Elinizi ne sık kadar yıkıyorsunuz? Gitarınızı ne kadar sık temizliyorsunuz?

arkadaşlar öncelikle, gitar çalmaya başladığım süre içerisinde, bir yılda ne kadar sabun bitirdiğimi fark etmezken, gitar çalmaya başladığımdan beri 1 paket sabunu bir ayda bitirmeye başladım, istemsizce ellerimi yıkıyorum gitar çalmaya oturmadan, yemek yaptıktan sonrasında 5-10 kez yıkıyorum, sarımsak kokusu için 20yi zorlamışlığım var, gitara sinmesi rahatsız ediyor, yatmadan her zaman her yerini silerim, en ince köşesine kadar pırıl pırıl yapmadan yatamıyorum gitarın, bunu benden başka bu seviyede takıntı halinde yapan insanlar var mı diye merak ettim.

Benim için de durum aynı diyebilirim. Fakat ben çok temizleyemiyorum zarar vermemek için. Haftada bir iki kere mobilya spreyi ve mikrofiber bez ile siliyorum.
IMG_6864.webp

Herkeslerde takıntıdan bol bir şey yok ama gitar çalmadan önce elleri yıkamanın gerekli olduğunu düşünüyorum. En azından gitarını sevip sayan insanlar böyle yapıyordur/yapmalıdır.

Tabii bu durum hiçbir koşulda sabun tüketimini değiştirmez, değiştiriyorsa takıntıya dönmüştür, o ayrı bir olay dikkat etmek lazım.

arkadaşlar öncelikle, gitar çalmaya başladığım süre içerisinde, bir yılda ne kadar sabun bitirdiğimi fark etmezken, gitar çalmaya başladığımdan beri 1 paket sabunu bir ayda bitirmeye başladım, istemsizce ellerimi yıkıyorum gitar çalmaya oturmadan, yemek yaptıktan sonrasında 5-10 kez yıkıyorum, sarımsak kokusu için 20yi zorlamışlığım var, gitara sinmesi rahatsız ediyor, yatmadan her zaman her yerini silerim, en ince köşesine kadar pırıl pırıl yapmadan yatamıyorum gitarın, bunu benden başka bu seviyede takıntı halinde yapan insanlar var mı diye merak ettim.
Kardeşim çok abartma derim ben. Düşünme fazla. Çal geç.

Yani aslında gitarı her eline almadan önce yıkanması çok fark ettirmez sabun kullanımını ancak eğer gitarı eline alıp 5 10 dakika sonra bırakıp tekrar eline aliyorsan yani kısa periyodlarla çalışıyorsan ve sürekli tekrar ediyorsa olabilir tek seferde en az 1 2 saat çalışmak sabun kullanımını düşürebilir tabi durumu tam olarak bilmiyorum tamamen tahmin onun dışında gitarın temizliği konusunda olması gerektiği gibisiniz diye düşünüyorum gitarını seven herkes böyledir

Bende de rüyalanmayı artırdı, ayda 10, 12 kere kamyon deviriyorum 🤣 başlık ve nick gerçek mi beyler cidden bu yaşanıyo mu şu an ahahah.

ama bu arada şaka bi yana bişeyler yiyip içtiysem elimi temiz hissetmiyosam hakkaten ben de gitarı elime almadan direkt elimi yıkarım. çünkü slide yapılmıyor teller kirleniyor falan hiç sevmem.

Sabahın şu saatinde başlıktaki ilk soru cümlesini çok yerinde bir toplumsal serzeniş olarak algılayıp güldüren beynimin selamı var; uzun ve yorucu bir görevden yeni döndüm, vurmayın.

Gitar çalmadan önce hiçbir şeye dokunmamış olsam da ellerimi mutlaka yıkarım ki özellikle tellerde ter, doku kalıntısı vs. olayını azalttığı deneyimle sabittir.

Gitarı her çalımdan sonra mutlaka ve komple mevcuttaki bir temizlik solüsyonu ile (dunlop intensive cleaner, dunlop polish & cleaner vb.) silerim. Tuşeyi musicnomad f-one oil veya dunlop coconut oil ile (son zamanlarda bu favorim) çalım yoğunluğuna göre ayda bir veya iki ayda bir temizlerim. Telleri de aynı şekilde her çalımdan sonra tek tek dunlop ultraglide veya elde varsa musicnomad string fuel ile silerim. Bu yöntemin sarımlı tellerin ömrünü bir miktar uzattığını, diğerlerinin parlak görüntüsünü nispeten daha uzun süre koruduğunu, ton yapısını da “eh işte” bir zaman dilimi daha muhafaza etmesini sağladığını söyleyebilirim.

Her aşama için en önemli tavsiyem hiçbir solüsyonu doğrudan gitarın gövdesine, tuşesine veya tellerine uygulamamanız şeklinde olur. Gövdede cila yapısına göre mikrofiber cila bezi veya kuzu derisi bir bez kullanıyorum, ne helezonik çizikler ne de başka bir dert yaşamıyorum. Sıfır sıkıntı. Tuşe için hanımın makyaj temizleme pamuklarına çöküyorum, hayat bana güzel. Teller için de vaktinde zibilyonlarca aldığım ince yapılı kullan at bezlerden küçük parçalar halinde keserek bin yıl yetecek gereksiz bir zula yaptım, pişman değilim.

Eyyorlamam bu kadar.

Son düzenleme:
Bu şekilde olmaz. Gitar abdesti alman lazım. Yoksa çaldıkların kabul olmaz.

Fazla yıkamanın bir anlamı yok, gitarınız aşınacak iki ana kısmı var, teller ve klavye... zamanı gelince değişecek....

Etrafınız veya siz, el yıkama sıklığınızın günlük hayatınızı etkilediğini düşünüyorsanız, psikiyatristin yolunu tutacaksınız...

oturmadan yıkarım yeter... yemeğe otururken yıkamaz mısın, o hesap... yazın filan çok elim terlediyse arada gider bi su tutar kurularım... çalmam bitince de telleri kuru ve iplik bırakmayan bir bezle silerim
ha bir de dirsek bilek arasına uzunca tenisçi ter bilekliği takarım, hem gövde ıslanmaz kol terlerse hem de uzun vadede cilayı, boyayı korumuş olurum ama tabi düzgün bir bileklik al... zımpara gibiyse o da zarar verir

Degerli kardeşim, ev şartlarında bir elektro gitara kolay kolay zarar vermen mümkün değil tabii tutup da balkondan atmazsan. Gitar öyle üzerine koku sinecek bir şey de değil. Evde yemekten ne bileyim wc den sonra zaten eller yıkanır ama 20 kere el yıkamak, yada bir paket sabunu ( sanırım 5 adet var içinde, ben titiz bir insanım ama bir ayda asla bitiremiyorum) hiç normal bir davranış değil. Ben konunun uzmanı değilim ama eğer bu davranışı tekrar tekrar yapmaktan kendini alıkoyamıyorsan tavsiyem bir uzmana danışabilirsin. Bunları yazıyorum çünkü benzer bir durumu yıllar önce bizzat yaşadım ( tabii gitarla ilgili değil ) böyle ilgisiz bir şeyle başlayıp işi temizlik takıntısına dönüştürdüm ve hayat birden çok yorucu olmaya başladı. Yani bu durumda uzmana danışmak gayet normal. Neyse yazdım gitti 🙂 Seni tanımıyorum, konuyu da çok yanlış anlamış olabilirim eger oyleyse salla gitsin 🙂

Muhakkak yıkarım ve hatta gitar değiştireceksem de tekrar yıkadıktan sonra diğer gitarı elime alıyorum. Mantığı da pek yok, teller exilir ve hep siler koyarım yerine. Maksat fetişe saygısızlık olmasın, takıntımızı layıkıyla yaşayalım...

Dostum malesef elini sürekli yıkamak psikolojik bir hastalık, uzmandan yardım almanı öneririm. Bir diğer önerim ise midi klavye, keman, klarnet, çello, violin veya bateriye geçerek sorunu kökten çözebilirsin. Bir sürü alternatif var yani. Haykonun bir röportajında vardı, elleri gitar çalmak için küçük olduğundan klavyeye geçtiğini anlatıyordu. Bende ifrit kuzenim 'dünyada benden başkası gitar çalamaz' kafası yaşadığından ve 'sen kız çocuğu musun neden gitar çalıyorsun' diye cephe alan akrabalarla birlikte hep beraber beni deli ettikleri için gitarı bırakmak zorunda kaldım (üniversite yıllarından sonra). Şimdiyse midi klavyeye geçtim. Fl studio kullanıyorum ve beatmakerlık yapıyorum. Birkaç hafta öncede tamamen fetiş amaçlı elektronik davul aldım. İşin ironik yanı böyle daha çok eğlendiğimi fark ettim. İyi ki de midi klavye ve davula geçmişim diyorum. Bence sorunu çözebilirsin ,sadece kafayı çalıştırıp kendine güven. Çok hoşuma giden bir sözle yazımı bitireyim efenim; 'Allah bir kapıyı kapatıp bin kapıyı açar.' ☺️ ☺️☺️☺️

Gitar çalmadan önce mutlaka elimi yıkarım çünkü terli el ile çalmak işkencedir. Gitarı çaldıktan sonra her yerini yumuşak kuru bir bezle silerim yerine koyarım. Şimdiye kadar gitarlarıma asla losyon yada kimyasal maddeli sıvılarla temizlemedim. Bir de gitarın gövdesine kolumdan ter bulaşmasın diye pena tutan elimin sağ koluma ter bilekliği takıyorum.

Konu el yıkamadan açılmış da şu deodoranttan bi haber insanlara deli oluyorum ben de , gitarın gövdesine öyle bir koku siniyor ki akort yaptırmak için filan gitarını verenler oluyor kokudan kusacağım neredeyse , el yıkamak filan medeni bunun yanında.

Geri