Gitar Refinish Projem (11 bin liralık gitar neredeyse çöp oldu)

Selam arkadaşlar, herşey 2015 yılında pek sevdiğim ec1000 vb gitarımı aldığımda başlamıştı. Gitar ikinci eldi ve aldığımda bile finishi temiz değildi. 2010 yapımıydı. Aşınma, eskime çoktu. Ama param ona yetmişti onu aldım. 1700 tl idi fiyatı. Temizleri 2kfalandı.
Bu satin finish bir gitar ve satin finishlerin en kötü yani, finishin mat/ saten özelliği gittiğinde sapta yapış yapiş bir his oluyor, elin kaymasını önlüyor, yer yer parlak olan kısımlar çirkin duruyor ve çalımı genel olarak kötü etkiliyor. Ben aldıktan 1 yıl sonra gitar bu noktaya geldi. İlk iki yıl epey çaldım. Sonra bir sene ara verdim. Ardından işe girdim çok gitar aldım ve sürekli onu çalmadığım için eskimesi yavaşladı. Ama yine de elime aldığımda 5 dakikada pes ediyordum. 2019 yılında dayanamadım saptaki finishi ve boyayı söktüm, sadece sanding sealer katmanını bıraktım. Elin kaymama sorunu büyük ölçüde azaldı ama aşırı çirkin durdu:
IMG_20190914_212534.jpg
Bir süre böyle idare ettim. Ama bana inanin bu eskidikçe "vintage" görünen bir gitar değil. Biraz daha müdahale etmem gerektiğini düşündüm. Pandemi dönemi başladiğında epey vaktim olduğu icin finishi yenilemek istedim. Bunun ne anlama geldiğini bile bilmiyordum aslında ama bu işin ustasına teslim etsem 500 liraya hallederdi. Bu full refinish fiyatı değil tabi full refinish 2-3 bin civarı ama mevcut finishin üst katmanına müdahale ederek çok daha yeni bır görünüm verilebilirdi. Belki de verilemezdi bilmiyorum ama ben bu işi öğrenmek istedim, giriştim.

İlk önce sanırım epey doğru bir yol izledim. Üst katmanı scotch brite ile hafif zımparaladım. Bu işlem iki gün sürdü. Saptaki çıplak kısma sprey boya sıktık. Sonra tüm gitara sprey vernik uyguladim. Uygulamadan önce epey deneme yapmıştım. Bu yüzden gayet düzgün bir sonuç aldım. Bu arada emg manyetikleri sevmediğim için satmıştım. Gitara dimarzio dp151 aldım. Vernik ve boya kurudu, bir hafta kadar kürlendi. Manyetikleri taktım, aksamları monte ettim. Gitarı topladım, baya güzel oldu sıfır gibi:
IMG_20200908_165729.jpg
İki büyük sorun vardı. 1. Manyetikleri sevmedim. Tarzıma göre çok çok az gain üretiyorlardı (çıkış gücü 7,6 ohm) 2. Sorun ise vahimdi. Uyguladiğım sprey finish hem normal bir gitar finishine göre çok yumuşak (çalarken pena değse veya tırnak değse ezilir iz kalırdı) hem de çok tuhaf nemli gibi bir his bıraktı. Bu verniklerin 15-20 gün beklemesi gerekir, bu şekilde bir ay durdu ama hem sertleşmedi hem nemli his gitmedi. Bu nalburda satılanlar tek bileşenli akrilik vernikler, bunlar böyledir. En kalitelisini bile kullanmanızı tavsiye etmem çünkü 6-7 aylık serüvenimde 10 kutu denedim hepsi çöp.

Mecburen tekrar söktüm. Yüzeye uyguladıklarımı zımparaladım. Bu noktada artık işlerin boku çıkmaya ve gitar deneme tahtasına dönuşmeye başladı. Hem güzel duracak, hem sert olacak malzemeler aradım, denedim. Şunları kullandım:

- Alkid üretan; geç kuruyor ve iyi sertleşmiyor. Amatör hatalarinı düzeltmek imkansız. Sapta bir ara güzel bir sonuç yakaladım ama memnun kalmadim macunsu bir yapısi var. (Bu malzeme ile ilgili halen şüphelerim var, mağza bana bozuk (polimerleşme özelliği gitmiş) bir ürün satmiş olabilir eğer öyle ise ilk seferde sonuca ulaşabilecekken kaçırdım demektir)
- Polyester: denediğim her şey arasında sertliği istediğim gibi olan iki üründen biri buydu. Ama karışımı çok zor. Kokusu zehir gibi. Terasta uygulamama rağmen her saniye kanser soluduğumu hissediyordum (iki kat maske de mevcut elbette) Uygulaması da neredeyse imkansız, üç madde birleştirilerek yapılıyor, birleşimden sonra 1-2 dakikada sürdün sürdün süremedin durdugu kap içinde taşlaşıyor. Bu malzemeyle gitar ve müsvette tahtalarda toplam 30 deneme yaptım, sonuç alamadım.
- Nitroselüloz: Aldım denedim, 5 dakkada kuruyor ama 1 ay kürlenmeyi beklemesi gerekiyor, denemek için o kadar bekleyemezdim. Bir hafta sonunda halen yumuşaktı ve ayrıca düz hale getirmesi çok zor zaten yüzeyi düzgün yapamamıştım. Fazla uğraşmadim daha denenebilecek çok seçenek vardı.
- Ahşap Yağları: bunu ben beceremedim sanırım. İki farkli yağ denedim, bununla gitar tüm dış etkenlere karşı savunmasız kalır gibi duruyordu ayrıca yarısı öyle yapış yapış kaldı, kurumadı. Sökmesi de epey zor oldu. He bu arada gitarın yağlanabilmesi için fabrikada uygulanmış tüm verniklerini sökmek gerekti, epey zor bir iş. Ayni zamanda geri dönülmez bir yola girmiştim artık astardan en üste kadar ben yapmaliydım, üzerine tamamlayabileceğim bir temel kalmamıştı.
- Schellac/Gomalak: Açıkcası gomalakla başarıya ulaştım. Çok da güzel oldu. Bu noktada başarıyla sonuçlandırabilirdim ama gomalak oldukca yumusak ve narin bir finish. Ben daha dayanıklı bir şey istiyordum. Ayrıca gomalağın yılda bir yenileme istediğine dair birşeyler okudum. Koruyuculuğu da oldukca düşük diye bunu da söktüm. Bu süreçte verdiğim en yanlış karar buydu.

Bu noktada artık üç ay zaman geçmişti ve pek çok yeri deforme olmuştu. Seri numarası ve saptaki esp yazısı gitti. Ne kadar dikkat etsem de finishi sökerken biraz ağaç da gidiyor... Bu noktadan sonra artık güzel olsun değil gitar çöp olmasın diye uğraşmaya başladım.

- 2 Bileşenli Poliüretan: kullandığım en pahalı ürün buydu. En kötü ürün de buydu. Silikon gibi bir şey, sümük gibi. Bu bide parkeye uygun malzeme diye geçiyor. Nerde nasıl işe yarar bu bilmiyorum ama epey kötüydü.

-Japon Yapıştırıcısı: evet bunu da denedim. Sonuca en çok yaklaştığım ürünlerden bir tanesi japon yapıştırıcısıydı. Tabi sürmesi zor ve kötü kokuyor ama 6 ayın sonunda artik bir sonuca ulaşmmak zorundaydım. Darbe direnci çok yüksek, oldukça sert, hemen kuruyor. Ama uygulamada hata yaparsanız düzeltmesi mümkün değil. Birkaç hata yaptım da. Nedense beyaz bir çizik kaldı. Artık buna takılacak durumda değildim... O sırada tesadüfen yanlışlıkla balkona döktüğüm bir nitro kalıntısı fark ettim. 2-3 ay kadar açık havada kalıp kürlenmişti. Dökülen malzemeyi kazıdım inceledim. Oldukca sert bir hale gelmiş. Bu malzeme ile gerçek bir sonuç alabileceğimi fark ettim. Hem en övülen, en custom shop-vari, en "nitrolu ağaç nefes alır tonu çok iyi olur" denilen malzeme buydu. Başarılı olursam gercek bir katma deger yaratmiş bile olurdum.
- Nitro (yeniden deneme)
Hemen bir kutu nitro sanding sealer bir kutu nitro sonkat aldım uyguladım. Tinerle iyice inceltince uygulaması da kolay. Önceden denediğimde yüzeyi düzleyememistim, yeterince kalın uygulandiginda düz hale getirmek de çok zor değil.

Sonuç olarak nitro kullanarak gitarı çöp olmaktan kurtardım. Şu an sonuçtan gayet memnunum diyebilirim. Beni rahatsız eden pek bir şeyi kalmadı. Gitar artık yeni gibi. Sap da çok rahat oldu. Bahsetmediğim daha pek çok malzeme denedim, amerikadan sipariş etme macerası bile yaşadım ama o detaylara girip daha fazla uzatmak istemem...
 
Son düzenleme:
Gitarın finishini tamamladıktan sonra fretworku bitirmekte çok acele ettim yalap şap yaptım topladim. Telleri taktığımda çok saçma cızlamalar vardı. Geçen hafta yarım günümü ayırıp klavyeye leveling crowning+ genel bakım yaptım çok güzel oldu. Manyetik olarak dimarzio dp101(b) ve dimarzio luqifire👎 taktım. Çok memnunum

Bu projenin kazanımları:

- Gitarin sap hissiyatı mükemmel. Gerçekten imkanınız var ise nitro finishli bir gitar deneyin. İpek gibi rahat ve hızli çalarken elim eski finishte oldugu gibi takılmıyor. Diğer pek çok finishde de sap yapiş yapış olabilir, bunda olmuyor.
- Gitar bazı kusurlarim haricinde çok temiz bir görünüm kazandı. Uzaktan bakınca mağza ürünü sanırsıniz. Yakına gelince tabbi bazı hatalarım var. Bunlar gözüme çok batar saniyordum ama hiç batmadı. Çalarken zaten ton ve rahatlık ön planda oluyor ki bu kazanımları zaten sağladım.
- Sap biraz daha ince olsa daha rahat olur diyordum. Benim uyguladığım finish eski finishten çok daha ince. Yani sap finish kalınlıği miktarınca incelmiş oldu.
- Son perdelere ulaşmak biraz zor oluyor bu lp kasalarda. Ben birleşim yerinin altındaki oyuğu yarım cm kadar derinleştirdim. İnce perdelere erişim kolaylaştı.
- vb modelinin sarı siyah renginden sıkılmıştım. Bu nedenle aksamı siyaha boyadım. Ayrıca zımpara yaparken bindingi koruyamadım ve sarı binding gitti. Yani sadece boyası gitti binding beyaz oldu. Sıkılmış olduğum vintage black görünümü tamamen gitti, farkli bir modele donüştü.
- finalde çok beğendiğkm bir manyetik seti takmiş oldum şu an tonlar kütür kütür tam istediğim gibi. Ayrıca fretlerdeki tüm eskimeleri de giderdim. Klavye sıfır duruma geldi bu proje kapsamında.

Yaşanan kayıplar:
-6 aydan fazla vakit.
- Ustaya versem 1 ayda yarı fiyata hallederdi pişmanlığı.
- 1300 - 1500 tl kadar masraf oldu.
- Bazı kazalar oldu, klavyede bir iki çizik tespit ettim. O kadar da kat kat bant ile korumustum halbuki ama 6 aylık deneme tahtası sonucta, yani bu gitara bişeyler olmuş dedirtiyor bazı yerler.
- binding bazı yerlerde yaralandı.
- seri numarası ve arkadaki esp yazısı gitti.
 
Japon yapistiricisiyla finish nedir ya 😀 neyse yapilmayacagini deneyerek ogrenmis oldun. Aslinda boyle hobi projeleri basta okuyarak sonra videolar izleyerek en sonunda da hic olmadi bir mobilya boyacisindan rica edip makinelerini kullanarak cok kolayca halledilebilir.
Gordugum kadariyla cilayi fircayla surmussun dogru mudur?
 
Allah sabır vermiş gerçekten, ben king v bir gövde yaptım ev yapımı yaparken zorlandım ama boya cila vs yapımı konusunda okuduklarım kadar yormadı beni. Boya ve cila işi çok farklı gerçekten, astarı boyası atımı kuruması cilası voku püsürü...

Hem mekan buna uygun olacak, doğru malzemeler kullanılacak ve üstüne teknik ve pratik bilginiz de olacak. Benim gözüm yemedi açıkçası ve yaptığım gövdenin el ve matkap oyması olmasından dolayı çok kaliteli bir ürün de ortaya çıkmadığından tik yağı ile 4 kat yağlayıp süreci tamamladım.

20210116_125922.webp 20210127_214151.webp IMG-20210306-WA0026.webp
 
Bu süreçte bir iki defa sizinle yazışmıştık, sizi mutlu edecek şekilde nihayete ermesine sevindim. Sebatınız takdire şayan. Buradan çıkarılacak dersler ise bence şunlar:

1. Tecrübeniz yoksa ve bu işi ayrı bir hobi haline getirmek istemiyorsanız bir ustasına teslim edin. Hem vakit hem de nakit olarak daha hesaplı olur.
2. Kendiniz yapacaksanız ilk denemenizi mümkünse enstrüman üzerinde yapmayın. Yapacaksanız da kit vs. türü bir şeyde yapın.
 
Japon yapistiricisiyla finish nedir ya 😀 neyse yapilmayacagini deneyerek ogrenmis oldun. Aslinda boyle hobi projeleri basta okuyarak sonra videolar izleyerek en sonunda da hic olmadi bir mobilya boyacisindan rica edip makinelerini kullanarak cok kolayca halledilebilir.
Gordugum kadariyla cilayi fircayla surmussun dogru mudur?
Japon yapıştırıcısı olmaya en yakin ikinci şeydi. Ben daha iyi alternatif olunca yapmadı. Görseldeki zımpara öncesi oldugu icin cok cirkin duruyor. Sonradan pürüzsüz hale getirmistim. Bu arada ca glue finish bilinen ve amatörlerce kullanılan bir şey.

Araştırma ve ön okuma yaptım tabiki. Bilen kişilere de sordum bu süreçte. Epey çok alıştirma da yaptım hatta polyester hariç hiçbir malzemede uygulama hatası yapmadım. Düz olması lazımsa düz yaptım kalınsa kalın pürüzsüzse pürüzsüz bunları başardım ama sonuç güzel olmadı bu noktada malzemeleri suçluyorum ya da malzemelerin istedigim gibi olmamasını 😀

Mobilyacıya gitmeyi hiç düşünmedim. Gitsem bu işi gitar için yapan bu alanda uzmanlaşmış kişiler vardı onları tercih edebilirdim ama ha şimdi oldu ha şununla olacak derken 6 ay geçirdim.

Fırça kullanmadım.
 
Benim de böyle bir projem var, su an hareket etmeye biraz tirsiyorum. Biraz daha arastirma yapmam lazım. Final finishe de karar vermis değilim. Ev ortamında boya sprey zımpara fln epey zor isler.

Nitro finishi nasil uyguladiniz bunlarin sprey kutusu versiyonlari var mi ? Marka/ürün vs paylasabilir misiniz ?
 
Allah sabır vermiş gerçekten, ben king v bir gövde yaptım ev yapımı yaparken zorlandım ama boya cila vs yapımı konusunda okuduklarım kadar yormadı beni. Boya ve cila işi çok farklı gerçekten, astarı boyası atımı kuruması cilası voku püsürü...

Hem mekan buna uygun olacak, doğru malzemeler kullanılacak ve üstüne teknik ve pratik bilginiz de olacak. Benim gözüm yemedi açıkçası ve yaptığım gövdenin el ve matkap oyması olmasından dolayı çok kaliteli bir ürün de ortaya çıkmadığından tik yağı ile 4 kat yağlayıp süreci tamamladım.
Hocam bence en iyisini yapmişsınız. Ya ustaya vermeli ya da birkaç kat yağ sürüp geçilmeli. Ben de öyle düşündüm ama bazı bilgiler beni çok yanılttı. İnternetten bakiyorum adam tung yağı yapıyor mesela, 1 hafta içinde polimerleşir ve çok sert olur diyor. Ben yapıyorum sert olmuyor. O yüzden birşeylerin yanliş olduğunu dusunup baştan başladım defalarca çünkü sert olması lazım diyorlar olmuyor. Tik yağının öyle bir iddiası yok ama sizinki sert oldu mu? (Müstehçen şakaya çok müsait bir ifade oldu 😀)
 
Bu süreçte bir iki defa sizinle yazışmıştık, sizi mutlu edecek şekilde nihayete ermesine sevindim. Sebatınız takdire şayan. Buradan çıkarılacak dersler ise bence şunlar:

1. Tecrübeniz yoksa ve bu işi ayrı bir hobi haline getirmek istemiyorsanız bir ustasına teslim edin. Hem vakit hem de nakit olarak daha hesaplı olur.
2. Kendiniz yapacaksanız ilk denemenizi mümkünse enstrüman üzerinde yapmayın. Yapacaksanız da kit vs. türü bir şeyde yapın.
Hocam sizi de unutmadım elbette. Verdiğiniz bilgiler ve yönlendirmeler işime yaramıştı. Ben iki görüşünüze de katılıyorum. Hatta şunu da ekleyeyim çok ciddi bir kararlılık yok ise hobi olarak sürekli yapma niyetinde olanlar da çok önce yüz defa düşünmeli. Çunkü çok zor bir iş. Ve ülke içindeki malzemeler de açıkçasi yurtdışındakiler gibi değil. Doğru malzemeye ulaşmak da çok zor yani.

Bu arada ben gitara bir uygulama yaptiysam müsvette uzerinde 10 deneme yaptım. Ama tabi şu çok zorladi beni: sonucu biraz daha net görmek için bir hafta beklemek gerekiyor bazen, ben de ee hadi üc ay oldu bes ay oldu diyerek bazen acele ettim. Bir de sapta duzgün olan şey gövdede aynı sonucu vermeyebiliyor. Deneme alaninda dogru gorünen şey uygulamada kötü netice veriyor, gibi gibi
 
Japon yapıştırıcısı olmaya en yakin ikinci şeydi. Ben daha iyi alternatif olunca yapmadı. Görseldeki zımpara öncesi oldugu icin cok cirkin duruyor. Sonradan pürüzsüz hale getirmistim. Bu arada ca glue finish bilinen ve amatörlerce kullanılan bir şey.

Araştırma ve ön okuma yaptım tabiki. Bilen kişilere de sordum bu süreçte. Epey çok alıştirma da yaptım hatta polyester hariç hiçbir malzemede uygulama hatası yapmadım. Düz olması lazımsa düz yaptım kalınsa kalın pürüzsüzse pürüzsüz bunları başardım ama sonuç güzel olmadı bu noktada malzemeleri suçluyorum ya da malzemelerin istedigim gibi olmamasını 😀

Mobilyacıya gitmeyi hiç düşünmedim. Gitsem bu işi gitar için yapan bu alanda uzmanlaşmış kişiler vardı onları tercih edebilirdim ama ha şimdi oldu ha şununla olacak derken 6 ay geçirdim.

Fırça kullanmadım.
Yani ilginc seyler denemissin ona sasirdim. Kendi tecrubelerimden yola cikmak gerekirse boyaya uygun cilayi sorar, boyacida da uygun sekilde tabancayla cilasini basar gecerim. Hobi amacli yaptigim bir kac deneme oldu ve en en en zorlandigim kisim tabancayla boyayi atmak oldu. Keske zamaninda foto cekseydim atardim. Hic boyle derin bir maceraya girismeyi hayal etmemistim. Neyse sinucta eline saglik.
 
Benim de böyle bir projem var, su an hareket etmeye biraz tirsiyorum. Biraz daha arastirma yapmam lazım. Final finishe de karar vermis değilim. Ev ortamında boya sprey zımpara fln epey zor isler.

Nitro finishi nasil uyguladiniz bunlarin sprey kutusu versiyonlari var mi ? Marka/ürün vs paylasabilir misiniz ?
Hocam sprey nitro yok. Varsa da ben bulamadım. Normal nitro ile yaptım. Uygulama yöntemim kendim kesfettiğim bir yöntem. Anlatması çok uzun sürer. Özelden yazabilirsiniz. Süreciniz ile ilgili başka sorularinız varsa yaşadıklarimdan yola çıkarak bilgi paylaşabilirim. Ev ortamında hiçbir şekilde tavsiye etmem. İlla deneyeyim derseniz ev ortamında su bazlı akrilik boya üzerine gomalak deneyebilirsiniz. Bunlar haricinde hiç kirletme yapmasanız dahi koku problemi yaşarsıniz
 
Yani ilginc seyler denemissin ona sasirdim. Kendi tecrubelerimden yola cikmak gerekirse boyaya uygun cilayi sorar, boyacida da uygun sekilde tabancayla cilasini basar gecerim. Hobi amacli yaptigim bir kac deneme oldu ve en en en zorlandigim kisim tabancayla boyayi atmak oldu. Keske zamaninda foto cekseydim atardim. Hic boyle derin bir maceraya girismeyi hayal etmemistim. Neyse sinucta eline saglik.
Teşekkür ederim hocam, ben boyaya uygun cilayı sorduğumda nalbur bana yat verniği ve sentetik astar sattı. O yüzden öyle sorular sormayı bıraktım. Pigment kullandığım için boya konusunda sorun yaşamadım bu arada. Yeni bir projeniz olursa pigment denemenizi tavsiye ederim
 
Bu işten en karlı çıkan zigon sehpa olmuş gibi hocam 😂
Hocam gerçekten öyle görünüyor. Sehpayı iki saatte hallettim, olan gitara oldu 😀

Şaka bir yana bence aldiğim sonuç gayet iyi. Fabrikasyon gitarlara göre daha detaylı bir fretworke sahip, görseli gayet hoş, sap/ finish hissiyatı tam istedigim gibi, manyetikler tam istedigim gibi. Bende bir tane prs usa custom var mesela eskiden ec1000in yuzune bakmazdım beğenmezdim şimdi ikisi de aynı kalitede geliyor bana ton ve çalım olarak. Bakın bebbek gibi:
IMG_20210621_133611.webp
IMG_20210621_133825.webp
IMG_20210621_133753.webp
IMG_20210621_133732.webp
 

Geri
Üst