İnceleme Fujigen Ilıad Dark Evo

Merhabalar,

Fujigen firmasının ürettiği bu gitarın Türkiye'ye geleceğini ve Senkop müzikte satışa sunulacağını öğrendim. Gitara ilgi duyanların olduğunu görünce, bu gitarı 1 yıldır kullanan biri olarak nacizhane fikirlerimi belirtmek istedim. Gitarı "Teknik Özellikler", "Malzeme, kalite, işçilik", "Yorumlarım" ve "Fiyat performans dengesi" başlıkları altında inceleyeceğim.


Teknik Özellikler
Gitar Japon üretimi ve o beklenen Japon kalitesine sahip. Swamp ash gövde, maple tuşe, maple sap. Emg 81-89 manyetik, gotoh akort burguları, fujigen yapımı hipshot tarzı koprüye ve telecaster tarzı kasaya sahip 24 perdeli bir gitar. Gitarın en önemli farkı: skala 26,15 cm. Bu konuya ilerde değineceğim. Oldukça transparan bir boyayla kaplı, gövde ağacı çok net görülebiliyor. Üzerinde parlak bir boya yok, daha mat tonlar hakim. Gövde etrafında kirli beyaz renk binding bulunmakta. Tuşesi siyah dot inlaylere sahip. Neckte coil tap mevcut, köprüde ise bu seçenek yok. Sap gövde birleşimi bolt on.

Malzeme, kalite, işçilik:
Fret işçiliği oldukça iyi, hatta farklı bir fret teknolojisi kullanıldığı yazıyor sitesinde ama ne olduğunu tam bilmiyorum. Fretlerin malzeme kalitesi ise üst düzey Japon gitarları kadar değil fakat ortalamanın üzerinde denebilir (1 yıllık kullanım sonucu fretlerde "tel izi" belirmeye başladı) Bunun haricinde kalite ve işçilik olarak herhangi bir eksiği yok. Ağaç olarak gayet iyi seçilmiş malzeme kullanılmış, çalarken bunu hissedebiliyorsunuz. Maple ve swamp ash'in karakteristiğini gitarın tonunda duymak mümkün. Finish de gayet özenilerek yapılmış.


Yorumlarım
Öncelikle gitarın sap uzunluğundan bahsedeyim; gitar 26,15 skalaya sahipa yani normal gitarlardan biraz daha uzun, ama bariton gitarlardan biraz daha kısa. Bu sayede 9luk tel takarsanız e standart ve eb standart akortlarda ideal tel gerginliği sağlıyor. 10luk tel ile d ve db standart yapılabiliyor. Daha kalın teller kullanarak istediğiniz (neredeyse) tüm down tuninglere akortlayabilirsiniz. Downtuningde çok işe yaraması ve e standart da yapılabilir olması ciddi bir avantaj. Bunun haricinde ince perdelere basmak daha kolay çünkü perde genişliği daha fazla. Dezavantajı ise birbirinden uzak perdelerde çalarken (mesela 10- 16 arası uzanırken) zorlanabilirsiniz çünkü mesafe daha fazla. Bariz bir noktaya da değineyim, gitar heavy metal ve shred sahalarını kapsamakta, blues tarzı low gain işlere pek yatkın değil. Aktif manyetikli yarı bariton bir gitardan zaten blues tonu pek beklemem ama değinmeden geçmek istemedim.

Gitarın tonları gayet güzel, distortion tonları oldukça parlak ve kendini çok kolay öne atıyor, epey belirgin. Hatta high midleri biraz fazla desem yanlıs olmaz. Bu durum daha koyu tonlar sevenlere biraz cırlak gelebilir ama "cayır cayır distortion" ifadesinin hayat bulmuş hali de olabilir. Kişisel zevkinize bağlı. Clean tonları nedense o kadar parlak değil, biraz daha boguk gibi. Aktif manyetikten fazla clean beklentisi olan birisi değilim ama bu gitarın eksi sayılabilecek bir yönü olmadığı anlamına gelmez. Clean ağırlıklı çalacak arkadaşlara tavsiye etmem bu gitarı.

Gitarın çalımı bence rahat, sap ise oldukça rahat. Çok iri degil ama etli, oval bir sapı var. Bana çok rahat geliyor. Telecaster kasa olması, dolayısıyla arm contour bulunmaması başta tuhaf gelebilir ama alışılmayacak bir durum değil.

Fiyat Performans Dengesi
Bu gitarın bu açıdan çok iyi olduğunu düşünüyorum. Liste fiyatı 5700 tl görünüyor şu an, yani bu fiyata artık düzgün kore gitarı bile kalmadı neredeyse. Kore gitarı derken aşağılamak için söylemiyorum ama piyasadaki başlıca 4 kore üretimi gitarım oldu. Fujigen onlardan daha iyi işciliğe ve malzeme kalitesine sahip ve daha ucuz. Bu yüzden fiyat performans dengesini ne kadar övsem az. 10 bin tl civarı fiyatı olan Japon üretimi gitarlara denk olduğunu düşünüyorum. Fujigeni aldıktan sonra musicman majesty ve Prs custom 24 de edindim. Bu iki üst seviye Amerikan üretimi gitar bile fujigeni bir köşeye atmama neden olmadı, halen severek çalıyorum.

Sonlara doğru objektifliğimi yitirdim ama umarım düzgün bir inceleme yazabilmişimdir. Alışık oldugumuz süperstrat veya lp kasa gitarlar dışında farklı bir gitar sahibi olmaya açık arkadaşların son kararlarını vermeden önce bu gitarı denemelerini tavsiye ederim.

Saygılar

IMG_20200515_122145.webp
 
Fujigen gitarlar ülkemize ilk girdiğinde bir söylenti vardı; Gibson'un eski luthierlerini transfer etmişler o yüzden LP kasaları Gibson ayarında falan diye. Acaba aslı var mı yoksa satış amaçlı yazılmış bir hikaye mi? 🙂
 
Gitar cidden ilgimi çekmiş durumda.
Peki bu gitarı Drop C düzeninde kullanmak istersek sizce ideal tel kalınlığı kaç olurdu?
Hocam fabrika çıkışı drop c zaten ve drop c için tavsiye edilen teller (fabrika çıkışı teller 11-52)

Bana ilk geldiğinde 11 52 telleri hemen söküp 9luk takıp e standart yapmıstim ama dediğim gibi tavsiye edilen kullanım şekli 11 52de drop c.

Yalnız benim şahsi tercihim tep gerginliğinin fazla olmamasından yanadır o yüzden ben 11 52 ile drop B de yapardım ve rahatsız etmezdi. Ya da drop c için 10luk tel de kullanılabilir ama bu tabi benim kendi tercihim.
 
Fujigen gitarlar ülkemize ilk girdiğinde bir söylenti vardı; Gibson'un eski luthierlerini transfer etmişler o yüzden LP kasaları Gibson ayarında falan diye. Acaba aslı var mı yoksa satış amaçlı yazılmış bir hikaye mi? 🙂
Senkopta lp kasalısı var bir tane çok şık duruyor. Senkopa son gittiğimde gitar bakmamıştım baksaydım bunu denerdim mağzada vardı yanlış görmediysem:


Açıkçası lp kasa gitar alacak olsam gibson studyoya 13 14 bin vermem bunu alırım. Ya da 17 18 bin verip esp 2 almayı tercih etmem. Bu gitar daha şık ve kaliteli duruyor. Bunlar tabi biraz farazi yorumlar ama bendeki fujigen illiad dsrk gayet güzel bir gitar
 

Benzer Konular

Geri
Üst