Düşük akort için tel önerisi

Selam dostlar. Standart akortta çalmak için yeni bir elektro gitar alacağım, diğer gitarım için de kalın tel alıp luthiere götüreceğim, zaten bakım zamanı da gelmişti, üst eşik falan değişecek.

Soruma geleyim, gitarın ana akordu Drop B olacak ancak zaman zaman bazı parçaları çalmak için kısa süreliğine Drop A#, C Standard ve Drop C'de de çalmak istiyorum, çok nadir düz Drop A. Bu ne kadar mümkün? Genelde bir şeyi merak ettiğimde ChatGPT'ye sorarım ancak verdiği cevaplar bana oldukça saçma geldi. Buradan ve Reddit'ten baktığımda ise herkes farklı bir şey söylemiş o yüzden kendi konumu açma gereği duydum.

Bu bahsettiğim akortlarda sıkıntısız şekilde tek tel takımı ile çalabilir miyim sizce, yoksa sırıtır mı?

Daha önce 12-62 set kullandım, çok zorlayıcı olsa da B ve aşağısında ton anlamında tatmin ediciydi ama şu an bir tık daha altı olsa daha iyi olur diye düşündüm, çünkü 12-62'de solo çalabilmek benim için imkansız gibi bir şey. Son kararı burada verilen tavsiyeler üzerine vereceğim, forumda bu konuda deneyimli kişiler olduğunu düşünüyorum.

Gitar 25.5 scale.

Son olarak, Elixir dışında tel kullanmak istemiyorum ama onun da en kalının Nanoweb 12-52 olduğunu gördüm(baritone olanı hariç), siz ne düşünüyorsunuz?

25.5 skala gitarda 12-62 tel takımı ile c standart düşününce parmaklarım acıdı şu an tel tansiyonundan 😀 26.5 skala gitar 10-60 tel takımı ile ben drop b uzerine çıkmıyorum mesela. Çünkü çıkarsam sap ayarı isteyecek.

10-52 Jim Dunlop heavycore tel takımı var gayet dark tonlar veriyor c standart veya drop c kullanırsın ama drop a 25.5 skala için yine absurd kalır bence.

25.5 skala gitarda 12-62 tel takımı ile c standart düşününce parmaklarım acıdı şu an tel tansiyonundan 😀 26.5 skala gitar 10-60 tel takımı ile ben drop b uzerine çıkmıyorum mesela. Çünkü çıkarsam sap ayarı isteyecek.

10-52 Jim Dunlop heavycore tel takımı var gayet dark tonlar veriyor c standart veya drop c kullanırsın ama drop a 25.5 skala için yine absurd kalır bence.
Ahahah cevap için teşekkür ederim hocam, eldeki bu ne yazık ki o yüzden max. verimi almaya çalışıyorum 😀

Şimdi şöyle açıklayayım, Drop A ve Drop A# akortlarında çalmayı sevdiğim yalnızca birer şarkı var, onları çaldıktan sonra gitarı eski haline getirsem sapı çok etkileyeceğini düşünmüyorum aslında, belki pitch shifter bir çözüm olabilir ancak ses dijital ve boğuk geldiği zaman çaldığım şeyden hiç keyif alamıyorum ne yazık ki. Jim Dunlop hiç kullanmadım, umarım Ernie Ball gibi değildir. Jim Dunlop Jim Root Drop B tel seti var 11-56, sizce bu iş görür mü? Bana kalsa yine Elixir derdim ama gördüğüm kadarıyla tel kalınlığı pek tatmin edici olmayacak.

Bir gitarı o kadar geniş aralıkta kullanmak bi zevk vermezdi bana. Hem Drop A hem Drop C. Ya yüksek akortta çok gergin olacak, ya düşük akortta anormal gevşek. Başka seçeneğim yoksa sert tel sevdiğim için Elixir 12-68 kullanırdım.

Elastikiyeti yüksek tel seçmeniz gerekiyor ki düşük yükte kendini çamaşır ipi gibi bırakmasın. İnce, nikel karışımlı ve kaplamasız telleri denemeniz lazım. Çelik ve koruma -naylok kaplı- kaplamalı teller göreceli daha sert ve esnekliği az. Bend yapmaya en uygun teller esnek olanlar mesela. Dezavantajı bu özelliğin kısa ömürlü kullanıma yol açması, daha erken yıpranacaktır. Gitar konusunda hep söylediğim gibi çok tecrübem yok, teli seçerken bu özellikler size yardımcı olur.

Geri