Uzun zamandır özellikle relic gitarlarla ilgileniyorum. Evdeki imkanlarla gayet de güzel relic işlemleri yapılabilir.
Zımpara olarak 200-400-800-1500 kum zımparaların her birinden 2 ya da 3er adet bulundurun. Otoboyacıdan pasta, pamuk alın. Nescafe, sirke ve bir miktar ucuzundan (it öldüren 😛 ) kırmızı şarap alın.
Gövde için konuşacak olursak, zımparalayarak bir bölgeyi açtıktan sonra, eczanelerden temin edebileceğiniz bistüri tarzı “OLDUKÇA KESKİN” aletlerle zımparaladığınız bölgenin kenarlarını doğaçlama bir şekilde kaldırın. Hatta öncesinde bir a4 kağıdın içerisini keserek kalıp çıkarıp, bu kağıdı ağaca yapıştırarak relic yaparsanız çok daha göze hoş gelen işler yaparsınız. Relic yapan insanların en büyük yanılgısı maalesef kalıp çıkarmadan rastgele zımpara yapıp gövdeyi berbat etmeleri oluyor. Bistüri kullanımı konusunda tekrardan uyarıyorum, maalesef çok keskin ve iz bırakır yüksek ihtimalle. Çok yavaş ve hassas ilerleyin.
Gövdeyi güneşe koyun, hazır mevsim de sıcakken. İsterseniz fırını 50 dereceler civarına ayarlayıp 15 dk kadar da başında bekleyerek fırına da koyabilirsiniz. Termometre kullanarak takip de edebilirsiniz. Biraz ısıttıktan sonra çıkarıp, birden üzerine basınçlı şişelerden parfüm vb şeyler sıkarak cilada doğal çatlaklar oluşturabilirsiniz. Daha da iyisini yapmak isterseniz, şişelere otoboyası dolduran yerler var sanayilerde. Boyasız sadece basınçlı şişe almak istediğinizi söyleyin yardımcı olurlar.
Headstock kısmının kenarlarını özellikle anahtar vb aletlerle rastgele çizebilirsiniz. Özellikle ağacı da bir miktar nokta nokta hırpalayabilirsiniz. Ama çok kaldırmayın.
Maple klavye için, kalın bir alyan anahtarının ucuna 200 kum zımparayı parmaklarınızla sıkıştırıp, cilada parmak izi şeklinde aşınmalar oluşturabilirsiniz. Telin alt kısmında zımpara yapacağınız yerleri keçeli kalemle işaretlerseniz daha rahat olur.
Fret dipleri için cadence marka, genelde kadınlar için incik boncuk hobi ürünler satan dükkanlarda olan, su bazlı boyalardan alabilirsiniz. En siyahın, bir ton açık grisi şahane olur. Kırtasiyelerden en en ince uç sulu boya fırçası ile fret diplerine siyah şeritler çekin. Boyayı kullanmadan önce iyice fırçalayın. Siyahları çektikten 15 dk kadar sonra, öncesinde yine otoboyacılardan temin edeceğiniz pastayı, mikrofiber beze çok az miktar koyup fret diplerinin üzerine neredeyse hiç bastırmadan 1-2 defa gidip gelin. Dümdüz çizgi gibi bir siyahlık yerine daha doğal bir hava katar.
Nescafe, sirke ve varsa bir miktar kırmızı şarabı karton bir bardakta çok az birşey karıştırın. Gövdede relic yaptığınız yerlerin üzerine bir bez yardımıyla çok ıslatmadan sürün. Doğal bir koyuluk kazandırır.
Bu karışımı sapın arkasında zımpalayacağınız yer ve parmak izleri için de kullanabilirsiniz ama ben önermiyorum çünkü zaten 2-3 hafta içerisinde düzenli çalıyorsanız o kısımlar kararacaktır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Youtube üzerinde rory gallagher strat replicası yapan bir abi vardı. Bu anlattıklarımın birçoğunu uygulamalı olarak yapmış. Çok da şahane bir iş çıkarmıştı. Onu izleyebilirsiniz. Güzel yapılacak bir relic işi ortalama 1-2 gün rahat sürer. O yüzden oha yarım saatte hallediyorum ben bu işi moduna girdiğinizi hissederseniz, birşeyleri yanlış yapıyor olma ihtimaliniz yüksek bence. Ama yine de belli olmaz tabi.
Bir de klavyeye sakın dremel tarzı aletlerle zımpara yapmayın parmak izleri için. İster istemez bir miktar ağaçtan da alırsınız. Cila ile ağaç arasında gözle görülür yükseklik farkı oluşur. Hoş durmaz.
Bütün işlemler bittikten sonra 1500 kum zımpara ile bütün gitarın boyasını zımparalayın, verniği canlılığını bir miktar öldürün. Ama her alanda en fazla 5-10 saniye kalın yani 2-3 kez sürtmekten bahsediyorum fazlaca bastırmadan. Sonrasında otoboyacıdan aldığınız pasta cila ve pamuk yardımı ile tüm gitarı cilalayın. Eskisi kadar parlak olmayan fakat yine parlak sayılabilecek vintage havada bir vernik görüntüsü elde edersiniz.