Elektronik Davul Gecikme Sorunu

Merhabalar değerli dostlarım ve ağabeylerim. Alesis turbo mesh kit davulumu M Audio air 192/4 ses kartı ile bilgisayarıma bağlamaya çalışıyorum. Program olarak fl studio ile kullanmayı tercih ettim. Usb kablo ile bağladım. Lakin davulu çalarken yarım saniyeden biraz daha az kadar gecikme oluyor. Input/Output'daki bütün seçenekleri (asio vb) denedim yine gecikme oldu. Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi forumlar efenim..

Elektronik davullar, DAW üstünde monitörleme aşamasında gecikmeyi çok fazla hissedeceğiniz enstrümanlardır. böyle olur ve bir sorun değildir esasında.
Çaldığınızı gerçek zamanlı DAW üzerinden duymak zorunda değilsiniz. Modül zaten kendisi size ses veriyor. MIDI kayıt yapın. Daha sonra sesleri DAW da düzenleyin.

Teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için. Merak ettiğim bir konu var sizi bulmuşken danışayım, gecikme derdinden kurtulmak için şu davul monitörünü alsam acaba alesis turbo mesh kit ile uyumlu çalışır mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için. Merak ettiğim bir konu var sizi bulmuşken danışayım, gecikme derdinden kurtulmak için şu davul monitörünü alsam acaba alesis turbo mesh kit ile uyumlu çalışır mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Sanırım "monitörleme" dediğimde aklınıza böyle bir şey geldi. 🙂 Alakası yok.

DAW üstündeki "Monitör"; MIDI sinyalini Analog sese dönüştüren bir CPU işlemi. Bu da geceikmeli ses duymanıza sebebp olur. Ancak bu bir sorun değildir. Ses işleme teknolojileri bu şekilde çalışırlar. Buffer size ı düşürürseniz; saniyede alınan örneklem hızlanır. Ancak CPU zorlanır.
FL stüdio üzerinde gerçek zamanlı davul çalmak istediğinizde bir miktar gecikme hissedeceksiniz.

Evet onu anladım, kendimi ifade edemedim sanırım, sadece bu monitörü alırsam bilgisayar ile uğraşmak zorunda kalmam diye düşündüm, o yüzden bendeki modele uyar mı onu merak etmiştim. 🙂

Ses kartınıza bağlı bir monitör (hoparlör) yok mu normalde? Ses kartınızı nereden duyuyorsunuz? Aynı monitöre davulu ses çıkışından direk bağlayın altyapı üstüne falan çalmıyorsanız. İkinci bir opsiyon ise ses kartınıza davulun ses çıkışından bağlayıp direct monitoring (var diye biliyorum o ses kartında) ile girişi direk olarak monitörlere yönlendirerek de kullanabiliyor olmanız lazım.

Yamaha hs5 monitor kullanıyorum ama bateri ile PC masası & monitorum arasında çok mesafe olduğu için düzgün ses alamadigimi fark ettim. Ayriyeten davul monitörü almak daha mantıklı gelmeye başladı, odaya sığmadığı için aletler davul ile ses monitörünu yan yana koyamıyorum. Haliyle aldığım ses kalitesi bayağı kötü. Ufak bir monitör alıp elektro bateriye bağlamak daha mantıklı gelmeye başladı. O yüzden linkini gönderdiğim ufak bateri amfisi uyumlu olur mu onu öğrenebilirsen çok sevinicem efenim. Ayrıca vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. 🙂

Davul monitörleri ile ilgili hiç bir bilgim yok yanlış yönlendirmek de istemem ama mantığım 3 inch bir hoparlör ile kick ve tomlardan çok keyif alamayacağınızı söylüyor. Denemeden almamanızda fayda var.

Yine belirteyim davul ve davul monitörleri ile ilgili bir bilgim yok, ama bu 8 inch driveri ile daha bir makul seçenek gibi görünüyor. Yine de kesin olarak bir şey demem mümkün değil sadece mantık yürütüyorum. İmkanınız varsa gidip deneyip alın bence. Diğerini de dener farkı görürsünüz.

Referans monitörleri tam karşısında olduğunuzda işleve sahip ama büyük bir referans monitörü alıp tam üçgen noktasına elektronik davul kurduğunuzda tatmin edici ses çıkacaktır.

Gecikme konusunda yakın zamanda bir davulcunun ayarlarıyla da uğraştığım, 128 sample rate ile gecikme hissediyordu. En düşük haliyle kullanılabilir. Davul modüllerinde de benzer bir durum var ama onlarda arada yazılım falan olmayınca gecikme biraz daha düşmüş oluyor. Muhtemelen bu ses kartları üzerindeki monitör çıkışıyla aynı mantığa sahip, daha düşük gecikme alırsınız ama modül sesi ile çalmak zorunda kalırsınız. Bu yeterli geliyorsa sorun olmaz elbette...

Linkteki davul monitörünün tek eksiği mono olması gibi görünüyor yani sonuçta elektronik davuldan gelen ses stereo, o yeterli olmayabilir. İki tane alıp stereo yapmak gerekiyor olabilir. Aynı şeyi frfr monitörler için de söyleyebiliriz. Yakın alanda dinleme yapmayacaksanız tek çözüm bu gibi görünüyor. Stereo konusuna bir bakın derim, modüllerden çıkan sesin mono olduğunu pek zannetmiyorum.

Bir de şu var, ses çıkışlarını bir metre uzağa koyduğunuzu hayal edelim, bu durumda bile 0 gecikme ile ses alsanız, 1 metre uzaktan kulağınıza o sesin gelmesi 3 ms civarında olacak...

Simdi baktım davulun hem Phones çıkışı hem de right ayrı & left ayrı mono çıkışı var. İkinci gönderdiğim davul monitöründe de 2 ayri chanel girişi mevcut. 2 kablo ile ayrı ayrı chanel girişlerine mono çıkışlarını bağlamam gerekiyor sanırım. Yanlış anladım ise düzeltin beni. Yoksa tek chanel girişine baglasam yeterli mi olur acaba? Bilemedim ben onu. : /

ALESIS NITRO AMP PRO modelinde tek bir hoparlör görüyorum, tek hoparlörden iki kanal giriş alamazsınız ki? İki hoparlör olacak sağ ve sola koyacaksınız kanalları ayıracaksınız ki stereo duyum olabilsin, yani orada bir karışıklık var.

Şimdi o iki ayrı mono dediğiniz çıkış aslında left ve right çıkışı, mono çıkış olarak sayılmaz ama sadece left'i bağladığınızda da ses alırsınız, tüm seleri tek kanaldan veriyor mu? Ona bakmak lazım, verse bile keyifli olmaz, o kesin.

Özetle modül üzerindeki left'i bir ALESIS NITRO AMP PRO olana, right'ı ise ikinci bir ALESIS NITRO AMP PRO'ya bağladığınızda sorun çözülür. FRFR çıkışları da böyle stereo bağlıyorlar yani benzer bir uygulamadır sanırım.

Bir de aratınca elektronik davul ekipmanı gibi ses çıkışları var, en temiz çözüm onlar gibi duruyor. Bu şekilde sesi hep uzaktan ve en azından artı 3 ms gecikme ile alacaksınız gibi duruyor.

Bundan bahsediyorum, bu şekilde çözüm var gibi ürün hakkında hiç bilgim yok merak edip aratınca çıktı, daha iyidir diye paylaşmıyorum ama çıkışlar mono o kesin. Bu ürün de mono, belki davulları çalarken mono duymak fark yaratmıyordur, bilemiyorum bu konuyu uzmanlara bırakıyorum 🙂

Bundan bahsediyorum, bu şekilde çözüm var gibi ürün hakkında hiç bilgim yok merak edip aratınca çıktı, daha iyidir diye paylaşmıyorum ama çıkışlar mono o kesin. Bu ürün de mono, belki davulları çalarken mono duymak fark yaratmıyordur, bilemiyorum bu konuyu uzmanlara bırakıyorum 🙂

Stereo kullandığınızda üst elementleri belli / makul bir seviyede duyarsınız ama kick sesleri komik duyulur. Neticede portakal kadar şeyler ve frekans aralığı dar, 120Hz nin gerisi yok (en az 60 -100Hz aralığına ihtiyaç var) Eğer odanızda çok ses açamıyorsanız yeterli olur kanaatimce.

Peki pro olan modelden bir tane baglasam left mono cikisina tatmin edecek sonuç elde eder miyim acaba? YouTube videosunda bir tane bağlamışlar. Linkini tekrar bırakayım aşağı karışıklık olmasın. ALESIS NITRO AMP PRO Elektronik Davul Monitörü Fiyatı, Özellikleri | ZUHAL - 50 Yıldır Müzikle, Sanatla, 50 Yıldır Birlikte
Evet iş görür elbette. Evde ses açabiliyor musunuz? Davul sesi yani, varsa komşularınızla akraba olursunuz.

Geri