Röportajlar Ezeyah Röportajı

  • Konuyu açan Konuyu açan mbk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Awakening Of An Angel demosuyla dikkatimi çekti Ezayah. Tek başına hazırladığı demosu ile son günlerde adından sıkça söz ettiren Emrah’ı bende bu röportaj ile sizlere tanıtmak istiyorum.

Ezayah oldukça ilginç bir proje olarak karşıma çıktı. Bana Ezayah dönemine gelişine kadar geçen süreyi anlatır mısın?

Emrah : Aslında bu süreç üç adımda gerçekleşen bir çalışma birikiminin sonucudur. Müzikal anlamda ilk çalışmalarım Bursa‘da başladı ( 96-99 yılları) bu dönemde Impetus isimli kendi kurduğum grupla Bursa’da on beşe yakın konser verdik, fakat herhangi bir kayıt yada demo çalışmamız olmadı ve daha sonra grupta kopmalar oldu; sonunda da dağıldı. İstanbul’a gelişimden sonra ise Ezayah adı altında çalışmalara başladım grup ilk başta üç kişiydi (Emrah-gitar/vokal, Cenk-klavyeler ve Aslı-female vokal), sound olarak ise Gothic bir sound hakimdi ve oldukça iyi şeyler çıktı ortaya fakat şuan o dönemden elimde kalan tek şey, iki çalışmaya ait kayıt maalesef.

Daha sonra ise çalışmalarıma tek başıma devam etme kararı aldım bu zor bir karar oldu fakat yapmak istediğim müziği en iyi ve katıksız bir şekilde ortaya çıkarmanın en iyi ve tek yolunun bu olduğu kanısına vardım, ayrıca sürekli devam eden eleman değişimi sirkülasyonundan da sıkılmıştım bu kimi zaman kişisel kimi zaman müzikal ayrılıklarla önüme gelen bir sorun oldu. Bu konuda söyleyebileceğim son söz grup çalışması önemli ve normali de bu belki ama Türkiye’de benim enstrümanım daha fazla duyulsun gibi bir yaklaşımla stüdyoya giren kendini müzisyen zanneden bir sürü eleman var ve bu yüzden güzel olabilecek bir müzik bile kişisel ego tatmini uğruna maalesef bir fiyasko olabiliyor.

Tek başına bir demo hazırlamak pek kolay bir iş değil. Bu isteğin doğrultusunda mı, yoksa iş başa düştü olayı mı?

Emrah : Bu kendi istediğim doğrultusunda oldu çünkü tek başıma başladığım bu projeye sonuna kadar tek başıma devam etmek istedim

Demoyu inceleyince genel Black havasının yanı sıra hazırlanmış parçalarda var. Örneğin Awakening Of An Angel part 1 hoş bir elektronik Doom havasında. Bu parça hakkında neler söylemek istersin?

Emrah : Evet bu parçanın farklı bir önemi var, fakat ortaya çıkışında yıllardan beri dinleyip bana ilham kaynağı olan Elend’in etkisi büyük sanırım, ve gelecekte bu tip çalışmalar olacak.

Bir de My Sunflower Dream parçasının alternatif versiyonu var. Bu versiyon hakkında neler söylemek istersin?

Emrah : Aslında alternatif versiyonu tamamen bir tesadüf üstüne gerçekleşti genelde müzik üzerine söz yazmak yerine bu sefer tam tersi gerçekleşti, çünkü çok önceden yazdığım sözlerin sonradan eklenen sample’larla bu kadar uyumlu olabileceğini tahmin etmiyordum açıkçası, bu çalışma son ana kadar demoya koymak istemeyip rafa kaldırdığım bir parçaydı fakat sonunda konsept dışında dahi olsa insanlarla paylaşmak istedim.

Diğer parçalarda bir kayıt problemi var sanırım. Kayıtlar nasıl geçti? Ev ortamında yaptığını da göz önünde bulundurursak, daha rahat mıydı yoksa zor mu oldu?

Emrah : Evet bu konuda ilk söylemem gerek kolay olmadığıdır çünkü melodi yaratırken aynı zamanda bir davulcunun veya basçının düşünmesi gerekenlerin hepsini düşünüp o şekilde çalışmak zorundasınız. Buda işi zorlaştırıyor fakat aynı zamanda özgür kalmanızı da sağlıyor, buda olumlu yanı denebilir. Kayıt yaparken tiz ağırlıklı kirli bir gitar tonu kullandım şuan dinlediğimde kayıt ile ilgili ‘keşke şöyle yapsaydım’ dediğim yönleri var ve ileriki çalışmalarda bu hataları, bu yönde gelen eleştirileriler ide dikkate alarak dinleyicilere daha iyi bir şekilde sunmak için elimden geleni yapacağım, fakat bu tonu korumaya da özen göstereceğim. Bundaki ısrarımı ise kısaca söyle örnekleyebilirim, çok sevdiğiniz bir çiçeği elinize alıp kokladığınızda size çok güzel gelebilir ama o çiçek size daha fazlasını da anlatabilir! Eğer o çiçeği ateşe atarsanız farkı bir ses duyarsınız ve beklide koku! Bu ise onun size anlatabileceği son olgudur, ben ritim gitar, davul, bas ve kimin zaman klavye ile bir orman yarattım ve sonra solo gitarlarla da onu ateşe verdim, sonrasında ortaya çıkan duygu ve hislerimi ise vokallerde anlatmaya çalıştım.

Kapak çalışman konsept olmuş biraz anlatır mısın?

Emrah : Kapak çalışması paganistik konsept’e dayalı bir çalışma, kapak çalışması için söylenebilecek ikinci sözüm ise yaptığım müziği görsel açıdan iyi anlattığını düşünmemdir. Sözler iyi incelendiğinde ikisi arasında bir bağ olduğunun kolayca hissedilebileceğini düşünüyorum. ( Bende bu yüzden konsept olduğunu söyledim zaten! mbk )

Ezayah sözlerinde neler anlatıyor?

Emrah : Ben sözlerde doğayı onun içindeki gizemi, ışığın yalnızca karanlıkta parladığını ve bu karanlığın tüm evreni ve bedenimi nasıl kapsadığını anlatmak istedim.

İleride yapmak istediğin şeyler neler? Bir grup kurmayı düşünüyor musun?

Emrah : Müzik yapmaya devam edip bu müziğimi daha fazla insana ulaştırmak ilk hedefim. Grup kurma fikri ise aklımda hep vardı, fakat bir konser projesi planlamadığımdan ciddi anlamda bir girişimde bulunmadım, canlı bir performansla bu müziği insanlarla paylaşmanın çok güzel olacağı kanısındayım, ve bu konuda kısa sürede oldukça konser teklifi gelmesi beni oldukça motive etti, fakat hala karar aşamasındayım bunda en büyük etken ise geçmişte yaşadığım kötü deneyimler.

Black Metal’de etkilendiğin isimler olduğu müziğinden belli oluyor. Kimleri dinliyorsun?

Emrah : Çok fazla Black Metal’in ahenk taşı olmuş grup dinlediğim söylenemez ama fikir olması babında birkaç isim olarak (kimileri farklı türde de olsa) Death, Morbid Angel, Elend, Burzum, Chaostar, Empryium, Dargaard, Samael, Your Shapeless Beauty, Cradle of Filth ( Slayer’dan Angel Of Death’in adeta üzerine kusmuşlar abi, kınıyorum… mbk ), Vintersorg, Autumn Tears, Benediction vs .. ,diyebilirim.

Demo satış fiyatın oldukça iyi. Şu an satışı ne durumda?

Emrah : Yeni bir grup olması ve bazı noktalarda promosyonun yetersiz kalmasına rağmen satışlar iyi gidiyor, şuan ki gidişattan oldukça memnunum. ( Demonun satışı yüz onu geçmiş durumda… mbk )

Elektronik Doom ve Gothic müziğe bakış açın nasıl?

Emrah : Aslında müziğin içine ( özellikle doğallıktan bahsederken ) elektronik öğeler katmanın doğru olmadığını düşünüyorum ama üç kemanla çalınan bir keman sample’nı bir orkestra ile canlı kaydetme olanağım yok, buda beni teknolojiden yararlanmaya yönlendirdi.

Bu intro’muz olsun, asıl röportajı toplamanın ardından gerçekleştiririz. Eklemek istediğin son cümlelerinle son verelim…

Emrah : Öncelikle sana bu röportaj için ve genel olarak underground’a verdiğin destek için teşekkür ederim okuyuculara son sözüm ise ışıkla kalsınlar !
[email protected]
www.ezayah.com

Röportaj: Mahir Bora Kayıhan
Tarih: 05.05.2003
 

Geri
Üst