Floyd Rose'lu bir gitarı akord etmek

selamlar..

floyd rose'lu (kilitli) cort x6 gitarım var.
gitarın mi telini akort ediyorum, sonra üst tele geçip onu da akort ediyorum.
sonra diğer iki üst tele geçip akort ettiğimde aşağıdaki tellerin akordu bozuluyor.
diğer iki üst tele geçtiğimde de diğer alt tellerin akordu bozuluyor 🙂
bi türlü tam ayarlayamadım...

bu acaba neden olabilir?
 
floyd rose'dan olmasn sakın? 🙂 tabi ki floyd rose'dan. o sistemin çalışmasını incelersen köprüyü yukarı kaldırdığında teller gevşer ve ses kalınlaşır ve köprüyü aşağı indirirsen teller gerilir ve ses incelir. akord olayında da aynı şeyler gerçekleşiyor. sen bir teli akord ediyorsun (gerdiğini varsayıyorum), köprü yukarı kalkıyor ve diğer teller gevşiyor->ses kalınlaşıyor. bir teli gevşetsen de diğerleri incelir mesela...

tek yapman gereken sonuna kadar akord etmek, bir yerde kesinlikle denge sağlanır ve akord edilir...
 
evet tabiiki kaçar;
floyd rose sistemlerde maalesef bir tane akord cihazın olmalı eğer acemilik çekiyorsan.
gitarını eline al ve hızlı bir şekilde alttan yukarı doğru akor et doğru akorda yakın kıvama geleceksin :!: bundan sonrada duruma göre üst üste 5 yada 10 kez belkide 15 kez akordlaman gerekebilir doğru akordu bulduğundada kilitleri kapa
forumda bu konu yaklaşık 10 -15 kez işlendi doyurucu cevap için arama motorunu kullanmana bile gerek yok 2. ve 3. sayfalara bak bir zahmet...
 
Floyd Rose kullanıcısı isen en kolay yöntem şudur :

*İlk başta Floyd Rose'unun nasıl durmasını istiyosun karar ver.
*Sonra vibrato kolu ile floyd-rose u o konumda sabit tutaraktan gitarını akord et. Sinirlerini odakla, tremolo fix dursun sen akord ederken, 1milimetre hareket bile çok şey farkettirir.
*Kolu bırak floyd-rose sapıtsın istediği yere gitsin.
*En son olarak gitarın arkasındaki yayları sıkıp/gevşetip floyd rose u daha evvelden karar verdiğin yere geri getir.
*Bir daha fine tuning namına tune et
Sonuç olarak göreceksin ki hem deneyip yanılma yöntemiyle floyd-rose'un açısını ayarlamaktan, hemde 100 milyon kere tune etmekten kurtulmuşsun. Bundan sonra tel taktığında kol ile floydrose'u eski yerinde tutup akord edip bıraktığında gitarın in-tune olacaktır.
 
bence oldukça saçma bir yöntem. floyd rose'un nasıl durması gibi bir sorun olamaz ki bir kere, knife edge denilen bölüm gövde üstü ile paralel olmalı. yani floyd rose biraz öne kalkık olsun gibi saçma birşey olmaz. daha fazla oynamak isteyen adam studlarla oynar, action la oynar öyle bişeyler yapar ama bu çok saçma...
 
Benim güzel kardeşim, paralel durmasını istiyorsan bile paralel durdurmak için kullanabileceğin en hızlı yöntem bu 🙂 Wisredz kardeşim, sen nasıl floyd rose'un paralel olmasını sağlıyosun? deniye yanıla deniye yanılamı 🙂

Ayriyetten "olmalı" diye birşey kural değildir. Yeri geldiğinde tremolo hafif kalkık kalır geriye daha fazla gidebilsin diye, yeri geldiğinde daha inik kalır. Kişisel tercih meselesi.
 
hayır güzel kardeşim arkadaki yaylarla yapılıyor o iş. 🙂 sana gıcıklık olsun falan diye yazmadım öyle, sadece ilk defa duyuyorum öyle birşey.
 
arkadaşlar söylemeyi unuttum, benim ince mi teli kopmuştu onu değiştirmiştim. o zamandan beri akort olmuyodu. bugün akort etmeye uğraşırken mi telini kopardım ve sorunsuz bi şekilde gitar akort oldu. acaba adamın taktığı mi teli değilmiydi, yoksa diğer tellere uyum mu sağlayamadı😛
 
Elektro gitarda çok dikkat edilmesi gereken bir husustur tel seçimi.

Har telin tansiyonu(gerginliğinden, sapa ve köprüye uyguladığı basınca kadar) farklıdır. Eğer gitarını sap ayarı yaptırmaya verdiğinde gitara dadario tel taktırmış isen, bir dahaki ayarlamaya kadar bu marka telleri kullanmak gerekir.
 
bu hususta çok sıkıntı çektim yıllarca 🙂 skatheist in önerdiği yöntem ilginç geldi değişik şeylere açığım.. 😛 benimde ufak bir önerim var, floyd rose da gitarı akordlarken telleri her seferinde bikaç koma daha fazla sık bu işini kolaylaştırır (denge noktasına gelmek için) tuner a da fazla takılma kulağını tembelleştirir sadece bi la, mi ne gerekirse onu al gerisini kulaktan hallet derim..
 
Hala anlamadın wisredz 🙂 Bende arkadaki yaylarla yapıyorum. Bak sakin sakin baştan anlatim olayın konseptini inanıyorum bu sefer olucak 🙂 :

1 . Floyd Rose bir cins floating bridge dir. Tellerin ve arkadaki yayların gerilimi ile float eder, dengede durur. (Bunda hemfikiriz herhalde)

2. Tel numarası yada çeşitli değişiklikler sonucu, veya can sıkıntısından floyd rose'un gövde ile olan açısı ayarlanmalıdır. ( İster neutral olsun, yandaki block ile gövdeye paralel olsun, ister hafif kalkık olsun daha fazla range sunup daha yumuşak olsun, ister arkaya yatsın daha tight dursun, hepsinin ayrı fonksyonu var. ) Bunda da aynı fikirdeyiz dimi ?

3. Bu ayarı yaparken 2 tane seçeneğin var, ya sürekli üst üste deneme yanılma yöntemi ile yaparsın, yani ; İlk başta arkadaki yayları hafif gevşetirsin/sıkarsın, sonra tekrar tune edersin, gevşetirsin/sıkarsın tekrar akord edersin, döngü gider uzar. Arka yaylardaki tension değişiklikleri köprüyü milimetrik olarak oynatsada scale lenght değiştiğinden tekror akord değiştirdiğinde tellerin üreteceği çekim büyük değişiklik gösterip senin yaylar üzerindeki hareketlerini kesin kılmaz. Yani örnek olarak in-tune bir gitarın floyd-rose'unun açısını yükseltmek için arkadaki yay boyunu floyd-rose istediğin yere gelene kadar kısaltırsan, gitarı tune ettiğinde fl-rs bambaşka bir yerde olacaktır 🙂

Ama gel gör ki bu "saçma" yöntem ile deneme/yanılma işlerinden kurtarıyoruz. Hatta gitarı tune ederken de büyük ölçüde işimiz kolaylaşıyor :

* Floyd Rose'u durmasını istediğin şekilde sabit tut ( sen gövdeye paralel tut, nasıl istiyosan 🙂 )
* Sabit tutmaya devam ederken gitarı akord et, bridge sabit olduğundan dolayı tek seferde akord edilecek, işin büyük ölçüde kolaylaşmış olacak
* Sabit tutmayı bırak, bırak istediği yere gitsin bridge. Yaptığın tune'ing de uçmuş gitmiş gibi gözükücek.
* Sonrasında arkadaki yaylarımız ile bridge'i sabit tuttuğun pozisyona geri getir. Böylece balansı kurmuş olacaksın, bridge o konumdayken teller -in tune - olduğundan, yerine geldiği zaman in tune olmaya devam edecek 🙂

Umarım bunda da hemfikir oluruz 🙂
 
Benim de güzel bir yöntemim var.

Arkadaki yaylar iyice gevşetilir, köprü baya bir rahatlar,
Sonra tellerin hepsinin sesleri (5.,5.,5.,4.,5. perdelerden) eşitlenir hangi notada eşitlenirse eşitlensin. Atıyorum kalınca bir "do"'da eşitlendi mühim değil.

Daha sonra arkadaki yayları sıkarak tüm telleri aynı oranda germiş olacağınız için hepsi aynı tepkiyi verecektir. Böylece hepsini aynı anda olması gerektiği notaların içine sokabilirsiniz.
 
Tabi tadı başkadır bende kullanıyorum, ama yanındada standart bir tremolo sistem olmasınıda isterim hani, çünkü ikisininde kullanım alanı ve tadı farklı...
 
floyd rose bridge kullananlara naçizane bir tavsiye: bir 9V'lik pili veya kalemi izolasyon bantıyla kaplayın (gitar çizilmesin diye) ve bridge'in altına sıkıştırıverin. floyd rose'larda sap geriliminde ani değişimler yaratmamak için teller teker teker sökülmeli ve takılmalı (bir tel sökülünce yerine yenisi takılmadan diğerleri sökülemeli yani)
 
Bir adet digital veya analog tuner alinir, ve gitar 5 dakika icinde nerdeyse 20 defa akorlanir. Bu sure zarfinda artik denge bulunmus olur. Devaminda eger (tel degisikligi v. gibi sebeblerden dolayi) kopru govdeye tam olarak paralel degilse, arkada govdeye giren iki vida yarimsar daireler halinde dondurulerek bir daha akor yapilir (bi kere de degil meret, her yarim daire icin zaman zaman 3 4 kere bile lazim) ama tam denge noktasina geldikce akor yapma geregi daha da azalacaktir.

0 dan floyd setup yapmanin baska bir yolu yok. Sonucta Ozan'in dedigi dogrudur daha hizli bir metod, ama her seyin artisi eksisi var ve acikcasi akor yaparken o kolu sabit tutmayi deneyin bayagi bir zor islem oldugunu goreceksiniz. Tabi zor ama daha hizli.

Eger ayni cins telleri kullaniyorsaniz, tek tek degistirin! O zaman bunca zahmete girmezsiniz. Yahut benim yaptigim gibi gidin Bauhaus'dan olcup bicerek tam koprunun celik bloku ile govde arasina (gitarin sapi sol tarafta kalirken ve arkadan bakarken sag tarafa) uyacak bir tahta kestirin, sonra o tahtayi floydu iyice gecesip gitariniza monte edin, tutkal yahut vida ile. Bu durumda floydun bir yonunu iptal etmis olacaksiniz, ve sadece dive tarafi olmayacak (yani sadece telleri gerebileceksiniz). Bunun avantajina gelince double stoplarda, daha aciklayici olarak bend yaparken ayni esnada baska bir telde bir yere basma hareketinden bahsediyorum, artik floydun en buyuk problemi olan akor kacirma yasanmayacak. Ama dive yapamiyor olacaksiniz. Onun yerine parmaginiza kuvvet bir yada iki ust notadan bend yapmaniz gerekecek. Bir de steel block tam olarak o tahtaya degdiginde (iyi olcerseniz) artik kol kullandiginizda zirt pirt fine akor ayari da gerekmiyecek cunku kopru yayli duruma gore cok daha stabil olacak.

Bunu hangi adam kullaniyor derseniz, valla floyd isini dunyaya tanitip en cok sevdiren adamlardan biri olan Eddie Van Halen. Adam duzgun bir gitarist olarak cok double stop hareketleri kullandigindan dusunmus tasinmis ilk dort albumunde kullandigi gitari bu hale getirmis. 😉 Ve ilk albumdeki meshur Evolution isimli gitar gosterisi bu bahsettigim modificasyonun bulundugu bir gitarda yapilmis. Ben kullandim kullaniyorum ve tecrubeyle sabit olarak cok ise yarayan bir sey oldugunu soyleyebilirim. Aksi taktirde bol bend kullanan birisi icin Floyd bir kabustur.

B
 

Geri
Üst