Floyd-Rose Kopru Pozisyonu Ayar Kacmasi

Selamlar,

Ozet:
Floating Tremolo'lu bir gitarim var. Whammy bar ile oynayinca koprunun pozisyonu bozuluyor, akordum kaciyor. Kendi kendime ne yapabilirim? Nasil cozum bulabilirim?

Uzun Uzun Aciklama:
Elime garip bir gitar gecti. Jackson bir donem Phil Collen signature diye bir gitar uretmis sanirim.

Aslinda farkli tarihlerde Phil Collen icin farkli signature gitarlar uretilmis.

Benim elime gecen bu gitarin 1989-1990 arasinda uretilen Signature PC1 en eski versiyonlarindan birinin replikasi. (Aliexpress vb. yerlerde satilan)

Govde bazi kaynaklarda poplar bazi kaynaklarda basswood
Sap Maple
Klavye Ebony 24 perde
Sap Baglantisi Neck-Through
Kilitli Ust esik
Floyd-Rose kopru
Teller 09-42 manyetiklerin ne oldugunu bilmiyorum. Bridgede humbucker neck single middle yok.
Bir tek master volume potansi var bir de 3 yollu manyetik secim anahtari var.

Bu gitar hediye geldi. Biraz tutup ben de bir arkadasima hediye edecegim ancak bir sorun var. Cozmeden vermek istemiyorum.

Akordunu yapip ust esigi kilitleyerek veya kilitlemeyerek (iki turlu de birer hafta denedim) kullaniyorum. Banamisin demiyor, akordda bir gram kacma yok.

Ancak whammy bari bir kez bile kullansam gecmis olsun. Kopru durmasi gereken noktaya geri donmuyor ve akord kacmis gibi oluyor.

Gitar sifir ancak replika oldugu icin parca kalitesi (bence) cok iyi degil.

Yeni kopru alip cok masraf yapmak da istemiyorum. Nispeten ucuz yoldan cozmek istiyorum.

Uzerindeki teller ve yaylarin markasini/kalitesini bilmiyorum.

Daha once kullanip memnun kaldigim bir takim sifir yay ve bir takim sifir tel seti alsam.

Acmisken bir de daha once kullanip memnun kaldigim bir tremsetter tremolo stabilize edici taksam nasil olur? Sizce kendi kendime evde cozum bulabilir miyim? (Bulundugum bolgedeki luthierler cok mesgul, birak bir hafta sonra gel diyorlar. Hic biriyle de samimiyetim yok. Isciliklerinin fiyatini ve kalitesini bilmiyorum)

Uzerinde 09-42 tel seti var. Genelde yuksek driveli sert seyler calinacagi, az kullanilacagi ve hediye edecegim arkadas yillarca tel degistirmeyecegi icin Elixir (polyweb) 09-42 tel seti taksam. (bu arkadasa ev oturmasina giderken tel seti goturup bakimlarini ben yapiyorum, yoksa yillarca bakimsiz takiliyor ve sikayet etmiyor)

Yay olarak da 5'li Fender set alip en alt ve en uste ikisini taksam.
Tremsetter olarak da Fender Hipshot alip tam ortaya da onu taksam.

Sonra tekrar tekrar butun ince ayarlarini bastan yapip ayar tutmasini saglamaya calissam nasil olur? Farkli onerileriniz var midir?

Köprü bıçaklarının pivotlarla temas ettiği yerlere ve yayların claw ile temas ettiği noktalara kuru silah yağı uygulamayı deneyin.
Kuru silah yagim yok, satinalmali miyim yoksa elimdeki diger yaglardan birini kullanabilir miyim? (ince bisiklet zincir yagi, rosewood klavyede kullandigimiz limon yagi)

Big Bends diye bir markanin nut & saddle sauce diye bir urununu buldum, satinalabilirim. Bu uygun olur mu acaba?

Son düzenleme:
- Yay eklenebilir, köprünün konumsal kararlılığını arttırır. (Tabi, bunu yapmak pesleştirirken kola uygulayacağın kuvveti bir miktar arttıracak).

- Ayrıca, köprünün bıçak kısmı yuvarlanmış (yani keskinliği azalmış) olabilir. Bunu düzeltmek için köprüyü çıkartıp temas noktasının gitar gövdesine bakan tarafını dremele takılacak aşındırıcı disk ile çok az bir miktar bileylemek gerekiyor. Herkesin yapabileceği bir iş değil.

Çok ucuz bir şey değil, o yüzden kimseye "mutlaka almalısın" diyeceğim bir şey de değil. Üç beş tremololu gitarınız varsa ve hepsinin bakımını kendiniz yapıyorsanız faydalı bir alışveriş olabilir. Kuru silah yağı önermemin sebebi metalik yüzeyler için kendini kanıtlamış bir mekanik yağlayıcı olması, kir toz vs. toplamaması, bulunduğu yüzeye uzun süre tutunması ve sağa sola bulaşıp kirletmemesi. Saydığınız diğer yağlar bu özellikleri yerine getiriyorsa kullanabilirsiniz tabi 🙂

- Yay eklenebilir, köprünün konumsal kararlılığını arttırır. (Tabi, bunu yapmak pesleştirirken kola uygulayacağın kuvveti bir miktar arttıracak).

- Ayrıca, köprünün bıçak kısmı yuvarlanmış (yani keskinliği azalmış) olabilir. Bunu düzeltmek için köprüyü çıkartıp temas noktasının gitar gövdesine bakan tarafını dremele takılacak aşındırıcı disk ile çok az bir miktar bileylemek gerekiyor. Herkesin yapabileceği bir iş değil.
Merhaba, gitar sifir oldugu icin asinma ihtimalini dusuk buluyorum ancak sokunca tabii ki kontrol edecegim. Dremel en fazla kullandigim alet olabilir. Elim baya aliskin, gerekirse mudahale edebilirim ancak ChatGPT'ye sordugumda siddetle kacinmami soyluyor bu uygulamadan. Kararsiz kaldim sokunce belli olacak.

Su an 3 yay var, ne ksik ne fazla. Tam bekledigim kuvvet, bu nedenle 3 yayda kalmayi hayal ediyorum. Hatta 2 yay+1tremsetter mi yoksa 3 yay+1tremsetter mi karar veremedim.

Çok ucuz bir şey değil, o yüzden kimseye "mutlaka almalısın" diyeceğim bir şey de değil. Üç beş tremololu gitarınız varsa ve hepsinin bakımını kendiniz yapıyorsanız faydalı bir alışveriş olabilir. Kuru silah yağı önermemin sebebi metalik yüzeyler için kendini kanıtlamış bir mekanik yağlayıcı olması, kir toz vs. toplamaması, bulunduğu yüzeye uzun süre tutunması ve sağa sola bulaşıp kirletmemesi. Saydığınız diğer yağlar bu özellikleri yerine getiriyorsa kullanabilirsiniz tabi 🙂

Iki tane floating tremolo, 3 tane 2 point vintage tremolo gitarim var. Gerisi hep sabit kopru. Butun bakimlarini kendim yapiyorum. Internette kuru silah yagi olarak bulamadim aslinda. Hep sprey secenekler cikiyor.

Bugun bakim icin masaya yatirdim gitari.

Soktum temizledim, yagladim.
Tremsetter'i taktim.
Yaylari degistirdim. (once 2 yay + 1 tremsetter denedim, sonra 3 yay + 1 tremsetter taktim)
Telleri degistirdim.
Butun ince ayarlarini tekrar tekrar yaptim.

Sap, action vs. benim calim tarzima gore cok guzel ve keyifli oldu. (Elixir polyweb 09-42 yi ilk defa deniyorum, onyargili oldugum kadar kotu degildi. Fender tarzi gitarlarima takmam yine ama bence bunda guzel oldu)

Ancak konuyu acmama neden olan sorun cozulmedi. Durum ayni. Whammy bar ile oynamazsam sorun yok. Whammy bar ile bir kez bile oynasam akord kaciyor. Eskiye gore biraz daha iyi, cok kucuk dokunursam bozulmuyor ancak birazcik bastirdigimda gecmis olsun.

Gitari soktugumde @Dog The Bounty Hunter in bahsettigi sekilde koprunun pivot vidalara temas ettigi yerde boya kalkmasi ve asinmalar gordum. Tirnagimi surdugumde ciddi sekilde takiliyordu. Saat gec oldugu icin dremel olayina giremedim. Guzelce yaglayip toplayip ayarlayayim, olursa olur dedim. Olmadi.

Ek olarak: ac kapa ac kapa derken ust esigin orta vidasini da yalama yaptim.

Buyuk ihtimalle tremol-no alacagim.

Aslinda gonlum floyd-rose un ust seri bir setini alip takmakta ancak su an buna butce ayiramam. (Floyd Rose Orijinal Titanium sanirim) Ucuz serilerini de hic bilmiyorum. Yillarca Ibanez'in floating tremolo koprulerini kullandim, hic sikayetim olmamisti.

Tremol-no cepte, mantikli bir secenek cikmazsa bunu yapacagim.

Uygun fiyatli ancak bu tarz bir sorun yasamayacagim kopru ve ust esik oneren olursa cok mutlu olup arastiririm.

Yardimlar icin cok tesekkurler.

Bugun bakim icin masaya yatirdim gitari.

Soktum temizledim, yagladim.
Tremsetter'i taktim.
Yaylari degistirdim. (once 2 yay + 1 tremsetter denedim, sonra 3 yay + 1 tremsetter taktim)
Telleri degistirdim.
Butun ince ayarlarini tekrar tekrar yaptim.

Sap, action vs. benim calim tarzima gore cok guzel ve keyifli oldu. (Elixir polyweb 09-42 yi ilk defa deniyorum, onyargili oldugum kadar kotu degildi. Fender tarzi gitarlarima takmam yine ama bence bunda guzel oldu)

Ancak konuyu acmama neden olan sorun cozulmedi. Durum ayni. Whammy bar ile oynamazsam sorun yok. Whammy bar ile bir kez bile oynasam akord kaciyor. Eskiye gore biraz daha iyi, cok kucuk dokunursam bozulmuyor ancak birazcik bastirdigimda gecmis olsun.

Gitari soktugumde @Dog The Bounty Hunter in bahsettigi sekilde koprunun pivot vidalara temas ettigi yerde boya kalkmasi ve asinmalar gordum. Tirnagimi surdugumde ciddi sekilde takiliyordu. Saat gec oldugu icin dremel olayina giremedim. Guzelce yaglayip toplayip ayarlayayim, olursa olur dedim. Olmadi.

Ek olarak: ac kapa ac kapa derken ust esigin orta vidasini da yalama yaptim.

Buyuk ihtimalle tremol-no alacagim.

Aslinda gonlum floyd-rose un ust seri bir setini alip takmakta ancak su an buna butce ayiramam. (Floyd Rose Orijinal Titanium sanirim) Ucuz serilerini de hic bilmiyorum. Yillarca Ibanez'in floating tremolo koprulerini kullandim, hic sikayetim olmamisti.

Tremol-no cepte, mantikli bir secenek cikmazsa bunu yapacagim.

Uygun fiyatli ancak bu tarz bir sorun yasamayacagim kopru ve ust esik oneren olursa cok mutlu olup arastiririm.

Yardimlar icin cok tesekkurler.
Şöyle bir şey önerebilirim bende benzer sorun olan bir gitar vardı
Akort ederken her teli akort etmeden önce köprüyü geri çektim. Yani sorunu çözmedi ama bu şekilde kitlediğim için
Akor kaçınca geriye çekersem vibrato kolunu akort düzeliyordu

Şöyle bir şey önerebilirim bende benzer sorun olan bir gitar vardı
Akort ederken her teli akort etmeden önce köprüyü geri çektim. Yani sorunu çözmedi ama bu şekilde kitlediğim için
Akor kaçınca geriye çekersem vibrato kolunu akort düzeliyordu
Bunu denedim ancak buyuk ihtimalle ben yonetmeyi beceremiyorum. Kararli bir sonuc alamadim. Yorum icin cok tesekkurler ama yine de.

Uygun yollu kopru denk gelirse ne mutlu. Yoksa tremel-no. Exilirler ile bir sonraki bakim ne zaman olur bilemem ancak bir sonraki bakim zamaninda belki dremel ile tesviye etmeye calisirim kopruyu. (sarjli dremeli gitari verecegim arkadasa goturebilirim kolayca diye dusunuyorum bakim zamani)

Butun yorumlar icin tekrar tesekkurler.

Bugun tekrardan masaya yatirdim hastayi.

Burgular, ust esik, kopru ve pivot vidalari degisti.
Montaj yaparken silah yagi ile yaglanarak takildi.
Acilmisken manyetik yuvalari bakir bant ile kaplandi.
Arka taraf 3 yay + 1 tremsetter olarak birakildi.
Teller elixir polyweb 09-46.

Cok pahali olmasin diye ayni kopruden buldum, uygun fiyatli burgu seti buldum. Sansimi deneyeyim dedim.

Nihayet cozume kavustu. Kolla oynadigimda sorun yok, kolu birakinca olmasi gereken yere donuyor.

Divebomb gibi abanirsam bi tik gevsek kalabiliyor bazen. Normalde oyle seyler yapmiyorum ama yaparsam da isim biterken geriye dogru biraz esneterek birakinca topluyor kendini.

Dusuk butce ile olabilecek en iyi seviyeye geldi bence.

D294C209-B440-4FD9-A2E2-F185FBD1975D.webp
IMG_4312.webp IMG_4311.webp IMG_4310.webp E3EC2D70-1D1A-4074-88A8-3B12DA0764FA.webp IMG_4309.webp IMG_4307.webp IMG_4306.webp

Son düzenleme:

Geri