Elektro gitarıma hangi tel kalınlığıni tercih etmeliyim

Merhabalar öncelikle yaklaşık 5 senedir gitar çalıyorum ancak son 1 aydır elektroya geçtim gitarım hss yamaha pacifica 112j .tellerini ilk kez değiştiricem standart teller 9 42 .hangi marka ve kalınlık olacağına karar veremedim hem ritim hem solo için kullanıyorum standart akort düzeninde kullanacağım ayrıca alternatif rock çalıyorum.9.42 alıp sap ayarıyla uğraşmak istemiyorum ama ritim atmani etkiliyecekse 10.46 da alabilirim.marka için ise pitbull almayı düşünüyorum ama bazı kötü yorumlari kafamı karıştırıyor her hafta tel değiştirecek bütçem de yok hemen kararan onermezseniz sevinirim

9.42 ile 10.46 dev bir fark olmaz, sap ayarı yapmadan bile belki idare edersin ya da yaparsın bu vesileyle de öğrenirsin ... iki seti de denemeden ASLA bilemezsin hangisi ile rahat edeceğini, bu foruma yazılarak belirlenemez
en kötü tel ile bile haftada bir değişim yapmazsın korkma o kadar ama elidir alırsan aylarca değiştirmezsin muhtemelen

9.42 ile 10.46 dev bir fark olmaz, sap ayarı yapmadan bile belki idare edersin ya da yaparsın bu vesileyle de öğrenirsin ... iki seti de denemeden ASLA bilemezsin hangisi ile rahat edeceğini, bu foruma yazılarak belirlenemez
en kötü tel ile bile haftada bir değişim yapmazsın korkma o kadar ama elidir alırsan aylarca değiştirmezsin muhtemelen
Saolun hocam

Sololarda özellikle bend yaparken hafif zorlanabilirsin başlarda. Ama parmakların alışır kısa zamanda. Alıştıktan sonra 10-46 daha güzel gelecektir.
Marka olarak Elixir öneririm, hem rahat hem de çok uzun ömürlü
Daha ucuz olsun dersen D'addario

Merhabalar öncelikle yaklaşık 5 senedir gitar çalıyorum ancak son 1 aydır elektroya geçtim gitarım hss yamaha pacifica 112j .tellerini ilk kez değiştiricem standart teller 9 42 .hangi marka ve kalınlık olacağına karar veremedim hem ritim hem solo için kullanıyorum standart akort düzeninde kullanacağım ayrıca alternatif rock çalıyorum.9.42 alıp sap ayarıyla uğraşmak istemiyorum ama ritim atmani etkiliyecekse 10.46 da alabilirim.marka için ise pitbull almayı düşünüyorum ama bazı kötü yorumlari kafamı karıştırıyor her hafta tel değiştirecek bütçem de yok hemen kararan onermezseniz sevinirim
Dostum bence tamamen kişinin zevkine kalmış bir durum deneye deneye degiştire değiştire bulursun hangisi kulagına güzel geliyor hangisi senin için daha rahat

Teller kalınlaştıkça daha baslı bir ton oluşur.
Aşırı metalciler kalın telleri severler.
Ayrıca bir grupta ritm gitar çalıyorsa solo gitardan ayrılmak içinde daha kalın tercih edilebilir.
Ama özelikle bend atanlar ve 24 perde kullananlar çok kalın sevmezler. Çünkü teller sert gelir.
Şuan kullandığınızdan memnunsanız aynı numaralarla devam edin.
Önemli olan sizin çalım tarzınıza uygun olması.
Daha kalın aldığınızda bir tık daha koyu bir sound alacaksınız ama çalımınız daha zor olacaktır.
Tel kalınlıklarını incelerseniz göreceksiniz.
9 - 11 - 16 - 24 - 32 - 42
10 - 13 - 17 - 26 - 36 - 46
11 - 14 - 18 - 28 - 38 - 49
12 - 16 - 24 - 32 - 42 - 52
Ayrıca siz zaten kalın tellere sahipsiniz 🙂 onların hissiyatını elinizdeki tellerde de anlayabilirsiniz.
1. telli iptal etseniz. 2. tel miye, 3 tel si, 4. tel sol, 5. tel re ve 6. tel la akortlasanız.
Gitarınız 12-52 tele benzer bir yapıya döner. 5 telin kalınlaşmasını ve tona etkisini kontrol edebilirsiniz.
Bunu yaparken dikkatli olun eski telleri koparabilir 🙂

Uzun ömürlü tel konusuna gelince.
Hepsi kısa sürede paslanıyor. Pitbul yerli üretim.
Bizim yerli fenomenlere reklamını yaptırıyor.
Denemedim, bilmiyorum. Alır mıyım almam.
Paslanmayan uzun ömürlü tek marka biliyorum. Elixir. Başka markalar yaptılarsa haberim yok.
10 yıldır Elixir kullanıyorum. Nanoweb ve Optiweb modellerini.
Gitarına tak. Bir yıl kullan paslanma yok. Çok terleyende olsan, yazın en sıcak havada çalsan sorun yok.
Teller ışıl ışıl duruyor 🙂

Aşırı metalciler kalın telleri severler.
Ayrıca bir grupta ritm gitar çalıyorsa solo gitardan ayrılmak içinde daha kalın tercih edilebilir.
Ama özelikle bend atanlar ve 24 perde kullananlar çok kalın sevmezler. Çünkü teller sert gelir.
Şuan kullandığınızdan memnunsanız aynı numaralarla devam edin.
Önemli olan sizin çalım tarzınıza uygun olması.
Jazz gitaristleri aşırı kalın tel kullanır. Clean çaldıklarına göre, esasında sert tonlar ile bir ilgisi her zaman yok bu durumun.
Skala uzunluğu ile ilgili biraz. 24,75 skalada 10-46 gayet yumuşakken; 25,5" skalada daha gergin ve sert hale gelir.
Düşük akortlamada ince teller don lastiği gibi gevşer. Bunun için de kalınlara yönelinir.

Jazz gitaristleri aşırı kalın tel kullanır. Clean çaldıklarına göre, esasında sert tonlar ile bir ilgisi her zaman yok bu durumun.
Skala uzunluğu ile ilgili biraz. 24,75 skalada 10-46 gayet yumuşakken; 25,5" skalada daha gergin ve sert hale gelir.
Düşük akortlamada ince teller don lastiği gibi gevşer. Bunun için de kalınlara yönelinir.
Jazz gitaristleri genelde Fender kullanır. Sesi tiz olduğu için kalın teller ile daha bas ve midli tonlar için yapıyor olabilirler.
Ben rock çalacağını ve kullandığı gitarın modelin 25.5 skalada olduğunu belirtiği için öneride bulundum.
Herkesin tarzı ve zevki farklı 🙂
Kullanım şekline göre karar versin ...

Geri