elektrik gitarda koordinasyon

Herkese selamlar. Aranıza yeni katıldım :') İsmimden de anlayacağınız üzere beginner bir gitarist adayıyım. Kendimde dikkat ettiğim bir sorunu sizlere sormak istedim. Sağ ve sol elimin koordinasyonlu bir şekilde hareket etmediğini fark ettim. Amatör olmamdan dolayı normal bir sorun diye düşünüyorum. Gitar çaldığım süre boyunca hiç 1-2-3-4 gibi klişe egzersizleri çalışmadım. Bu sorunu egzersizlerle mi aşabilirim yoksa sıkılmadan çalmak istediğim şeyleri çalsam da bu sorunu aşabilir miyim? Teşekkürler.

Not: Egzersiz önerecek abilerim, ablalarım, kardeşlerim varsa kaynağıyla birlikte önerirseniz çok mutlu olurum. Bazı gitar çalan arkadaşlarım "Bernth" isimli youtube kanalı önerdiler bana, sizlerin de fikrini almak isterim :')

Klişe diye geçme, amacı var hepsinin. O klişelerin bazılarını ya da biraz daha zor versiyonlarını hala Petrucci gibi adamlar bile yapar yani.

Ben mesela buna 5. perdeden başlayıp, her başa döndüğümde 7, 9, 12, 15 gibi daha yükseğe geçerek yapıyorum. Bir tur bitirince böyle metronomu hızlandırıyorum. Adagio'dan (76) Presto'ya (200) kadar gezersin böyle. Çalışma programı içinde 2-3 dakika yeri oluyor genelde.

Son düzenleme:
abilerim, ablalarım, kardeşlerim
Bu üç kelimeyi ben bu forumda o kadar çok sık yazıyorum ki, şimdi süper dikkatli bazı forum kullanıcıları gelip seni ben, beni sen ilan edebilirler sakın şaşırma.
Ha niye bunu yazdım. Çünkü bende senin gibi bu siteye ilk üye olup bir konu hakkında yardım talebinde bulunmuştum.
O yazımda ekipmanlarımın ne olduğunu da yazmıştım. Kadere bak ki benim ekipmanlarım ile birebir aynı başka bir kullanıcı daha benzer bir başlık açmış ama o başlık altında tartışmalar falan olmuş.
Sonra bu süper dikkatli forum kullanıcılar çıktı geldi benim postun altına benim, o kişi olduğumu anlatan yazılar yazdı. Dalga falan geçtiler. Bir süre benim ben olduğumu o kişi olmadığımı anlatma durumunda kalmıştım. bilgin olsun 🙂

Klişe diye geçme, amacı var hepsinin. O klişelerin bazılarını ya da biraz daha zor versiyonlarını hala Petrucci gibi adamlar bile yapar yani.

Ben mesela buna 5. perdeden başlayıp, her başa döndüğümde 7, 9, 12, 15 gibi daha yükseğe geçerek yapıyorum. Bir tur bitirince böyle metronomu hızlandırıyorum. Adagio'dan (76) Presto'ya (200) kadar gezersin böyle. Çalışma programı içinde 2-3 dakika yeri oluyor genelde

Ben mesela buna 5. perdeden başlayıp, her başa döndüğümde 7, 9, 12, 15 gibi daha yükseğe geçerek yapıyorum. Bir tur bitirince böyle metronomu hızlandırıyorum. Adagio'dan (76) Presto'ya (200) kadar gezersin böyle. Çalışma programı içinde 2-3 dakika yeri oluyor genelde.

Selamlar öncelikle, bu videoyu izlemiştim :') Bernth kanalında da bu egzersizlerden bolca mevcut. Ben de yapmayı denemiştim sadece, ama zor gelmişti baya 🙂 Sizin tavsiye edeceğiniz egzersizler var mı? Bu örümcek egzersizleri nedense çok geliştirici gibi duruyor fakat başlangıç seviyesindeki biri için -ben yani 😀- biraz zor değil mi? Benim şu anlık amacım biraz daha hızlanmak, koordinasyon kazanmak. Çünkü yavaş yapabiliyorum bir şeyleri, hızlanınca notalarım kesilmeye başlıyor, metronom kaçıyor ve parmaklarım kasılıyor biraz. Bu bahsettiğimiz 1-2-3-4 tarzındaki egzersizler hızlanmamda bana yardımcı olur mu?

Bu üç kelimeyi ben bu forumda o kadar çok sık yazıyorum ki, şimdi süper dikkatli bazı forum kullanıcıları gelip seni ben, beni sen ilan edebilirler sakın şaşırma.
Ha niye bunu yazdım. Çünkü bende senin gibi bu siteye ilk üye olup bir konu hakkında yardım talebinde bulunmuştum.
O yazımda ekipmanlarımın ne olduğunu da yazmıştım. Kadere bak ki benim ekipmanlarım ile birebir aynı başka bir kullanıcı daha benzer bir başlık açmış ama o başlık altında tartışmalar falan olmuş.
Sonra bu süper dikkatli forum kullanıcılar çıktı geldi benim postun altına benim, o kişi olduğumu anlatan yazılar yazdı. Dalga falan geçtiler. Bir süre benim ben olduğumu o kişi olmadığımı anlatma durumunda kalmıştım. bilgin olsun 🙂
O kişi yine sen olsan ne olacak ki? Garip bir durummuş :') Teşekkürler bilgilendirdiğin için, dikkat ederim :')

Zor bir egzersiz değil, hızlı yapman lazım değil, metronom 76'da yaparsın. Rahat yapmaya başlayınca 84'e, 92'ye hızlanırsın. Presto ile başlama zaten.

Bu egzersiz düz her telde 1-2-3-4'ten sonraki en kolay egzersizlerden bence, yavaş başlayacaksın sadece.

Şunu da yap: her telde 1-2-3-4, ama parmaklarını kaldırma. 1. parmaktan sonra 2. parmak bastığında 1. parmak basılı kalsın. Böyle 4 parmağını da bas. Sonra bir alt tele geç. Buna mesela 7. perdeden başlayabilirsin, zor gelirse 9, hatta 12 de olur. Yavaş yapman gerek ayrıca, metronom tutma. 40bpm filan, öyle yavaş. Bunun amacı koordinasyon ya da tempo tutmak değil, sol eli esnetmek. başladığın perde kolay gelince bir alt perdeye git, 7'den başladıysan mesela 6'ya git. 1. perdeden rahat yapana kadar devam. Her gün 2 dakika.

Şunu da yap: her telde 1-2-3-4, ama parmaklarını kaldırma. 1. parmaktan sonra 2. parmak bastığında 1. parmak basılı kalsın. Böyle 4 parmağını da bas. Sonra bir alt tele geç. Buna mesela 7. perdeden başlayabilirsin, zor gelirse 9, hatta 12 de olur. Yavaş yapman gerek ayrıca, metronom tutma. 40bpm filan, öyle yavaş. Bunun amacı koordinasyon ya da tempo tutmak değil, sol eli esnetmek. başladığın perde kolay gelince bir alt perdeye git, 7'den başladıysan mesela 6'ya git. 1. perdeden rahat yapana kadar devam. Her gün 2 dakika.
O kadarlarını yapabiliyorum ya :') Klişeleri yapmadım dediğim zaten hani yapabildiğim için kolay geliyor sanki beni geliştirmeyecekmiş gibi geliyor. Ben bunu 100 bpmde de yaparım yapmasına fakat benim amacım koordinasyon yakalamak, yani biraz ruhlu ve notaları uzata uzata çalabilmek. Özellikle soloların hızlı kısımlarında soloların hızlı kısımlarında ruhtan ve tuşeden iyice çıkıp tam bir amatör gitariste dönüyorum :') 1-2-3-4 gibi egzersizler bunlara yardımcı olacaksa yaparım tabii ki.

O kadarlarını yapabiliyorum ya :') Klişeleri yapmadım dediğim zaten hani yapabildiğim için kolay geliyor sanki beni geliştirmeyecekmiş gibi geliyor. Ben bunu 100 bpmde de yaparım yapmasına fakat benim amacım koordinasyon yakalamak, yani biraz ruhlu ve notaları uzata uzata çalabilmek. Özellikle soloların hızlı kısımlarında soloların hızlı kısımlarında ruhtan ve tuşeden iyice çıkıp tam bir amatör gitariste dönüyorum :') 1-2-3-4 gibi egzersizler bunlara yardımcı olacaksa yaparım tabii ki.
Kromatik egzersizlerin başlıca amacı zaten ellerin koordinasyonunu geliştirmek ve parmakları ısıtmak. 🙂 Ben öğrenirken Troy Stetina Speed Mechanics kitabı vardı, acayip meşhurdu. Çoğu arkadaş onla tekniğini geliştirmiştir bi dönem ama şu an YouTube'da her gitar çalanın bi metodu var. Kaynaklar çok çeşitlendi.

Kromatik egzersizlerin başlıca amacı zaten ellerin koordinasyonunu geliştirmek ve parmakları ısıtmak. 🙂 Ben öğrenirken Troy Stetina Speed Mechanics kitabı vardı, acayip meşhurdu. Çoğu arkadaş onla tekniğini geliştirmiştir bi dönem ama şu an YouTube'da her gitar çalanın bi metodu var. Kaynaklar çok çeşitlendi.
Evet, o kitabı ben de duydum. Hatta pdfine bir göz attım da bu işlerden çok fazla anlamadığım için tablarda egzersizlerin nasıl yapılacağı yazsa da bunların hepsinin bir amacı, yapılış stilli vardır dedim ve o topa girmek istememiştim. Youtubedan arattım egzersizleri çalışanlar var mı diye, birkaç kaynak bulmuştum ama öyle havada kaldı 🙂

Kromatik ya da çeşitli egzersizlere devam edeyim o halde 🙂

Geri