Dün Geceki Adam

Burdaki samimiyete inanarak ve hak vererek okumaya başladım ama sonra yine hattata döndüm!

Önemli olan "keyif" zaten değil, oralara hiç girmiyorum. Kulak tırmalamama meselesi yine apayrı. Burada temel sorun "aynılık" bu sizin ürettiğiniz aynı model şarkının bin tane olması çok büyük bir sorun. Bu altyapıyı, bu basları bu davulları milyon kere duydum. Aynı tını aynı teknik aynı coşku, her şey aynı. Yeterince aynı diyebildim mi?

Bu türe özel bir aynılık da içeriyor, yani bu türde sıfır yapay zeka ile ama aynı tınıda yapmaya gayret edenlerle kıyaslayınca elbette sorun yok ama ben bunlara tümden karşı çıktığım için tutarlı şekilde bu aynılığı gömüyorum. Hiç kusura bakmayın.

Beri bir taraftan üzen sinir eden ve defalarca tekrar ettiğim için sadece link vererek geçeceğim büyük cehalet var. Yapay zekanın çalışma prensibi hakkında hiçbir bilgisi olmadan sadece bu işin kolayına geldiğini itiraf ederek de kullanan herkes şunu net anlamalı, yapay zeka ile ortalama düzeyde bir şarkı üretirsiniz, amacınız buysa kullanmaya devam edin. Ya tutarsa....

Gerçekten okuyup öğrenmek mevzuyu anlamak istiyorsanız şurda detaylı anlattım:

Ama muhtemelen gram umrunuzda olmayacak...

Analogdan dijitale geçiş meselesindeki benzerlikleri ve şu an dijital tonlardaki yapay zeka desteklerine falan da değindim. Bir taraftan haklı bir itiraz sayılabilir. Evet tonları aynılaştırıyor ama en azından notalar hala bizim, en azından hala melodinin akışına biz karar veriyoruz!

Tüm vokal kendinizin diyorsunuz ama şöyle bir dinleyince tamamen yapay zekaya söyletmişsiniz gibi de duyuluyor, bu tersten yapay zekanın insanı eğitmesi gibi, inanılmaz tehlikeli. Hani makine öğrenmesi diye makinelere öğretiyorlardı ya şimdi işler tersine dönüyor çünkü devamlı aynı girdileri alan insan beyni yapay zeka gibi üretmeye başlıyor. Yetmiyor buna ilerlemenin yönü diyor ve herkese bunu utanmadan tavsiye ediyor. Çok acayip zamanlardan geçiyoruz. Garip gerçekten.
Evet, yapay zeka bir beethoven değil, asla bir başyapıt üretemeyecek. Benzer şeylerden kaçışı yok. Bunu müzisyenler yapacak, yani başyapıtları, müzik hiç ölmeyecek. Ama ne bileyim, trap in tuttuğu bir piyasada nasıl ayakta kalacak müzisyenler? Veya ben şu konuda taktir ediyorum, trap gibi saçma bir şeyi tahtından etmek üzereler. Eski tipte şarkılar, coverlar derken insanlar bırakmaya başladı bile yavaştan. Bu konuda feci faydası var çünkü beni bu trap dalgası sadece müzik olarak değil tavır olarak, davranış olarak veya yönlendirme olarak çok rahatsız ediyor senelerdir. Bu arada vokal benim demedim yanlış anlaşılma olmasın. Ben söylerim ama o sorun değil dedim. Çok basit şarkılar vokal düzeyinde. 1.5 oktav tenör olan herkes söyler demem onaydı. Bu yüzden de "aynısı olmayacak kesin" dedim.

Hocam, sizde başlayın geç olmadan 🙂 Bazı konularda gelişecek ve belki de bir başyapıt yapmanıza bile yardımcı olacaktır.

Şimdiden başlayın. Daha tam gelişmeden hakim olun tüm konuya. 1-2 sene sonra işin rengi tamamen değişecektir çünkü.

Sizin kafadaki arkadaşlar meseleyi güzel olup olmadığı, ya da toplum tarafından beğenilip beğenilmediği noktasına indirgiyor hep. Bir sıkıntı olduğunun farkındasınız da, durumu legalize etme böyle çalışıyor bilinç altında. Orada da klasik tartışma çıkıyor ortaya. Sanat sanat için mi, toplum için mi?

Sanat sanat içindir arkadaşlar, afedersiniz yemişim toplumunu. Ben yaparken keyif alacağım, vakit harcayacağım. Kendi değerli vaktimi kaliteli geçireceğim. TV'de saçma sapan programlar izleyeceğim süreyi müzik yapmayla harcayacağım. Biri beğensin odaklı yapsam zaten formülü var yap beğensinler. Ama kendin için müzik yapıyorsan toplum beğenirse beğenir, beğenmezse ne skim dinliyorlarsa dinlesinler banane toplumun geri kalanından. Beğenmiyorlar diye kendi sevdiğim şeyi yapmayı mı bırakayım? Sen prompt yazarak yaptığın şarkıdan keyif alıyorsan, toplum da bunu beğeniyor ve alkışlıyorsa bu toplumun ve senin benim sanatımla ilgili değerlendirme yapmasının benim hiç skimde olmamasına sebep olur ancak. Ama bu yolla yaptığın için seni eleştirene silineceksiniz yok olacaksınız falan diyorsun, komik oluyor yapma bunu. Ben silinsem ne olur, silinmesem ne olur yapay zekayla yapılmış şarkıyı sanat diye alkışlayan toplumdan. Sen kal ben yok olayım zaten öyle toplumdan.

Siz bilirsiniz. Ben birşey diyemem artık.

Yanı şu eleştiriyi beklerdim daha çok;

"Yapay zeka yaratıcılıktan bayaa uzak olduğu için aynı tınıları duymak müzisyen olarak hoşuma gitmedi açıkcası, ama en azından trap değil, yolunuz açık olsun" gibi birşey.

Yani yapay zeka kullanıyorum diye dümdüz küfürler ettiğinizi tahmin etmiyorum, hissediyorum resmen 🙂

Ben düşmanınız değilim.

.
Yapay zekayı böyle iki prompt veren kişilere bırakmayın, arkasında kalmayın, siz de bu yola girin. En azından yapay zeka bile olsa kaliteli şeyler yapılır, güzel şeyler dinleriz.

Müzik mi bitti? Neden ihtiyacım olsun ki bir algoritmanın yapacağı şeyi dinlemeye?
60-90 ler arası yapılan işler yeter bana. Sıkılırsam Klasik müzik, yine sıkılırsam Türk musikisi derya deniz...
Bu saatten sonra yeni üretilen bir şey dinlenmez.

Sizin kafadaki arkadaşlar meseleyi güzel olup olmadığı, ya da toplum tarafından beğenilip beğenilmediği noktasına indirgiyor hep. Bir sıkıntı olduğunun farkındasınız da, durumu legalize etme böyle çalışıyor bilinç altında. Orada da klasik tartışma çıkıyor ortaya. Sanat sanat için mi, toplum için mi?

Sanat sanat içindir arkadaşlar, afedersiniz yemişim toplumunu. Ben yaparken keyif alacağım, vakit harcayacağım. Kendi değerli vaktimi kaliteli geçireceğim. TV'de saçma sapan programlar izleyeceğim süreyi müzik yapmayla harcayacağım. Biri beğensin odaklı yapsam zaten formülü var yap beğensinler. Ama kendin için müzik yapıyorsan toplum beğenirse beğenir, beğenmezse ne skim dinliyorlarsa dinlesinler banane toplumun geri kalanından. Beğenmiyorlar diye kendi sevdiğim şeyi yapmayı mı bırakayım? Sen prompt yazarak yaptığın şarkıdan keyif alıyorsan, toplum da bunu beğeniyor ve alkışlıyorsa bu toplumun ve senin benim sanatımla ilgili değerlendirme yapmasının benim hiç skimde olmamasına sebep olur ancak. Ama bu yolla yaptığın için seni eleştirene silineceksiniz yok olacaksınız falan diyorsun, komik oluyor yapma bunu. Ben silinsem ne olur, silinmesem ne olur yapay zekayla yapılmış şarkıyı sanat diye alkışlayan toplumdan. Sen kal ben yok olayım zaten öyle toplumdan.
Bu ciddi bir ego sorunu var gibi ama yine siz bilirsiniz 🙂 Benim üzerimden tüm topluma da küfür ettik çok şükür 🙂

Evet, yapay zeka bir beethoven değil, asla bir başyapıt üretemeyecek. Benzer şeylerden kaçışı yok. Bunu müzisyenler yapacak, yani başyapıtları, müzik hiç ölmeyecek. Ama ne bileyim, trap in tuttuğu bir piyasada nasıl ayakta kalacak müzisyenler? Veya ben şu konuda taktir ediyorum, trap gibi saçma bir şeyi tahtından etmek üzereler. Eski tipte şarkılar, coverlar derken insanlar bırakmaya başladı bile yavaştan. Bu konuda feci faydası var çünkü beni bu trap dalgası sadece müzik olarak değil tavır olarak, davranış olarak veya yönlendirme olarak çok rahatsız ediyor senelerdir. Bu arada vokal benim demedim yanlış anlaşılma olmasın. Ben söylerim ama o sorun değil dedim. Çok basit şarkılar vokal düzeyinde. 1.5 oktav tenör olan herkes söyler demem onaydı. Bu yüzden de "aynısı olmayacak kesin" dedim.

Hocam, sizde başlayın geç olmadan 🙂 Bazı konularda gelişecek ve belki de bir başyapıt yapmanıza bile yardımcı olacaktır.

Şimdiden başlayın. Daha tam gelişmeden hakim olun tüm konuya. 1-2 sene sonra işin rengi tamamen değişecektir çünkü.

Şaka gibi önceki tavsiyeye güldüm ama buna gülemedim. Yapay zekaya fazla maruz kalmak sanırım algıları bozuyor, açık açık bunu tavsiye etmek utanmazlıktır diyorum, hala tavsiye ediliyor falan. Fantastik!

Ayrıca 1-2 sene bu hızda giderse piyasa komple ölecek insanlar mal değil, aynılığa olan tepki çok sert olacak, insanoğlunun temel fonksiyonuna aykırı bu olay. 1-2 seneye hep beraber göreceğiz. Başımıza bir iş gelmezse eğlencesine izlemek için çok değişik zamanlar diyebiliriz.

Bir taraftan isteyen istediğini yapsın benim müziğin profesyonelleri ile hiçbir alıp veremediğim yok ama bir de görünen köy var. Bir şeyi bilmeden etmeden millete tavsiye etmek var.

Ekleme: Geçenki yapay zeka ile müzik tanıtımı yapan başka biri ile ağır tartışmadan sonra da paylaşan kişi ısrarla ve keyifle devam etmişti. Bu işin bir de tepki görmesi meselesi var. Sanırım bu konuda da o oluyor. Tepki verdikçe amacına ulaşılmış oluyor.

Son düzenleme:
Şaka gibi önceki tavsiyeye güldüm ama buna gülemedim. Yapay zekaya fazla maruz kalmak sanırım algıları bozuyor, açık açık bunu tavsiye etmek utanmazlıktır diyorum, hala tavsiye ediliyor falan. Fantastik!

Ayrıca 1-2 sene bu hızda giderse piyasa komple ölecek insanlar mal değil, aynılığa olan tepki çok sert olacak, insanoğlunun temel fonksiyonuna aykırı bu olay. 1-2 seneye hep beraber göreceğiz. Başımıza bir iş gelmezse eğlencesine izlemek için çok değişik zamanlar diyebiliriz.

Bir taraftan isteyen istediğini yapsın benim müziğin profesyonelleri ile hiçbir alıp veremediğim yok ama bir de görünen köy var. Bir şeyi bilmeden etmeden millete tavsiye etmek var.
Ben müzisyenler olarak uzak durmayın istiyorum konuya, bunu siz yapın istiyorum siz geliştirin belki çok çok daha iyi şeyler çıkacak demek istiyorum ama onu da hakaret veya cahil tavsiyesi olarak nitelendiriyorsunuz. Gerçekten farklı olabilir ama siz bilirsiniz.

Atış serbest 🙂

Ben müzisyenler olarak uzak durmayın istiyorum konuya, bunu siz yapın istiyorum siz geliştirin belki çok çok daha iyi şeyler çıkacak demek istiyorum ama onu da hakaret veya cahil tavsiyesi olarak nitelendiriyorsunuz. Gerçekten farklı olabilir ama siz bilirsiniz.

Atış serbest 🙂

Güzel hocam, samimiyetinize gerçekten inanmak istiyorum ama ya okumuyorsunuz ya okuduğunuzu anlamıyorsunuz.

Diyorum ki yapay zeka yaratıcılığı öldürüyor, aslında zararlı. Detaylı ve uzun yazdım. Açın okuyun.

Çok daha iyi şeyler çıkamaz, çıkabilmesi yapay zeka çalışma prensibine aykırı. Eğer işler ton meselesinde ya da dijitale geçişte olduğu gibi kapsamı daraltılıp enstrüman çalmak gibi sesler, parmaklar ve ses aralıkları özelinde bir teknolojiye inebilirse belki olabilir.

Şu haliyle istatistiksel ortalama ile çalışan sistemden alacağınız maksimum sonuç bu.

Ben düştüm herkes düşsün diye çağrıyor gibisiniz. O da ayrı üzücü.

Şunu da çok net anlıyorum. Belli yatırım yapıp karşılığını görememek mi? Yoksa çok daha ucuza yapay zeka destekli şans denemek mi? Tabii ki ikinci yol çünkü ya tutarsa!

Ama işte sorun herkes ya tutarsa diye yapa yapa zaten bu işin kökünü kazıyacak, biraz olsun açıp okuyup araştırmış olsanız herkesin bunu kullanmasının çöküşü daha hızlandıracağını görürdünüz.

Yukarda yazan ruhlu arkadaşların yüzü suyu hürmetine tüm algoritmalar tekrar değişiyor, yaratmaktan ümidi kesenler arattıkça aynılık dozu artacak, elbette eskilerinin kombinasyonları ile yeni şeyler ortaya çıkmış gibi göreceksiniz ama insanoğlunun bünyesi aynılığa karşı çok hassas, zamanla göreceğiz. Uzatmaya gerek yok.

Ekleme: Geçenki yapay zeka ile müzik tanıtımı yapan başka biri ile ağır tartışmadan sonra da paylaşan kişi ısrarla ve keyifle devam etmişti. Bu işin bir de tepki görmesi meselesi var. Sanırım bu konuda da o oluyor. Tepki verdikçe amacına ulaşılmış oluyor.
Yok yok o provakatörlük. Cümleler içinden seçmece yapıp karşıt gelme yapsaydım o zaman dediğiniz olurdu. Ben azarlandığım için keyif alacak yaştaki bir troll değilim, sizi sinirlendirmeye çalışan bir tip de değilim, dediğim gibi yaşım 40, sadece ağırbaşlı ve iyi niyetli davranmaya çalışıyorum bir de sinirinizi boşaltın boşaltacaksanız ama alışın istiyorum. Yani sinirlerinizi en azından benim gibi birine boşaltın, benim düşünce şeklim biraz farklı, klavye başında yazdığınız kelimelerin bana fiziki bir karşılığı yok. Onlar sadece piksel. Ses de öyle. Sabaha kadar karşıma geçip bağırabilirsiniz, saçımın teli bile hareket etmez. Bundan ötürü hakaret edecekseniz, sinirinizi alacaksanız benden alın 🙂 Hakaretler olsa da sizi seviyorum çünkü emek verenlersiniz.

Gerçekten amacım zannetiğiniz gibi birşey değil. Ben sizi dahil etmek istiyorum, hani arabayı herkes sürer de şöfor dediğin adam ayrı sürer. Onun gibi. Ama siz çok düşmansınız konuya. Koyarım arabasına da lastiğine de kafasındasınız. Hani burda kavga edip dik gidip daha mı düşman edeyim konuya? Haksız mısınız konuda? Hayır. Ama tavır konusunda biraz eksiklikler var diye bir eleştiri yapabilirim sadece.

Güzel hocam, samimiyetinize gerçekten inanmak istiyorum ama ya okumuyorsunuz ya okuduğunuzu anlamıyorsunuz.

Diyorum ki yapay zeka yaratıcılığı öldürüyor, aslında zararlı. Detaylı ve uzun yazdım. Açın okuyun.

Çok daha iyi şeyler çıkamaz, çıkabilmesi yapay zeka çalışma prensibine aykırı. Eğer işler ton meselesinde ya da dijitale geçişte olduğu gibi kapsamı daraltılıp enstrüman çalmak gibi sesler, parmaklar ve ses aralıkları özelinde bir teknolojiye inebilirse belki olabilir.

Şu haliyle istatistiksel ortalama ile çalışan sistemden alacağınız maksimum sonuç bu.

Ben düştüm herkes düşsün diye çağrıyor gibisiniz. O da ayrı üzücü.

Şunu da çok net anlıyorum. Belli yatırım yapıp karşılığını görememek mi? Yoksa çok daha ucuza yapay zeka destekli şans denemek mi? Tabii ki ikinci yol çünkü ya tutarsa!

Ama işte sorun herkes ya tutarsa diye yapa yapa zaten bu işin kökünü kazıyacak, biraz olsun açıp okuyup araştırmış olsanız herkesin bunu kullanmasının çöküşü daha hızlandıracağını görürdünüz.

Yukarda yazan ruhlu arkadaşların yüzü suyu hürmetine tüm algoritmalar tekrar değişiyor, yaratmaktan ümidi kesenler arattıkça aynılık dozu artacak, elbette eskilerinin kombinasyonları ile yeni şeyler ortaya çıkmış gibi göreceksiniz ama insanoğlunun bünyesi aynılığa karşı çok hassas, zamanla göreceğiz. Uzatmaya gerek yok.
Evet çok mantıklı. Ama şu voice to enstrument olayını gördünüz mü hiç?

Bence bundan sonraki adım da olabilir. Ki bu hızla öyle olur gibime geliyor. Hani bu şekilde devam ederse evet, belli bir stabiliteye ulaşılacak ve bıkılacak ama bu ele alınabilir bir ürün değil ve sürekli gelişiyor. Kendini kıyılardan alabilir.

Hiç belli olmaz.

Aynen, zamana bırakalım bakalım ne olacak.

Bu ciddi bir ego sorunu var gibi ama yine siz bilirsiniz 🙂 Benim üzerimden tüm topluma da küfür ettik çok şükür 🙂

ego yapacak kadar müzisyen değilim, aksine yaptığım işin beğenilmediğini ama bunun umurumda olmadığını söylüyorum. tanısanız seversiniz, iyi bir insansın der eş dost.

geçen başka bir arkadaşa da benzer bir konuda yazdım size de aynısını yazıp konuyu kapatayım kendi adıma. bu forum zaman içerisinde rock müzik üzerine müzik paylaşım platformu olmak yerine ağırlıklı olarak enstrüman icracılarının toplaştığı ve bilgi alışverişi yaptığı bir yer haline geldi. yani burada yazanların büyük çoğunluğu enstrüman icracısı ya da enstrüman çalmaya başlamak için ya da ekipman hakkında bilgi fikir öneri almak üzere gelen insanlar. yapay zeka üretimlerinizi promote etmek için yanlış tercih yani kısacası. müzik paylaşım platformu değil yani artık. ben onlardan biri değilim ama içlerinde çok saygı duyduğum müzisyenler, ses mühendisliği konusunda kendisini çok geliştirmiş insanlar var. bazısı yıllarını müzik üretmeye ve icrasına vermiş adamlar. yani bu platformda yapay zeka ile müzik üretimi konusunda tepki almanız son derece normal. sizin tabirinizle "küfür ederler". size prompt yazımı kariyerinizde başarılar. umarım milyonlarca dinlenir, hatta o kadar dinlenir ki eski bir dinazor müzisyenin "saygı" gecesinde yapay zeka işlerinize playback yapacak kadar şöhret olursunuz.

-> ChatGPT, bana felsefe üzerine 3000 sayfalık çok iyi bir kitap yaz.

-> Merhaba arkadaşlar yeni felsefe kitabımı okuyabilirsiniz.

-> Ben 25 senedir felsefeyle ilgileniyorum, yeni otomobil bu. İnat etmeyin.

1778186529699.webp

bir bateristi, bassçıyı heleki iyi bir klavyeciyi stüdyoya sokabilmek, istediğiniz performansı alabilmek, düzgün bir mix/mastering sağlam bir prodüksüyon yapabilmek çok mu kolay?
Benim paylaştığım parçada bateriyi kendim yazdım Bandlab'te. Bas olayını yine parça ile ilgili konuda açıkça nasıl bypass ettiğimi de yazdım. Hani ben de her ne kadar 15 yaşımdan beri gitar çalıyor olsam da 41 yaşında ilk elektro gitarını alan biriyim. Mix mastering konusunda bilgi sahibi değilim ama yine Bandlab üzerinde hazır universal bi mastering seçeneği uyarladım. Mix mastering işini de kendi emeğimle nasıl yapabileceğimi öğrenmek istiyorum. Günün sonunda beğenilir ya da beğenilmez ama her notasında alnımın teri var. Artifical olmasa da Natural Intelligance yani, tam da olması gerektiği gibi. Ve tüm herşeyi sadece telefona kaydederek yapıyorum kendi parçalarımda. Parça altta.

İşin özü insanlar sizin emeğinizi dinlemek istiyor, sizin olduğunuzu iddia ettiğiniz bir yapay çıktıyı değil.

Etin ete löp diye vurduğu şeyler için buna bakın bi de 🤣 Sıfır AI, full emek 😊

Hakan Baysal - Mezarlık Gülü 💀🌹 (Türkçe Sözlü Punk Love Song)

Yani yapay olacaksa herkes müzisyen de oluyor. Cüneyt Özdemir sevdiğim bir gazeteci dir bu arada.

-> ChatGPT, bana felsefe üzerine 3000 sayfalık çok iyi bir kitap yaz.

-> Merhaba arkadaşlar yeni felsefe kitabımı okuyabilirsiniz.

-> Ben 25 senedir felsefeyle ilgileniyorum, yeni otomobil bu. İnat etmeyin.

183377 eklentisini görüntüle
😂😂😂😂 Maalesef hocam, ilgilenme değil benimki, maalesef bildiğin senelerce sahne aldım 🙂 maalesef diyorum çünkü müzisyenler arasındaki bu sürekli birbirini ezme çabasının halen bitmediğini de görüyorum.

Bir gün bir arkadaşla konuşuyoruz, bayaa popüler, hatta halen popüler, hatta burda da saygı duyulan birisi, arada görüyorum, eskiden aynı grupta çalardık.

Hep böyle üstten konuşurdu. Gruptaki vokal benim, en ön planda olan, ondaki özgüvenin, böbürlenmenin 1/20si yok bende. Birgün yine böyle bir konuştu zannedersin insanlığı kurtarıyor.

Dedim ki;
Bak X dostum, hiçbir insan, müzik dinlemediği için ölmez, resim görmediği için ölmez, sanatı bilmediği için ölmez. 300-400 sene önce bırak müzik aletini, tek bir melodi bile duymadan ölen insanlar vardı. Ortalama ölüm yaşım 30lardaydı. Sen müzik yaparak insanlığı kurtarmış olmuyorsun. Sanat güzeldir, gereklidir ama bir antibiyotik değildir, bir köprü değildir, bir mr cihazı değildir. Asıl sanatçılar onlar galiba ve hiçbir doktor, mühendis tanımadım ki senin kadar kendini yüksekte gören dedim. İnsansın hocam, standart insan, müzikle uğraşan ve onu seven bir insan ama sadece bir insan dedim.

O gün bugündür konuşmayız. Küstü gitti. İnsansın demem ağır geldi kendisine 🙂

Hakaret mi ettim? Hayır.
Küçümsedim mi? Hayır.
Rasyonel bir gerçek mi söylediklerim? Evet.
Eee neden küstü?
Bilemedim.
Kendisine insan denmesini hakaret kabul eden bir bilinç işte.

Bunun için bir konservatuar öğretim görevlisiyle de ciddi tartıştım,.öğrencilerine "siz sanatçısınız, seçkin kişilersiniz, sizler toplumun aynasısınız, siz özelsiniz" felan diye veriyor gazı, milletin yaşı 18-20 daha, herkes daha o zamandan şişmiş egodan, bir gün yine gaz verirken dedim "hocam aslında biz makineyle ilgilenen mühendis gibi insan sağlığıyla ilgilnene bir doktor gibi müzikle ilgilenen düz insanlarız, dimi?" dedim diye büyük tartışmaya girdik. Bu işler sanırım oralarda aşılanıyor.

Evet, özür dilerim ama bu kadar yüksek özgüven hepimize fazla.

Yaklaşık 15 sene kadar düzenli sahne aldım, müzisyenlerin hem etrafına hem de birbirlerine olan bu küçümseyici, aşağılayıcı, kendini yüksek görme çabasına hiç anlam veremedim.
Burda kavga ettiğiniz ben değilim, yapay zeka da değil. Kavga ettiğiniz şey düşük emekle birşey yapılabilmesi ve bunun da sizin zorunuza gitmesi. Çünkü siz emek vererek yapıyorsunuz, yapay zeka tek prompt la bile yapıyor ve işin daha kötü yanı sizin gibi emektarlar varken insanlar onları tercih edebiliyor.

Zaten topluma da sövdünüz bu başlık altında bir ara, herkes nasibini aldı yani 🙂

Ama bu durum diğer şeylerde böyle değil. Mesela bir doktor arkadaşlar yapay zeka teşhis robotu yaptım desin, güvenilir mi test ettin mi hastalardaki sonuçları ne neyle geliştirdin gibi sorular oluyor forumlarda.
He he yapaya program yaptırtmış doktorculuk oynuyor hadi ordan! Diyen kimseyi görmedim. Mühendislerde zaten daha iyi seviyede, öğretmenler bile çok olumlu konu hakkında ama müzisyenlerde yine durum aynı. Toplumda göz önünde olmak veya olmamak, ayrıcalıklı birşey yapıyor olmak yada olmamak bunlar mesele değil.

Bir enstrüman çalıyorsunuz. İyi veya kötü.
Ben de çalıyorum, iyi veya kötü.
Müzikle ilgileniyoruz, iyi veya kötü.
Olmuş veya olmamış dersiniz;
İyi veya kötü.

Bu kadar.

Bu denli abartmanızın tek nedeni kendi içinizdeki o "sanatçı" egosu (ve bence çok gereksiz, kimse ben gitarı elime almadım diye ölmez🙂 ) olduğunu kabul ediniz arkadaşlar 🙂)))

Bence bir an önce terkedin bu davranışı, hayatınızın her alanında hemde. Beni linç etmeye çalışmayın, zira linç de olmam zatii klavyedeki piksellerle 🙂)))

Beni ezebilmeniz için benim de egom bizimkine denk olmalı ki ezilebileyim.

Bende bilin bakalım ne yok 🙂)))

Hadi iyi geceler herkese.

Ha bu arada...

Forumda emeğiyle,
Özverisiyle,
Zamanını,
Parasını,
Yıllarını harcayarak müzik yapmış ve bunu sizinle paylaşan bir sürü insan var.

Başlıklarının altı bomboş.

Bir entry bile girmemişsiniz bazılarına.

Emek verenlere de saygımız ve desteğimiz sonsuz gerçekten 🙂

Ben arkadaşları tek tek takip ettim, listeme aldım, kaydettim. Siz ettiniz mi?

Baştan sonra sessizce, dikkatlice dinlediniz mi? Olumlu olumsuz eleştiri yaptınız mı? Yapıcı ama yıkıcı değil, bu kısım önemli farzedersinizki.

Bu kadar 🙂

😂😂😂😂 Maalesef hocam, ilgilenme değil benimki, maalesef bildiğin senelerce sahne aldım 🙂 maalesef diyorum çünkü müzisyenler arasındaki bu sürekli birbirini ezme çabasının halen bitmediğini de görüyorum.

Bir gün bir arkadaşla konuşuyoruz, bayaa popüler, hatta halen popüler, hatta burda da saygı duyulan birisi, arada görüyorum, eskiden aynı grupta çalardık.

Hep böyle üstten konuşurdu. Gruptaki vokal benim, en ön planda olan, ondaki özgüvenin, böbürlenmenin 1/20si yok bende. Birgün yine böyle bir konuştu zannedersin insanlığı kurtarıyor.

Dedim ki;
Bak X dostum, hiçbir insan, müzik dinlemediği için ölmez, resim görmediği için ölmez, sanatı bilmediği için ölmez. 300-400 sene önce bırak müzik aletini, tek bir melodi bile duymadan ölen insanlar vardı. Ortalama ölüm yaşım 30lardaydı. Sen müzik yaparak insanlığı kurtarmış olmuyorsun. Sanat güzeldir, gereklidir ama bir antibiyotik değildir, bir köprü değildir, bir mr cihazı değildir. Asıl sanatçılar onlar galiba ve hiçbir doktor, mühendis tanımadım ki senin kadar kendini yüksekte gören dedim. İnsansın hocam, standart insan, müzikle uğraşan ve onu seven bir insan ama sadece bir insan dedim.

O gün bugündür konuşmayız. Küstü gitti. İnsansın demem ağır geldi kendisine 🙂

Hakaret mi ettim? Hayır.
Küçümsedim mi? Hayır.
Rasyonel bir gerçek mi söylediklerim? Evet.
Eee neden küstü?
Bilemedim.
Kendisine insan denmesini hakaret kabul eden bir bilinç işte.

Bunun için bir konservatuar öğretim görevlisiyle de ciddi tartıştım,.öğrencilerine "siz sanatçısınız, seçkin kişilersiniz, sizler toplumun aynasısınız, siz özelsiniz" felan diye veriyor gazı, milletin yaşı 18-20 daha, herkes daha o zamandan şişmiş egodan, bir gün yine gaz verirken dedim "hocam aslında biz makineyle ilgilenen mühendis gibi insan sağlığıyla ilgilnene bir doktor gibi müzikle ilgilenen düz insanlarız, dimi?" dedim diye büyük tartışmaya girdik. Bu işler sanırım oralarda aşılanıyor.

Evet, özür dilerim ama bu kadar yüksek özgüven hepimize fazla.

Yaklaşık 15 sene kadar düzenli sahne aldım, müzisyenlerin hem etrafına hem de birbirlerine olan bu küçümseyici, aşağılayıcı, kendini yüksek görme çabasına hiç anlam veremedim.
Burda kavga ettiğiniz ben değilim, yapay zeka da değil. Kavga ettiğiniz şey düşük emekle birşey yapılabilmesi ve bunun da sizin zorunuza gitmesi. Çünkü siz emek vererek yapıyorsunuz, yapay zeka tek prompt la bile yapıyor ve işin daha kötü yanı sizin gibi emektarlar varken insanlar onları tercih edebiliyor.

Zaten topluma da sövdünüz bu başlık altında bir ara, herkes nasibini aldı yani 🙂

Ama bu durum diğer şeylerde böyle değil. Mesela bir doktor arkadaşlar yapay zeka teşhis robotu yaptım desin, güvenilir mi test ettin mi hastalardaki sonuçları ne neyle geliştirdin gibi sorular oluyor forumlarda.
He he yapaya program yaptırtmış doktorculuk oynuyor hadi ordan! Diyen kimseyi görmedim. Mühendislerde zaten daha iyi seviyede, öğretmenler bile çok olumlu konu hakkında ama müzisyenlerde yine durum aynı. Toplumda göz önünde olmak veya olmamak, ayrıcalıklı birşey yapıyor olmak yada olmamak bunlar mesele değil.

Bir enstrüman çalıyorsunuz. İyi veya kötü.
Ben de çalıyorum, iyi veya kötü.
Müzikle ilgileniyoruz, iyi veya kötü.
Olmuş veya olmamış dersiniz;
İyi veya kötü.

Bu kadar.

Bu denli abartmanızın tek nedeni kendi içinizdeki o "sanatçı" egosu (ve bence çok gereksiz, kimse ben gitarı elime almadım diye ölmez🙂 ) olduğunu kabul ediniz arkadaşlar 🙂)))

Bence bir an önce terkedin bu davranışı, hayatınızın her alanında hemde. Beni linç etmeye çalışmayın, zira linç de olmam zatii klavyedeki piksellerle 🙂)))

Beni ezebilmeniz için benim de egom bizimkine denk olmalı ki ezilebileyim.

Bende bilin bakalım ne yok 🙂)))

Hadi iyi geceler herkese.
Sıkıntı biraz şurada. Siz bir mantık kurmuşsunuz Yapay zeka kullanımı ile ilgili ve sizin işinize yaramış,prensiplerinizi bozmamış olabilir

Fakat başka insanlar aynı şekilde düşünmek zorunda değiller. Bu sebeple "Haydi sizde kabul edin artık" gibi bir tavır ile yapay zekayı, hepimizin en sonunda ulaşacağı kaçınılmaz nokta gibi kabul ettirmek doğru değil.

Kullanılmasına çok da karşı değilim açıkcası,Benim sıkıntılı gördüğüm ve gerçekten "Ego" sorunu olarak gördüğüm; Kullanıldığı halde bunun bariz bir şekilde şarkılara ait bilgilerde belirtilmemesi veya buraya şarkınızı attığınızda bunu ilk başta belirtmemeniz (Yani yesek yiyecektik). Niyetiniz belki bu olmayabilir, ki öyle değil gibi de duruyor fakat öyle anlaşılmıyor...

Ego hakkında düşündüklerim çok farklı. Çoğu işi iyi yaptığını düşünenler belli bir Ego ya sahip oluyor ki olmalı da, bu Ego düzenli bir şekilde,fikirleri değerli olan kişiler tarafından sınanıyorsa tadından yenmez.

Sağlıklı bir ego ile hareket etmek insana inanılmaz derecede yardımcı olabilir ve buradaki çoğu insan da sizin gibi uzun yıllarını vermiş insanlar bu işe. Karşımıza böyle bir yöntem ile yapılan müzik çıkınca biraz öfkelenmek çok da yanlış birşey değil bence

Herkesin bir egosu vardır. Sizin egonuz da buraya yazılanlara sürekli cevap vermenizi söyleyen şey içinizdeki diye düşünüyorum. Bu olumlu yada olumsuz bir fikir değil; Nötr bir fikir fakat benim egom da "birşeyler söylemeliyim" istediği uyandırıyor.

Doktorların yapay zeka kullanması ile ilgili yaptığınız analojide şöyle bir sıkıntı var bence. Doktor yaptığı işi doğaçlama yapamaz (büyük çoğunlukla), Hedeflediği şey bol bol hata yapıp sonunda yaratıcı birşeyler üretmek değildir. Eğer yapay zeka sadece Mix / Mastering gibi işler için kullanılmış olsaydı bir nebze doktor örneğine benzeyebilirdi.

Bilmiyorum tam nereye varmak istediğimi fakat AI kaçınılmaz bir son olmayacak diye düşünüyorum "İnsanlar bir yol bulur". AI piyasaya şarkı üretebilir belki, güzel de olur House,Trap gibi tarzları iyi yapabiliyor. İnsanların hatalı dokunuşlarının samimiyetinin her zaman daha değerli olacağını düşünüyorum, belki azınlık için olacak fakat öyle devam edecek...

AI'ın benim gözümdeki yerini anlatan birkaç cümle ile bitirmek istiyorum

"Suno'nun reklamını yapan bir müzisyen, Balta reklamı yapan bir orman gibidir" - Hatırlamadığım bir youtuber

"Suno, Müzik Pornosudur"
Suno'ya da ayıp oldu alınmaz umarım ^^

Pragmatist yaklaşımınıza biraz daha Ruh ekleyebilmenizi diliyorum, tamamen mantıkdan kopmayarak
🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏

Sen mutlusun anladığım kadarıyla yaptığın işten. Seviliyor, beğeniliyor da söylediğin kadarıyla insanlar tarafından. Zaten sanatsal tatmini de başkalarının beğeniyor olması olarak baz alıyorsun, tüm kriterin bu çünkü gördüğüm kadarıyla kim ne dese insanlar seviyor diyorsun. Tamam o zaman zorladığın şey nedir o kısmını anlamadım? Buraya gelip yapay zeka diye bir şey keşfettim ey türkrock ahalisi, buna şarkı yaptırmayanlar yok olmaya mahkum, sizleri vakitlice uyarmaya geldim gibi bir motivasyon içerisindesin gördüğüm kadarıyla da bir çoğumuz yapay zekaya şarkı yaptırabilecek yeterliliğe sahibiz zaten. Bitmiş üründen değil, üretim sürecinde yaşadıklarımızdan keyif almayı tercih ediyoruz. Ha bunları kimse dinlemeyecek ileride, herkes yapay zekanın yaptığı işleri dinleyecek diyorsun. Buna karşılık bana ne isteyen dinler istemeyen dinlemez umurumda değil dediğimizde de egolu ve topluma küfür etmiş sayılıyoruz. Gerçekten tartışılan şeyin ne olduğunu anlamadım.

Sıkıntı biraz şurada. Siz bir mantık kurmuşsunuz Yapay zeka kullanımı ile ilgili ve sizin işinize yaramış,prensiplerinizi bozmamış olabilir

Fakat başka insanlar aynı şekilde düşünmek zorunda değiller. Bu sebeple "Haydi sizde kabul edin artık" gibi bir tavır ile yapay zekayı, hepimizin en sonunda ulaşacağı kaçınılmaz nokta gibi kabul ettirmek doğru değil.

Kullanılmasına çok da karşı değilim açıkcası,Benim sıkıntılı gördüğüm ve gerçekten "Ego" sorunu olarak gördüğüm; Kullanıldığı halde bunun bariz bir şekilde şarkılara ait bilgilerde belirtilmemesi veya buraya şarkınızı attığınızda bunu ilk başta belirtmemeniz (Yani yesek yiyecektik). Niyetiniz belki bu olmayabilir, ki öyle değil gibi de duruyor fakat öyle anlaşılmıyor...

Ego hakkında düşündüklerim çok farklı. Çoğu işi iyi yaptığını düşünenler belli bir Ego ya sahip oluyor ki olmalı da, bu Ego düzenli bir şekilde,fikirleri değerli olan kişiler tarafından sınanıyorsa tadından yenmez.

Sağlıklı bir ego ile hareket etmek insana inanılmaz derecede yardımcı olabilir ve buradaki çoğu insan da sizin gibi uzun yıllarını vermiş insanlar bu işe. Karşımıza böyle bir yöntem ile yapılan müzik çıkınca biraz öfkelenmek çok da yanlış birşey değil bence

Herkesin bir egosu vardır. Sizin egonuz da buraya yazılanlara sürekli cevap vermenizi söyleyen şey içinizdeki diye düşünüyorum. Bu olumlu yada olumsuz bir fikir değil; Nötr bir fikir fakat benim egom da "birşeyler söylemeliyim" istediği uyandırıyor.

Doktorların yapay zeka kullanması ile ilgili yaptığınız analojide şöyle bir sıkıntı var bence. Doktor yaptığı işi doğaçlama yapamaz (büyük çoğunlukla), Hedeflediği şey bol bol hata yapıp sonunda yaratıcı birşeyler üretmek değildir. Eğer yapay zeka sadece Mix / Mastering gibi işler için kullanılmış olsaydı bir nebze doktor örneğine benzeyebilirdi.

Bilmiyorum tam nereye varmak istediğimi fakat AI kaçınılmaz bir son olmayacak diye düşünüyorum "İnsanlar bir yol bulur". AI piyasaya şarkı üretebilir belki, güzel de olur House,Trap gibi tarzları iyi yapabiliyor. İnsanların hatalı dokunuşlarının samimiyetinin her zaman daha değerli olacağını düşünüyorum, belki azınlık için olacak fakat öyle devam edecek...

AI'ın benim gözümdeki yerini anlatan birkaç cümle ile bitirmek istiyorum

"Suno'nun reklamını yapan bir müzisyen, Balta reklamı yapan bir orman gibidir" - Hatırlamadığım bir youtuber

"Suno, Müzik Pornosudur"
Suno'ya da ayıp oldu alınmaz umarım ^^

Pragmatist yaklaşımınıza biraz daha Ruh ekleyebilmenizi diliyorum, tamamen mantıkdan kopmayarak
🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Çok güzel bir yaklaşım ama birşey diyemedim. Hani "size cevap yazdıran da o ego" dediniz ya, aynen öyle aslında. Herkeste biraz var, ben de dahil 🙂

Sen mutlusun anladığım kadarıyla yaptığın işten. Seviliyor, beğeniliyor da söylediğin kadarıyla insanlar tarafından. Zaten sanatsal tatmini de başkalarının beğeniyor olması olarak baz alıyorsun, tüm kriterin bu çünkü gördüğüm kadarıyla kim ne dese insanlar seviyor diyorsun. Tamam o zaman zorladığın şey nedir o kısmını anlamadım? Buraya gelip yapay zeka diye bir şey keşfettim ey türkrock ahalisi, buna şarkı yaptırmayanlar yok olmaya mahkum, sizleri vakitlice uyarmaya geldim gibi bir motivasyon içerisindesin gördüğüm kadarıyla da bir çoğumuz yapay zekaya şarkı yaptırabilecek yeterliliğe sahibiz zaten. Bitmiş üründen değil, üretim sürecinde yaşadıklarımızdan keyif almayı tercih ediyoruz. Ha bunları kimse dinlemeyecek ileride, herkes yapay zekanın yaptığı işleri dinleyecek diyorsun. Buna karşılık bana ne isteyen dinler istemeyen dinlemez umurumda değil dediğimizde de egolu ve topluma küfür etmiş sayılıyoruz. Gerçekten tartışılan şeyin ne olduğunu anlamadım.
Yok aslında kimse dinlemedi de 🙂 ben sadece yeni bir araç var, direksiyona siz geçin diyorum, bu da bir örnek diyorum, aslında baştan beri kötü bir amacım yok, hakikaten kötü bir amacım yok, olmadı da hiç. Etrafta da "proje" olarak bahsediyorum, kendi sesim veya başka birşey demiyorum, yedirmeye de çalışmadım hiç. "Dur atayım ortaya da yerlerse yesinler" diye de düşünmedim hiç, birisi birşey sorsaydı, mesela hangi stüdyo diye, derdim zaten yapayla üretip kendim cubasele uğraştım bişiler diye, çekinmedim ki hiç. Bu arada balta örneğine de geleyim, orman olarak balta pazarlıyor gibi benzetme aslında çok yanlış değil gibi, evet, fakat benzetmeyi şöyle değiştirmek isterim, "sayın orman dokusunu oluşturan arkadaşlar, bakın belli bir balta stoğu var, illaki satılacaklar, talep var çok fazla, en azından siz alın da şunları ellerinize, stok bitsin". Baltalar diğerlerinin elinde değil de bizde olsun yani 🙂 siz beni ormancı gibi görüyorsunuz, hayır ben de sizinle beraber bir orman neferiyim. Belki bir çalı, bir ot, bir mantar vsvs ama ormandayız hep beraber.

Bu arada şurada da durumu belirteyim, ben de beğenilmesi gibi bir amaca sahip değilim sizin gibi aslında. Çünkü görüyoruz, ne saçma sapan şeyler dinliyorlar, sırf moda diye. Onların ünlü olduğu toplumda birşey yapıyorsanız ve aşırı dinlenmişse ya niş, kaliteli ve sadık bir kitleye ulaşmışsınızdır veya siz de o kalitesizlerden birisinizdir aslında. 3. Bir seçenek zor gibi...

Ama burda şu var, en son sahne aldığımda 2016 idi, dile kolay 10 sene geçmiş. Bir noktada insanoğlu olarak, özellikle sanat gibi niş bir alanda kendine destek arar. İnsanız, bunu kabul etmek lazım. Bu bir acizlik değil, anne kucağı değil, bu bir insanlık mekanizması. Biz hayvanlar aleminde sürü niteliğiyle yaşayan canlılarız, genetiğimiz bu. Ben 10 senedir evde kendim çalıyorum, uğraşıyorum, hayaller kuruyorum ama yok, olmuyor gerçek hayatta. Bir sürü parametre var...

Bunu yapmamdaki asıl amaç "abi ölmedim, burdayım, bırakmadım müziği aslında hiç, öyle birşey yapmadığıma bakmayın senelerdir, halen içimde duruyor o sahnede mikrofonu fırlatan manyak" çığlığımdır. Biraz da onun ilanı bu. 40 yaş, 2 küçük erkek çocuk, iş güç... Buna ihtiyacım vardı. Heleki daha fazla yaşlanmadan. Kimse dinlemese bile ben dinliyorum arabada hergün.

Keza mesela "dilsiz itiraf" şarkısını sözlerini yazalı 20 yıl geçmiş. Senelerdir kafamda dönüyor. Hikayesi de aslında annesi babası tarafından terkedilen bir kız çocuğunun annesine olan özlemi, zamanında ünide tanıştığım bir kızdan etkilenerek yazmıştım.

Anlamı var onun. O sözleri sonunda melodileştirebilmenin rahatlığı var, ferahlığı var içimde. O kıza "bunu sana yazdım, bir gün bunu şarkı yapıcam sen de duyacaksın" dediğim söz var. O sözü tutabilmek var...

Velhasılkelam, niyetim kötü değil, kimseyi ne kandırmaya ne de kavga etmeye gelmedim. Ama "ikna etme" konusuna çok itiraz edemeyeceğim, evet hafif öyle bir niyete evrildim konuşurken, o da doğru bir tespit 🙂

arkadaşlar bu tartışma bir yere varmaz o yüzden bu arkadaşın haklı veya haksızlığını kanıtlamak yerine kullandığı logical fallacy dediğimiz mantık hatalarını listelemek istiyorum

special pleading: 'ama ben diğer yapay zekalar gibi değilim!!' abimiz 40 sene önce cubase öğrenmiş dediğine göre, bu da özel durum safsatasına geçit vermiş. yapay zeka ile yapılmış müziği ben yaptım diye yedirmeye çalışsa da diğer yapay zekalar gibi değilmiş.

ad hominem: 'çok büyük ego sorununuz var!' asıl meseleyi tartışmak yerine karşı tarafın davranış ve karakterine dem vurmuş. kan benim damar benim halbuki.

red herring (ve) appeal to emotion: 'burda çoluk çocuk var küfür ediyorsunuz' fikrini düzgünce savunamayıp başka dikkat dağıtıcı bir mesele çıkarmak, karşı tarafı utandırmaya çalışmak.

straw man (ve) fallacy of composition (ve) ad populum: 'benim üzerimden tüm topluma küfür ettiniz' yoo? etmedik? sen yine kendine yap yapay zeka müziğini ama ben yaptım nasıl olmuş hayırdır mesela 🙂 madem gerekirse çıkar bunları sahnede çalardın, neden gidip stüdyoya kayıt almadın? alaman.

appeal to good intentions-iyi niyete başvuru, motte-and-bailey taktiği yani hedef küçültüp geri çekilme ve sahte uzlaşma: 'Velhasılkelam, niyetim kötü değil, kimseyi ne kandırmaya ne de kavga etmeye gelmedim. Ama "ikna etme" konusuna çok itiraz edemeyeceğim, evet hafif öyle bir niyete evrildim konuşurken, o da doğru bir tespit' burda kötü bir niyeti olmadığını iddia ederek kendini temize çıkarmaya çalışıyor yani iyi niyete başvurmak, geri çekilme ve hedef küçültme kısmı ise 'tüm topluma küfür ettiniz ulan siz!' dedikten sonra 'ay aman canım sadece ikna etmeye çalıştım' olarak karşımıza çıkıyor, motte-and-bailey diğer adıyla backpedalling dilimize 'R' yapmak olarak da geçmiştir ama tam anlamını yansıtmaz 🙂. sahte uzlaşma ise yaşanılanlar arasından en zararsız ve ufak olanı seçip 'evet haklısın (onaylıyor ve uzlaşıyor), sadece ikna çabasıydı' şeklinde kendine haklılık payı ayırma çabası.

poisoning the well yani kuyuyu zehirlemek: 'maalesef diyorum çünkü müzisyenler arasındaki bu sürekli birbirini ezme çabasının halen bitmediğini de görüyorum.' 'Bu denli abartmanızın tek nedeni kendi içinizdeki o 'sanatçı' egosu' yaptığı saçmalığı karşı tarafın argümanından kopuk olarak tüm müzisyenleri egolu olarak etiketliyor, hatırlarsanız bundan önce aynı argümanı bize karşı kullanıp 'tüm dünyaya küfür ettiniz' demişti.

false equivalence yani hatalı kıyas: 'Sanat güzeldir, gereklidir ama bir antibiyotik değildir, bir köprü değildir, bir mr cihazı değildir.' 'Mesela bir doktor arkadaşlar yapay zeka teşhis robotu yaptım desin... He he yapaya program yaptırtmış doktorculuk oynuyor hadi ordan! Diyen kimseyi görmedim.' şahsın karşılaştırdığı alanlar güvenlik, hayatta kalma gibi alanları kapsıyor fakat müzik insan doğasının ifadesi ve ruhsal doyumu üzerinedir, sanat hayat kurtarmadığı için onu değersizleştirmek ile beraber doktorun ölümcül bir hastalığı teşhis etmede kullandığı yapay zeka asistanlık aracı ile baştan aşağı sanatsal 'eser' üretmeyi aynı kefeye koyuyor.

bulverizm yani niyet okuma: 'Kavga ettiğiniz şey düşük emekle birşey yapılabilmesi ve bunun da sizin zorunuza gitmesi. Çünkü siz emek vererek yapıyorsunuz' eleştiriyi kendisine sunanların aslında kuyruk acısı çektiğini, kendisinin başarılarının forumda hayatını müziğe adamış insanların bi tarafına battığını, çekemediklerini sunarak tartışmadan kaçması.

anecdotal fallacy yani anekdotlara başvurma ve yine straw man: 'Bir gün bir arkadaşla konuşuyoruz... O gün bugündür konuşmayız. Küstü gitti. İnsansın demem ağır geldi kendisine' 'bir konservatuar öğretim görevlisiyle de ciddi tartıştım... dimi? dedim diye büyük tartışmaya girdik.' kendi anlattığı ve doğruluğu teyit edilemeyecek öyküler üzerinden kendini haklı çıkarma stratejisi izliyor, arkadaşını veya konservatuvar hocasını ego krizine giren korkuluklara dönüştürüp kendisini tanrının kılıcını tutan bilge ilan ediyor.

oversimplification yani aşırı indirgeme: 'Bir enstrüman çalıyorsunuz. İyi veya kötü. Ben de çalıyorum, iyi veya kötü. Müzikle ilgileniyoruz, iyi veya kötü... Bu kadar.' bir ömür süren enstrüman çalışmaları, duygularını o enstrümana aktarmanın verdiği yılların içerisinde kendini müzikten öğrenmek, yeniden keşfetmek, teknik, teori, seni insan ve müziğini müzik yapan her şeyin aşırı basite indirgenmesi. bunu kullanıyor çünkü haksız olduğu bir konuda derin tartışmalara girmekten korkuyor, sağaltıp sığlaştırıyor.

humblebragging yani sahte tevazu ve gizli narsisizm: 'Gruptaki vokal benim, en ön planda olan, ondaki özgüvenin, böbürlenmenin 1/20si yok bende.' 'Beni ezebilmeniz için benim de egom bizimkine denk olmalı... Bende bilin bakalım ne yok' psikolojide genellikle egosuz olma beyanı büyük ve tehlikeli boyutlarda egonun habercisidir, sıradanım derken hemen araya en öndeki benim, ben vokalim, ben sahnenin özgüveniyim! sıkıştırıyor. kendini egosuz ve aydın birisi olarak tanıtıp ezilmiş duygularından yükselen kibrin kokusunu tevazu ile örtmeye çalışsa da başaramıyor.

devaluation yani değersizleştirme: 'hiçbir insan, müzik dinlemediği için ölmez... 300-400 sene önce bırak müzik aletini, tek bir melodi bile duymadan ölen insanlar vardı... kimse ben gitarı elime almadım diye ölmez' karşısındaki insanların ne kadar değer verdiğini bildiği konsepti başarısızlığın getirdiği aşağı hisler ile küçültmeye ve hiçleştirmeye çabalıyor, ben bunu başardım bakın ne güzel yaptım diyerek çıktığı yola tatminsizlik ve başarısızlık gerçeğinin gazabından gereksiz boş işler diye yaklaşıyor. büyük hocasın ya ondan öyle olur arada.

ve son olarak ki daha var sabahın 7sinde makale yazmak istemiyorum, pasif agresif maskeleme: '😀 😀 😀 😀 😀 Beni linç etmeye çalışmayın, zira linç de olmam zatii klavyedeki piksellerle 🙂 🙂 🙂' bunu zaten anlamışsınızdır ama değinmeden geçmek istemiyorum çünkü arkadaşın aklında, içinde ve ruhunda yatan sıkıntıların en gün yüzüne vurulmuş varyasyonu bu olabilir. size sadece gülüyorum maskesi ile alaycı bir kalkanın ardına sığınması, eleştirilmenin, linç edilmenin ve gerçeklerin yüzüne vurulmasından doğacak olan kendisiyle yüzleşme safhasından korkusundan ötürü kılıçların ne yapsa ne etse delemeyeceği üstünde altın yaldızlarla 'bana bir şey olmaz' yazan parlak metalden hayali zırhı üstündeymiş gibi gösterme çabası.

arkadaşlar çok midem bulanıyor, abilerime ve kardeşlerime dostane tavsiyem bu insanlara karşı en büyük çözüm hiç tartışmamak, sessizce aramızdan ensesinden tutup uzaklaştırmak. tabi bu arkadaş gelip yine üstte bahsettiğim taktiklerin grubundan bişey bulup cevap verecek ve en muhtemel vereceği cevap ''ya ben naptım, ben bunların ne olduğunu bilmiyorum bile, ben hiç anlamam xx yaşında adamım, nedir arkadaş öldürseydiniz bide müzik yaptım diye'' nolur git başka yerde oyna. arkadaşa akıl fikir ve forumdaki dostlarıma hayırlı mutlu günler diliyorum. hava baya güzel.

Geri