Huş büyük ihtimalle çok yanlış bir ağaç seçimi olacaktır. Bu tarz bir işe girişecek arkadaşların internet üzerinden veyahut marangozlar ile irtibata geçerek ağaçlar hakkında daha net bilgiler edinmesi gerekli.
Benim tecrübelerim en uygun ağacın '' maun su kontraplağı '' olduğunu söylüyor. Bir tabakası 500 TL civarı, yaklaşık olarak 4 adet Marshall head veyahut 3 adet 2 x 12 çıkartabilirsin, tabiki iyi bir mühendislik hesabı ile kesersen.
Bir diğer önemli kısımda bağlantı kısmı. Kırlangıç bağlantı yaptırman gerekli ki ben bunları yazarken Doyle bahsetmiş. İzmirde yapan yerler var fakat böyle bir adetlik ufak işler için uğraşmazlar.
Kırlangıcın ana mantığı aşağıda net olarak var, dişlerin yapısı itibari ile amfiyi yukarı kaldırdığında yapıştırmak için kullandığın tutkal veyahut iç kısımlara koyacağın menteşeden ayrı olarak tek başına bir mesnet oluşturması, bütün yük bu dişlerde. Yani kısaca kopup elinde kalmaz. Yukarıda Doyle un yaptığı bağlantının ne yazıkki işlevsellik açısından hiçbir anlamı yok. Onun yerine düz tutkalla yapıştırıp içeriden iki menteşe atsa daha sağlam olur. Bu mesnet şekli düzgün uygulanmadığında çok sağlıksız olur.
Ben daha önce 2 adet Marshall head boyutlarında, bir adet 2 x 12 bir kaç tanede ufak kafa kabini yaptırdım. Bu bağlantıyı hiç kullanmadım ( üşengeçlik hat safhada, zamanımda yok, gidemedim yerine.. ) hep tutkal ve içeriden destek kullandım, kullandırttım. Ama şu anda kafa amfimi comboya çevirirken bu şekilde yapmayı düşünüyorum. En sağlıklı bağlantı şekli bu.
Tolex kullanmamakda sanırım olası. Güzel bir cila işini görür. Ön kaplama olarak da hazeran öneririm. En son bir arkadaşım için yaptırdığım 2 x 12 şu şekilde gayet yakışıklı oldu;
Maliyet olarakda işde hoparlörleri saymazsan dışı 200 TL civarlarına geldi, cilası, ayağı, strabı vs..
Gerçi bu işler zevk renk mesela tolex kullanmayacaksan kırlangıç hiç güzel durmuyor.
Not : Huş çok ağır bir ağaç olduğu için de uygun değil, yarın stüdyoya, bara sahneye götürürken maunla arasındaki fark seni zor duruma sokabilir.Yukarıdaki 2 x 12 kabin yanlış hatırlamıyorsam hoparlörlerle beraber 16 yada 18 kg civarında. İçindeki hoparlörlerde V30... Maunun yaklaşık özgül ağırlığı 0,5 Huş un ise 0,62 kabul edilir. Bu durumda normal şartlarda özel bir huş veyahut ekstra ağır bir maun bulmaz isen biri diğerinden %25 daha ağır olacak. Hoparlörlerin ikisi 9 kg geriye kalan ıvır zıvır 100gr gelmez. 9 kg kabinin saf ağırlığı diyelim huşdan yapsan aynı kabin 2 - 2,5 kg daha ağır olur. Sana ufak bir fark olarak gelebilir ama 100 metre üzeri taşıman gerektiğinde sıkıntıyı hissedersin.
İkinci kötü kısmı huşun kuruken çok çalışması ve çatlaması
Üçüncü ve en kötü tarafı ise açık havaya dayanımı olmaz, çok çabuk çürür.
İşte huş ağacını böyle kırlangıçla veyahut metal mesnetlerle bağlarsan bir gün sepetteki tüm yumurtalar yola saçılıp kırılabilir.
Maun bunun yanında çok farklı, tam bu işlerin ağacı. Şuradanda bakabilirsin;
http://www.troyagarden.com/tr/bilgiler/mobilya-ve-agac-cesitleri-19
Kısaca huş kullanmak sakıncalı, özellikle vidalı vs bağlantı yapılacaksa bu kırlangıç şeklinde.
Not 2 : Ufak kırlangıç açma tezgahları kullanacağın kalınlıktaki ahşabı kesemez. En rahat bulacağın yer mobilya imalatı yapan fabrikalar, oralardada para pek geçmez. Tanıdık olması lazım, rica minnet yani.