Gitar entonasyonu tutmuyor. Saddle'lar daha fazla geri gitmiyor

6 aydır gitar çalıyorum ve gitarımın entonasyonu olmadığını fark ettim 3 ay önce ernie ball 10-46 teller ile gitarımın tellerini değiştirmiştim(fabrika çıkışı 9-42 teller var). Şu anda kalın mi teli harici hepsinin entonasyonunu yaptım, la teli ve kalın mi telinin saddle yaylarını çıkararak daha fazla geriye çektim. La telinin entonasyonunu yapabildim fakat kalın mi teli hala tam olarak entonasyonlu değil +10cent falan daha tiz. Yanlış bir şey mi yapıyorum. Bu arada tunner olarak Nux MG101'in Tunner'ını kullanıyorum. Gitarım Ibanez GRX40

Fotoğraflar:
1752973494062.webp

Görmeden yorum yapmak çok sağlıklı olmaz ama sıkıntı üst eşikten kaynaklı olabilir. Telin oturduğu oluk doğru şekilde törpülenmediyse (ki bu seviyedeki gitarlarda sürpriz olmayan bir durumdur), telin fazla yüksek kalmasından dolayı entonasyon problemi yaşanabilir. Bir luthiere göster derim.

Görmeden yorum yapmak çok sağlıklı olmaz ama sıkıntı üst eşikten kaynaklı olabilir. Telin oturduğu oluk doğru şekilde törpülenmediyse (ki bu seviyedeki gitarlarda sürpriz olmayan bir durumdur), telin fazla yüksek kalmasından dolayı entonasyon problemi yaşanabilir. Bir luthiere göster derim.
bu işlemi kendim yapamazmıyım. denizlide yaşıyorum ve işini düzgün yapan insan yok. yapanlarda çok para istiyor.

Eşikteki tel oluğunun yüksek kalması sadece ilk perdelerde entonasyonu bozar. Eğer 0 ile 12'nin aynı frekansı vermesi şeklinde ayarlamaya çalışıyorsan eşik oluğunun bi etkisi olmaz. Ayrıca, 6. telde 7. perdeden sonrası çok az kullanıldığı için o kadar da kasmana gerek yok.

Gitarda geometrik yapım kusuru yoksa tellerde doğru entonasyon icin üç faktor var:

1. Yeni tellerle yapılması lazım
2. sap ayari düzgün olmalı, fazla icbukey olmamalı
3. tel yüksekliği: teller fazla yüksekse nota duyumu için teller fazla basilacagindan entonasyon bozulur. Dolayisiyla fazla yuksek alt ve üst esik entonasyonu etkiler.

Gitarda geometrik yapım kusuru yoksa tellerde doğru entonasyon icin üç faktor var:

1. Yeni tellerle yapılması lazım
2. sap ayari düzgün olmalı, fazla icbukey olmamalı
3. tel yüksekliği: teller fazla yüksekse nota duyumu için teller fazla basilacagindan entonasyon bozulur. Dolayisiyla fazla yuksek alt ve üst esik entonasyonu etkiler.
Eşikteki tel oluğunun yüksek kalması sadece ilk perdelerde entonasyonu bozar. Eğer 0 ile 12'nin aynı frekansı vermesi şeklinde ayarlamaya çalışıyorsan eşik oluğunun bi etkisi olmaz. Ayrıca, 6. telde 7. perdeden sonrası çok az kullanıldığı için o kadar da kasmana gerek yok.
hocam gitarın ayarları için kaç tl vermemi önerirsiniz yani piyasadaki ortalama bakım fiyatı nedir, dolandırılmamam için.

bide sap ayarım bir miktar iç bükey olucak şekilde ayarladım. öbür türlü teller çok cızlıyor. tel yükseklikleride 6.tel 2.1mm, 5.tel 2mm, 4.tel 1.9mm, 3. tel 1.8mm, 2. tel 1.75mm, 1. tel 1.5mm. gitarı aldığımda bütün ayarları bozuktu 2. el olarak almıştım.

Tel dandik veya sahte ise de tutmayabilir. Yayı çıkarıp dene bakalım. Bende bir keresinde ıbanezim tel takımında ne yaptıysam uğraşmama rağmen tutmamıştı. Başka bir mi teli taktım. Olması gereken 25.5 scala için 64.8 de direk olmuştu.

Tel dandik veya sahte ise de tutmayabilir. Yayı çıkarıp dene bakalım. Bende bir keresinde ıbanezim tel takımında ne yaptıysam uğraşmama rağmen tutmamıştı. Başka bir mi teli taktım. Olması gereken 25.5 scala için 64.8 de direk olmuştu.
tel sahte değil hocam kontrol etmiştim şüphelenip. amazon türkiyeden satın almıştım. ayrıca yayı çıkarmama rağmen böyle 6. telin entonasyonu bozuk sadece

O resimdeki ölçü ayar imkansız zaten. Yayda yok en sona dayanmış o tel büyük ihtimal çöp. Al bir tane cetvel mezro vs 64.8 veya sol telinin saddle ile aynı hizaya sol eğer tamsa buda tam olmalı.

Geri