Elixir fretlere zarar veriyor diyorlardı.
Öyle bir şey oldu mu?
Ben 6 senedir kullanıyorum 3 gitarımda da. Hala da çalıyorum tesviye bile görmediler. Her çalım sonrası silip yerine koyuyorum yıllardır. Yine de bunca insan fretleri yediği konusunda aynı fikirde. Onların da yaşadıkları tecrübe, benimki de. Benim gibi de başkaları var, her türlü görüş mevcut dolayısıyla.
Berkay'ın dediği gibi 1 ay gitmiyordu benim diğer tel kullanımlarım; 1 hafta sonra Elixir'in 6 aylık çalımına denk bir durum oluşuyordu, belki 3-4 günde hatta. O yüzden fret mret düşünmeden Elixir denedim ve daha da başka tel kullanmam dedim o zamanlar, hala da aynı kafadayım. Teli takıp keyifle çalmanın karşılığı fret değişimi olsa onu da yaptırırdım. Çok da güzel fret işçiliği çıkaran luthierler var. İşim düşerse gideceğim ilk adres Matt Guitars, Hakan Seçkin. 1000 TL alsın diyelim, mis gibi yeni çelik fretlerle değişime.
E ben o parayı çoktan çıkardım ki 6 senede. 3 günde kararıyor dedim yukarıda ama ittire ittire 3 hafta kullanıyordum, zevksiz şekilde de olsa.
Gereksiz bir bilgi daha verirsek, gitar çalındığı sürece tellerin eskimesi daha yavaş oluyor bana göre -Elixir için konuşuyorum özellikle- ancak temizleyip yerine koyduğum halde bir süre çalmamışsam daha çabuk eskiyor, anlamıyorum bu işi. Çaldığım sürece 8 ay kadar değiştirmedim bir gitarımın tellerini, bir tarafta 3 gün var bir tarafta 8 ay... Senaryolar farklı farklı anlayacağınız, isterseniz 4 ayda değiştirin Elixir'i, her türlü rahatlık.
Hissiyatı başta garip gelir en fazla, sert gelir, ona da alışıyorsunuz kısa sürede zaten, bunca kullanan gitarist var.
Not: Ernie Ball aşırı rahattır, tonu da çok güzeldir. 1 hafta sonra ise bu özelliklerin bir anlamı kalmamaya başlar
🙂 Telleri değiştirip, kayıt yapacaksanız güzel seçenek, en parlağından bol harmonikli tonlarla kaydınızı yaparsınız. Elixir Optiweb ile dağlar kadar fark yok bana göre yine de -ton anlamında da-.