sembolist demiş ki:
bence şiire,debiyata başlarken atilla ilahanla,orhan veliyle,yaşar kemalle,tolstoyla başlanılmalı.... dahası dünya klasiklerini mesela bi 'suç ve ceza' yı sevdirip su gbi yutturduktan sonra Türk klasiklerni okutturmalıyız.... açıkçası, özellikle tanzimat sürecinde verilen ilk ürünler hem konu hem roman lezzeti açısından 3-4.sınıf eserler... bu romanlarla başlanılan bi edebyat sevgisi oluşturma eylemi başarısızlığa mahkumdur....
fuzuli'den önce orhan velinin öğretilmesi de saçma değil mi...
bana göre orhan veli şair değildir, ben orhan veliyi şair olarak görmüyorum mesela, ondan yüz kat daha güzel şiirler yazan sıradan insanlar tanıyorum bu apaçık subjektif bakış falan değil, kalıpları olduğu gibi benimsemeyin bence, ilk önce kalıbı bir güzel inceleyin ve kendi kararınızı verin...
divan edebiyatı teknik ve ahenk açısından türk edebiyatı içinde bir zirvedir, bunu söylemek gayet kolay olmalı, peki nerden başlamalı...
liseye giden bir öğrencinin kapasitesi yada potansiyeli mi ne diyorlar ne ise bence gayet yeterlidir, temel bilgileri bilmesi gerekir, orta okulda da öğretilmeli bunlar, göktürk yazıtları türk edebiyatının başlangıç yazılarıdır, bunları hiç bilmeden istanbulun sokaklarında dolaşan yosmayı izleyen orhan velinin bakışındaki lirizmi ezberlemeye çalışan bir 17lik öğrencinin edebi bilgi inşası ne kadar sağlam olabilir?
matematik öğretirken tam sayılar veya rasyonel sayı sistemlerini sıkıcı bulup "boşverin bunları ben size daha eğlenceli olan zaman-hız problemlerinden bahsedeyim" diyen bir öğretmenin bilgi verimindeki değer ne olabilir...
edebiyat mezununun edebiyatta sıkıcı bir şey bulması da ilginç, sıkıcı bulmanın tek nedeni önyargıdır, içine girip irdelendikçe bu önyargı dağılır, merak ve alışkanlıkla bir bilgi inşaa etmeye başlarsın, aynı şeyi öğrencide de uygulaman gerekir ama şuna bakarsanız şimdiki sistemde çoğu okullarda ezbere dayalı bilgi verimi var ise eğer, öğrencinin bilgi inşasıyla derinden ilgilenmek mümkün olmuyorsa bu verim temellerinden sakat oluyor...
sonuçta fuzuliyi bilmeden tolstoy bilen bir türk öğrencisi bana ilginç geliyor, objektif baktığımı düşünüyorum...