Elektro Gitar İlerleme Rotası

locst

locst
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 7 aydır elektro gitar çalıyorum ancak çok disiplinli bir çalışma programım olduğunu söyleyemem. Şu an Selim Işık’ın Udemy kursu üzerinden ilerlemeye çalışıyorum ve henüz yolun başındayım (ilk videolardayım). Çalışma düzenim genellikle kurstaki temel parmak egzersizlerini yapmak ve ardından kendi seçtiğim, sevdiğim şarkıların introlarına çalışmaktan ibaret. Şu an için 3-4 tane temel akor biliyorum ve sevdiğim parçaları tablardan çalmaya çalışıyorum.

Teorik olarak nota bilgim neredeyse sıfır. Sadece gitar klavyesi üzerinde bazı notaların yerlerini biliyorum ama kağıt üzerinde veya nota okuma konusunda hiçbir bilgim yok. Yaşadığım şehirde özel ders alma imkanım olmadığı için tamamen kendi imkanlarımla bir temel atmaya çalışıyorum.

Kafama takılan birkaç soru var:
  • Video ve Egzersiz Geçişi: Kursun ilk videolarındayım ve her videoda 3-4 farklı egzersiz var. Bir sonraki videoya geçtiğimde eski videodaki egzersizleri tamamen bırakmalı mıyım yoksa rutinime dahil etmeli miyim? "Bu egzersiz artık tamam" diyebilmek için kıstasım ne olmalı?
  • Şarkı Seçimi: Teknik içeren şarkılar seçip doğrudan onlar üzerinden mi kendimi zorlamalıyım, yoksa sadece kurstaki egzersizlere mi odaklanmalıyım?
Kısacası, kafamda nasıl devam etmem gerektiğiyle ilgili net bir şema yok. Kendi başıma verimli bir ilerleme kaydedebilmek için nasıl bir yol izlemeliyim, nasıl bir program yapmalıyım?

Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar.

Selamlar dostum öncelikle ilk sorunu cevaplayayım.
Öncelikle hiç bir egzersizi tamamen bırakmamalısın ben bile mesela hala 5 6 7 8 çalışmasını yapıyorum kimi zaman, ne kadar sweep alternate pickingim iyi olsa da o ezgersizleri bile hala yapıyorum. Eğer "Bu egzersiz tamam" demek istiyorsan o egzersizi gözün kapalı (mecazen) yapabiliyorsan o zaman tamamdır ama unutma ki hiç bir egzersizi bırakma yine de geri dön tekrar et

İkinci soruna gelecek olursak
Şarkı seçimi tamamen sana kalmış benim önerim istediğin şarkıyı öğren ama şarkı öğrenicem ayağına sadece akor falan çalma yani .D

Ayrıca güzel dostum müzik bilgisi ve nota okumaya da hakim ol sadece gitar çalmayabilirsin bu hayatta başka bir enstrüman çalarken işine yarar 🙂

-İyi akşamlar

Selamlar dostum öncelikle ilk sorunu cevaplayayım.
Öncelikle hiç bir egzersizi tamamen bırakmamalısın ben bile mesela hala 5 6 7 8 çalışmasını yapıyorum kimi zaman, ne kadar sweep alternate pickingim iyi olsa da o ezgersizleri bile hala yapıyorum. Eğer "Bu egzersiz tamam" demek istiyorsan o egzersizi gözün kapalı (mecazen) yapabiliyorsan o zaman tamamdır ama unutma ki hiç bir egzersizi bırakma yine de geri dön tekrar et

İkinci soruna gelecek olursak
Şarkı seçimi tamamen sana kalmış benim önerim istediğin şarkıyı öğren ama şarkı öğrenicem ayağına sadece akor falan çalma yani .D

Ayrıca güzel dostum müzik bilgin nota okumaya da hakim ol sadece gitar çalmayabilirsin bu hayatta başka bir enstrüman çalarken işine yarar 🙂

-İyi akşamlar
Teşekkür ederim. Selim Işık'ın Udemy kursu bu süreçte temel atmak için yeterli olur mu? Yoksa yanına eklemem gereken başka kaynaklar var mı?

Dostum ücretli kurslar da var online onlarla da var youtube da ücretsiz olanlar da var. Egzersiz önemli, solonu geliştirmek istiyorsan düzenli olarak egzersizleri her gün yap, hatta gitarı amfi pedal vs hiç bir şeye bağlamadan yap bunları. Önce klavyeni geliştir sonra tonunu tuşeni falan oturtursun. Al eline saf elektro gitarını, hiç bir şey bağlamadan etüd çalış

Armoni çalışmanızı öneririm.Keşke ilk gitar öğrendiğimde sistematik olarak çalışmaya devam etseydim diyorum hala.Mekanik beceriler,çalma hızı devamlı ve düzenli çalıştıkça gelişecektir.Duruma göre tıkanılan bir noktada ders de alınması faydalı olur.Sanırım @DeathDrain ve @tragop'un geliştirdiği uygulamaya da bir göz atabilirsiniz.İlk defa Türkçe böyle bir işe denk geliyorum,mutlaka faydası dokunur.

Geri