Gitar Iyileştirme Hakkında

arkadaşlar elimde fsr telecaster var.bu gitarı daha dengeli ve tonalite olarak daha iyi bir hale getirmek istiyorum.elektronik devre olarak ne gibi değişiklikler yapabilirim.yapmam gerekir mi ya da?manyetik değişimi çok farkeder mi.kulaklarını değiştirmenin işe yarayacağını biliyorum.varsa önerileriniz lütfen paylaşın
 
Elindeki gitar tam olarak nedir bilmiyorum, görüp denemeden bir şey söylemek pek de doğru olmaz(belki ağacı harikadır veya çok ama çok kötüdür) ama kısaca şöyle özetleyebilirim: Elindeki gitar ne kadar ucuzsa, masraf etmeye o derece değmez.

Değiştirebileceğin her şeyi sayarak ilerleyelim. Yukarıdan aşağıya doğru:

Kulaklar: Pek fark yaratmazlar. Akort stabilitesini bile arttırmayabilirler, çoğu kulak yeterince iyidir. Çoğu akort problemi eşik kaynaklıdır.
Üst eşik: Düzgün bir eşik akort sorunlarının çoğunu önler. Ayrıca malzemesi, gitarın açık tellerinin tonunu etkileyecektir.
Perdeler: Yükseklik, genişlik, malzeme, perdelerin o anki durumu(ne kadar aşındığı), hepsi çok önemli. Ciddi farklar yaratabilir ama kafadan 200 lira gömeceksin ve o parayı da satarken falan geri alamazsın. Tekrar bitecek, tükenecek bir şey sonuçta bu perdeler.
Sap/gövde bağlantı vidaları: Malzemenin etkisi olduğunu söylerler, çok çok fazla bir etki değildir ama sonuçta olsa bile.
Manyetikler: Manyetikler senin gitarından çıkan sesi alıp amfiye iletecekler. Haliyle gitarının akustik sesinde iş yoksa manyetiklerle gitarı kurtarmayı unut. Yapman gereken son şey manyetik değişikliği, zira bundan sonrası amfiye gidiyor. Geri kalan her şey harika diyorsan, buyur manyetikleri değiştir.
Köprü: Ciddi fark yaratabilir işte bu. Köprü malzemesi cidden büyük fark yaratıyor. Pirinç, çelik, karbon, naylon, hepsi farklı.
Elektronikler: Gitar elektronikleri pasiftir. Yani gitardan çıkan tam ses üzerinden eksiltme yaparak çalışıyorlar. Ton kontrolü dediğimiz şey aslında sadece tizleri kısar, ses kontrolü de sesi kısar. Haliyle yine elde olandan daha iyisiyle bitirmen zor. Daha az kayıp, tizleri biraz daha farklı traşlama teknikleri için farklı potanzlar, kapasitörler denenebilir tabi.

Burada olmayan ama hepsinden daha ciddi fark yaratan şeyler ise: Teller ve gitarın genel ayarı.

Teller gitarın tonu üzerinde çok ama çok ciddi bir fark yaratabiliyor. Aynı kalınlıkta farklı marka, farklı malzeme bir tel seni aradığın tona ulaştırabilir. Ölü gibi dediğin gitarın üzerindeki eskimiş telleri söküp yeni bir set takınca gitar bir anda kendine gelebilir.

Ayar ise çok daha önemli bir konu, üst eşikteki tel açısı, sapın gevşekliği, tel yüksekliği gibi konuların gitarın tonuna ciddi etkileri var. Teller yükseldikçe daha rahat salınacaklar ve midlerin artacak, artan üst eşik baskısı ile titreşimler daha iyi aktarılacak, uygun gerilimdeki sap daha rahat titreşecek vs. Yukarıda saydığım teker teker parça değişikliklerinden çok daha ciddi farklar yaratabilecek şeyler bunlar.

En sonunda da(aslında en başta) gitarın ağaçları var tabi. Ağaçlar titreşiyorlar mı? Ton güzel mi? Umut veriyor mu? Yukarıda saydığım tüm parçaları değiştirmen nereden baksan 500 liradan başlar(iki manyetik, güzel bir köprü, kulak ve eşik diyelim), 1000 lirayı bulabilir(Floyd Rose falan varsa hele), daha yukarı da çıkabilir(Bare Knuckles desek yeter mi?). İki manyetik değiştirip bir de köprüye Graphtech saddle taksan bile 300-350 lira içeridesin kafadan. Gitarın kaç para eder? Kendisi 400 liralık bir gitara bunları takmak sence o gitarı nereye taşır? Değer mi?

Bazen baştan yeni gitar almak daha iyidir 🙂
 
FSR diyince Fender olacağı aklıma gelmemişti 🙂 Öyleyse yine yukarıda yazdıklarımın ışığında ben olsam Fralin, Duncan Custom Shop gibi manyetiklere bakardım. Belki köprü modifiyesi, tarzıma uygun olarak fretler değişebilir. Sap arkası poly cila ise kazıtırdım ben, çıplak ağaç hissini seviyorum. Potanzlar zaten CTStir tahminen o alette, belki kapasitör değişir.


Yine de bütün bunlarla uğraşacağıma gidip başka bir Fender veya Warmoth da bakabilirdim. Şu an elimdeki Strat'ı tam da bu sebepten satıyorum hatta. Modifiye listem o kadar uzun ki, baştan bir gitar almak daha mantıklı. Elimdeki gitar çok iyi bir Strat olduğu halde durum böyle 🙂 Bazen gitar iyi olsa da değmiyor modifiyeye 🙂
 
evet elimdeki fender special run.mesela köprüm vintage değil de sanırım modern denilen türden.vintage bir köprü değişimine gitsem içimden bir ses daha iyi olacağını söylüyor misal.sustain arttırmak için de fatfinger kullanmak istemiyorum lakin daha ağır kulaklar taktırmayı düşünüyorum.bunun yanında dip gürültüsünü de engellemek için ne gibi bir elektronik modifiye gerekir gitarı bozmadan bunu merak ediyorum.aslında çoğu sorumun nedeni merak etmem.
 
Düşündüğünüz köprü başka gitarda varsa bir mağaza veya arkadaşınızda denemenizi öneririm, çoğunluklar pek tahmin edilen gibi çıkmıyor denenmeden alınan ekipman veya parçalar.

Ağır kulaklıklar işe yaratabilir ama biliyorsunuz ağırlık kafada ne kadar artarsa sustain o kadar uzar, kötü tarafı gitarın dengesi gittikçe değişir. Bir gitar bloğunda custom pirinçten parça yaptırabilen biri vardı istanbulda ama tabii vidalama falan gerekiyor orjinallik bozulmasın derseniz tavsiye etmem.

dip ses için genelde biraz daha kalite kablolama yapıyorlar ve kablo boylarını olabildiğince kısa tutuyorlar. Tecrübem pek yok ama gitar zaten kaliteli ise dip ses olarak işe yararlılığının çokta fazla olacağını sanmıyorum. Gürültüsüz manyetikler daha mantıklı olabilir.

özetle ne istediğinizi ne kadar bilirseniz o derece doğru hareket edersiniz 🙂
 
Dip gürültüsünü önlemek için en iyi yöntem, gitarın içini tamamen bakır folyo ile kaplamak. Ben normalde kullanılandan bir kaç daha kalın bir bakır plaka ile kaplıyorum kendi gitarlarımı. Oldukça zahmetli bir iş, ancak şaşırtıcı bir sessizlik sağlıyor. Single manyetiklerin kendi gürültülerini tamamen kesmese de kalan gürültüleri neredeyse sıfıra indiriyor. Bir fikir vermesi için aktif manyetiklerle rahatça kıyaslanabilir sessizlikte diyebilirim.
 
Eğer uygun fiyatta orjinal 3 saddle lı tele köprüsü bulabilirsen (pirinç olanlardan) gitarında kullan. Bence gitarın tele olduğunu belli eden en önemli şeylerden biri.
Dipsesin elektronik parçalardan olup olmadığını kontrol ettir. Değilse ve manyetiklerin tonunu da seviyorsan hiç gürültüsüz manyetik işine girme. doğal tonu bozma. Fender kullanıyosan dipsese alışmalısın. Ayrıca 0,10 tel kullanmanı öneririm.
 

Geri
Üst