Ağdasız bir üslupla yazılmış harika bir eser. Kitapta o kadar detaylı ve ekileyici semboller var ki, insan hayran oluyor.
Ana temalardan biri, dış dünyanın ve insan doğasının acımasızlığıdır, insanların diğerlerini aşağıladıklarında ve onların üzerine bastıklarında aldıkları hazzı çok iyi örneklendirmiş Steinbeck. Baş karakterler Lenny ve George (inşallah doğru hatırlamışımdır isimleri) çok büyük bir hayal kurarlar ve bunun sonucunda sonsuz mutluluğa ulaşacaklarını, kimse tarafından rahatsız edilmeyeceklerini umarlar. (çiftlik olayı)Tıpkı, bir zamanların Amerikan rüyası gibi. Ama , dünyanın şartları her zaman acımasızdır, ve hayallerin yıkılması temasını çok iyi işlemiştir Steinbeck.
Burası spoiler olabilir, gerçi arka sayfada da biri söylemiş, uyarayım yine de
Bu kitabı okuduktan sonra şöyle birşey aklıma gelmişti. Sonuçta eserinde bu kadar sembol kullanan Steinbeck Lenny ve George ı aynı kişi olarak mı düşünmüştür? Yani Lenny, bir insanın duygusal, saf, acımasız yaşam koşullarına karşı savunmasız, iyi niyetli tarafını; George ise aynı insanın mantıklı, dış tehditlerden korunmasını becerebilen, aklını kullanabilen, gerektiğinde acımasız da olabilen tarafını sembolize ediyor olabilir mi? Sonunda George'nın Lenny'i öldürmesi de, bu sembol insanın hayatta yaşadığı acı tecrübeler yüzünden; kurduğu duygusal, saf hayallerin yıkılmasını, masumiyetinin kaybolduğunu, duygusal ve saf tarafının dış etkenlere daha fazla dayanamadığını, ve tüm bunların öldüğünü sembolize ediyor olabilir mi? Yani modern insanın acımasız toplum içerisindeki acınası durumuna bir gönderme olabilir mi bu?
Ya yine duygulandım, insanın içini acıtan bir hikaye...