İlginç bir çıkış yapmışsınız...öncelikle ben fizik mühendisiyim...bir bilim dalının mühendisliğini yapmak için de öncelikle o bilim dalını çok iyi bilmek gerekir.Yani anlayacağın aynı zamanda da bir fizikçiyim ve bundan da çok eminim.
Haliyle antiparçacık denilen birşeyden haberim var.Hatta haberim olamsından öte bitirme projemi "Kuantum Mekaniğinde açısal momentum + Perturbasyon Teorisi" üzerine yaptığımdan dolayı haberim olmasından ötesi var.Şimdi konu hakkında birşeyler daha söyleyeyim.
Öncelikle "sonbahar" arkadaşımızın bahsettiği antiparçacığın tanımından başlamak lazım sanırım.Ancak bu tanım popüler bilim kitaplarından çok gerçek bilim kitaplarında bulunan bir tanım.
"Antiparçacık , doğada bulunan bir parçacığı tamamlayan parçacık türüdür.Bir antiparçacık , karşı geldiği parçacıkla aynı spin kuantum sayısı ve kütleye sahiptir.Ancak bu parçacıkların elektrik yükleri , açısal momentum kuantum sayıları , izospin sayıları , baryon sayıları ve acayiplik durumları (ki acayiplik yükleri de denir) birbirlerinin zıttıdır."
Bunun yanında bir antiparçacık örneği de vermek lazım sanırım.Örneğin "pozitron" denilen parçacık , bildiğimiz elektronun antiparçacığıdır.Ben bu tanıma baktığımda şok olacak birşey göremiyorum.Bu tanım "Quantum Physics of Atoms , Molecules,Solids,Nuclei , and ParticLes (R.Eisberg , R.Resnick) " kitabında var.Bunun benzeri bir tanım da "Gasirorowiczs - Quantum Physics " kitabında da vardı sanırım.Tabi zaten fizikçiysen bu kitapları biliyorsundur ve tanım içinde geçen terimlerin de ne anlama geldiğinin farkındasındır.Ama değilsen senin için sadece popüler bilim kitaplarında yazanlar gibi bir cümle olarak kalacak.
Tabi Feynman diyagramları kullanılırken uzay-zamanda antiparçacıklar zaman ekseninde ters yönlü oklar olarak gösterilir.Ama bu antiparçacıkların zamanda geri gittiğini göstermez malesef.Zaten Feynman'ın
ingilizce olan orijinal notlarına "Feynman Lectures in Physics" bakarsanız ,ki yaklaşık 1300 sayfadır, buradaki tabir aynen şöyledir."Any antiparticle is like a particle travelling back in time".Bunu şöyle de söyleyebilirdi "Any antiparticle is a particle travelling back in time"... Burada anlatılmak istenen parçacığın zamanda geri gittiği değil zamanda geri gidermiş gibi alınarak işlem yapılmasının daha kolay sonuca ulaşacağı ve işlemlerde bir değişime neden olmayacağıdır.Aynen katıhal fiziğinde karşılaşılan "negatif kütle" , aslında burada da anlatılmak istenen kütlenin negatif olduğu değil , orada olması gereken bir kütlenin olmadığı ve bu zorluğu gelecek işlemlerden çıkartmak için kütlenin negatif alınması gerektiğidir.Çünkü matematiksel işlemler sonucu kütle negatif çıkar ve sonraki işlemler için zorluk oluşturur.Zaten buradaki olay tamamen "fiziksel olarak yorumlamak" denilen şeydir.
Feynman diyagramlarına girmen çok iyi olmuş , en azından buradaki insanlar da Feynman diyagramlarının ne olduğu hakkında fikir sahibi olacaklar.
Feynman diyagramları , parçacıklar arasında gerçekleşen etkileşmeleri (particle process) açıklayabilmek için kullanılır ki bu etkileşmeler bu diyagramlar kullanıldığında "Elektromanyetik ve Zayıf Kuvvet" etkileşmeleri olarak alınır.Daha doğrusu karmaşık hesaplamalarda kurtulmak için Feynman'ın bulduğu bir yöntemdir.Örneğin birbirine yaklaşan iki elektronun neden birbirini ittiğini açıklamakta kullanılabilir.Elektronlar birbirlerine yaklaşırken ortamda herikisinin de ayrı ayrı oluşturduğu elektromanyetik alan nedeniyle birbirlerini iterler.Elektromanyetik alan tanımında , yayılan bir elektromanyetik alan foton aracılığıyla yayıldığından bu foton diğer elektrona çarparak (ki aynı işlem diğer elektron için de gerçekleşiyor) elektronun momentumunu değiştirir ve elektronlar birbirlerinden uzaklaşma eğilimine girerler.Bu işlem bir diyagram haline getirilir.Aynı diyagramlar , "elektronun foton yayması , elektronun foton soğurması , pozitronun foton yayması ve soğurması , fotonun elektron pozitron çifti oluşturması (pair-production) , elektron ve pozitronun biraraya gelip foton yayması (annihilation radiation) olaylarının da nasıl işlediği ve bu işlem sırasındaki hesaplamaları kolaylaştırmak için kullanılırlar.Tabi bu işlem kuantum teorisi yoluyla hesaplandığı için işlem sırasında gerçek ve sanal parçacıklar oluşması gerektiği sonucunu verir.Buradaki sanal parçacıklar aslında olmayan ama işlemin kolaylığı için kullanılan parçacıklardır.Yani bir mekanik sorusu çözerken ara işlemlerde komleks değişkenler kullanılması gibi...tabi bu sadece yüzeysel bir tanım.İşlemler oldukça karmaşık ve zordur genelde...Tabi Feynman'ın bu işlemler için baştan koyduğu sanırım 3 tane kural vardı.
Şimdi eğer sen bunları kullanarak gerçek zamanda geri gitmeyi (kompleks sonuçların elenmesi veya fiziksel olarak yorumlanması sonucunda) gösterebilirsen sana helal olsun demekten başkası bana düşmez.
"karapislik" fizik mühendisliğinin fizik bilmeden yapıldığın zannedenlerden sanırım.Yani bir fizik mühendisinin kuantum fiziği , nükleer fizik , katıhal fiziği ve parçacık fiziği bilmediğini zannediyor.Ayrıca arkadaşımız da antimaddenin zamanda geri gittiğini öne sürmüş...yani mesela pozitronun...ki varlığı kanıtlanmış bir parçacık.Aslında bu konuya daha önce değindim.Sadece şu soruyu sormak aklıma geliyor...."zamanda geri giden bir parçacığı nasıl gözlemleyip varlığını kanıtlayabilirsiniz?" çünkü benim bildiğim deneyler zamanın ileri doğru aktığı ortamlarda yapılıyor.Yani eğer antiparçacıklar zamanda geri doğru gitselerdi bence onları hiçbirzaman algılayamazdık...hatta antiparçacık diye bir şeyin varlığından haberimiz bile olmazdı...Bu tarz söylemlerde anlatılmak isteneni anlamak için işin matematiğini anlamak gerekir.Yani antimadde gerçekte zamanda geri gitmez.Ama geri gidiyormuş gibi alınması sonuçları etkilememesine rağmen daha kolay çalışma olanağı sağlar.
Umarım derdimi anlatabilmişimdir...amacım kimseyi kırmak değil , sadece uzun süredir uğraştığım fiziği ve mesleğim olan fizik mühendisliğini savunmak ve bildiğim kadarını burdaki insanlarla paylaşmak.Yinede bunu yaparken birilerini kırdıysam özür dilerim...