Diyatonik c mızıkada ses sorunu

Bende şuan diyatonik do majör fender blues deville mızıka var fakat mesela dumanin bu aksam sarkisini calacagim internetteki tablarda ses hem çok ince hem de ton dısı geliyo. Acaba ben mi calamiyorum yoksa bilmedigim bir konu mu var cunku birebir tablarda yazan ayni seyi caliyorum fakat ses cok ince ve ton disi .yardim ederseniz sevinirim tesekkurler.

Selamlar, buradaki temel ayrım şudur. Diatonic mızıkalar ( 10 delikli olanlar) , bend yapmadığınız müddetce sadece kendi akort düzenindeki notaları çıkartırlar. Yani G major diatonic bir mızıka ile G gamındaki tüm notaları, özellikle 2.pozisyonda (4. ve 7. delikler arasında) elde edebilirsiniz.

Dolayısıyla şarkınızın tonu G (veya Em) ise , şarkınızın melodi kısmını G major Diatonic bir mızıka ile çalabilirsiniz. Rock ve Pop şarkıların %90 ında bir sıkıntı yaşamazsınız.

Blues müzik icra edecekseniz F C G D A E B ("Fat cats go dancing at Earl's bar" diye ezberlemiş yabancılar) çevrimine bakın. Örneğin diatonic mızıkanız G major. Bir evvelki anahtardaki gam ile daha uyumlu olacaktır. Yani G major diatonic bir mızıka ile C Blues , E major bir mızıka ile A blues çalabilirsiniz.

Yukarda bahsettiklerim hep Diatonic mızıkalar için geçerli.

Kromatik bir mızıkada her tür gamı çalarsınız fakat C major gamı haricinde ; gitar çalarken eşlik edemezsiniz. Çünkü kromatik mızıkada C major haricinde her dizi için mızıkanın pompasına basmanız gerekir. Ama bence tek başına her tür müziğin icra edilebileceği harika bir enstrümandır.

Octave ve Tremolo mızıkalarda bend yapmak zordur, o yüzden genellikle üretildikleri anahtarın dışına çıkmazlar. Yani C major bir şarkıya eşlik edebilmek için C Octave veya C Tremolo bir mızıka gerekir. Genelde de C ve G haricinde üretimleri yoktur.

Selamlar, sizin bahsettiğiniz şarkı zannedersem D major dolayısıyla Bm tonunda, en azından girişi öyleydi.

C Diyatonik ile orjinal kayıttaki tona ulaşamazsınız. Gitara eşlik ederek çalıyor iseniz gitar için bulduğunuz akorları Do Major e transpoze etmeniz gerekir, diyatonic mizıkalar ile her şarkı her tonda çalınmıyor maalesef. İlla orjinal tondan mızıka çalacağım derseniz D major veya bend yaparak A major mızıka almanız gerekir.

Eğer tek bir mızıka ile her şarkıyı halledeyim derseniz kromatik mızıka almanızı tavsiye ederim, aklınızda bulunsun.

Geri