Elektro Gitar Tel Degistirme Suresi

Gitari alali 1 yil oldu ve hala uzerindeki telleri degistirmedim. Forumlarda 3 ayda bir degistirin diyorlar fakat ben bir eksisini hissetmedim acikcasi. Ernie ball 9-42 tel almistim fakat en azindan bir telin kopmasini bekliyorum degistirmek icin. Her caldiktan sonra tellerin altini ustunu sildigim icin olsa gerek tellerde cok fazla bir paslanma da yok acikcasi. Uzun sure teli degistirmemek ne gibi bir etki yaratir? Akort mu tutmaz? Sese cok bir etkisi olur mu?

Çok sık çalıyorsan birkaç ay en fazla dayanır... kozmetik olarak tel cillop gibi görünse de tonunu kaybeder, eski don lastiği gibi olur. Tercihen senede birkaç kez değiştir. Albüm kaydediyorsan gibi ekstrem çalım söz konusuysa haftada bir filan değişirsin hatta veya her şarkı için kayda girerken yeni tel takarsın.
Yani mesele kopması ya da paslanması değil sadece.
Önceliğin kozmetikse yani paslanma en büyük derdin ise Elixir kullan.. paslanmadan önce kopar zaten aşırı çalımdan 🙂

Ernie ball teller üzerinde konuşmak gerekirse günlük 3,4 saat çalımdan sonra ne kadar temizlenirse,dikkat edilirse edilsin bir haftada tonal anlamda telin ömrünü tamamladığını düşünüyorum.24 saat çalımdan sonra bence imkanlar elverdiğince değiştirmek gerekiyor.Ama zamansızlık,üşengeçlik,maddi anlamda oluşturacağı zorluktan dolayı profesyonel bir kayıt almayacaksak daha uzun vadede değiştirmeyi ya da kaplamalı teller kullanmayı tercih edebilirsiniz.Ancak yoğun biçimde kullanmasanız bile tel açıkta beklemekten oksitlenebilir ya da sıcaklık değişiminden işlevini yitirebilir.Herhangi bir şekilde gitar teline havyayla,çakmakla sıcak temasta bulunursanız en büyük düşmanlarının sıcaklık olduğunu da anlarsınız.Zaten elimizin ısısı bile tek başına telin ömrünü kısaltır.

Elixir teller 4-6 ay arasında kendini koruyor, bıraksan belki 2 sene de dayanır ama artık bir kaç aydan sonra rengi de gidiyor, tonu da gidiyor, çalarken ele de yapışmaya başlıyor. Ernie Ball arkadaşların da bahsettiği gibi 1-2 haftada leş oluyor. o nedenle tercih etmiyorum genelde. Ben floyd rose'lu gitar kullandığım için tel değiştirmesi zor geliyor bazen, o nedenle elixir kullanmaya başladım ama tonu hoşuma gitti ve Fender Strat için de aynısını kullanmaya başladım, Fender'de daha sık değiştiriyorum kolay olduğu için. Örneğin 3 ayda bir değiştiriyorum.

geçen günlerde telleri wd-40 ile temizleyen bir arkadaşımız vardı , onu merak edip bende denedim bi yerde işe yarıyor , elixir kullanıyorum çok memnunum ellerde terliyor zaman zaman ama benim için ayda 1 yeterli bir süre , yoksa söylenilen gibi lastik oluyor

bende 3 gitar aynı anda aktif çoğu zaman yani eşit bölsen 1/3 zaman ayırıyorum... üç gitara aynı anda senede garanti 2, daha çok çalma fırsatım olduysa 3 kere değiştiriyorum.. ton elbet biraz gidiyor ama görsel olarak attığım teller bile sıfır gibi duruyor... elixir ve oksitlenme aynı cümlede kullanmayalım 🙂

herkese tesekkurler yakin bir zamanda degistirecegim. yalniz youtube'dan eski-yeni tel ses farklarina bakiyorum ama cok fazla bir fark duyamiyorum sanki. yani ufak bir fark var gibi ama vay be dedirtecek gibi degil sanki hocam, yoksa ben mi sagirim acaba ?😃

Daha önce başka başlıklara da yazmış olabilirim.. 80'lerde 90'larda filan çevremdeki müzisyenlerden (babam, cazcılar, bluescular vs) öğrendiğim tellerin 24 saatlik kullanım süresinden sonra değiştirilmesi iyidir yorumuydu.. Ben de prensip olarak 30 saatlik kullanımı değişim için yeterli sayarım, tabi sahne alıyor veya kayıt yapıyorsam, gerçi bu işleri bırakalı çok oldu.. Yani günde 1 saat civarında çalıyorsam 30 günlük kullanımdan sonra değiştirirdim.. Hala da iyi gitarlarımda alışkanlık olarak buna dikkat ederim, hem duyum-çalım zevki, hem klavye, fret ömrü..

Kaliteli ve haliyle pahalı tel takarsam biraz daha süre hesabından ziyade tone kaybını iyice farketmeye çalışıyorum artık, 600-800 liralar tel değişimi yapılacak çok gitar olunca acıtıyor.. Fiyatların uçması olumsuz etkilese de tellerin kalitesinde, teknolojisinde ömürlerini uzatıcı bir değişim var mı merak ettim şimdi bu başlığı okuyunca.. Evde kendime müzisyen, keyfime çalıyorsam orta seviye gitarlarımda tone kaybına, parmakları tutmasına filan bakıp, ona göre değiştiriyorum onları, "nemsiz ortamda" Elixir, Dean Markley Blue Steel filan neredeyse 2-3 yıl kullandığım olmuştur. Tabi teller temizlenir, fretlere kıyılmamaya dikkat edilir, sonrası tellerden veya gitardan "abi lütfen değiştir" sesi gelene kadar....

Ne güzel bilirdik standartı, 5-6 dolara D'addario alırdık, 8-10 dolar civarı daha kalitelileri olurdu.. Tünel'den alırken TL-Dolar hesabı yapar, bu fiyatlar civarındaysa alırdım.. D'addario yine 8 dolar civarlarına bulunabiliyor da 8-10 dolara aldığım teller 16-18 dolara satılıyor artık.. Kim neyi tutturursa..

Daha önce başka başlıklara da yazmış olabilirim.. 80'lerde 90'larda filan çevremdeki müzisyenlerden (babam, cazcılar, bluescular vs) öğrendiğim tellerin 24 saatlik kullanım süresinden sonra değiştirilmesi iyidir yorumuydu.. Ben de prensip olarak 30 saatlik kullanımı değişim için yeterli sayarım, tabi sahne alıyor veya kayıt yapıyorsam, gerçi bu işleri bırakalı çok oldu.. Yani günde 1 saat civarında çalıyorsam 30 günlük kullanımdan sonra değiştirirdim.. Hala da iyi gitarlarımda alışkanlık olarak buna dikkat ederim, hem duyum-çalım zevki, hem klavye, fret ömrü..

Kaliteli ve haliyle pahalı tel takarsam biraz daha süre hesabından ziyade tone kaybını iyice farketmeye çalışıyorum artık, 600-800 liralar tel değişimi yapılacak çok gitar olunca acıtıyor.. Fiyatların uçması olumsuz etkilese de tellerin kalitesinde, teknolojisinde ömürlerini uzatıcı bir değişim var mı merak ettim şimdi bu başlığı okuyunca.. Evde kendime müzisyen, keyfime çalıyorsam orta seviye gitarlarımda tone kaybına, parmakları tutmasına filan bakıp, ona göre değiştiriyorum onları, "nemsiz ortamda" Elixir, Dean Markley Blue Steel filan neredeyse 2-3 yıl kullandığım olmuştur. Tabi teller temizlenir, fretlere kıyılmamaya dikkat edilir, sonrası tellerden veya gitardan "abi lütfen değiştir" sesi gelene kadar....

Ne güzel bilirdik standartı, 5-6 dolara D'addario alırdık, 8-10 dolar civarı daha kalitelileri olurdu.. Tünel'den alırken TL-Dolar hesabı yapar, bu fiyatlar civarındaysa alırdım.. D'addario yine 8 dolar civarlarına bulunabiliyor da 8-10 dolara aldığım teller 16-18 dolara satılıyor artık.. Kim neyi tutturursa..
String cleaner kullandınız mı hiç?

Dunlop'un vardı bende, arkadaşım vermişti kendinden kalanı, yeşil ya da mavi etiketli olan, bitene kadar kullandım ve faydasını gördüm.. Eskiyen telleri renk olarak açmasa da kayganlaştırıyor, temizliyor, parmaklar temizlikten öncesine göre farkedilir farkla daha akıyor, tonu da biraz açıyor hatta tel bayağı kirliyse veya eskiyse muhtemelen daha fark edilir before-after durumu.. Sapa değdirmeden kullanmalı, teller çıkarılmayacaksa ki ben çıkarmadan kullandım, sap ile teller arasına bez filan konsa iyi olur, kimyasal ürün, zarar verebilir. Kullandığımdan yine alırım. Başka markaların da vardı buna benzer ürünleri ama kullanmadığım için yorum yapamam..

Rosewood klavyelerde yine Dunlop'un limon yağını kullanıyorum, tel değişimi yaparken klavyeyi nemli bir bezle temizledikten sonra limon yağını sürüp 5-10 dakika kadar bekletip kuru penye bir bezle bastırarak yağın fazlasını alıyor, bir kaç saat kurumasını bekledikten sonra yeni telleri takıyorum... Ben faydasını gördüm, olumsuz tarafı varsa da ben bilmiyorum.. Bu arada Limon Yağı Maple klavyelerde kullanılmıyor, onu da yazmış olalım (Bir de eski tip,vernikli klavyelerde ki zaten onlarda gereksiz, verniğin üstünü nemli bezle sil gitsin, rosewood klavye gibi nemini korusun, kuruyup, çatlamasın, yamulmasın derdi yok)..

pinch harmoniclere etkisi olur mu yeni telin?
Tabii ki. Tel eskidikçe sadece pinch armonikler değil doğal armonikler de sağırlaşır. Korozyon, kir, ve telin esnemesiyle entonasyon akort stabilizasyonuna kadar neredeyse her şey etkilenir. Ama tabi gemileri limanları ateşe verecek kadar büyük sorun değil. Yukarıda da anlatıldığı gibi dunlop string cleaner çok işe yarayan bir ürün. En son tel değiştireli kaç ay oldu bilmiyorum. Ayda bir tel değiştirmek külfetli ve önemli kayıt vs yapılmıyorsa bence gereksiz. String cleaner ile kir pas gideriliyor geriye sadece basit fizik; telin uzayıp incelmesi sorunu kalıyor. O da zaten çalınamayacak seviyeye gelince kopuveriyor.

Geri