Makale/Tutorial Elektro gitarıma flame maple kapak ve yeniden boyama işlemi yaptım.

Merhaba forum üyeleri;

ibanez gitarıma siyah renginden çok sıkıldığım ve solak olduğumdan renk seçeneğim olmadığından bir takım işlemler yaptım.

Gitarın boyası sökülmüş vaziyette bir süre kullandım fakat üzerinde öyle bir kalın şekilde polyester kaplama vardı ki(boya ve ağaç arasında) rahatsız ediyordu gözlerimi. Sonunda girişip polyesteri kaplamayı söktürdüm. İbanezde kullanılan polyester kendi kendinize sökülecek bir kaplama değil öncelikle onu söyleyeyim. Usta bile bir kaç günde makine ile söktü.

Ümraniyede mobilya kaplaması satan bir yere gittim ve 15-16 cm eninde 2 metre uzunluğunda kaplama aldım. Bu kaplama evdeki mobilyalarda kullanılan kaplama gibi düşünün. Direk gitarlarda kullanılan türkçesi alevli akçaağaç mobilyacılar dilinde "janjanlı akça" olarak geçen bir ağaç. Satılan gitarların çoğunda daha kalın olarak kullanılır model isimlerinde genelde "FM" olarak uzantı olarak eklenir.

Aldığım kapak ağacını ustalara sorduğumda Patex in kontakt yapıştırıcısı ile yapıştırmamı önerdiler ve dedikleri gibi gayet başarılı oldu.

Kener köşe manyetik potans switch yerleri ağaç çok ince olduğu için aşırı dikkat istedi ve onları da bu karantina süreçlerinde evde hallettim.

Bir sonraki aşama olan boya cila kısmı için bir ustaya danıştım yapacağını söyledi para da istemedi ama 2-3 ay civarı yattı gitar onun iş yerinde iş yoğunluğundan. arka tarafı maun, ceviz tarzı olsun ön ise boyasız natural olsun istedim. Bir kaç katmanlı süreçten sonra gövdemi yapılmış şekilde aldım. Çok hoş Ibanez rg1070fm modeline benzesin istedim ve gayet benzedi.

Eğer gitarınıza böyle bir işlem yapmak isterseniz size motivasyon olsun ve teşvik olsun diye bu konuyu paylaşmak istedim. size bir kaç foto ve video da ekleyerek göstermek istedim.

Hepinize iyi günler.

1.webp 4.webp 5.webp 6.webp 7.webp i.webp
 

Dosyalar

  • 2.mp4
    4.2 MB
  • 3.mp4
    4.3 MB
Selamlar, sonuc cok iyi olmuş. Acaba su aldiginiz kaplama uzerindeki manyetik, kopru vs boşluklarını nasil actiniz ?
Evet gitar normalde komple Basswood(ıhlamur) ağacı. Üst kapak kullanılmamış. Eski ibanezlerin tamamına yakını böyle zaten. Gitarın orta manetik kısmınıda iptal ettim içine delikli bir düzenek yaptım 2 humbucker olarak kullanacağım. Ibanez RGEW521FM-NTF ya da Rg 1070Fm gibi olduğunu düşünebilirsin gitarın gövdesinin.
 
Selamlar, sonuc cok iyi olmuş. Acaba su aldiginiz kaplama uzerindeki manyetik, kopru vs boşluklarını nasil actiniz ?
Mantetik potans vs için delik açmak stresli oldu evde kendi imkanlarımla nazik nazik yaptım çok inceden büyüğe doğru açarak yaptım. maket bıçağı ile kabasını aldım farklı kalınlıkta zımpara ile de tesfiye ettim.
 
Çok güzel olmuş gibi duruyor, arka tarafın boyasını biraz daha koyu yapabilirdiniz. Ön taraf biraz daha açığa çıkardı. Ben de seviyorum bu tarz zıt kutupları yan yana görmeyi.
 
Teşekkürler. Aslını söylemek gerekirse imkan olmadığı ve başkalarına muhtaç iş yapıldığı için bazı şeyleri yapamadım. örneğin; ön tarafa tru oil yağ sürülüp cila atılmasını istiyordum fakat çok pahalı bir yağ ve yaptırdığım kişi de yoktu(burun spreyi kadarı 350 tl). Arka taraf için bile üç dört opsiyon söyledim hangisini kendi uygun görürse öyle yapsın diye. Gayet memnun kaldım. Ücretsiz rica ile yaptırdığım için böyle oldu ama üzerine kullandığı cila vs çok kaliteli çok pahalı mobilyalarda kullanılanlardan ve nefes almasına, zamanla kızarıp mobilya gibi koyulaşma yapmasına yardımcı olacakmış.

Solak olmaktan dolayı deneysel şeyler yapmak zorunda kaldım. şuan cilanın sertleşmesini bekliyorum 3 gün oldu biraz daha kurusun manyetikleri vs takacağım. seste çok etki olacağını düşünmüyorum. boyalı ve komple boyası sökülü hali arasında bile ses farkı hissedilmiyordu. ön kapak normal gitarlarda da ses değil görüntü için yapılan bir işlem aslında.
 
Güzel olmuş. Bu kaplamalar mobilyacılarda papel olarak geçiyor. 0.5mm civarı bir kalınlığı var. Gitar camiasında veneer diye bilinen kaplama aşağı yukarı bu zaten. Zımparalayıp ağaç tutkalıyla yapıştırılır, vakum poşetine koyunca biraz daha iyi yapışıyor ama daha zor iş. Mobilyacıda/kerestecide janjan denilen şey gitar camiasında "figure maple" işte. Böyle figür varsa tek renk boya sürmek yerine önce bir kat koyu renk sürüp, bunu yarı yarıya zımparalayıp sonra açık renk boya sürdüğünüzde o figür canlı bir şekilde ortaya çıkıyor, derin bir görüntü oluşuyor.

Ton mon olayları hikaye, öyle pek de fark olmaz bu tarz şeylerde. Bu gitarlar zaten gayet kalın polyester boyalarla yapılıyorlar yani tonal açıdan kaplama dert edilecekse, kalın polyester boya bir gitarda olabilecek en kötü boya. Kullanılmasının nedeni çok dayanıklı olması.

Tru oil'den bahsetmiştiniz. Yağ sürülecekse bunu yağ alıp kendiniz de sürebilirsiniz, 100 lira altına hallolmuş olur. Renklendirme kısmı için bir şey diyemem. Temelde renk tonu haricinde farklılıkları yok. Yapı marketlerde veya internette teak oil, danish oil, tung oil bulabilirsiniz. Ufak miktarda bulmak zor olabiliyor. Hepsi de gitar gövdesi ve sapında kullanılabiliyor. İnce sürüp iyice kurumasını bekleyip tekrar sürmek lazım 3-5 kat. Zor değil aslında yağ sürmek, gayet keyifli. Zımpara gibi bunaltıcı bir iş değil.

Benim bazen obsesifliğim tutar, o yay ve elektronik yuvasının bütün boyasını sökmüştüm DR3 gitarımda, baya da ter dökmüştüm, görüntü kirliliği olmasın diye. Kapak takınca gözükmüyor ama olsun. 😀
 
Son düzenleme:
Haa bu arada, floyd rose'un fine tuning vidalarının olduğu yere denk gelen o eskimiş süngerimsi ince şeyi sök at bence. Kırtasiyeden siyah veya hoşuna giden renkte 1mm eva süngerlerden al. Genelde bunu kullanıyor gitar üreticileri. (çok ince keçe gibi bir şey de kullandıkları oluyor) Düzgünce kesip yapıştırırsın. Tel takıp sökerken saddleların arka kısımları oraya dayandığı için orada sünger hep ezilmiş bir halde duruyor, zamanla da pisleniyor zaten. Hoş durmuyor. 1-2 liraya yenilemiş olursun.
 
Harika olmuş! ön taraf sea foam deniz köpüğü hafif açık yeşil-mavi-turkuaz arası bir renge de boyanabilirdi ağaç dokusu da görülecek şekilde natural tarz, hatta böyle siyah bir gövde alıp yapmaka lazım 🙂 youtube videolarında vakum kullanıyorlar üst kapak köşelere otursun diye sanırım siz kullanmamışsınız kıvrımlarda çok uğraştırır ama iyi iş olmuş, arkası da çok şık olmuş. Hazır el atmışken ekranlama-shielding olayına da girin derim boşluklara sürdükleri iletken boya zaman içinde iletkenliğini kaybediyor.
 
Son düzenleme:

Geri
Üst