Şu özellikteki bir mac mini nasıl?
- 2.8 GHz çift çekirdekli Intel Core i5 (3.3 GHz'e kadar Turbo Boost)
- 16 GB 1600 MHz LPDDR3 SDRAM
- 256 GB PCIe tabanlı Flash Depolama ya da 1 TB Fusion Drive
Genel olarak iyi duruyor. Sadece işiniz kayıt ise yeterli bence. Forumda mac mini kullananlar var, onlar da bu başlığa gelince mac mini opsiyonları hakkında daha detaylı yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
Öncelikle mac düşünmeden önce ssd takabileceğin bir windowsta da donma yaşamayacağını söylemek istiyorum.
Genel olarak baktığımızda size bir pc çocuklarınız için de bir laptop almanız şart.mevcut pcnizi satıp çocuklarınıza orta düzey bir laptop kendinize de tüm kayıt işlemlerinizi sıkıntısız halledebileceğiniz bir pc alabilirsiniz.
Kullandığım laptopta 256 gb ssd, 1 tb hdd, 4 ana ve 4 sanal olmak üzere 8x2,4 ghz (boostlandığında 3,4 oluyor) i7 4702mq işlemci (3-4 yıl önce laptoplar için güzel bir işlemci idi, gaminglerle birlikte laptoplara gelen 6700'ler falan pek yoktu) bulunmakta. Nadir de olsa, orijinal kayıt programı ve vst kullanmama rağmen kaydı tek parça halinde alacaksam (yani parçalara bölerek kaydetmiyorsam) sorun çıkabiliyor. Orijinal program diye vurgulama sebebim, crackli programların yüksek ihtimalli olarak problem çıkarıyor olması. Sorundan kastım ise saniyelik takılmalar. Bazen altyapı takılıyor, bazen ise vst'den gelen sinyal. Bunun nedenini araştırdığımda ise windowslu bir bilgisayarı her boot ettiğinizde altta siz isteseniz de istemezsiniz de çalışan programların anlık olarak (bazen) işlemciye yüklenmesi. Bu yüklenme de saniyelik olaylar. Bunun da ana sebebi, laptoplarda bulunan ufak sogutma sistemleri. Gaming laptopları ayırıyorum, ancak gaming laptoplar dışındaki laptopların sogutma sistemleri ortada. Örneğin, bilgisayarımda şu an sadece Google Chrome açık olmasına rağmen Ram kullanımı %40. Windows Edge kullanırken bu %27-28lere düşüyor. Veya başka bir örnek, hiç bir şey açık olmamasına rağmen %10-11 civarında cpu kullanımı var. Bu da sistemi boot ettiğinizde otomatik olarak açılan programlar sayesinde. Başlangıç kısmında iptal edilebilenler uygulamaları hariç tutuyorum, çünkü kapalılar.
Ancak ios sistemlerde, kullanılmayan programın altta kaynak kullanmaması durumundan dolayı, her zaman ios > windows diyebiliriz. Windows, asla ama asla o stabiliteyi vermeyecektir. Burada Mac Fanboy gibi duruyorum farkettim ben de ancak şu an bir Windows laptop kullanan ve geçmişte bir Apple Mac Air kullanmış biri olarak bu farkı rahatlıkla söyleyebilirim. Kaldı ki Air'lar sadece "business" odaklı laptoplar olmasına rağmen.
Ek olarak; Windows'un Apple performansı vermesini beklemek, deveyi hendekten atlatmak gibi bir durum. Tabi, Gaming Laptop segmenti ile çok çok yüksek performanslı bilgisayarlar ortaya çıktı, ancak fiyatlar ortada. 18 bin TL (hatta Acer'in son çıkardığı Gaming 30 bin TL civarında gelecek Türkiye'ye.) bir laptopa vereceğime, o paraya bir Apple laptop, bir Apple masaüstü alır hem mobil olarak hem de masaüstü olarak keyfime bakarım 😀