Gitar Çalan Saz Da Çalar Mi?

Traa demiş ki:
Kulak olarak eline aldımı bildiği kadar bişeyler çalar ama bağlamanın perde aralıkları gitara ve birbirine göre çok farklıdır.(misal:1.perde uzunluğu 2. perdeye göre farklıdır)

Ayrıca bence baya bi teknik bilgi lazım.Tekniği gitara göre çk farklı

Heleki alıp eline akordunu yapmaya çalışıyosan hiç olmaz 😀 bi baktın teller gitmiş
 
alabamasong demiş ki:
Traa demiş ki:
Kulak olarak eline aldımı bildiği kadar bişeyler çalar ama bağlamanın perde aralıkları gitara ve birbirine göre çok farklıdır.(misal:1.perde uzunluğu 2. perdeye göre farklıdır)

Ayrıca bence baya bi teknik bilgi lazım.Tekniği gitara göre çk farklı

Heleki alıp eline akordunu yapmaya çalışıyosan hiç olmaz 😀 bi baktın teller gitmiş


Evet yukardaki alabamasong adlı arkadaş bizim evde o eylemi gerçekleştirmiş ve telleri bi güzel koparmıştır misal... 🙂
 
Çocukken oyuncak plastikten sazım vardı.Ciddi ciddi akortluydu.Oyuncak sazla şarkı çalıp bizim evin yanındaki baklavacıda çalışan tipleri oynatıyordum.Rüşveti de beleş baklava. 😆 Kırıldı gitti meret.Cura da almadılar sonrasında.

Cümbüş-ud'u çalmayı da kendim öğrendim.Kulak yordamıyla.7-10 yaşları arasında da darbuka çaldım.Babam düğünlere giderdi.Pratik yaparken onunla çalardık.Çok sordum bizde şopar kanı var mı diye.Yok dediler ama inanasım yok. 😆

Anlatmak istediğim insan evladında ritim duygusu,kulak,melodiyi işleme olgusu varsa kısa sürede istediği enstrümanı amatör seviyeye getirebilir.
Pro için haliyle biraz uğraş lazım. 😉
 
?

saz çalan gitarı 1 yılda mahveder.ama gitar çalan sazı çalamaz abi..çalsada çalamaz çalmasada..olmaz...kulak hep o gamlarda olur.bence sazdan sonra gitara geçilsin.özgünlük böyle çıkar hem...koma olayına kulak basmaz gitarla başlarsan.
 
Çalışırsan olur..Bağlamacılığım gitarcılığımdan daha eskidir bu arada.

Eline alıp duyduğun melodileri çıkartmaksa sorun bu hiç zor değil. Bağlamada asıl zor olan sağ el tekniklerini yani yöresel tavır ve usullere göre bilinçli bir şekilde kullanabilmektir.
 
haım

sağ el tekniğindeki yöresel tavır kısa sap bağlamada etkili sadece.uzun sap sazda sadece ritimde rol oynar.ha konu ankara havasına gelirse güzel sağ el kullanmak şart..birde ben endense kısa sapı sazdan saymam,öyle bir düşüncemde var.sazın kökeni olan yaylı kopuzdan nasıl o çöğür çıktı geldi anlamış değilim.gerçek anlamda türklerin ata müzik aletinin türevleri dersek:cura ve uzun sap bağlama olmalı.konu yeri değil ama yazdım bikere...
sayg.
(bide ben duyduğun melodileri çıakrtmak adına birşey demedim.sadece koma sesleri ayırt edebilmek veya tanımak bağlamayla başlayan biri için dah akolay demiştim.gitarda koma ses olmadığından dolayı biraz müzikte kısır kalınıyor.çeşitlilik güzel birşey.7 nota+diyez ve bemoller bence günümüzde insanlara yetmemeli diye düşünürüm.zenginlik aşısından.sonuçta bir tonda bile 4 ayrı ses bulunduğunu hatırlarsak...)
 
Re: haım

13veben demiş ki:
sağ el tekniğindeki yöresel tavır kısa sap bağlamada etkili sadece.uzun sap sazda sadece ritimde rol oynar.ha konu ankara havasına gelirse güzel sağ el kullanmak şart.
demişsin ama Aydın'dasın sanırım dediğimi en iyi senin bilmen gerekir. Senin ritim diye tanımladığın şey aslında benim sağ el yöresel tavır dediğim şey sanırım. Bu dediğim de Ege yöresi eserlerinde çok baskın.

En kral bağlamacını önüne bir Kütahya veya Aydın zeybeği notasını koy çalmasına çalar ama sağ el tekniğini etüd etmediği için o duyguyu veremez. Bunun sapın uzunluğuyla veya kısalığıyla da alakası yok. Yörenin mızrabını bilmiyorsan, özümsememişsen belki çok kusursuz ve temiz bile çalsan ortaya mekanik ve tatsız birşey çıkacaktır. Misal: Çetin Akdeniz istediği kadar hızlı , temiz çalsın Talip Özkan hissiyatı yaratamıyor. Olmuyor , olamıyor 😀
 

Geri
Üst