albümü koyarsın player'ına oturur güzelce dinlersin. Hatta bu şekilde müziği de daha iyi consume edersin.

Ben sadece "dinleyici ne istediğini bilmiyor" sloganını sevmiyorum.
Yani Robert Fripp'i böyle ağlarken düşünebiliyor musun?

arkadaş hislenmiş
ama bolca plak, kaset ve cd dinlemiş biri olarak katılmalıyım ki 128, 256, 320 gibi mp3, mp4, aac vs ne varsa asla aynı tadı vermiyor hele de üstüne ikinci bir katman bluetooth zulmü uygulayıp arabaya veya kulaklığa gönderince.... evde flac formatı adam gibi ref kulaklıkla dinleyenler demek istediğimi anlayacaktır
yok haklı olduğu noktalar var elbet yanlış değil de bot yazmış gibi gözüküyor, öyle akmayan bir türkçe 🙂

Amfi simülasyon yazılımları son 10 senedir analog sesi taklit etmek için uğraşıyor, asla tamamen taklit edemezler. Asla aynı tadı veremez çünkü işin doğasında yok.

Uzun zaman önce analogla her şey daha karmaşık ve daha pahalıydı. Bence eski grupların şu anda olanlardan daha uzun ömürlü olmasının sebebi bu. Davulcular da son 20 yılda kayıtlarda (canlı performans sorunları olmadığı sürece) perküsyoncu olarak büyük ölçüde değiştirildi. Yakında tüm enstrümanlar kayıtlarda AI ve DAW ile değiştirilecek. Bu tür sorunların gerçek müziğin bir daha var olma olasılığını mahvettiğini tamamen kabul etmeliyiz.

Artık müzisyenlik diye bir şey olmayacak çünkü AI arkadaşlarımız sizin için gitar çalacak

İşte dijitalleşmenin sonu
Çok tuhaf bir Türkçeniz var. Bir yerden kopyala yapıştır, tercüme gibi duruyor.

Hiçbir şeyin sorumluluğunu almadan teknolojiyi suçlayan insanlara bayılıyorum.
Müzik tüketime endekslendiğinde hep "bitti". Bite bite de bitemedi bir yandan. Çünkü bitenlerin yerine yenisi geldi ama bir yandan da altan alta bambaşka şeyler filizlendi.
Bugün bir yandan can çekişen bir rock müzik, diğer yandan artık hepsi caz ve blues de çalan rock gitar virtüözleri var. Enteresan...

Biten şey tüketim müziği. Ama müziği abur cubur gibi tüketen, arka fonda malzemeye dönüştüren arkadaş için AI olmuş olmamış, fark etmez zaten.
90'lar itibariyle Türk pop müziği "bitti". Yapay zeka olsun olmasın, Serdar Ortaç şarkıları zaten yapay zekanın üretebileceği şeylerdi. Millet avuç avuç "yedi" onları. Yine olsun, yine yer.
Rock müziği de bitirdik. Arabeske katık ederek.
Sadece duymak istediğimiz, sadece bize "tanıdık gelen", sadece "coşku veren", yani dopamin bazlı ergence ve narsistik arzularla buraya kadar. Müzik, yemek, hayat...herşeyin içi boşalıyor bu şekilde zaten.
Yapay zeka bir şeylerin sebebi değil, SONUCU. Yerli dizileri yapay zekaya yazdırsalar aradaki farkı anlar mıydık? Hayır, çünkü anlaşılacak fark yok arada. Herkes yazar olamaz çünkü...

Not: Emprovize tabanlı enstrümantal müzikler ise o kadar kolay tüketilemiyor. Neden acaba? Çalanı da, dinleyeni de güvenli alanı dışına çıkmaya zorladığı için olmasın?

Geri