Elektro gitar tel yüksekliği

Öncelikle herkese iyi günler. Yaklaşık 3 4 aydır elektro gitar çalıyorum ve şuana kadar hiç sap ayarı vs yapmadım. Fakat son birkaç haftadır tellerimin fazla yüksek olduğunu fark ettim. Görsellerde gördüğünüz gibi ilk perde de tel klavyeye çok yakın fakat 4. Perdeden itibaren tel ile sap arası yükseklik artmaya başlıyor. İnternetten olabildiğince araştırdım sap ayarı konusunu fakat kafama tam olarak yatmadı. Köprü tarafından gitara baktığımda hafif içe doğru sapın kaydığını fark ettim. Bu konuda tanıdıklarım kendi başına yapma sapı kırarsın daha da bozarsın diyip beni iyice panik ettirdiler. Sizce ufak bir ayar yapmalı mıyım yapacaksam ne tarafa çevirmem lazım mümkünse cevaplarsanız sevinirim.

IMG_2096.webp IMG_2098.webp

klavye ufuk çizgisi gibi düz değildir hafif konkav olur o yüzden farklı perdelerde (1, 12, 24...) mm farkla bile olsa tel zaten farklı yükseklikte olur... gözle bakıp aaa ayarsız bu demek zor çok abartı değilse farklar
öncelikle çalımda rahatsızlık veriyor mu, perdelerde basmak zor mu, ya da cızlama, bızlama var mı vs bunlara bakmak lazım
tel yüksekliği en basit olarak köprü ayarı yaparak %90 sorunsuz hale getirilir zaten, her olayda sapa yükleneyim dememek lazım
sap ayarı önden iyi çalışırsan (youtube vs) halledilir, öyle sapı kırarsın gitarı bozarsın eğer aşırı beceriksiz ya da aceleci değilsen bir şey olmaz ama kuralna göre dikkatli yapacan

Öncelikle herkese iyi günler. Yaklaşık 3 4 aydır elektro gitar çalıyorum ve şuana kadar hiç sap ayarı vs yapmadım. Fakat son birkaç haftadır tellerimin fazla yüksek olduğunu fark ettim. Görsellerde gördüğünüz gibi ilk perde de tel klavyeye çok yakın fakat 4. Perdeden itibaren tel ile sap arası yükseklik artmaya başlıyor. İnternetten olabildiğince araştırdım sap ayarı konusunu fakat kafama tam olarak yatmadı. Köprü tarafından gitara baktığımda hafif içe doğru sapın kaydığını fark ettim. Bu konuda tanıdıklarım kendi başına yapma sapı kırarsın daha da bozarsın diyip beni iyice panik ettirdiler. Sizce ufak bir ayar yapmalı mıyım yapacaksam ne tarafa çevirmem lazım mümkünse cevaplarsanız sevinirim.

176168 eklentisini görüntüle 176169 eklentisini görüntüle

Sap fazla içbukey, o yüzden alta doğru teller yükseliyor. Teller uzerinde ve akortlu iken truss rod ayarını sıkarak sapi daha duze yakın yapmalısınız. Truss rod sıkıldıkça tellerin akortu da tize kayacaktir, telleri tekrar akortlamaniz gerekecek. Bu şekilde 30'ar derecelik açıyla alyani sika sika perdelerde cizlama olmayacak şekilde sapi duzlestirin. İlk seferde 90 derece kadar döndürün, anca farkettirmeye başlar. Tek dikkat etmeniz gereken şey, her gitarin truss rod ayari tepkisi farkli oluyor. O yüzden alyanla ayarlarken sap ayarını kontrol ede ede gidin. Hicbir sey olmaz merak etmeyin.

Geri