Gitar Boyamak

Öncelikle elimde markası belirsiz tamamen deneyim kazanmak amaçlı bir gitar var fiyatı 400 ya da 425 tl değerindedir galiba. Bu gitarı boyamaya karar verdim. Gerekli malzemeler çok önemli elbette. Zımpara vs birçok şey var. Bu kony hakkında bilgisi olan ? İnternette izlediğim bu tür işlemlerde genelde manyetiklerin üzerine vs bant çekmişlerdi iç aksamını sökmek istememişler. Bende aynen o şekil yapmak istiyorum
1425748262468.webp
1425748262468.webp
 
Elektronik parçaları ve sapı sökmeden zor olacağını düşünüyorum. Yapsanız bile donanımı kirletme ihtimaliniz çok yüksek. Gitarda boya işleri 2 aşamada yapılıyor. Arabalar gibi. Öncelikle eğer boş ağaç ise astar boyası yapıyorsunuz, tercihinize bağlı, yapmazsanız da olabilir. Sonradan yüzeyi yine düzeltip (200lük zımpara ile) bunun üzerine gitarı istediğiniz renge boyamanız lazım. Burada yine isteğinize göre pürüzler varsa zımpara ile alabilirsiniz. Zımparaları sulu veya kuru yapabilirsiniz. Sulu genelde daha iyi oluyor.

Eğer bir grafik vs. çizecekseniz bu aşamada yapabilirsiniz. Airbrush ile veya çeşitini bilmediğim değişik mürekkeplerle insanlar gitarın özerine grafiklerini çizebiliyorlar.

Bir sonraki aşama ise Clear Coat (vernik) aşaması. Burda ise gitarımızın boyasını şeffaf ve parlayan bir tabaka ile kaplıyoruz. İlkokuldaki defterlerin üzerine jelatin kaplamak gibi bir şey. Vernik kat kat atılıp üst üste biriktiriliyor. Portakal kabuğu görünümüne benziyor. Sonrasında ise yine zımparalar ile (600 - 800 - 1200 - 2000) gibi sıra sıra sulu zımpara yaparak yüzeyi dümdüz yapıyoruz ve mat hale getiriyoruz. Yüzeyin düzgünlüğüne göre doğrudan 2000'lik zımpara da kullanabiliriz. Her taraf mat olduğunda da, güzel bir Pasta (Rubbing Compound) ya elde bez ile iyice ovalayarak, ya da polisaj makinesi (cila makinesi) yardımıyla yüksek hız ile son yüzeyimizi parlatıyoruz.

Genel olarak böyle. Youtube'da bir çok video mevcut. Boyalar konusunda evde iş görecek şekilde Akrilik sprey boyalar oldukça başarılı ve dayanıklı. Fabrika stili olsun isterseniz Poliüretan bazlı boyalarınızı boya tabancasıyla püskürtebilirsiniz.

Gitar fabrika videolarnı da izleyin bence.

Kolay gelsin.
 
Selamlar.

Bol bol zımparaya ihtiyacınız var.

Boya sökülecekse 60 - 80 - 200 - 600 - 1200 ve 2000'liklerden. Bunlardan 80 - 200 ve 2000'likleri çok kullanmıştım ben. Zımpara makinaları da var. Veya düz bir blok şeklinde el aleti var zımparayı kıstırıyor arasına. Onlarla rahat yapılıyor.

İstediğiniz çeşit sprey boyalar ve vernikler gerekli. Kutusu 12 - 13 TL olabilir. Raykon iyi bir markaydı. Polisana girmeyin. Henkel Metylanlar da güzel diyorlar. Akrilik sprey boya kullanmıştım ben.

Sonra güzel tutacak maskeleme bantları gerekicek. İstemediğiniz yerlerin boyanmaması için. Bunlar da kalite kalite. En iyileri 3M Scotch Blue Painters Tape diye mavi renkli olanlar.

Sonrasında bu parlatma işleri için otomobil pastası (Rubbing Compound) gerekicek. Pasta cila değil, katı olmalı pasta. Bunlar epey kuvvetli oluyorlar, güzelce parlatıyor son yüzeyi. En son olarak da cila yapılacak. Polisaj makinesi gerekebilir. 100 küsür liraya bulunabiliyor piyasada.

Tabii gitarı asarak mı boyarsın, nereye asarsın onları düşünmek lazım. Ben mikrofon ayaklığına asmıştım. Kalın bakır tel kullanarak. Bir de gaz maskesi iyi oluyor bu işleri yaparken. Kullanmalısın. Kapalı alanda daha iyi boyanıyor çünkü. Rüzgar bozuyor işi. Bir de yerleri vs. güzelce örtmeniz lazım.

Kolay gelsin.
 
Şimdi herkes boya ya başlar,
Modifiye konuşuluyor ama boya işine pek giren yok. Ama anlattıklarınıza göre yapılmayacak bir şey değil...
Denenebilir...
 
100 liralık kobay iki gitar alıcaksın ilki pert olur ikncisi bişeye benzer aha dersin kafanda ampul yanar 3. sünü istediğin gitara uygularsın sonuç çok iyi olur muhtemelen ben 1 kere denedim ömrümde bin pişman oldum çünkü kabiliyet 0 el becerisi 0.
 

Geri
Üst