Nadi arkadaşım forumlarda bir kaç konu başlığı açtığını gördüm. Kısa kısa bir bilgiler paylaşmak istiyorum. Umarım faydası olur. Tamamı tecrübeyle orantılı kendi görüşlerim. Ek bilgi bir klavyeci olduğumu belirtmek isterim.
Önerim altını çizdiğim konularda çeşitli forumları okuman ve bolca youtube ve orijinal sitelerinden yazılımların demolarını incelemen.
Sırasıyla yapman gerekenler,
Öncelikle güçlü bir donanıma ihtiyacın var. Doyurucu kalite donanımla bağlı. Kaliteli VST'ler iyi donanım istiyor. kilitlenme bekleme vb... sıkıntılar yaşamamak adına bunları yazdım. Konu ile ilgili olmadığı için donanım kısmına girmiyorum.
Pc / win yada MAc alternatiflerine göre DAW olarak adlandırılan digital audio Workstation yazılımları olan Cubase - Logic - FL studio vb... (bunlar popüler olan) yazılımlardan bir tanesini seçmen. Ben Cubase 7 kullanıyorum.
Kendine bir DAW seçip bu sadece kayıt / mix / mastering vb... aşamalarında kullanacağın yazılımdır, sonrasında ses olarak tabir ettiğin VST denilen virtual studio insturment açılımı olan enstüran ve efekt yazılımları, plug-in yazılımlarını seçmiş olduğun DAW ile entegre çalışır hale getirmen gerekiyor.
Özetle DAW sana bir kayıt masası mixer ve genel reverb - delay -echo vb.... efektleri sağlamış oluyor
VST'ler ise piano, yaylı, nefesli, lead tonlar, synth ve davul altyapıları loop vb... ses çeşitliliğini sağlıyor.
Şimdi durum pratikte böyle iken soru lisanslı yazılımlar mı yoksa crack olanlar mı ?
Ben crack vb... teknikleri bilmiyorum. DAW olarak Cubase 7 kullanıyorum son derece memnunum. Önerim Cubase - Pro Tools kısmına çok takılmadan hangisini seçeceksen %70 üzeri program hakimiyetine kavuşman bu noktada herhangi bir prodüksiyon abüm aşamasına getirilebilir.
VST olarak IK Multimedia uhdesinde olan ürünleri kullanışlı bulmuyorum ara yüzler ve pratiklik açısından. Tavsiyem NATIVE INSTURMENTS Komplete 9 ultimate akustik ve synth sesler de fazlasıyla işini görecektir. Mükemmel bir ses bankası edinmiş olursun. Yetmediği noktada Spectrasonic Omnisphere mutlaka Synth arşivine katılabilir. Bunun dışında Steinberh Absolute VST içinde 5 temel synth yazılımıyla geliyor ki son derece tatmin edici sesler mevcut. Daha da genişletmek istersen
http://www.soundsonline-europe.com/ şu linkten tek tek enstürman gruplarını incele. Davul yazılımı olarak Addictive Drums bence gayet başarılı ve kullanışlı. Perküsyon seti gereksiz. Başlangıcı yap gerisi gelir. Donanım da hata yapmamaya çalış düzeltmek pahalıya mal olabilir. Bilgisayar - ses kartı - referans monitör üçlüsü önemli. Bazı arkadaşlar kulaklık bilgisi vermiş ama referans monitör olmazsa olmazdır bence. Kulaklık için çok iyi bir seçim yapman lazım ki pahalı bir ekipman şimdilik bütçeni monitöre kullan derim. Kötü kulaklıkta duyumunla alacağın tonlar ve tonlama sonrasında monitörden dinlediğinde hezimet olabilir.
Şimdilik benden bu kadar. Ne aşamada olduğunu paylaşırsan yardımcı olmaya çalışırım.
Kolay gelsin ...