Elektro gitar köprüsü

Bişey açıklayamadın. Yazdıklarımı yarım yamalak okuyup beni yanlış anladığını itiraf etmek zor geliyor, olay bundan ibaret. Ben ilk perdelerdeki dızlamayı düzeltmek için sapı salmak gerektiğini yazdım. Sen ise bunu köprünün aşağı inmesi için söylediğimi anladın nasıl becerdinse...

Aşın bunları... "Pardon, yanlış anlamışım" demek zor bişey değil. İncileriniz dökülmez. Doğru düzgün okuyun, alakasız şeyler anlamayın. Sonra iş durduk yere yılan hikayesine dönüyor. Sonra da kendimi savununca "laf ebeliği" oluyor.

"Yeni perde çakıldığı zaman milimi milimine mikronu mikronuna aynı seviyede olur, tesviyeye gerek kalmaz" anlamına gelen bir ifadem yok. Çünkü böyle düşünmüyorum. Ama sen bi şekilde öyle anlamış olabilirsin.
1741106049456.webp

Ben kuyruğu kıstırınca foto/caps koyan tiplerden değilim. Tekrar bir özet geçelim.

firatondr isimli kullanıcı, aşağıdaki mesajı okuyunca, "köprüyü indirmek için sap ayarı tavsiye ettiğimi" düşündü.

Sapı bir miktar salmak gerekiyor gibi gözüküyor. Yani alyan anahtarı saatin tersi yönde çevireceksin. Çeyrek tur (90 derece) kadar çevir ve bahsettiğin akorlarda dızlama azalıyor mu diye gözlemle. Dızlama azalmıyorsa aynısını tekrarla.

@alperdnr Sapı bir miktar salmak gerekiyor gibi gözüküyor. Yani alyan anahtarı saatin tersi yönde çevireceksin. Çeyrek tur (90 derece) kadar çevir ve bahsettiğin akorlarda dızlama azalıyor mu diye gözlemle. Dızlama azalmıyorsa aynısını tekrarla.

Köprü aşağı inemez çünkü tek taraflı köprü bu, Floyd Rose değil. Görmüyo musun?

Köprünün Floyd Rose olması gövdenin içine inebileceği anlamına mı geliyor? Non-recessed OFR'ler inemez mesela. Onu ne yapacağız?

Son düzenleme:
Arkadaki vidaları köprü düzelene kadar sıktım köprü düzeldi tellerin cızırdamasi da bir oluyor bir olmuyor internetten baktığımda teller yeni olduğundan olabilir deniyor doğruluğu var mı sapa baktığımda sap dümdüz duruyor sapı normal gözüküyor

köprü havada
gövdeye paralel olması lazım... yani sağda görünen kıç kısmı aşağı inmeli
bu da tellerin gerilimine eşit oranda gövde içindeki yayların karşı kuvvet uygulaması ile olur.... tabi aynı telleri taktıysan bu pek oynamamalı, farklı tel kalınlığına geçmiş olabilir misin
Arkadaki yayları sıkarak düzelttim köprüyü , sapa da baktığımda sapı düzgün duruyor bir eğrilik yok kalın E teli ara ara cizirdiyor genelde A teli cizirdiyor

Köprünün pozisyonunu sap ayarıyla çözeceksek sabit köprülü gitarda sap ayarı yapılmıyor olsa gerek. Arkadaki yaylar da bu durumda süs olmalı. Gerçi sabit köprülü gitarda köprü yayı da yok? Tesadüf herhalde.

O köprünün ilk olarak olması gereken açıya gelmesi lazım, evet daha aşağı ve olması gereken hizaya gider.
Ondan sonra sapın düzlüğünün kontrol edilmesi/sağlanması, sonrasında da duruma göre saddle yüksekliği ve entonasyonun düzgünlüğü kontrol edilmeli.

Bu aşamaların her birinde gitarın olması gereken akortda olduğunun kontrol edilmesi lazım.

Gitara zarar vermemek için işini bilen birisine götürmeni öneririm. Elin yatkın değilse sap çubuğundan saddle vidasına kadar zarar verebilirsin.
Arkadaki yayları sıkarak düzelttim köprüyü sapa da baktığımda sapı düzgün duruyor bir eğrilik yok kalın E teli ara ara cizirdiyor genelde A teli cizirdiyor

Diğer ayarlarina bakarken teller akortlu mu kalmalı yoksa gevsetmem mi lazım telleri

Kullanacagin akort muntazam sekilde olsun hep. Ondan sonra kopru ve aksiyon ayarina baslarsin.
Her akort degiskligi icin zaten farkli ayar yapman gerektiginden (cok ya da az) yanlis akortla ya da akortsuz ayara baslarsan olmaz.
Ayar yaparken sen neyi sikar gevsetirsen akort kacmis olacak dolayisi ile akordu arada bir kontrol et.
Tum ayarlari yapmadan (senin durumunda aksiyon ve kopru) ve akort düzgün olmadan sapi elleme.
Bizlayan tel icin kisa vadeli onerim, o telin saddle'indan cok az yukselt.

Son düzenleme:
Köprünün Floyd Rose olması gövdenin içine inebileceği anlamına mı geliyor? Non-recessed OFR'ler inemez mesela. Onu ne yapacağız?
Kişi bunu OFR zannetmedi. Düz FR olarak görüp ona göre yazdı. "Köprü aşağı inerse" ile kastettiği şey, köprünün denge pozisyonun altına inmesi.

Gitar arkasında yayları tutan vidaları çok az sıkarak, tekrar akort için telleri biraz gevşeteceksin. Tam düz olana kadar bu işleme devam et. Köprü aşağı inerse tam tersini yap.

Kişi bunu OFR zannetmedi. Düz FR olarak görüp ona göre yazdı. "Köprü aşağı inerse" ile kastettiği şey, köprünün denge pozisyonun altına inmesi.

Benim onun söylediğiyle ilgili bir beyanım yok. Floyd Rose ismini de ilk zikreden sizsiniz.

Yazdığınız şey açık ve net:

FR olsa aşağıya inebilirdi yani?

Bir sonraki mesajımda Aristo mantığı videosu mu koyayım, Mezdeke'den Ya El Yelil mi, siz seçin lütfen.

Son düzenleme:
Anlama kabiliyeti hakikaten kıt. Bunun açıklamasını yapmıştım, tekrar yazmamak için alıntılayayım:

Gitar arkasında yayları tutan vidaları çok az sıkarak, tekrar akort için telleri biraz gevşeteceksin. Tam düz olana kadar bu işleme devam et. Köprü aşağı inerse tam tersini yap.
Ben bu vatandaşa cevap verdiğim için, onun tabiriyle konuştum. Burada "köprü aşağı inerse" ile, köprüyü FR köprünün denge durumunun altında olduğu durumdan bahsediyor ve böyle olursa yayları salması gerektiğini söylüyor. Ben burada "köprü aşağı inemez" derken onun tabiriyle konuştum, bahsettiği durumun olamayacağını (yani köprünün gövdenin içine giremeyeceğini, çünkü FR olmadığını) söyledim.

Buradan da okuyabilirsin.

Bu seferki bambaşka oldu, o yüzden ikisini de koyuyorum:

Vatandaş, ne FR, ne de gövdenin içi diye bir şey demiş. Yazdıklarında da en ufak bir yanlış ya da uygunsuzluk yok. FR ve gövde içi tabirilerini sen yumurtlamışsın (Mezdeke burası için), çarpılınca da onun tabiriyle konuştum bilmem ne. Bak mesela aşağıya inmiş bir strat köprüsü. Aşağıda olduğu halde gövdenin içinde değil (Aristo da burası için). Olması gerekenden aşağıda olduğu için yaylar gevşetilebilir.

1741174017967.webp

Sen kimsenin tabiriyle konuşamamışsın, hayal dünyanda noktaları yanlış birleştirip çok şey yazmışsın ama hiç bir şey söylememişsin 🙂

Sapı bir miktar salmak gerekiyor gibi gözüküyor. Yani alyan anahtarı saatin tersi yönde çevireceksin. Çeyrek tur (90 derece) kadar çevir ve bahsettiğin akorlarda dızlama azalıyor mu diye gözlemle. Dızlama azalmıyorsa aynısını tekrarla.
Okuduğundan alakasız anlamlar çıkaran tiplemeler (sen de dahilsin buna) çok şey yazmama sebep oldu. Ferhan Şensoy "incir çekirdeğine eziyet" derdi o hesap. Yukarıdaki mesajımdan, sap ayarını köprüyü indirmek için söylediğimi anlayanlar çıktı, söyleyeceklerim bu kadar.

Şimdi diyaloğun başına sırayla bakalım. Kişinin verdiği cevap, bu köprüyü FR olarak gördüğünü gösteriyor. Öyle görmese, öyle görmediğini söylerdi. İlkokul çocuğu gibi "sana ne" ye başvurmuş, yaptığı hata gösterilince.

Sana ne bilader benim verdiğim yanıttan. Sen de bildiğin gibi cevapla. Benim mesajlarıma yorum yapma.

Son düzenleme:
söyleyeceklerim bu kadar.

E sen bir şey söylemiyorsun ki zaten. Paso safsata.

Burada alıntıladığın son üç mesajdan ilkinde hiç bir bilgi hatası yok. Yazarı isterse Bigsby sansın köprüyü. Yazdığı her şey soruyu soranın senaryosunda da geçerli.

İkincisinde senin garip sanrıların ve noktaları birleştiremeyişin var. Yukarıdaki fotoğrafla yanlışladım. Bir tur daha yapayım hatta al bak:

1741175926570.webp

Yanlış biliyorsun. Tek taraflı sandığın köprü tek taraflı değil, nasıl ayarlandığına göre sesi tize de çekebilir, pese de çekebilir. Köprü aşağıya da inebilir.

Üçüncüsünde zaten bir önerme söz konusu değil, aklı selim insanın bulunacağı bir yaklaşım gördüm.

Bence git açık havada bir yürü, yüzünü yıka gel.

Son düzenleme:
Sana ne bilader benim verdiğim yanıttan. Sen de bildiğin gibi cevapla. Benim mesajlarıma yorum yapma.
İlk mesajını FR değil de strat tremoloya göre yazan kişi böyle cevap verecek öyle mi? Çok tutarlı gerçekten 🤣

E sen bir şey söylemiyorsun ki zaten.
Sapın ortalarında dızlama olmayıp başında olmasından dolayı sapın fazla düz olduğu sonucuna varıp sapı salması gerektiğini söylemiştim ama... Bir şey söylememişim. Bu da çok iyi.

İlk mesajını FR değil de strat tremoloya göre yazan kişi böyle cevap verecek öyle mi? Çok tutarlı gerçekten 🤣

Sapın ortalarında dızlama olmayıp başında olmasından dolayı sapın fazla düz olduğu sonucuna varıp sapı salması gerektiğini söylemiştim ama... Bir şey söylememişim. Bu da çok iyi.
Tek eglencen burası mi bilader senin. Benim mesajımı alıntılama diyorum hala kişi kişi diye yazıp duruyorsun. 50 kişi madara etti halen bir şey keşfetmiş gibi sayfalarca yazıyorsun. Cahille sohbeti kesmek istiyorum illa bir yerde karşıma çıkıyor. Evet o tremoloya göre öyle yanıt verdim. Ne dertmiş arkadaş ya 2 gündür çözemedik. Çevremde senin gibi kim varsa çıkardım hayatımdan. Ama forumlarda kurtulamıyoruz işte.

"Çevir kazı yanmasın" şenliklerine hoşgeldiniz.

+ Gitar arkasında yayları tutan vidaları çok az sıkarak, tekrar akort için telleri biraz gevşeteceksin. Tam düz olana kadar bu işleme devam et. Köprü aşağı inerse tam tersini yap.

- Köprü aşağı inemez çünkü tek taraflı köprü bu, Floyd Rose değil. Görmüyo musun?

+ Sana ne bilader benim verdiğim yanıttan. Sen de bildiğin gibi cevapla. Benim mesajlarıma yorum yapma.

Geri