Gamlar, Armoni ve Teori Kısmında Tıkandım. Metod Arıyorum

Arkadaşlar merhabalar. Yaklaşık 10 senedir gitar çalıyorum fakat bunun büyük bir çoğunluğunda sadece akorları öğrenip daha da ilerletmedim. Vokal olduğum için sadece ritim gitar kısmında kendime yetecek kadar çalıyordum. Şuan sahne alan bir grupta solistim ve ritm gitar çalıyorum. 10 yılın verdiği zaman ile kulağım çok gelişti ve herhangi bir melodiyi duyduğum zaman kulaktan çalabiliyorum. Çok iyi gitaristlerin bile çıkarmak için uğraştığı herhangi bir melodiyi anında çıkartabiliyorum. Fakat gam ve armoni bilgim yeterli değil. Major, minör ve pentatonik gamları tek pozisyonda öğrendim (parmak sırası ile) fakat klavyenin tamamına nasıl yayabilirim.
Şuan Selim Işık’ın videoları ile çalışıyorum. Bana bunu detaylı öğretecek bir metod ve ya video önerir misiniz?

Gamın ismini duyunca dizilimin kafanda canlanmasını istiyorsun sanırım. Bunun için ya üstün bir ezber yeteneğin olacak da onlarca gamı ezberleyeceksin ya da metod istemiştin şunu kullanabilirsin: Rastgele bir gam seç ve o gamın dizilimini kağıda yaz (İnternetten veya farklı bir yerden değil kendi kendine bulacaksın tabi). Bu alıştırmayı uzun zaman yap ve hızlanmaya başlayınca kağıdı kalemi bırakıp zihninde bulmaya çalış dizilimleri. Kağıda yazdıklarının da zihninden bulduklarının da sağlamasını yap tabi. Önünde gam dizilimleri halihazırda bulunsun. Daha sonra zaten ne yapacağını biliyorsun, gitar üstünde çalış.

Not: Sabır gerektirir 😄. Üstteki abimin/ablamın dediği gibi sıkı çalışma.

Arkadaşlar merhabalar. Yaklaşık 10 senedir gitar çalıyorum fakat bunun büyük bir çoğunluğunda sadece akorları öğrenip daha da ilerletmedim. Vokal olduğum için sadece ritim gitar kısmında kendime yetecek kadar çalıyordum. Şuan sahne alan bir grupta solistim ve ritm gitar çalıyorum. 10 yılın verdiği zaman ile kulağım çok gelişti ve herhangi bir melodiyi duyduğum zaman kulaktan çalabiliyorum. Çok iyi gitaristlerin bile çıkarmak için uğraştığı herhangi bir melodiyi anında çıkartabiliyorum. Fakat gam ve armoni bilgim yeterli değil. Major, minör ve pentatonik gamları tek pozisyonda öğrendim (parmak sırası ile) fakat klavyenin tamamına nasıl yayabilirim.
Şuan Selim Işık’ın videoları ile çalışıyorum. Bana bunu detaylı öğretecek bir metod ve ya video önerir misiniz?

@barrios hocamın bu konuda güzel ve pratik bir metodu vardı. Forumda paylaşmıştı ama paylaşımını kaldırdığını yeni fark ettim, o yüzden onun izni olmadan ekleyemiyorum. Kendisi görüp gelirse size iletebilir.

Ben de uzun bir süredir bu konuya kafa yoruyorum yani istediğim kadar pratik bir metot bulamadım ama uyarladığım en az kurallı en pratik metot şu:

Olayın kas hafızası olayı sıkıntılı biraz, ne uyarlasak küçük bir bölümde hapsoluyoruz gibi, tüm klavyeyi gözü kapalı gezmek cidden zor bir iş. Özellikle hep aynı yolları takip etmeden bunu yapabilmek gerçekten çok zor.

Majör minör'ü öğrenip diğerlerini ona kıyasla geliştirmeniz mümkün. Örneğin pentatonik için yarım sesleri çıkartırsınız aynı kalıp pentatonik olur.

Bunlar haricinde gam'ların tüm klavyeye yayılan çeşitli pozisyonları var, onları ezberleyip birbirine bağlamak gerekiyor. Her nota için bir dikey inişli çıkışlı pattern dersek 7'şer tane bu şekilde pattern'i ezberleyip birbirine bağlamanız gerekiyor.

Her şeyin başı oktav. Öncelikle üst iki telden başlayarak şekilleri öğrenin. Muhtemelen 4 5 tane olması lazım. Daha sonra üst iki tel yani Mi ve La telinde öğrendiğiniz şekillerin aynısını 2 perde sağa kaydırarak bir altındaki ikililerde yani Re ve Solde. Daha sonra 3 perde kayırıp en alt ikilide çalıyorsunuz yani Si ve Mi telinde. Oktavları da birbirine bağlamak isterseniz bir nota daha ekliyorsunuz.
Öncelikli önerim Majör gamı çalmanız. Zaten minör de 6. pozisyonda karşınıza gelecek.
Pentatoniği de aynı şekilde oktavlardan yararlanarak ikili tel gruplarında öğrenin. Bağlamanız gereken nota da, ikinci ikili tel grubuna geçerken 2 perde sağa kaydırma yapmazsanız elinizin altında olur.
Umarım anlatabilmişimdir. Klavyeye yaymanın özü oktavlardır. Keşfettikten sonra klavye gözünüzde baya bi küçülecek boğulacaksınız. İyi çalışmalar 🙂
Ha bir de 10 sene gitar çalıyorsanız selim ışığa çok da gerek yok sanki.

Geri