teşekkürlerKarar notayı bulun. Karar notadan şarkının yazımına göre minör majör gamları kullanarak başlayın.
sağolun, merak ettiğim konu buyduHer notayı uygun zamanda kullanabilirsiniz. Gamda olmayan eksik ikiliyi, beşliyi, altılıyı, yediliyi… Kullanılamaz diye bir kural kanun yok. Ama kullanırsanız sonuçlarını bilmeniz gerek. Ölçü vuruşlarında o andaki akorun ilgili derecelerini içeren notaları duyurduğunuz sürece istediğiniz notaları geçiş için kullanabilirsiniz. Kullanmayadabilirsiniz…
Eğer çalan akor diatonikse yani zaten gamın içerisindeki seslerden oluşmuşsa zaten akorun sesleri otomatik olarak gamınızın sesleridir.
İkisini de kullanabilirsiniz. Akor seslerine odaklanmak daha üst düzey bir çalımdır, çünkü notaları seçerken daha titz olmak gerekir. Başlangıç-orta düzeydeki pek çok giatrist önce gamın seslerini rasgele kullanır, zamanla farklı akor seslerine odaklanmak ve seçmeyi öğrenmek gerekir. Ama ne yazık ki pek çok gitarist bu düzeye geçemez. Etrafta blues çalıyorum diye geçinen pek çok gitaristin yaptığı da ne yazık ki budur; bütün akorların üzerine tek bir diziyi yedirmeyi ve o sırada ağzını-burnunu yamultmayı doğaçlama çalmak zanneden bu tipler yüzünden blues çalmak kolay zannediliyor.Öncelikle selamlar. Doğaçlama konusunda kafam epey karışıyor, doğaçlama solo atarken, şarkının esas gamında istediğim sesleri kullanabilir miyim yoksa çalan akorun notalarını mi kullanmam gerekiyor kafam karışıyor bayağı
Tam olarak öyle değil, ama işte zaten kafalar burada karışıyor.Eğer çalan akor diatonikse yani zaten gamın içerisindeki seslerden oluşmuşsa zaten akorun sesleri otomatik olarak gamınızın sesleridir.
Yok abi anlatmak istediğim senin dediğin gibi aslında. Parça tonu A minor diyelim. İlerlemedeki diğer akorlar da diatonikse zaten akorun sesleri dizinin içinden oluyor.Tam olarak öyle değil, ama işte zaten kafalar burada karışıyor.
A minör akorunu ele alalım: Sesler A C E
A minör gamı: A B C D E F G A
tamamdır hocam, gece bayağı bakındım da anlayamamistim, şimdi çözüldü sorum. teşekkürler.İkisini de kullanabilirsiniz. Akor seslerine odaklanmak daha üst düzey bir çalımdır, çünkü notaları seçerken daha titz olmak gerekir. Başlangıç-orta düzeydeki pek çok giatrist önce gamın seslerini rasgele kullanır, zamanla farklı akor seslerine odaklanmak ve seçmeyi öğrenmek gerekir. Ama ne yazık ki pek çok gitarist bu düzeye geçemez. Etrafta blues çalıyorum diye geçinen pek çok gitaristin yaptığı da ne yazık ki budur; bütün akorların üzerine tek bir diziyi yedirmeyi ve o sırada ağzını-burnunu yamultmayı doğaçlama çalmak zanneden bu tipler yüzünden blues çalmak kolay zannediliyor.
Aynı tona ait birden fazla akor yanyana gelip armoni akmaya başlayınca, tempoda belli bir düzeye geldiğinde, bütün notaları "yedirmek" mümkün oluyor. İşte bu yüzden tek bir akor tipi üzerinde alıştırma yapmak da lazım.Yok abi anlatmak istediğim senin dediğin gibi aslında. Parça tonu A minor diyelim. İlerlemedeki diğer akorlar da diatonikse zaten akorun sesleri dizinin içinden oluyor.
A minör gamı: A B C D E F G A - 4. derece olan D' den başlayıp 1-3-5 kurunca D minör elde ediyoruz. Diatonic bir akor olmuş oluyor. D minörken çalacağı sesler, zaten aynı zamanda kullanacağı gamın içinde. Sadece seçmesi gerekiyor. Gamdaki seslerden farklı bir ses yok demek istemiştim aslında.
Kesinlikle katılıyorum.Yani "bütün akorlar nasıl olsa aynı ton içerisinde kalıyor" diye sadece diziye güvenmek doğru değil, bir noktada bunu aşmak gerekiyor. Aynı şekilde, akorun bütün sesleri dizinin içerisinde kalıyor da olsa, akorda olmayan diğer sesleri daha temkinli yönetmek gerekiyor. Minör pentatoniğin sevilme nedeni bu, o sesleri ekarte ediyor zaten dizi. Ama bu sefer de o renk seslerini veremiyoruz🙂