floyd rose taktirmak icin luthir

elimdeki vintage tremoloya sahip gitara floyd rose ve killswith taktırmak istiyorum bu iş için kırklareli veya istanbul yakınlarında bir luthier var mı

Bak bu bir, bak bu iki. Forumda daha önce konuşulmuş bu konular.

Kırklarelini bilmem, İstanbul çevresinde @Gezginluthier öneriliyor son dönemde. Teknik olarak işlem mümkün görünse de killswitch tamam ama köprüde bu kadar büyük değişiklikler önermem.

Floyd rose köprünün hareket etmesi için gerekli alanın gövdede olması, olmaması, tadilatı uzun iş. Günün sonunda da gitarın bütün fonksiyonlarının (akord tutma vs) stabil çalışma olasılığı da biraz düşük geliyor bana.

Düşündüğün gitarın marka modeli nedir?

@Gezginluthier +1 tavsiyedir...dükkanı aşırı kolay yerdedir, verdiği sürede teslim eder, işlerini görmek için günlük olarak instagram storylerine bakabilirsiniz baya keyif verici oluyor izlemesi...Volkan Özdemir de Kadıköy'de en sağlam ustalardan biridir ama Volkan'a bıraktığın gitara Volkan mı yanında çalışanlar mı bakar ondan emin olmak lazım, çok daha eski bir luthier olduğu için birkaç hafta bekleyebilirsin, ciddi yoğundur ama kalitesi üst düzeydedir...

Bak bu bir, bak bu iki. Forumda daha önce konuşulmuş bu konular.

Kırklarelini bilmem, İstanbul çevresinde @Gezginluthier öneriliyor son dönemde. Teknik olarak işlem mümkün görünse de killswitch tamam ama köprüde bu kadar büyük değişiklikler önermem.

Floyd rose köprünün hareket etmesi için gerekli alanın gövdede olması, olmaması, tadilatı uzun iş. Günün sonunda da gitarın bütün fonksiyonlarının (akord tutma vs) stabil çalışma olasılığı da biraz düşük geliyor bana.

Düşündüğün gitarın marka modeli nedir?
gitar kramer baretta special. tek yonlu floyd rose dusunuyorum

"Vintage Tremolo" ile "Tek Yönlü Floyd Rose" ifadeleri arasındaki fark nedir?
Birbirimizi daha iyi anlayabilmek adına soruyorum;
Bu gitarın köprüsü vintage tremolo yani Fender Stratocaster köprüleri gibi değil mi? Sadece bir yöne hareket etmiyor mu? Yani tremolo kolu ile köprüyü bükünce teller gevşiyor bırakınca normal haline geri dönmüyor mu?

"Tek Yönlü Floyd Rose" dediğin nasıl bişey, bilmiyorum. Bunu birazcık açar mısın?

Benim bildiğim floyd rose iki yönlü hareket eder ve kolu kaldırdığında telleri gerer, kolu bastırdığında telleri gevşetir ve bıraktığında da sıfır noktasında kalır. Ayrıca floyd rose köprülü gitarların klavyesinin üstünde bulunan üst eşik kilitli olur.

Mesela bu konuda senin istediğinin tam tersi sorulmuş.

Eğer söylediğin gibi "Tek Yönlü Floyd Rose" diye bir şey varsa, şu anki köpründen farklı olarak nasıl bir özelliği/kabiliyeti olacak? Açıklarsan daha detaylı bilgiler verebiliriz.

Son düzenleme:
"Vintage Tremolo" ile "Tek Yönlü Floyd Rose" ifadeleri arasındaki fark nedir?
Birbirimizi daha iyi anlayabilmek adına soruyorum;
Bu gitarın köprüsü vintage tremolo yani Fender Stratocaster köprüleri gibi değil mi? Sadece bir yöne hareket etmiyor mu? Yani tremolo kolu ile köprüyü bükünce teller gevşiyor bırakınca normal haline geri dönmüyor mu?

"Tek Yönlü Floyd Rose" dediğin nasıl bişey, bilmiyorum. Bunu birazcık açar mısın?

Benim bildiğim floyd rose iki yönlü hareket eder ve kolu kaldırdığında telleri gerer, kolu bastırdığında telleri gevşetir ve bıraktığında da sıfır noktasında kalır. Ayrıca floyd rose köprülü gitarların klavyesinin üstünde bulunan üst eşik kilitli olur.

Mesela bu konuda senin istediğinin tam tersi sorulmuş.

Eğer söylediğin gibi "Tek Yönlü Floyd Rose" diye bir şey varsa, şu anki köpründen farklı olarak nasıl bir özelliği/kabiliyeti olacak? Açıklarsan daha detaylı bilgiler verebiliriz.
tek yönlü dediği non-recessed floyd. 80’ler superstratlara konur genelde ki arkadaşın gitarı da 80’ler kılıklı bir gitar zaten. bilmeden öğretmeye çalışmazsak iyi olur.

IMG_3692.webp

Önce alacağın floyd rose iyi bir şey olacaksa zaten o gitar kadar tutacaktır.
cengodisco'nun dediği gibi çift yönlü olmayacaksa görüntüden başka bir fark olmayacak, klavyeye de kilitli eşik takılması gerekecek. Hadi gitar kesilip çift yönlü yada tek yönlü yapıldı diyelim gitarın gövde ağacı zaten yumuşak bir ağaçsa (ki giriş seviyesi bir baretta bu) o tekrar açılan floyd rose postları yalama olacak yıllar içerisinde. Yine bu tarz giriş seviyesi bir gitar kadar masraf edeceksin.

Onun yerine köprüyü daha yoğun alaşımlı yine aynı tip daha iyi bir köprüyle değiştirmek daha faydalı olacaktır. Köprü bloğu da incecik bildiğim kadarıyla.

Önce alacağın floyd rose iyi bir şey olacaksa zaten o gitar kadar tutacaktır.
cengodisco'nun dediği gibi çift yönlü olmayacaksa görüntüden başka bir fark olmayacak, klavyeye de kilitli eşik takılması gerekecek. Hadi gitar kesilip çift yönlü yada tek yönlü yapıldı diyelim gitarın gövde ağacı zaten yumuşak bir ağaçsa (ki giriş seviyesi bir baretta bu) o tekrar açılan floyd rose postları yalama olacak yıllar içerisinde. Yine bu tarz giriş seviyesi bir gitar kadar masraf edeceksin.

Onun yerine köprüyü daha yoğun alaşımlı yine aynı tip daha iyi bir köprüyle değiştirmek daha faydalı olacaktır. Köprü bloğu da incecik bildiğim kadarıyla.
şu anda vintage gotoh köprü takılı fakat floyd rose kadar telleri gevşetemiyor o yüzden floyd rose düşünüyorum.elimde bir pirinç blok takılı bir floyd rose special var ve gayet kaliteli bu köprüyü taktıracağım

tek yönlü dediği non-recessed floyd. 80’ler superstratlara konur genelde ki arkadaşın gitarı da 80’ler kılıklı bir gitar zaten. bilmeden öğretmeye çalışmazsak iyi olur.

168086 eklentisini görüntüle
@ruzgardaucancatilar Selamlar,
Cevabın ve fotoğraf eklediğin için öncelikle teşekkür ederim. "bilmeden öğretmeye çalışmazsak iyi olur" yorumuna karşı bir miktar alınganlık sergilediğimi açıkça söylemeliyim. Geriye dönük mesajlarımda da görülebileceği üzere "oldukça dikkatli, açıklayıcı, anlamaya çalışan ve bildiğim kadar yorum yapan" bir üslup göstermeye dikkat ettiğim için bu şekilde hissetmiş olabilirim.

Paylaştığın fotoğrafı Google Lens ile arattığımda Davanzo Guitars markasının DA037 modeli olduğunu buldum.
Ürün açıklamalarında "non-recessed" şeklinde bir ifade malesef yok. (CTRL+F kombinasyonu da bulamıyor)
Floyd-Rose firmasının "Floyd Rose Original (dive only) w/ 37mm fat brass block" model köprüsü olduğu belirtilmiş.

Burada hakkını yemek istemem, benim de çok sık karşılaşmadığım "dive only" ifadesinden sadece telleri gevşetme özelliği olduğunu ve telleri germe özelliği olmadığını anlıyorum.

Bu şekilde "dive only" ifadesiyle arama yapınca daha çok sonuca erişilebiliyor. Ayrıca ekteki gitarın üst eşiği de kilitli üst eşik. Gitarın arkasına baktığımızda kalınca bir köprü bloğu olduğu da görülüyor.

Dive only floyd rose'u görünce, yukarıda sorduğum "sadece gevşetmek amacıyla kullanılacaksa vintage tremolo'dan ne farkı olacak?" soruma (belki) "daha fazla hareket alanı elde edeceğim" şeklinde cevap verilebilir. Zaten bunu da soru cümlesi olarak yazdığım görülüyor. "bilmeden öğretmeye çalıştığımı" düşünmüyorum.

Kaldı ki konu tadilat konusu. Dive only floyd rose'u yedek parça olarak temin edip, gövdede bu kalın bloğa ve bu bloğun yeterince hareket edebilmesine olanak sağlayacak alanın yaratılması ve kilitli üst eşik tadilatı gerekecek anlamı çıkartıyorum. Konuyu bu kadar az açıklama ile soran bir arkadaşı doğru yönlendireceğini sanmam.

Zaten devamındaki yorumlarda da elinde floyd rose special olduğundan bahsetmiş. Floyd rose special takılıp, bir yöntemle tek yönlü çalışacak şekilde ayarlanacaksa zaten konu dive-onlye floyd rose ürününden başka bir yere (otomatik olarak) gidecektir.

Özetle:
Bilmeden öğretmeye çalıştığımı düşünmüyorum. Konu sahibi arkadaşa da proje olarak, teknik olarak mümkün ancak uygulamada astarı yüzüne değmeyecek bir maliyet olduğu için "zor" demek istiyorum.

Tek yönlü çalışacak bir floyd rose prensip olarak vintage tremolodan farklı bir işleve sahip olmayacaktır. Tadilat güzel yapılırsa daha fazla hareket etme aralığı ve kilitli üst eşik avantaj olarak sayılabilir ancak ilk yorumumdakini tekrar edip, "ben olsam bu gitarda bu kadar büyük operasyona girişmezdim" diyorum.

@cqgandnz Bir luthier ile görüştükten sonra lüthierin yorumlarını da bu konuda bizlerle paylaşırsan çok sevinirim.

Sevgiler.

Resimdeki vintage tremolo tek yönlü tremolo gibi duruyor, Floyd Rose bir çift yönlü tremolo markasıdır (muadilleri Schaller, Gotoh ve Ibanez-Edge) fakat artık nerdeyse çift yönlü tremolonun yeni ismi olmuştur (selpak peçete gibi).

Tek yönlü tremolo yerine çift yönlü tremolo takmak için gitarda biraz marangozluk işleri yapılması gerekiyor. Tek yönlü tremololarda teller gitar gövdesinden sadece uzaklaşır, çift yönlüde teller uzaklaştırılabildiği gibi aynı zamanda gitarın içine doğru da yakınlaştırılabilir. İşte bu gitarın içine doğru gitmesi için çift yönlü tremololar gitarın üstünde açılacak bir oyuk içerisine konumlandırılır.

Eğer çift yönlü tremoloyu sadece tek yönlü kullanmak için bu işlem yapılacaksa tek yönlü bir tremolo alınıp daha ucuza halledilebilir. Eğer gitarda oyuk açılıp çift yönlü kullanılmak isteniyorsa gitarı işini ciddi anlamda bilen birine götürmek gerekir, çünkü gitar sonradan kullanılmaz hale gelebilir (kaliteli ve özenli iş yapan biri lazım). Ben olsam uğraşmazdım en fazla eğer önceki tremolo kullanılmaz halde ise aynı ebatlarda başka bir tek yönlü tremolo bulup takardım; çift yönlü tremoloya sahip bir gitar almak istersem de Floyd Rose Special bulunduran ucuzundan bir gitar alıp daha sonra bu Floyd Rose Special bozulunca artık o andaki ekonomik durumuma göre Schaller, Floyd Rose Original veya uygun ebatlarda Gotoh marka çift yönlü tremolo alıp takardım.

ya adam belki floyd’un tipini veya elini koyduğu saddle’ların hissiyatını seviyor 🤠 mick thomson veya tosin abasi ibanez sig’lere bakın mesela, floyd tipinde ama işlevsiz. alışkanlık ve estetikle alakalı bir mesele.

her türlü kesme, biçme, oyma işi için gönül rahatlığıyla hakan seçkin’i (matt guitars) tavsiye edebilirim.

@SoloLead selamlar,
Resimdeki derken kırmızı gitar (Davanzo DA.037) fotoğrafından bahsediyorsan, vintage tremolo değil. Konu sahibinin bahsettiği "Kramer Baretta Special" den bahsediyorsan evet vintage tremolo.

Kırmızı gitar için;
Önceki mesajımda da yazdığım üzere bu gitarı linkten detaylı incelersen köprü üzerinde "Floyd-Rose" yazısını ve kilitli üst eşiği görebiliyorsun. Ancak açıklamalarda "dive-only" yazılmış. Bu ifadeden de sadece telleri gevşetme kabiliyeti olduğunu, yani vintage tremolo gibi çalıştığını anlıyoruz. Çift yönlü tremolo sadece tek yönde çalışacak şekilde mi monte edilmiş yoksa köprü modeli zaten direkt tek yönde çalışabilen bir model mi bundan emin olamadım.

Vintage tremoloyu iki yönlü çalıştırmak mümkün oluyor. Daha önce bir konuda uzun uzun yazılmıştı bu konu. Ben de uzun uzun yazmıştım ancak genel çoğunluk olarak vintage tremoloyu tek yönde (sadece telleri gevşetecek şekilde) ayarlı kullandığımız için bu detaya girip konuyu daha da karışık bir hale çevirmiyorum.

Evet, Floyd Rose bir marka ve selpak gibi bu köprü/üst eşik kombinasyonunda genel ismi almış bir durumu var. Kendi internet sitesini incelediğimizde 24-25 farklı modeli olduğunu görüyoruz. Bu markanın her türlü köprü modeli olması gayet normal bir durum. Şu an internet sitesinde "dive-only" bir model göremedim ancak geçmişte üretmiş olması ve/veya gitar markasına özel üretim yapıyor olması oldukça olası bir durum.

Konu sahibi arkadaş özellikle "tek yönde çalışmasını istediğini" belirtmiş. Şu anda "Vintage Gotoh Köprü" takılıymış. Anladığım kadarıyla tek yönde (sadece gevşetmek) çalışır şekilde ayarlıymış. İki yönlü çalışır şekilde ayarlanabilir olup olmamasından bahsetmemiş ancak bu konuda bununla ilgilenmiyoruz. Arkadaşın elinde "Floyd Rose Special" varmış ve bunu takmak istiyormuş. Bunu takmak isteme nedeni de mevcut "Vintage Gotoh Köprü'nün" telleri istediği kadar gevşetmemesiymiş. Acaba köprünün sınırlarından dolayı mı istediği kadar gevşetmiyor yoksa mevcut köprünün hareket edeceği alan küçük olduğu için mi istediği kadar gevşetmiyor bunu bilmiyoruz.

Sonuçta konu sahibi arkadaşın talebi;
Tremolo koluna basınca telleri gevşetmek. Bunu şu anki köprüsü de yapıyor ancak daha fazlasına ihtiyaç olduğunu anlıyorum.
1-"Floyd Rose Special" için hem köprünün montajında tadilat gerekebileceği için, hem köprü bloğunun hareket edeceği alanda tadilat gerekeceği için hem de kilitli üst eşik takarken sapta da tadilat gerekeceği için bu seçenekten vazgeçmesini öneriyorum.
2-Bir luthier ile görüşmesini, mevcut köprüsünün daha fazla gevşetecek şekilde ayarlanıp ayarlanamayacağını öğrenip, gerekirse (tadilatla bile olsa) mevcut köprüsü ile daha fazla gevşetebilme çözümüne yönelmesini öneriyorum.
3-İlla ki köprü değişecekse de yine bir luthier ile konuşarak kilitli üst eşik gerektirmeyen bir model tercih etmesini öneriyorum.

Köprüyü bilmem etmem ancak şimdi "Floyd Rose" markasının internet sitesini gezerken FR Rail Tremolo diye bir model gördüm. Tek yönde mi çalışıyor yoksa strat köprüsü gibi ister tek yönde ister her iki yönde çalışacak şekilde ayarlanabiliyor mu bilmiyorum ancak örnek olması için paylaştım. İlla ki köprü değişecekse bu veya bunun gibi, gitarına ve isteklerine daha uygun bir model tercih etmesini öneriyorum.

Sevgili konu sahibi @cqgandnz rica etsem @ruzgardaucancatilar kullanıcısının bahsettiği gibi "floyd’un tipini veya elini koyduğu saddle’ların hissiyatını seviyor" durumu var mı yoksa daha önce de bahsettiğin gibi telleri daha fazla gevşetebilmek gibi teknik bir amaç doğrultusunda mı böyle bir planlam içerisindesin? Bize bunu açıklar mısın?

Bu konu baya bi aklıma takıldı, ben de araştırmaya devam ettim.

NOT: Buradan sonraki açıklama konu sahibi ve konu sahibinin ihtiyacı ile alakalı değil, "recessed" ve "non recessed" kavramları ile ilgilidir.

Yukarıda @ruzgardaucancatilar D'Avanzo markasının DA.037 modelindeki köprünün "non-recessed" olduğunu, "genellikle 80'ler superstratlara koyulduğunu" söylediği için, bu ürün özelinde daha derine ineyim ki "koyulan" bu köprü modeli neymiş. Neyi bilmiyor muşum, bilmediğim bir şey varsa öğreneyim dedim.

Google Translate ve ChatGPT'nin de tercüme destekleri ile "non-recessed" ifadesinin "gömme olmayan" gibi bir anlama geldiğini teyit etmiş oldum. Aslında durumun ne olduğuna dair baya bir sinyal verdi. Farklı şekilde tercüme edildiğini düşünen arkadaşlar lütfen belirtsin.

Sonra döndüm "Floyd Rose" markasının ürünlerine baktım. "recessed" veya "non-recessed" diye bir ifade yok. Bu özellik köprünün ya öyle ya da böyle olacağını belirleyen bir özelliği değil, gövde/montaj ile ilgili bir özellik.

Gittim tekrar D'Avanzo'nun sitesine girdim, örnek verilen DA.037 modelinin teknik özelliklerinde "BRIDGE: Floyd Rose Original (dive only) w/ 37mm fat brass block" yazıyor ancak firmanın internet sitesinde yer alan "Options" bölümünde yer alan "Bridge Options" yani köprü seçenekleri bölümünde şöyle iki ifade mevcut;

1-Non-recessed dive only Floyd Rose original or non-fine tuner model for 1942 “JD” and 1981 models
2-Recessed floating Floyd Rose original for 1942 “JD” and 1981 models

Bu firma köprü olarak "Floyd-Rose Original" veya "Non-Fine Tuner" modellerini kullanıyor. (Non-Fine Tuner'ı şimdilik boşverelim, dikkatimiz dağılmasın) Bahsi geçen "Floyd Rose Original" modeli 1942 "JD" ve 1981 modellerinde "non-recessed dive only" şeklinde yani tek yönde hareket edecek şekilde kullanılırken, yine aynı köprü aynı gitar modellerinde "recessed floating" yani bildiğimiz iki yönlü hareket eden floyd-rose olarak da kullanabiliyor.

Bu bilgi bizi nereye ulaştırıyor?
-Floyd-Rose Floyd-Rose'dur ve hareketli köprüdür.

Tekrar açıklıyorum:

Örnek verilen D'Avanzo DA.037'de kullanılan "Floyd-Rose" marka "Original" model köprü, gitar gövdesine bağlı olarak "non-recessed dive only" şekilde de monte edilebiliyor, "recessed floating" olarak da monte edilebiliyor.

"Floyd-Rose Original" ve "Floyd-Rose Special" modelleri çift yönlü çalışır. Gitarın gövdesine bağlı olarak tek yönlü çalışacağı şekilde montaj yapılabilir ve/veya farklı sabitleme yönetmleri ile tek yönlü çalışacak hale getirilebilir.

80'lerdeki superstratlara da "tek yönlü çalışan köprü" türleri takılmıyor.
Yukarıdaki "Floyd-Rose Original" ve "Floyd-Rose Special" örneklerinde görüldüğü gibi;
İster iki yönde şekilde çalışabilecek şekilde monte edilebilen, ister tek yönde çalışabilecek şekilde monte edilebilen köprüler, o gitarların tercih edilen dizaynlarına göre, tercih edilen gövde ve montaj şekli ile üretiliyorlar.

Hocam alt tarafi gövdede köprüyü geriye yatıracak boşluk varsa cift yönlü, yoksa tek yönlü çalışabilen köprü muhabbeti bu. FR de taksaniz, vintage tremolo da taksaniz hadise bundan ibaret. Ne yazmışsınız yahu, bu kadar ciddiye almayın herseyi.
Kesinlikle katılıyorum, zaten konunun başında konu sahibi arkadaşı bu şekilde yönlendirmeye çalışmıştım ancak devamında gelen yorum sonrası açıklama yapma gereksinimi duydum. Ciddiye aldığım bazı şeyler var 😊 azaltarak bırakacağım umarım 🤘

Bu konu baya bi aklıma takıldı, ben de araştırmaya devam ettim.

NOT: Buradan sonraki açıklama konu sahibi ve konu sahibinin ihtiyacı ile alakalı değil, "recessed" ve "non recessed" kavramları ile ilgilidir.

Yukarıda @ruzgardaucancatilar D'Avanzo markasının DA.037 modelindeki köprünün "non-recessed" olduğunu, "genellikle 80'ler superstratlara koyulduğunu" söylediği için, bu ürün özelinde daha derine ineyim ki "koyulan" bu köprü modeli neymiş. Neyi bilmiyor muşum, bilmediğim bir şey varsa öğreneyim dedim.

Google Translate ve ChatGPT'nin de tercüme destekleri ile "non-recessed" ifadesinin "gömme olmayan" gibi bir anlama geldiğini teyit etmiş oldum. Aslında durumun ne olduğuna dair baya bir sinyal verdi. Farklı şekilde tercüme edildiğini düşünen arkadaşlar lütfen belirtsin.

Sonra döndüm "Floyd Rose" markasının ürünlerine baktım. "recessed" veya "non-recessed" diye bir ifade yok. Bu özellik köprünün ya öyle ya da böyle olacağını belirleyen bir özelliği değil, gövde/montaj ile ilgili bir özellik.

Gittim tekrar D'Avanzo'nun sitesine girdim, örnek verilen DA.037 modelinin teknik özelliklerinde "BRIDGE: Floyd Rose Original (dive only) w/ 37mm fat brass block" yazıyor ancak firmanın internet sitesinde yer alan "Options" bölümünde yer alan "Bridge Options" yani köprü seçenekleri bölümünde şöyle iki ifade mevcut;

1-Non-recessed dive only Floyd Rose original or non-fine tuner model for 1942 “JD” and 1981 models
2-Recessed floating Floyd Rose original for 1942 “JD” and 1981 models

Bu firma köprü olarak "Floyd-Rose Original" veya "Non-Fine Tuner" modellerini kullanıyor. (Non-Fine Tuner'ı şimdilik boşverelim, dikkatimiz dağılmasın) Bahsi geçen "Floyd Rose Original" modeli 1942 "JD" ve 1981 modellerinde "non-recessed dive only" şeklinde yani tek yönde hareket edecek şekilde kullanılırken, yine aynı köprü aynı gitar modellerinde "recessed floating" yani bildiğimiz iki yönlü hareket eden floyd-rose olarak da kullanabiliyor.

Bu bilgi bizi nereye ulaştırıyor?
-Floyd-Rose Floyd-Rose'dur ve hareketli köprüdür.

Tekrar açıklıyorum:

Örnek verilen D'Avanzo DA.037'de kullanılan "Floyd-Rose" marka "Original" model köprü, gitar gövdesine bağlı olarak "non-recessed dive only" şekilde de monte edilebiliyor, "recessed floating" olarak da monte edilebiliyor.

"Floyd-Rose Original" ve "Floyd-Rose Special" modelleri çift yönlü çalışır. Gitarın gövdesine bağlı olarak tek yönlü çalışacağı şekilde montaj yapılabilir ve/veya farklı sabitleme yönetmleri ile tek yönlü çalışacak hale getirilebilir.

80'lerdeki superstratlara da "tek yönlü çalışan köprü" türleri takılmıyor.
Yukarıdaki "Floyd-Rose Original" ve "Floyd-Rose Special" örneklerinde görüldüğü gibi;
İster iki yönde şekilde çalışabilecek şekilde monte edilebilen, ister tek yönde çalışabilecek şekilde monte edilebilen köprüler, o gitarların tercih edilen dizaynlarına göre, tercih edilen gövde ve montaj şekli ile üretiliyorlar.
çok kafa açıyorsun reis, non-recessed floyd jargonunda kullanılan bir ifade. bir nitelik değil. 80’lerdeki bazı gitarlara gövdeyi oymadan köprü takıyorlardı tüm mevzu bu. gövdede yer olmadığı için de kolu yukarı çekemiyordun doğal olarak.

Geri