Dünyanın En Pahalı 10 Müzik Aleti

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri.jpg


Müzik dinlemek, insanların büyük çoğunluğunun severek yaptığı bir eylem olarak bilinir, değil mi? Elbette, çoğu kişinin bir müzik hayranı olduğunu düşünecek olursak, bu kişilerin aynı zamanda dünyanın en pahalı müzik aletleri hakkında bilgi sahibi olmalarını beklemek de yanlış bir fikir olmaz, diye düşünüyorum. Sonuçta, insan severek yaptığı bir uğraşı ya da hobisi ile ilgili ayrıcalıklı bilgilere sahip olmalıdır, değil mi? İşte tam da bu yüzden, kendisini bir müzik aşığı olarak tanımlayan kişileri bu ayrıcalıklı bilgilerden mahrum etmememiz gerektiğini düşündük ve sizler için oldukça bilgilendirici bir yazı hazırladık.

Kulağınıza gelen enfes bir tını ancak, onu çıkartacak usta bir el ve pahalı bir müzik aletinden duyulur. Daha önce de sanıyorum özel malzemelerden yapılan müzik aletlerinin pahalı olduğunu duymuşsunuzdur. Ama listemizdeki ürünlere bakmadan, pahalılık konusunda bir fikre kapılmamanızı öneririz. Zira buradaki müzik aletlerinden birinin değeriyle kendinize başka bir hayat kurabilirsiniz. Peki, onları bu kadar özel ve değerli kılan ne, merak ettiniz değil mi? Gelin bu sorunun cevabını sizler için hazırladığımız listemizden öğrenelim.

İşte karşınızda her biri sanatsal bir eser olan dünyanın en pahalı müzik aletleri:

10 Gennaro Gagliano Viyolonsel
362.500 Dolar

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri-gennaro-gagliano-viyolonsel.jpg


Listemizin ilk sırasına, eşsiz bir Gagliano eseri olan viyolonsel ile başlıyoruz. Değeri 362.500 dolar olarak bilinen bu müzik aleti, 2009 yılında yapılan açık artırmada, bir koleksiyoncu tarafından satın alınmıştır. Bununla birlikte, üreticisinin Gennaro Gagliano olduğu kesin olarak bilinen viyolonselin, 1765 yapımı olup olmadığı ise koleksiyoncular arasında yıllardır süren bir tartışma konusu olmuştur.

9 Bertolotti da Salo Viyola
542.000 Dolar

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri-bertolotti-da-salo-viyola.jpg


Listemizin 9. sırasında ise 542.000 dolar değerindeki Bertolotti da Salo viyolası bulunuyor. İtalyan müzik enstrümanı üreticisi olan Bertolotti da Salo, tüm hayatı boyunca yalnızca 60 adet viyola üretmiştir. İlaveten, 16. yüzyıla ait olan bu viyola; bir münazara sırasında 542.000 dolarlık fiyatıyla bir koleksiyoncu tarafından satın alınmıştır. Sonuçta, yüzyıllar önce yapılan ama hala çok iyi bir durumda olan bu kaliteli enstrümanın ucuz bir fiyata satılmasını bekleyemezdik değil mi?

8 C.F. Martin and Company OM-45 Deluxe Gitar
554.500 Dolar

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri-cf-martin-and-company-om-45-deluxe-gitar.jpg


1930 yılında yapılmış olan bu gitar, C.F. Martin and Company tarafından üretilmiş ve OM-45 Deluxe Gitar olarak adlandırılmıştır. Daha sonra Amerika’nın ilk Batı müziği gruplarından biri olarak bilinen Sons of Pioneers’ın bir üyesi olan Ray Rogers tarafından satın alınmıştır. Buna ek olarak, çelik tellere sahip akustik gitarları ile tanınan C.F. Martin and Company’in müzik aletleri, countrye müzik yapan usta eller arasında popüler olmuştur. OM-45 Deluxe isimli gitar ise 2009 yılında yapılan bir açık artırmada sergilenmiş, 554.500 dolarlık şaşırtıcı fiyata satılmasıyla herkesin dikkatini çekmiştir.

İspanya’dan dünyaya yayılan bu müzik aleti, günümüzde oldukça değişken fiyat etiketleriyle karşımıza çıkıyor. Peki, en pahalılarını ve özelliklerini merak ediyor musunuz? Dünyanın En Pahalı 10 Gitarı isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.

7 Eric Clapton Fender Stratocaster Gitar
959.500 Dolar

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri-eric-clapton-fender-stratocaster-gitar.jpg


En az Eric Clapton kadar ünlenmiş olan ve Blackie olarak da tanınan gitar, sanatçının 15 yıllık kullanımından sonra Christie’s Auction House’ye satılmıştır. Zira Eric Clapton müzik hayatı boyunca ona eşlik eden çok sevdiği müzik aletini, satışından elde edeceği kazancını kendi kurmuş olduğu bir hayır kurumuna bağışlamak için satmıştır. Bununla birlikte Fender Stratocaster gitarı kullanan ünlü isimler arasında Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughn ve Buddy Hooly de bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 1 milyon dolara alıcı bulan gitarın tam fiyatı ise 959.500 dolar olarak bilinmektedir.

The Beatles Gubu’nu daha önce duydunuz mu diye sormuyorum. Dünyada bir fenomen olmuş grubun üyelerinden George Harrison aynı zamnda en iyi gitaristlerden biriydi. Onun sahip olduğu gitar sizce kaça satıldı? Sorunun cevabını George Harrison’un Gitarı isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.

6 Lady Tennant Stradivarius Keman
2.032 Dolar

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri-the-lady-tennant-stradivarius-keman.jpg


Listemizin 6. sırasında, 1644-1737 yılları arasında yaşamış başarılı bir müzik aleti üreticisi olan Antonio Stradivari imzası taşıyan bir keman bulunmaktadır. The Lady of Tennant Lafont olarak bilinen bu keman, 1699 yılında üretilmiş olup; ismini ise kemanı ilk satın alan kişi olan Charles Lafont’tan almıştır. İlaveten, üretiminin üzerinden oldukça uzun zaman geçmiş olan bu gitar, yıllar boyunca birçok farklı kişi tarafından sahiplenilmiştir. Nihai olarak 2005 yılında ismi açıklanmayan bir koleksiyoncuya 2.032 milyon dolar karşılığında satılmıştır.

5 Antonio Stradivari Hammer Keman
3.544 Dolar

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri-antonio-stradivari-hammer-keman.jpg


Listemizin 5. sırasında, yine bir Antonio Stradivari müzik aleti yer alıyor. Zira yaşadığı dönemin en ünlü müzik aleti yapımcısı olan başarılı ismin, günümüze kadar gelmeyi başarmış yaklaşık 700 adet paha biçilmez eseri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de 19 yüzyılın ünlü koleksiyoncularından olan İsveçli Christian Hammer tarafından satın alınmıştır. Böylece Hammer olarak anılmaya başlanan gitar, yıllar boyunca içerisinde Japon kemancı Kyoko Takezawa’nın da bulunduğu birçok farklı isim tarafından kullanılmıştır. Nihai olarak, 2006 yılında bir açık artırmada satışa sunulan Hammer, 3.544 milyon dolarlık fiyatıyla yeni alıcısının olmuştur.

4 Giuseppe Guarneri del Gesu Keman
4 Milyon Dolar

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri-giuseppe-guarneri-del-gesu-keman.jpg


Listemizin sıradaki müzik aleti, tıpkı Antonio Straverdi gibi ünlü bir enstrüman yaratıcısı olan Giuseppe Guarneri’ye ait olan bir kemandır. Yaklaşık 250 yıllık olan bu keman, 2008 yılında Sotheby isimli açık artırmada 4 milyon dolarlık fiyatıyla yeni alıcısını bulmuştur. Del Gesu olarak bilinen kemanın alıcısı ise bir kemancı ve avukat olan Rusyalı Maxim Viktorov olmuştur.

3 Lady Blunt Stradivarius Keman
15.9 Milyon Dolar

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri-lady-blunt-stradivarius-keman.jpeg


Listemizde bulunan bir diğer Stradivarius müzik aleti ise The Lady Blunt Stradivarius olarak bilinen 1721 yapımı bir kemandır. Uzun yıllar boyunca oldukça iyi muhafaza edilmiş olan bu gitarın adı ise Lord Byron’un torunu ve Lady Ada Lovelace’in kızı Lady Anne Blunt’tan gelmektedir. Bu Stradivarius eseri 2011 yılında yapılan bir münazarada 15.9 milyon dolarlık fiyatıyla yeni alıcısını bulmuştur.

Kemanın olduğu bir orkestranın olmazsa olmaz müzik aletlerinden biri de şüphesiz piyanodur. Tıpkı kemanlar gibi piyanolar da yapıldıkları malzemeye göre oldukça farklı fiyat etiketleriyle karşımıza çıkar. Peki, en özel olanlarını öğrenmeye ne dersiniz? Cevabınız evetse, Dünyanın En Pahalı 10 Piyanosu isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.

2 Vieuxtempts Guarneri Keman
18 Milyon Dolar

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri-vieuxtempts-guarneri-keman.jpg


2014 yılına kadar dünyanın en pahalı müzik aleti olarak bilinen bu keman, 1741 yılında Guiseppe Guarnari tarafından yapılmıştır. Uzun yıllar iyi bir durumda saklanan kemanın sahipleri arasında, Sir Issac Wolfson ve Ian Stouzker gibi ünlü isimler bulunmaktadır. İlaveten; Vieuxtempts Guarneri, Pinchas Zukerman, Yehudi Menuhin ve Itzhak Perlman gibi usta isimler tarafından da kullanılmıştır. Ayrıca yapılan bir açık artırmada satılan bu kemanın net fiyatı tam olarak açıklanmasa da Vieuxtempts Guarneri’nin taban fiyatının 18 milyon dolar olarak belirtildiği bilinmektedir.

1 Antonio Stradivari The Macdonald Viyola
45 Milyon Dolar

dunyanin-en-pahali-muzik-aletleri-antonio-stradivari-the-macdonald-viyola.jpg


İlk sırayı, yine bir Antonio Stradivari müzik aleti olan 45 milyon dolarlık viyolanın aldığını görüyoruz. İlaveten, 1719 yılında yapılmış olan ve The Macdonald olarak isimlendirilen bu viyola, Stradivari’nin tüm hayatı boyunca tamamlamış olduğu 10 ayrıcalıklı viyoladan bir tanesidir. Yüzyıllar boyunca kalitesinden hiçbir şey kaybetmemiş olan The Macdonald, dünyanın en pahalı müzik aleti olarak karşımıza çıkmaktadır.

İşte dünyanın en pahalı müzik enstrümanlarını sunmuş olduğumuz yazımızın da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Peki, bu milyon dolar değerinde olan ürünler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Eğer bir müzisyenseniz ya da olsaydınız, listemizdeki hangi enstrümanı kullanmak isterdiniz? Örneğin bir numarada yer alan viyolanın eşsiz tınılarına şahit olmayı mı, Eric Clapton’un bir efsane olan Fender Stratocaster’ını mı çalmak isterdiniz? Tercihinizi, listemizdeki hangi ayrıcalıklı müzik aletinden yana kullanırdınız?

Kaynak: Dünyanın En Pahalı 10 Müzik Aleti | Paratic
 
Yaptığınız iyi yada kötü yorumlar için teşekkür ederim. Bilgilendirme amaçlı paylaştığım bir yazı. Kötü niyetli bir paylaşım değil.
 

Geri
Üst