Elektronik Davul Hakkında Bilmek İstediklerim Var.

Merhaba, yıllardır profesyonel olarak davul çalıyorum. Yaşadığım yerde hazır stüdyolar olmadığı için enstrümanlarımızı sakladığımız ve provalarımızı yapabildiğimiz lokaller kiralayabiliyoruz. Bu lokaller de çok yakında olmadıkları için her canım istediğinde gidip davul çalamıyorum. Bu yüzden sadece gruplarımın provalarında, konserlerinde ya da kayıt sürecinde davulumu kullanabiliyorum. Bu yüzden geçen gün Roland V-Drums td07dmk satın aldım. Öyle muhteşem bir sound ve davul çalma hissiyatına ihtiyacım yok. Zaten oturttuğum bir tekniğim var. Sadece açlığımı gidermek ve aklıma yeni bir şey geldiğinde hızlıca gitar + bas gitar ve davulları kaydedip grubuma önerilerde bulunmak gibi bir isteğim var o kadar. Zaten bu davulu da o yüzden seçtim. Ne çok pahalı ne de çok basit. Ama tabiki tüm seçimi kullanmam gereken programları, vst gibi şeylerin nasıl kullanıldığını araştırmadan yaptım. Uzun lafın kısası bir müzisyen olmama rağmen hayatımda çok kısa süre elektronik davul çalmış biri olarak (sadece içerisindeki sesleri kullanmaktan bahsediyorum) konu hakkında ne kadar cahil olduğumu öğrendim. 🙂
İnternette gezerken elektronik davul çalanların ezdrummer gibi programlar kullandıklarını gördüm. Bu programlarınsa çok pahalı olduklarını farkettim. Ben hayatı boyunca cubase ve guitarpro (15 yıl kadar önce) kullanmış biriyim. Son yıllarda ise sadece basit kayıtlar aldığım için ve bedava olduğu için reaper kullanıyorum. Zaten daha fazlasına da ihtiyacım olduğunu hiç düşünmedim. Bu yüzden sizlerden cehaletimi gidermek adına ve ücretsiz (eğer mümkünse) programlarla davula yeni sesleri nasıl ekleyebileceğimi ve davul kaydımı nasıl alabileceğim gibi basit taktikler öğrenebileceğimi düşünerek buraya geldim. Çok uzun yazdığımın farkındayım ama neye neden ve ne şekilde ihtiyacım olduğunu
anlatmak istedim. Böylece yanlış anlaşılmaların önüne geçebilirim diye düşündüm. Destek olanlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

Hocam selamlar. Ben davulunuzun özelliklerini bilmiyorum. Ama teknik olarak kısaca genel bilgi vereyim. Eğer davulunuzun soundunu kullanarak kayıt almak isterseniz davuldan ses kartına stereo çıkış alacaksınız. Bu sayede Reaper üzerinden sadece stereo kayıt alabilirsiniz. Kanal kayıt alamazsınız. Kanal kayıt almak için ise davulu tıpkı midi klavye bağlar gibi midi kablosu ile bilgisayara ya da ses kartına bağlamanız ve reaper üzerinden dabulunuzu tanımanız gerekiyor (genellikle drive kurulumu ile olur). Bu sayede Reaper üzerinden sanal davul eklentisi seslerini kullanarak minimal gecikme ile kayıt alabilirsiniz. Davul eklentisi konusunda Ez Drummer, Addictive drums gibi eklentiler evet pahalı maalesef. Ama Ssd drums 5.5 ve Ik Multimedia Modoo Drums birer set davul seslerini ücretsiz olarak kullanıma sunuyorlar. Eğer tarzınıza uygunsa ben ses kalitesini ve hassasiyetini başarılı buluyorum. Onun haricinde full ücretsiz MT Power Drum Kit var. Bu noktada yapay zekadan da destek alabilirsiniz bu arada. Eklenti seçeneği sunma konusunda başarılı.

Geri