Donner DST-700 mü Cort G250SE mi daha mantıklı?

• Konuyu açan Konuyu açan baigos
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

baigos

baigos
3 senedir klasik gitar çalıyorum, artık elektroya geçmeye karar verdim. Genelde rock çalacağım, öyle çok metal dinleyen bir insan değilim; o yüzden H-S-S bir gitar almayı düşünüyorum. Bütçem ortalama 15-20 Bin arası. Biraz araştırdıktan sonra kafamdaki gitarlar:

Donner DST-700
Cort G250SE
Yamaha Pacifica 012
Ibanez AZES40

Bu gitarlar arasında en çok ilgimi çekip beni kararsız bırakanlar Donner ve Cort oldu. Yamahayı gövde şeklinden dolayı beğenmedim. Ibanez konusunda ton olarak çok hoşuma gitmediği için beğenmedim; tabii ki deneme fırsatım olmadığı için bunu sadece izlediğim ve dinlediğim videolar üzerinden söyleyebiliyorum.

Sonuç olarak Donner ve Cort arasında kaldım. Donner’ı beğendim; Türkiye fiyatı yurtdışı fiyatından daha düşük olduğu için öven çok fazla kişi gördüm. Fakat markanın genel güvenilirliği çok yüksek olmadığı için emin olamadım. Cort da ton ve gövde olarak hoşuma gitti; marka güvenilirliği daha yüksek olduğu için Donner’dan daha güvenilir gibi geldi.

Pek tabii ben bu yorumları sadece birkaç günlük araştırma ile yapıyorum ve forumlarda bu gitarların direkt karşılaştırmasını bulamadım. O yüzden sormak istedim, siz ne düşünüyorsunuz?

hocam şu videoyu atlamadan dinlerseniz gerekli tüm bilgiler bu videonun içinde mevcut aklınızdaki bütün sorular kalkacaktır.
dakika 25:50 alırsanız dst 700 e alternatif olarak hangi gitarları alabileceğinizi söylüyor arkadaş.

Cort' u denemedim.

Diğerlerini denedim. DST-700 elimde var. Köprü upgrade edilirse sorunsuz bir gitar. Azes40 övüldüğü gibi bir gitar değil. Donner normalde önyargılı olduğum bir marka idi ama elimde Strat olsun diye aldım. Squier falan filan hikaye Donner yanında.

Cort bugün piyasada aldığınız çoğu "bilindik" markanın alt - orta ileri seviyedeki gitarlarını, alt markalarını onlarca yıldır üreten bir marka, öte yandan Donner da son yıllarda epey fiyat performans ürünü piyasaya sürüyor. DST-700 daha önce çaldım, güzel gitar fakat bu şekil gitarlarda şöyle bir durum var, hele internetten bizzat gitarı görmeden alacaksanız ağacın damar deseni, klavye işçiliği gitardan gitara değişebilir şekilde oluyor, kozmetik olarak güzel bir alet edinmek istiyorsanız gerçekten görerek almanız lazım. Bunun dışında gitar üzerindeki perdeler olsun elektronik olsun bunlara müdahale edebilecek seviyedeyseniz zaten (elektroniklerin tamiri-modifiyesi, keskin fret kenarlarının törpülenmesi, fret eşitleme - parlatma tesviye) köprü ayarı vs yaparak güzel aksiyonlu bir gitara sahip olmuş oluyorsunuz. Ama herkes bu seviyede değil o yüzden "sorunsuz gitar" öneriliyor.

Ibanez ve Cort ikinci elde satışı daha kolay ve daha az kayıpsız markalar.
Özetle: Gitara hakim olduğunuzu düşünüyorsanız ve cebinizde para kalsın istiyorsanız Donner, marka değeri olan "görece" daha tutarlı kalite kontrole sahip gitar istiyorsanız Ibanez Az40, Cort G250 ve Yamaha 112 (012 değil 🙂

Cort'un üretildiği yer dünyanın en büyük fabrikası... birçok markanın alt segmenti oradan çıkmadır. Cort da kendi başına göreceli iyi bir marka.

Cort guitars make all the banez, PRS (SE line), Squier, and G&L Tribute series line of guitars. They've also produced guitars for Epiphone, Washburn, BC Rich, Jackson, and probably anyone else who has had an Asian produced line. At one point, between Cort (cor-tek) and Samick, they produced the most guitars worldwide.

Fakat bu listede Midex yok, Kozmos yok, Boston yok, Donner yok... bunlar Çin'de daha küçük fabrikalarda kitlesel miktarlarda üretim yapan, kalite, çalınabilirlik vs değil de birim maliyeti en düşük gitara benzeyen çalgı üretme modeliyle yapılan şeyler. Bir Donner hakkında 25 dakika video yapılmış olması bile aklımı aldı...

15-20 gibi bütçe varsa ikinci elde temiz bir Yamaha, LTD, Cort, Fujigen, Squier, Ibanez vb kovalamak daha akılcı bir yatırım olur... en azından tekrar 2. (3.) el satma şansı olur. Ben 2. el Donner ya da Midex alan birini hiç duymadım.

Donnerin yurt dışında 600 dolarlık bir satış fiyatı var Türkiye'de ise yaklaşık 355 dolar civarında enteresan bir fiyatı var nerdeyse yarı yarıya malzeme kalitesi oldukça iyi bu fiyat bandında rakibi yok ama bir luthierin görmesi gerekiyor anlıyorsanız kendinizde halledersiniz hocamın da dediği gibi satmak durumunda kalırsanız 2. Elde piyasası yok gibi bir şey genelde düşük bütçede bilindik markalar daha çok alınıyor çünkü elden çıkarması daha kolay oluyor yeni başlayan insanlar araştırma yapmadan direk markanın ismine göre enstrüman alıyorlar aslında buda bir dezavantaj oluyor aynı fiyatta daha iyi bir model varken sırf isim için o marka tercih ediliyor şuan donner bu fiyat bandında bizim ülkede en azından satış anlamında gördüğüm kadarıyla iyi gibi etrafımda baya kullanan kişiler var bende dahil olmak üzere.

Herkes büyükşehirde yaşamıyor. Lokal olarak ve düşük bütçe bakan birisi için seçenekler sınırlı oluyor.
amaç bir şekilde ulaşmak ve çalmak ise ve hem seçenekler hem bütçe dar ise elbette...
ama makul bir bütçe ile alternatifler de ulaşılabilirken daha iyi seçenekleri eleyip Donner diye ikna olmaya / etmeye çalışmak ... o yanlış

Donnerin yurt dışında 600 dolarlık bir satış fiyatı var Türkiye'de ise yaklaşık 355 dolar
Bunu önceden de yazmıştı birisi, belki de siz yazdınız. Bu durum acaba avrupa ve Amerikadaki çin mallarına gelen vergi düzenlemesinden mi kaynaklanıyor? Biz de belki daha düşüktür bu oran.

Yani özetle gitarın 600 dolar olması kalitesinden değil de belki vergi politikasındandır.

Geri