Garanti Kapsamına girer mi?

Arkadaşlar başıma çok kötü bir şey geldi. Kulaklığım, kulağımdayken kırıldı.

Hepsiburada üzerinden satın aldığım AKG K361 kulaklığım bu sabah kendi kendine kırıldı. Hemen türkiye DTL Elektronik ile iletişime geçtim. Durumu anlattığımda ürünü görmeden bir şey söyleyemeyeceklerini ifade ettiler.
Kulaklığın taç kısmı plastik ve bu plastikte bir kırık meydana geldi. Ürünü alalı daha bir yıl olmadı. Ben ürünün değişimini talep etmek istiyorum.

Burada garanti süreçleri hakkında deneyimli pek çok abimiz ve ablamız vardır, benim sorum şu:

Normal şartlarda garanti süresi içinde olan bu kulaklığı garanti kapsamına alırlar mı? Garanti için kargo parası ödeyerek bir kaç hafta uğraşmaya değer mi? Eğer kullanıcı hatası diyerek işin içinden çıkacaklarsa hiç uğraşmak istemiyorum.

Yardım ve fikirleriniz için teşekkür ederim.

ben kendi tecrübemi anlatıyım hani başkalarınınki nasıldır bilmem ama
plantronics backbeat go 600 kullanıyordum taç kısmı kırıldı kendiliğinden ,servise gönderdim mailleştim bi şey yapmadığım halde böyle oldu ,global servis bilmemnesini okudum prosedür şöyle falan yazdım ,başka kullanıcıların da böyle şeyler yaşadığını söyledim . incelediler servis şu anki ücretinin iadesi veya cihaz değişimini onayladı sonra hepsiburada ile konuştum bana aldığım fiyatı ödemeye çalıştılar ben de dedim sizin elinizde ürün yok ama bu ürünün satış fiyatı bu ,servis raporu güncel fiyat diyor bu yüzden şu anki ücretini ödeyeceksiniz dedim ve öyle de oldu . servisten lehine rapor almak için haklıysan güzelce bi metin hazırla. servis raporu lehine olursa öpe öpe parasını verirler en kötü bu arada kargo ödemeyeceksin kod veriyorlar gönderiyorsun cebinden bir kuruş çıkmaz

üretici firmaya göndersen dahi, kullanıcı hatası diyerek geri yollayacaklar. Ancak sen mutlak ama mutlaka gönder. Tutanak tutulsun. Ürün tamir edilmez veya değişimi yapılmaz ise doğrudan tüketici mahkemesine dava açıyorsun.
Ürünün ayıplı mal olduğunu, üretimi kusurlu olduğunu belirtip, keşfen bilirkişi incelemesi talep ederek, ürünün ücretinin iadesini, dava masrafları ve avukatlık vekalet ücretinin davalıya yükletilmesini talep ediyorsun.

ben kendi tecrübemi anlatıyım hani başkalarınınki nasıldır bilmem ama
plantronics backbeat go 600 kullanıyordum taç kısmı kırıldı kendiliğinden ,servise gönderdim mailleştim bi şey yapmadığım halde böyle oldu ,global servis bilmemnesini okudum prosedür şöyle falan yazdım ,başka kullanıcıların da böyle şeyler yaşadığını söyledim . incelediler servis şu anki ücretinin iadesi veya cihaz değişimini onayladı sonra hepsiburada ile konuştum bana aldığım fiyatı ödemeye çalıştılar ben de dedim sizin elinizde ürün yok ama bu ürünün satış fiyatı bu ,servis raporu güncel fiyat diyor bu yüzden şu anki ücretini ödeyeceksiniz dedim ve öyle de oldu . servisten lehine rapor almak için haklıysan güzelce bi metin hazırla. servis raporu lehine olursa öpe öpe parasını verirler en kötü bu arada kargo ödemeyeceksin kod veriyorlar gönderiyorsun cebinden bir kuruş çıkmaz
Kesinlikle benzer bir sorun. Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Ben hepsiburada'da herhangi bir işlem başlatmadım çünkü satıcısı hepsiburada olmayan ürünler için doğrudan servis ile iletişime geçilmesi gerektiği yazıyordu.
Sizin aldığınız ürünün satıcısı hepsiburada mıydı? Neden hepsiburada'ya gönderdiniz?

Ben DTL Elektronik ile iletişime geçtiğimde bana herhangi bir kod vermediler. Anlaşmalı bir kargonun olup olmadığını sordum, kargo ücretinin müşteriye ait olduğunu ifade ettiler. Bu kısımda kafam karıştı.
Metni dediğiniz gibi detaylı bir şekilde hazırlayacağım.

üretici firmaya göndersen dahi, kullanıcı hatası diyerek geri yollayacaklar. Ancak sen mutlak ama mutlaka gönder. Tutanak tutulsun. Ürün tamir edilmez veya değişimi yapılmaz ise doğrudan tüketici mahkemesine dava açıyorsun.
Ürünün ayıplı mal olduğunu, üretimi kusurlu olduğunu belirtip, keşfen bilirkişi incelemesi talep ederek, ürünün ücretinin iadesini, dava masrafları ve avukatlık vekalet ücretinin davalıya yükletilmesini talep ediyorsun.
Daha önce hiç tüketici mahkemesine gitmedim, eğer başlangıçta benden çok fazla para çıkmayacaksa mahkeme yoluna bile gidebilirim. Çünkü kendiliğinden kırıldı. Kulaklığı bir kez bile başka odaya taşımadım, çok narin davranıyorum. Kırılmasının sebebini de anladım, o kadar ince bir nokta yapmışlar ki tüm güç tek bir noktada birikiyor. Çizimlerle bunu servise aktaracağım. Ancak benim anlamadığım nokta şu: garanti denen şeyde servis neden kargo parasını benden alıyor?

Tuketici hakem heyetine basburular online olarak da yapılıyor, bilginiz olsun. Fiyati nedir bilmiyorum ama belirli bir meblağ altına tüketici hakem heyetleri bakıyor. Eger servis garantiden sorunu çözmüyorsa tüketici hakem heyeti başvurusu için oncelikle servisten imza ve kaşeli tamir bedeli tutanağı veya makbuzu istemelisiniz.

Heyet değil doğrudan mahkeme
Heyet farklı
Mahkeme kesin sonuç
Ama önce garantiye yolla çıkan sonuca göre mahkemeye gidersin
Maktu bir ücreti var 200 300 lira gibi

Heyet değil doğrudan mahkeme
Heyet farklı
Mahkeme kesin sonuç
Ama önce garantiye yolla çıkan sonuca göre mahkemeye gidersin
Maktu bir ücreti var 200 300 lira gibi

20210829_125903.webp

Kısaca anlatmam gerekirse

Tavsiyem hukuki konularda internet yerine bir hukukçu görüşü alman. Çünkü Teori ile Pratik adliye içerisinde kesinlikle uyuşmuyor. Bilgin olsun.

Gelelim paylaşımına,

Senin durumun bir uyuşmazlık değil. Senin durumun ayıplı olduğunu iddia ettiğin malın değiştirilmesi veya ücret iadesi talepli.
Sen tüketici hakem heyetine gitsen dahi çıkan karara olası bir itirazın değerlendirileceği tek adres TÜKETİCİ MAHKEMESİDİR. Tüketici mahkemesi üst karar mercisidir. Hakem heyetleri, mahkeme makamları üzerinde ki basit anlaşmazlıklardan doğacak iş yükünün kaldırılması için kurulmuş adli birimlerdir.
6502 Sayılı kanun incelendiğinde dava yetkisi olarak net bir adli makam işaret edilmemektedir. Sadece tüketici mahkemesinde açılacak olan davanın usül yönünden farklılığı vardır. Yapılması gereken bir işlem adımı var. O adımı atmadan tüketici mahkemesinde dava AÇAMAZSIN, açsan dahi MAHKEME davanı usül yönünden RED edecektir.
Sana tavsiyem 6502 sayılı kanunun 3. Kısım Birinci bölüm başlığı altında bulunan Ayıplı mallar kısmını okuman, ardından 6100 sayılı HMK okumanı tavsiye ediyorum (Hukuk Muhakemeleri Kanunu)

Sonuç itibari ile senin lehine bir karar çıkarsa karşı taraf hakem heyeti kararının iptali için TÜKETİCİ MAHKEMESİNE DAVA AÇACAK
Senin aleyhine bir karar çıkarsa sende bu kararın iptali için TÜKETİCİ MAHKEMESİNE DAVA AÇACAKSIN.

Tercih senin

Tüketici mahkemesine doğrudan başvuramazsınız, önce arabulucuya başvurma şartı var. Ancak önce tüketici heyetine gittiyseniz heyet kararlarına itiraz için arabulucuya gitmeniz gerekmiyor, o durumda heyet kararına itiraz için doğrudan tüketici mahkemesine başvurabilirsiniz. Ama doğrudan mahkemeye gidemezsiniz.

Yani ilçenizin tüketici hakem heyetine başvurmanız gerekli. İl tüketici hakem heyetine değil, ilçe heyetine başvurulacak. Bu ayrım da önemli.

Önce garantiye gönderin, sonra değiştirmezlerse ya da tamir etmezlerse ilçe heyetine başvurun. Heyet kabul etmezse o zaman mahkemeye gidebilirsiniz. Mahkemeden çıkan karar kesin olur. Heyet sizi haklı bulursa satıcının mahkemeye gitmeden ürünü değiştirme ya da tamir etme ihtimali de çok yüksek, tüketici mahkemeleri %95 filan heyet kararını bozmaz, ek masraf yapmak istemeyebilirler.

Kaynak: Ben. Avukatım, müvekkiller arasında perakende şirketleri var, alana hakimim.

Kısaca anlatmam gerekirse

Tavsiyem hukuki konularda internet yerine bir hukukçu görüşü alman. Çünkü Teori ile Pratik adliye içerisinde kesinlikle uyuşmuyor. Bilgin olsun.

Gelelim paylaşımına,

Senin durumun bir uyuşmazlık değil. Senin durumun ayıplı olduğunu iddia ettiğin malın değiştirilmesi veya ücret iadesi talepli.
Sen tüketici hakem heyetine gitsen dahi çıkan karara olası bir itirazın değerlendirileceği tek adres TÜKETİCİ MAHKEMESİDİR. Tüketici mahkemesi üst karar mercisidir. Hakem heyetleri, mahkeme makamları üzerinde ki basit anlaşmazlıklardan doğacak iş yükünün kaldırılması için kurulmuş adli birimlerdir.
6502 Sayılı kanun incelendiğinde dava yetkisi olarak net bir adli makam işaret edilmemektedir. Sadece tüketici mahkemesinde açılacak olan davanın usül yönünden farklılığı vardır. Yapılması gereken bir işlem adımı var. O adımı atmadan tüketici mahkemesinde dava AÇAMAZSIN, açsan dahi MAHKEME davanı usül yönünden RED edecektir.
Sana tavsiyem 6502 sayılı kanunun 3. Kısım Birinci bölüm başlığı altında bulunan Ayıplı mallar kısmını okuman, ardından 6100 sayılı HMK okumanı tavsiye ediyorum (Hukuk Muhakemeleri Kanunu)

Sonuç itibari ile senin lehine bir karar çıkarsa karşı taraf hakem heyeti kararının iptali için TÜKETİCİ MAHKEMESİNE DAVA AÇACAK
Senin aleyhine bir karar çıkarsa sende bu kararın iptali için TÜKETİCİ MAHKEMESİNE DAVA AÇACAKSIN.

Tercih senin
Cok biliyormuş gibi yazmışsın ama yanlisi sürdürme gayetinden başka birsey degil.

1. Arkadas ayipli ürünü icin yetkili servisten değişim, ürün bedeli veya garantiden tamir talep edecek. Servis kabul etmezse bu UYUSMAZLIK olacak.
2. Sana uyup tüketici mahkemesine basvurdugu zaman memur daha dilekçeyi kabul etmeden şunu soracak: Kac para bu urun? Eger mahkeme limitinin altında ise, ki çok yuksek ihtimalle oyle, diyecek ki, "sen tüketici hakem heyetine basvuracaksin!" Ortada tercih filan yok yani. Bu kadar kasmaya da gerek yok çünkü prosedür böyle. Cani isteyen istediği kuruma başvuramaz.

Ayrica tuketici hakem heyeti hükümleri gayet bağlayıcıdir. Itiraz yolu tüketici mahkemesi ancak firmaların büyük kısmı isi bu duzeye zaten taşımaz çünkü astarı yüzünden pahalıya gelir.

Screenshot_20210831-113217_Chrome.webp

Görüş ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Önemli bir güncelleme yapmak istiyorum:
AKG'nin global desteğinin yönlendirmiş olduğu firma bugün bana ulaştı ve kısaca "Teknik servis hizmeti vermemekteyiz satıcıyla görüşün" dedi.
Ben ürünü satıcıya garanti kapsamında değerlendirilmesi için göndersem benim yasal sürecim (20 gün) başlar mı?

En önemli Soru:
Herhangi bir anlaşmazlık konusunda Tüketici hakem heyetine Satıcının adresini mi vermeliyim yoksa Teknik servisin mi?

Faturayı kim düzenlemişse onun adresini vereceksin. Yasal süreler başlar.
Satıcı bu ürünü bir teknik servise gönderip rapor hazırlayacak değil mi? Rapor düzenlenmeden herhangi bir şekilde reddedebilir mi?
Yani anlaşmazlık durumunda ürün bana bir servis raporu ile gelmeli ve sonrasında ilçemde bulunan hakem heyeti ile satıcının kendisini muhattap göstererek süreç başlatacağım. Doğru muyum?

Merhaba

Yaşadığım 2 olayı paylaşma ihtiyacı duydum. Belki nasıl bir yol izlemen gerektiği hakkında bir fikir verir size.

1- Doğrudan kendi satış mağazası Adidas'tan yürüyüş ayakkabısı almıştım. Arada bir bu ayakkabı ile koşuyordum hafif tempo. Alımdan 1 yıl sonra topuk kısmında çökme meydana geldi. İlk başta pek önemsemedim. Daha sonra kullanılamaz bir hal aldı. Hiç üşenmedim ve aldığım mağazaya ayakkabıyı götürdüm. Gösterdim. Satıcı bu konu hakkında hiç bir işlem yapamayacağını belirtti. Hiç geri adım atmadım. Bu ürünü alacaksınız ya parasını iade edeceksiniz yada yenisi ile değiştireceksiniz dedim. Mağaza müdürü ile büyük bir tartışma sonrası ürünü alıp inceleme yapılması için genel müdürlüğe gönderelim dedi. Ama onlarda fabrikaya yollar, en az 2 ay sürer bu süreç dedi. fark etmez dedim.
20 gün sonra mağaza aradı, ürününüz geldi buyurun dedi. Gittim, kullanıcı hatası denilerek değişim veya ücret iadesi yapılamıyor. Ne gibi kullanıcı hatası olabilir ki dedim. Ayağım yerine kafama mı sokmaya çalışmışım ayakkabıyı dedim. Yürümek için yapılmış bir ürün bu, siz daha farklı şekillerde kullanmış olabileceğiniz için deforme olmuş.
Aldım mağaza müdürünü, mağazada satılan 10 tane ayakkabı incelettirdim. Üzerlerinde ne amaçla üretildiğini ve nasıl kullanılması gerektiğini belirten bir ilan ve broşür yok. Kullanıcıyı yönlendirmiyor Adidas dedim. Talebimi alın ve bu şekilde yeniden gönderin dedim.
1 Ay sonra ayakkabı ücretimi geri aldım ve müşteri memnuniyeti adına istediğim bir ayakkabıda hediye edildi.

2- 3 yıl önce Teknosadan 55" LG bir tv aldım. Kurulum için servis geldi. Kurdu. Çeşitli pixel testleri uyguladım servisin yanında ve 5 tane ölü pixel tespit ettim. Ürünü bu şekilde kabul etmeyeceğimi söyledim ve değişim istedim. Servis kendilerinin böyle bir karar verme yetkilerinin olmadığını, tespit dahi yapamayacağını ayrıca ürünün kitapçığında da 8 adet pixele kadar kusurlu kabul edilmediğini gösterir yazısı olduğunu söyledi.
Bende o zaman servis formuna 5 adet ölü pixel görülmüştür yazın dedim. Yazdılar gittiler. LG ile görüştüm durumu anlattım servisin anlattığının aynısı anlattılar. Teknosaya gittim. Durumu paylaştım onlarda biz satıcıyız üreticinin yapmadığını biz zaten yapamayız dediler. Teknosada iken ürünün teşhir standına gittim. Baktım ve bir anda satış etiketini gördüm. Etikette 3840*2160 pixel yazıyordu. Hemen resmini çektim. Ardından LG sitesine girerek ürünü buldum ve tanıtım broşürünü buldum. Orda da aynı pixel sayısı vardı. Çıktısını aldım.
Teknosaya evet Teknosaya ayıplı ürün sattığını, ayıplı ürünün 10 iş günü içerisinde yenisi ile değiştirilmesini veya ücretinin iadesini istedim.
10 gün sonra beni hukuk birimi aradı. Davet etti. Gittim.
Ne gibi bir ayıp var. Biz buna nasıl müdahale edebilir ki. Edemeyiz dediler. Hemen çektiğim resmi ve üreticinin ürünle alakalı tanıtım ve satış broşürünü gösterdim. Dedim ki ;
Üretici bu ürünü 3840*2160 pixel yani 8.294.400 adet pixel olarak üretmiş ve satışa çıkarmış, broşüründe de ve sizin mağazanızda ki satış etiketinde de bu şekilde satılıyor. Gerek üreticinin gerekse sizin mağazanızda ürünü satarken hiç bir bilgilendirme yazısı yok. Bu ürün böyle ama şu kadar adede kadar pixel kaybı yaşanması normaldir şeklinde. Dolayısı ile benim ürünümde ki pixel sayısı ile sizin sattığınız ürünün etiketinde ki pixel sayısı tutmuyor, tüketici de bu durumu ancak ürünü satın aldığında kutusu açılıp kitapçıktan öğreniyor. Ama tüketiciye siz zaten ayıplı malı satmış oluyorsunuz dedim.
Tek bir kelime dahi etmeden hukuk birimi, tvyi geri aldı ve ücretimi geri verdi.

Özetle iyi bir araştırma yapman ve doğru kelimeler ile cümle kurman senin sürecini olumlu veya olumsuz etkileyecektir. Vazgeçme sakın.

Görüş ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Önemli bir güncelleme yapmak istiyorum:
AKG'nin global desteğinin yönlendirmiş olduğu firma bugün bana ulaştı ve kısaca "Teknik servis hizmeti vermemekteyiz satıcıyla görüşün" dedi.
Ben ürünü satıcıya garanti kapsamında değerlendirilmesi için göndersem benim yasal sürecim (20 gün) başlar mı?

En önemli Soru:
Herhangi bir anlaşmazlık konusunda Tüketici hakem heyetine Satıcının adresini mi vermeliyim yoksa Teknik servisin mi?
Seni yönlendirdikleri yer burasımı ? yetkili servis olarak hizmet veriyoruz diyor da sitesinde.

birde burası varmış.

Geri