Hala anlamadın wisredz 🙂 Bende arkadaki yaylarla yapıyorum. Bak sakin sakin baştan anlatim olayın konseptini inanıyorum bu sefer olucak 🙂 :
1 . Floyd Rose bir cins floating bridge dir. Tellerin ve arkadaki yayların gerilimi ile float eder, dengede durur. (Bunda hemfikiriz herhalde)
2. Tel numarası yada çeşitli değişiklikler sonucu, veya can sıkıntısından floyd rose'un gövde ile olan açısı ayarlanmalıdır. ( İster neutral olsun, yandaki block ile gövdeye paralel olsun, ister hafif kalkık olsun daha fazla range sunup daha yumuşak olsun, ister arkaya yatsın daha tight dursun, hepsinin ayrı fonksyonu var. ) Bunda da aynı fikirdeyiz dimi ?
3. Bu ayarı yaparken 2 tane seçeneğin var, ya sürekli üst üste deneme yanılma yöntemi ile yaparsın, yani ; İlk başta arkadaki yayları hafif gevşetirsin/sıkarsın, sonra tekrar tune edersin, gevşetirsin/sıkarsın tekrar akord edersin, döngü gider uzar. Arka yaylardaki tension değişiklikleri köprüyü milimetrik olarak oynatsada scale lenght değiştiğinden tekror akord değiştirdiğinde tellerin üreteceği çekim büyük değişiklik gösterip senin yaylar üzerindeki hareketlerini kesin kılmaz. Yani örnek olarak in-tune bir gitarın floyd-rose'unun açısını yükseltmek için arkadaki yay boyunu floyd-rose istediğin yere gelene kadar kısaltırsan, gitarı tune ettiğinde fl-rs bambaşka bir yerde olacaktır 🙂
Ama gel gör ki bu "saçma" yöntem ile deneme/yanılma işlerinden kurtarıyoruz. Hatta gitarı tune ederken de büyük ölçüde işimiz kolaylaşıyor :
* Floyd Rose'u durmasını istediğin şekilde sabit tut ( sen gövdeye paralel tut, nasıl istiyosan 🙂 )
* Sabit tutmaya devam ederken gitarı akord et, bridge sabit olduğundan dolayı tek seferde akord edilecek, işin büyük ölçüde kolaylaşmış olacak
* Sabit tutmayı bırak, bırak istediği yere gitsin bridge. Yaptığın tune'ing de uçmuş gitmiş gibi gözükücek.
* Sonrasında arkadaki yaylarımız ile bridge'i sabit tuttuğun pozisyona geri getir. Böylece balansı kurmuş olacaksın, bridge o konumdayken teller -in tune - olduğundan, yerine geldiği zaman in tune olmaya devam edecek 🙂
Umarım bunda da hemfikir oluruz 🙂