Fender'in ürettiği gitar Brodcaster'dır ama Gretsch firmasının "Brodkaster" adlı davul modeli olduğu için Fender'e dava açılmıştır ve gitarların kafasından "Brodcaster" yazısı bir süreliğine kaldırılmıştır. Bu dönemde yeni bir isim bulunana kadar üretilen gitarların kafasında model ismi yoktur sadece "Fender" yazısı vardır. Günümüzde bu "isimsiz" gitarlara Nocaster denmektedir. Sonra Telecaster ismi bulunmuştur ve kafalara o basılmaya başlanmıştır. Yani ortada modifikasyon falan olmadan isim değişmiştir, düzelteyim dedim. Daha sonradan gitaristlerin istekleri doğrultusunda Stratocaster modeli çıkmıştır ve bu iki model Fender firmasının yıldızları haline gelmiştir. Jazzmaster modeli jazz gitaristleri için üretilmiştir ve şahane clean tonu vardır. Kısa bir süre sonra 60'ların sörf müziği devrimine uyum sağlamak için sörf gitaristlerine hedeflenmiş bir gitar, Jaguar çıkmıştır. Tabi bu iki model pek beğenilmediği için üretimi durdurulmuştur. Aynı sıralarda çıkan Mustang de aslında diğer Fender'lere göre düşük kaliteli ve ucuz bir öğrenci gitarı olarak piyasaya sunulmuştur. Jazzmaster, Jaguar ve Mustang modellerinin tremolo sistemi pek beğeni tutmamış o zamanlar çünkü çok akord kaçırıyormuş. Mustang bence görünüş bakımından güzel bir gitardır, drive tonu fena değildir ama bu kadar ünlenmesinin tek nedeni rahmetli Kurt Cobain gibi bazı grunge gitaristlerinin kullanmasıdır. Zaten rahmetli Mustang'lerini tremolo köprüsünü çıkartıp yerine Gibson tarzı tune-o-matic köprü takarak kullanırdı ve manyetikleri de değiştirirdi. Bu modellerin neden çok tutulmadıklarına gelirsek hepsi vintage reissue olarak satıldıkları için pahalılar ve ülkemize çok az geliyorlar. Ben de çok isterdim bir Jazzmaster sahibi olmak ama şimdiki hedefim Les Paul. Türkiye'de Athena solisti Gökhan'ın Jazzmaster, Mustang ve Jaguar'ı var. Replikas gitaristi Barkın'ın Jaguar ve Jazzmaster'ı, Teoman'ın Jazzmaster'ı, Ogün Sanlısoy'un Tornado'su var. Türkiye'de bu gitarlara sahip olan ünlülerden şimdilik aklıma gelenler bunlar. Saygılar...