double nota vuruşu hakkında kısa bir

merhabalar, başlıkta tam olarak anlatmadıysam şöyle izah edeyim aynı anda oktav vuruş gibi düşünün ya da klasik blues bendleri gibi sol telinde la'dan tam ses bend alıp aynı anda si telinde de si basmak gibi durumlarda; nedense ikinci nota vuruşu ilk nota vuruşunu çok fazla distortiona sokuyor, bunu sormamın sebebi aslında şu ki, normalde bu beni rahatsız etmezdi, ancak elimde aynı manyetik setine sahip jb/59 iki farklı gitar var, biri sabit köprü diğeri floyd, ikisinin de entonasyon gayet temiz olmasına rağmen floyd gitarda çok daha abartılı bir şekilde ses bozunması yapıyor, bunun teknik olarak bir açıklaması var mı diye sormak istedim. bir de satriani yüksek gaine rağmen nasıl böyle temiz çift ses alabiliyor onu da anlamıyorum.

Biraz harmoniklerle biraz da fizikle alakalı. notaya basınca hem asıl frekans hem de harmonikleri devreye girer

( harmonik frekanslar telin cinsinden dalganın yansıdığı ve geçtiği yapılara kadar değişken etkilere bağlı. bir dalga -:burada tel titreşimi- alt köprü veya üst eşiğe çarpınca bir kısmı tahtaya akar bir kısmı da geri yansıyıp tele geri döner. bunu şimdilik elde tutalım)

iki nota iki temel frekans ve harmonikleri demek tabi manyetik üstünde her iki telin de etkisi varken sinyallerin üst üste binen kısımları yüksek tepeleri ve +/- denk gelen yerleri farkları oluşturur hep harmonikleri konuşuyoruz ama yan ürün niteliğindeki frekansları hiç düşünmüyoruz ). buna asıl nota frekansının harmonikleri de eklenince sadece düzensiz bir sinyal ortaya çıkıyor.

Bunu nasıl kullanıcaz sorusunun cevabı da biraz gitar tahtasının akustik tepkisine, biraz manyetiklerin durumuna ve biraz da amfi pedal filtre ve gain ayarlarına bağlı.

eğer asıl nota ve alt harmoniklerin tepelerini seçebilirseniz ve bunlar sinyal üzerinde belirgin duyulabilir fark edilebilir hale gelirse ( noise gate ayarı , manyetik yüksekliğini arttırmak, notch filtre vs. kullanmak, gain düşük tutmak etkiler) düzgün bir ses sinyalini toparlayabilirsiniz. Ancak ses sinyalinde tepeler ayırd edilemeyecek bir durumdaysa çok başarılı olmaz. Sadece hum ve gürültüden ibaret olur.

Geri