Daha önce başka başlıklara da yazmış olabilirim.. 80'lerde 90'larda filan çevremdeki müzisyenlerden (babam, cazcılar, bluescular vs) öğrendiğim tellerin 24 saatlik kullanım süresinden sonra değiştirilmesi iyidir yorumuydu.. Ben de prensip olarak 30 saatlik kullanımı değişim için yeterli sayarım, tabi sahne alıyor veya kayıt yapıyorsam, gerçi bu işleri bırakalı çok oldu.. Yani günde 1 saat civarında çalıyorsam 30 günlük kullanımdan sonra değiştirirdim.. Hala da iyi gitarlarımda alışkanlık olarak buna dikkat ederim, hem duyum-çalım zevki, hem klavye, fret ömrü..
Kaliteli ve haliyle pahalı tel takarsam biraz daha süre hesabından ziyade tone kaybını iyice farketmeye çalışıyorum artık, 600-800 liralar tel değişimi yapılacak çok gitar olunca acıtıyor.. Fiyatların uçması olumsuz etkilese de tellerin kalitesinde, teknolojisinde ömürlerini uzatıcı bir değişim var mı merak ettim şimdi bu başlığı okuyunca.. Evde kendime müzisyen, keyfime çalıyorsam orta seviye gitarlarımda tone kaybına, parmakları tutmasına filan bakıp, ona göre değiştiriyorum onları, "nemsiz ortamda" Elixir, Dean Markley Blue Steel filan neredeyse 2-3 yıl kullandığım olmuştur. Tabi teller temizlenir, fretlere kıyılmamaya dikkat edilir, sonrası tellerden veya gitardan "abi lütfen değiştir" sesi gelene kadar....
Ne güzel bilirdik standartı, 5-6 dolara D'addario alırdık, 8-10 dolar civarı daha kalitelileri olurdu.. Tünel'den alırken TL-Dolar hesabı yapar, bu fiyatlar civarındaysa alırdım.. D'addario yine 8 dolar civarlarına bulunabiliyor da 8-10 dolara aldığım teller 16-18 dolara satılıyor artık.. Kim neyi tutturursa..