Faydalı YouTube Kanalları

Aslında forumun niteliğini yitirmesinin nedenlerinden biri ne aradığını, neden aradığını, nerede aradığını bilmeyen son kullanıcı. Hem onlara, hem bu kanalları bilmeyenlere amme hizmeti olacak birkaç takip ettiğim kanalı ve en popüler konseptlerini paylaşmak istiyorum. Hepsi enstrüman ve müzik üstüne, çoğunluğu gitar ve bas.

Premier Guitar.

"Rig Rundown" videoları ile ünlüler. Sanatçılar çıkıyor; showrunner arkadaş sorularını yöneltiyor ve sanatçılar canlı veya stüdyo amfi, gitar, pedal hatta pena ve tellerine kadar detayları paylaşıyorlar. Ana-akım pek çok grubun yanında underground enstrümancılar da var. Aradığınız sanatçının videosunu bulamıyor musunuz? Ona en yakın tınlayan, benzer janralarda çalan illaki bir grubun videosu yüklüdür.

NPR Music.

"Tiny Desk" konserlerini çok seviyorum. Burada hemen tüm sanatçıların tonu değişiyor. Herkes Tiny Desk'e göre sound'unu tekrardan düzenliyormuş misali. Ayrıca doğrudan enstrümancının klavyesini görebildiğiniz videolar hepsi. Tuşelerini kavrama açısından çok yararlı. Örneğin Chelsea Wolfe'un çok kendine has bir finger-style tekniği var, Abyss'i çıkardığı zamanlarda buraya çıktığı bir videosunda enstrümana bütün yaklaşımı görülebiliyordu.

KEXP.

Uzun röportajları sevmiyorum. Bu radyoya çıkanlarla genelde maske falan takan gizemli tipler değillerse kısa söyleşiler yapıyorlar. Onun haricinde izlemesi de keyifli canlı performanslar paylaşıyorlar. Stüdyo canlı videolarını her zaman sahne konser videolarından daha çok sevmişimdir.

Audiotree.

Aynı canlı performans konsepti. Onların tabiri ile "duyulmamış müzisyenlere el vermeyi" amaçlasalar da kimi misafir ettilerse ya zaten büyük, ya da sonradan büyüyor. Yine de, seyir zevki yüksek.

Amoeba.

Efsanevi "What's In My Bag?" serisinin yaratıcıları. Sanatçılar gezip videoda tanıtmak istedikleri albümlerin CD & plak, fiziksel versiyonlarını çantalarına atıyorlar veya bazen tişört gibi eşyalar bile olabiliyor. Mağaza gezme sekansı bitince çantalarından birer-birer aldıklarını çıkarıp neden seçtiklerini detaylıca açıklıyorlar. Çoğunlukla takip ettiğiniz müzisyenlerin ilham aldıkları kaynakları öğrenme açısından faydalı. Kimlerden ne esinlenmeler çıkıyor... Unutmadan, her on sanatçıdan on birinin çantasından bir Selda Bağcan veya Anadolu Rock plağı çıkarması gibi bir klişeye de sahip bu videolar.

Reverb.

İkinci el açısından referans olmanın yanı sıra iyi birer medyacılar da. Müzisyenlerle ilham kaynaklarının neler olduğuna dair röportajlar yapıyorlar. Bunlar KEXP'nin aksine biraz daha uzun, bu konsepti sevenler adına...

Thomann's Guitar and Basses.

Yine başka sebeple tanıdığımız bir marka. Bunlar da güzel söyleşi videoları çekiyor.

That Pedal Show.

Diğer rig rundown tarzı videoların aksine bunlar daha çok pedalboard'lara odaklanıyorlar. Bizden Gitar Edevat kanalının UK şubesi konumundalar biraz.

Loudwire.

"'X' Person Plays His Favorite Songs" temalı videolar yapıyorlar. Takip ettiğiniz enstrümancı nelerden esinleniyorun yanında burada artık direkt onları çalıyorlar da, çoğunlukla kendi tarzları ve tuşeleri ile. Çok ilginç müzisyenleri çok ilginç parçalar çalarken göreceksiniz.

TotalGuitar.

"Me And My Guitar" diye bir serileri var. Sanatçılar gitarlarının ağaç, manyetik ve bilumum detaylarından bahsediyor. Şu müziği çalacağım, ne alayım demeden evvel o müziği çalanlar nasıl gitarlara, niçin sahipler öğrenmek; daha iyi bir çözüm. Bazen sevdiğiniz bir grubun enstrümancısının gitarının & basının aslında hiç size uygun olmayacak özellikleri olduğunu görebiliyorsunuz mesela. "Signature enstrüman" mastürbasyonundan da uzaklaştırıyor böylece.

Trey Xavier.

Kendi stüdyoları olan grupları stüdyolarında ziyaret edip ne stüdyo ekipmanına neden sahipler, onu anlattırıyor. Kayıt süreçlerine kadar değindikleri konular tartışıyorlar. Ev stüdyosu kurarken yararlı.

Ben güncellemeye devam etmeye çalışacağım. Siz de katkıda bulunabilirsiniz...

Son düzenleme:
Phil McKnight

"Şu ünlü marka yeni gitar çıkarmış ağbiler ana bacı sövsem alınır mı?" diye başlık açmayın. İncelemesi muhtemelen burada vardır. Ayrıca bu adam işin endüstri tarafına dair çok önemli şeyler söylüyor yayınlarında.

Boston'lu Steve

Eskinin pixxilixx'i. Bu adam da her pazartesi zzounds'un ona yolladığı gitarları inceliyor. Phil McKnight kadar derin incelemiyor. Zaten bu adam biraz daha garaj hobicisi. Çalım tarzı epey lezzetli, eğlenceli bir adam.

John Cordy

Bu biraz bir dediği öbürünü tutmayan, hafif kolpacı bir arkadaş ama çok güzel çalıyor ve ara sıra güzel tespitleri / önerileri olabiliyor. Güzel kanal bence genel olarak.

Jimmy Bruno

Hayatınız boyunca bir caz efsanesi size ana bacı düz gitsin istediyseniz aradığınız kanal burası.

Son düzenleme:
https://www.youtube.com/@jhspedals (gitar pedalları ile ilgili çok güzel bilgiler veriyor bence)

https://www.youtube.com/@AnatolianRockRevivalProject (eski Türk rock parçaları)

https://www.youtube.com/@RickBeato (Rick babayı koymamak olmaz, prodüktör, yorumcu ve icracı)

https://www.youtube.com/@wildwoodguitars/videos (Vintage gitar severler ve Greg Koch hastaları için)

https://www.youtube.com/@LeoGibsonGtr ( Processorleri güzel inceleyen bir abimiz)

https://www.youtube.com/c/TürkiyeRockTarihi (çok güzel arşiv niteliğinde videolar var)

https://www.youtube.com/@hcworldwide (hardcorecuların buluşma noktası 🙂

https://www.youtube.com/@TwoMinutesToLateNight/featured (Heavy Metal talkshow ve güzel coverlar , canlı performanslar, albüm incelemeleri)

https://www.youtube.com/@SteveTerreberry (Az kalsın bu şebeği unutuyordum 🙂

maalesef herkes ingilizce bilmiyor ve eskiden ürün tanıtımlarını türkçe yapan bir youtube kanalı yoktu.. eski abilerin amcaların bilirler bize sağladıgı faydaları
Beyefendi sizi tanımıyorum, siz de beni. Nerden geliyor bu evlat, abi-amca üslubu; anlamıyorum. Konu yaş değil, dünyada kaç yıldır var olduğunu yarıştırma platformu değil burası. Müzik vizyonumuzu geliştirme adına, başlık. Ayrıca, sert bir çıkış yaptığım anlaşılmasın

"Ergenler" haklı yalnız bu konuda.
Genç desek mesela 😊

Ortam çok gergin son günlerde 😁 Geçmişi iyi bilmemiz o geçmişi bilmeyeni rencide edildiğini hissettirecek bir ifade kullanmak yerine ona neden benim de çok sevdiğim Gitar Teknikleri kanalının önemini biraz daha açarak yazsak daha hoş olurdu diye düşünüyorum.

Valla forum ortamı fiziksel olsa millet gitarının sapını diğerinin belinde kıracak. O raddeye gelmiş millet. Sağduyu olarak yazmak istedim.

Genç desek mesela 😊

Ortam çok gergin son günlerde 😁 Geçmişi iyi bilmemiz o geçmişi bilmeyeni rencide edildiğini hissettirecek bir ifade kullanmak yerine ona neden benim de çok sevdiğim Gitar Teknikleri kanalının önemini biraz daha açarak yazsak daha hoş olurdu diye düşünüyorum.

Valla forum ortamı fiziksel olsa millet gitarının sapını diğerinin belinde kıracak. O raddeye gelmiş millet. Sağduyu olarak yazmak istedim.

Evet, ben de o yüzden tırnak içine aldım zaten.

Ben zaten genel anlamda bu amca/abi/kuşak işine karşıyım.

Beyefendi sizi tanımıyorum, siz de beni. Nerden geliyor bu evlat, abi-amca üslubu; anlamıyorum.
Kavga var dediler geldim.

Şaka bi yana, görmüş kendisine kıyasla genç olduğunu, esprili babacan bir mesaj yazmış. Bundan bile rahatsız olmuşsun. Sizli bizli gereksiz bi resmiyetli haller... Rahat olun biraz, biz bizeyiz şurada, müziğe gönül vermiş bir avuç insan olarak sohbet ediyoruz. Konsolosluk değil burası.
Gitar Teknikleri 🙂 eskiden kimse yoktu evlat kimse yoktu
maalesef herkes ingilizce bilmiyor ve eskiden ürün tanıtımlarını türkçe yapan bir youtube kanalı yoktu.. eski abilerin amcaların bilirler bize sağladıgı faydaları

Ola ve Tolga Englund'u ekleyip şimdilik gidiyorum.

Ola Englund => Bu adamın her oynatma listesinde faydalı bilgiler mevcut. Gitar çalımı metal ağırlıklı olsa da kayıt taktiklerinden haftalık müzik gündemi sohbetlerine kadar birbirinden farklı içerikleri var. Kendisi aynı zamanda Solar Guitars'ın sahibi.

Wrath Vault | Tolga SERT => Yine metal ağırlıklı ve orta üst seviye genelde merak edilen elektro gitar ekipmanlarının demonstrasyonunu yapıyor. Ekipman kıyaslama videoları da mevcut. Yeni ama aktif bir kanal, kendisi aynı zamanda forum kullanıcısı bu da soru/cevap konusunda avantajlı olabilir.

Estağfirullah, ne rahatsız olması. Kavga falan yok, hadi müzik kanalları üstüne konuşmaya devam edelim...

Guitar World.

Normalde blog'lar ama playthrough videoları iyi.
Ola ve Tolga Englund'u ekleyip şimdilik gidiyorum.

Ola Englund => Bu adamın her oynatma listesinde faydalı bilgiler mevcut. Gitar çalımı metal ağırlıklı olsa da kayıt taktiklerinden haftalık müzik gündemi sohbetlerine kadar birbirinden farklı içerikleri var. Kendisi aynı zamanda Solar Guitars'ın sahibi.

Wrath Vault | Tolga SERT => Yine metal ağırlıklı ve orta üst seviye genelde merak edilen elektro gitar ekipmanlarının demonstrasyonunu yapıyor. Ekipman kıyaslama videoları da mevcut. Yeni ama aktif bir kanal, kendisi aynı zamanda forum kullanıcısı bu da soru/cevap konusunda avantajlı olabilir.
Wrath Vault'u ben de takip ediyorum. Bu işi burada Ola kalitesinde yapan başat kanal. Underrated da forumda görüp takip etmeye başladığım, gear üstüne olmayan faydalı kanallardan

Kendisini "hızlı ve temiz çalabilmek neden çok az insanın yapabildiği bir şey?" sorusunun cevabını bulmaya adamış olan Troy Grady'nin, her tarzdan gitarcıları konuk edip kendi icadı kamerasıyla nasıl penalama yaptıklarını analiz ettiği projesi: Cracking The Code

Geri